Udało mi się wyrwać limity dotyczące kart Net+, których Neteller nigdzie nie publikuje, a chat i support podają błędne informacje. W ogóle w przypadku netellera to zauważyłem, że najbardziej kompetentne odpowiedzi są spod adresu
[email protected] , gdyż support o niczym nie wie, a jak wie to błędnie:
Dozwolona liczba zakupów na dzień: 10 fizyczną kartą Mastercard (10 wirtualna)
Wartość dozwolonych zakupów na dzień: 2250 EUR (5250 EUR wirtualna)
Dozwolona ilość wypłat z bankomatów na dzień: 2 (wirtualna niedostępne)
Limit wypłaty z bankomatu na dzień: 750 EUR
Liczba zakupów dozwolona w ciągu 4 dni: 30 (wirtualna 30)
Wartość zakupów dozwolona w ciągu 4 dni: 6750 EUR (wirtualna 10500 EUR)
Dozwolona ilość wypłat z bankomatu w ciągu 4 dni: 6 (wirtualna niedostępne)
Limit wypłat z bankomatu w ciągu 4 dni: 2250 EUR (wirtualna niedostępne)
Jeśli mamy konto VIP, w powyższych limitach zmienia się tylko limi wypłat z bankomatu możliwy w ciągu 4 dni na 3000 EUR zamiast 2250.
Ogólnie karta jest całkiem ok, trochę niebezpiecznie na nią liczyć w hotelach czy liniach lotniczych ze względu na limit dzienny 2250 EUR, no chyba że się mieścimy w limitach. Często też jest odrzucana z niewiadomych przyczyn, mimo mieszczenia się w limitach, o czym pisałem kilka postów wyżej.
Uważam jednak, że najlepszą dostępną na polskim rynku kartą pod względem opłat, prowizji i kursów przeliczeniowych jest karta Mastercard banku BZWBK w walucie EUR. Co prawda kosztuje 10 EUR rocznie, ale wypłaty z bankomatu 1.5 EUR od transakcji na całym świecie, brak jakichkolwiek limitów, akceptowalność dużo większa niż karta Net+, z kartą bzwbk nie miałem nigdy problemów z akceptacją, nawet na lotnisku we Frankfurcie gdzie Net+ notorycznie odrzucają. Brak również jakichkolwiek prowizji przy przewalutowaniu w przypadku BZWBK, co ma miejsce w przypadku wielu polskich kart (2% standard), a w przypadku Netellera 2.95%. Karta MC EUR w BZWBK pobiła nawet moją ulubioną Visa Classic Multibanku (rozliczną w złotówkach), który ma bardzo dobre kursy walutowe, jednak dolicza 2% przy przewalutowaniach.