|
|
Io sono Interista
|
|
Io sono Interista
Witam. Dzisiaj przyszło mi pismo że mam to zapłacenia ok. 13 tysięcy złotych za to że nie oddałem dwóch kaset VHS wypożyczonych w 2006 roku. Pismo przysłała mi Śląska Agencja Finansowa. Mam pytanie jak można wybrnąć z takiej sytuacji, i czy jest to możliwe że kasety, które są warte ok 200 złotych mogą być powodem abym musiał oddać aż tak olbrzymią sumę ? Może jest na forum jakiś prawnik, bądź ktoś kto orientuję się w takich sprawach. Z góry dziękuję ! Powiem szczerze że jestem tą sprawą załamany 
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Jakie 13 tysięcy hehe jak ta Wypożyczalnia istnieje iść do nich od kup kasety i oddaj z tysiaczka i napewno się zgodzą na umożenie tych 13 tysięcy
|
|
|
|
|
Io sono Interista
|
|
Io sono Interista
Jakie 13 tysięcy hehe jak ta Wypożyczalnia istnieje iść do nich od kup kasety i oddaj z tysiaczka i napewno się zgodzą na umożenie tych 13 tysięcy Dokładnie 12972 PLN 1692 PLN niby kosztuję prowadzenie tej sprawy !  Sam nie wiem co mam teraz zrobić ?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Z punktu widzenia prawnego to bzdura. Nic bym nie robił. Podali podstawę prawną roszczenia?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Io sono Interista
|
|
Io sono Interista
Z punktu widzenia prawnego to bzdura. Nic bym nie robił. Podali podstawę prawną roszczenia? Powiedzieli tylko że naliczyli mi ta kwotę w taki sposób jakbym miał ta kasetę wypożyczoną przez 3 lata 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
jakby nie patrzeć zawarłeś z nimi umowe.....
|
|
|
|
|
Zbanowany
|
|
Zbanowany
Z punktu widzenia prawnego to bzdura. Nic bym nie robił. Podali podstawę prawną roszczenia? Powiedzieli tylko że naliczyli mi ta kwotę w taki sposób jakbym miał ta kasetę wypożyczoną przez 3 lata  
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Z punktu widzenia prawnego to bzdura. Nic bym nie robił. Podali podstawę prawną roszczenia? Powiedzieli tylko że naliczyli mi ta kwotę w taki sposób jakbym miał ta kasetę wypożyczoną przez 3 lata  Odpisz im, tak że nie masz zamiaru płacić, poproś o podstawę prawną na tym etapie tyle bym zrobił. Zapytaj się, dlaczego przez tyle czasu nikt się nie kontaktował z Tobą i dlaczego zrobili to dopiero teraz gdy suma jest tak wysoko. Czy było to celowe działanie i takie tam. Na tym etapie tyle bym zrobił. Muszę Cie uspokoić, jako konsument jesteś chroniony bardziej.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Kurde, jakoś mało składnie, ale wychodzę i się spieszyłem...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
cwaniaczki naliczyli sobie jakie straty poniesli gdyby mieli oddana w terminie i nadal mogli wypozyczac tylko zapomnieli ze codziennie by napewno ich nie wypozyczali zenua po prostu daj nr do sie z nich zbrecham  jaka to wypozyczalnia??
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Lepiej Jose zdradz tytuly tak drogocennych dziel na VHS'ie 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
A dostałeś jakies upomnienia? Wydaje mi się, że nie mogą o tak po 3 latach chcieć sobie 13 tysiecy.Zresztą ja bym spokojnie tam poszedł i powiedział, że kasety oddałem już bardzoo dawno .
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
jesli nie dostales zadnego wezwanania aby sie obronic a w owym pismie nazwali sie powiedzmy dluznkiem to mozesz podac ich do sadu
|
|
|
|
|
member
|
|
member
System emerytalny w Polsce podstawowe problemy funkcjonowania.
Materiały na ten temat bardzo potrzebuje.
|
|
|
|
|
Io sono Interista
|
|
Io sono Interista
Dziękuje za wszelakie posty z pomocą  Tak na szybko odpowiem na kilka pytań. Nigdy nie dostałem upomnienia od wypożyczalni (Oscar - video). @nOcnY - oczywiście dokumentalne  @ivo - napisałem już na tym forum jak wygląda sprawa ale na razie nie odpisali. Na całe szczęście mam wujka, który trochę zna się na tego typu sprawach i może damy radę coś z tym zrobić. Jednak dalej czekam na posty, które mogą mi pomóc. 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Trochę pomyślałem i pogadałem z kolegami z branży i każdy jest zdania, że roszczenie jest bezasadne. Moim zdaniem nawet może mieć tu zastosowanie art. 5 KC (choć to są trudne sprawy przed sądem), który stanowi, że "nie można czynić ze swego prawa użytku, który by był ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem prawa. Takie działanie lub zaniechanie uprawnionego nie jest uważane za wykonywanie prawa i nie korzysta z ochrony". Jose, informuj co i jak się sprawa toczy, bo szczerze mówiąc jest to cholernie ciekawy przypadek.
|
|
|
|
|
Io sono Interista
|
|
Io sono Interista
Dal mnie tylko jedno jest dziwne. Ja rozumiem że zawiniłem i poniekąd karę muszę zapłacić. Ale kara w wysokości 13 tys ??? To chyba przesada! Jestem ciekaw że polskie prawo pozwala na takie rzeczy 
|
|
|
|
|
Io sono Interista
|
|
Io sono Interista
KlaymanPL mam jeszcze jedno pytanko  Czy miałeś kiedyś do czynienia z Śląską Agencją Finansową ? Poczytałem o nich na stronie www i wyglądają na solidną firmę 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Dal mnie tylko jedno jest dziwne. Ja rozumiem że zawiniłem i poniekąd karę muszę zapłacić. Ale kara w wysokości 13 tys ??? To chyba przesada! Jestem ciekaw że polskie prawo pozwala na takie rzeczy  A kto mówi, że pozwala? Firmy ściągające wierzytelności to to krętacze. Wszystko zrobią, żeby tylko coś dla siebie ugrać. Oni mają tyle z prawem wspólnego, co ja z dobrym obstawianiem  Kto podpisał pismo? Prawnik? Pełnie jaki prezes zarządu albo wice. Firmy nie znam, ale znam sposób w jaki działają.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|