Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 1 z 2 1 2
#3732739 03/03/2010 17:35
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Czy w razie pogorszenia wzroku spowodowanego nadmiernym używaniem komputera jest szansa na powrót oczu do starej świetności?

Codziennie pracuje na komputerze po 8 godzin, więc czy chcę czy nie tak wygląda mój dzień, zauważyłem jednak, że w ciągu ostatnich kilku miesięcy, szczególnie moje pole widzenia na odległość się mocno pogorszyło. Czy są sposoby żeby temu jakoś zaradzić?

Podrawiam,

SLAV

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W moim przypadku wzrok juz tylko sie pogarsza, noszę okulary (tylko do komputera) 0,5 dioptrii, ostatnio bylem na badaniach okresowych dla pracownikow i okazalo sie, ze musze nosić juz 1,0, spedzam przy komputerze okolo 6-10h dziennie.

G
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
G Offline
smile slav jedyne znane mi sposoby to stare metody sprzedawane w wojsku smile . To jest co 15-20 minut zrobić trening dla oczu czyli popatrz na punkty oddalone w przestrzeni i na te bliższe. Przystaw sobie palec do nosa, a następnie oddalaj i przybliżaj cały czas patrząc na niego. Jeśli masz problem z suchym okiem to staram się wytrzymać jak najdłużej nie mrugając i patrząc w dal... doprowadzi to do tego, że polecą Ci łzy i poczujesz ulgę dla oczu smile .

Siedząc przy komputerze nasze oczy są w jednakowej odległości do ekranu monitora przez kilka godzin. Stąd potem problemy w widzeniu bo oko przyzwyczaja się do tej odległości i potem mamy efekt, że chcąc spojrzeć dalej mamy zamazany obraz smile .

Dobrze też jest popatrzeć na zielony kolor. Zielony wpływa kojąco dla oczu. Ale mówię najważniejsze jest co 15-20 minut rozejrzeć się dobrze po pomieszczeniu i skupić swój wzrok na konkretnych punktach tj. np 4rka z zegarka, sutek jakiejś laski z kalendarza po drugiej stronie pomieszczenia itd itd itd smile .

a.k.a. "DOMINICCA"
a.k.a. "DOMINICCA"
kiedy patrzymy na punkt w bliskiej odległosi oko wykonuje skurcz.Praca w takich warunkach może wywołać pewne dolegliwości np. przemęczenie.
kiedy patrzymy w dal oko wykonuje rozkurcz, czyli się rozluźnia .Na chłopski rozum tłumacząc - relaksuje się.

-
veteran
veteran
To przykre, ale ratunku już raczej nie ma. Chyba, że operacja kiedyś. Ja osobiście załatwiłem sobie oczy w dzieciństwie (6,7 klasa podstawówki) monitorem marki Deawoo. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo miałem kolegę, który przy swoim Hyundai'u siedział zdecydowanie więcej od mnie i nic, oczy jak u niemowlęcia wink
Przez kolejne lata (huh, to już chyba jakieś 8-10) wada z okolic - 1 pogłębiła się do obecnie około - 3, -4 (różnie dla oczu). Przez ten czas nosiłem ciągle szkła kontaktowe.
Ratunku upatruję w ciągłym postępie w medycynie i odpowiedniej operacji. Póki co szkła to moje drugie oczy i jestem z nich zadowolony.

Chociaż, chociaż... Przypomina się, że w rodzinie wujek woził swoja córkę na kroplówki jakieś czy cuś i ponoć pomogło, chociaż cały czas w okularach chodzi

-
veteran
veteran
Dodam jeszcze tylko, że od 2 lat pracuję przy lapku (matowa matryca), po 8 godzin dziennie, do tego w domu również dochodzi trochę czasu (również lapek) i w sumie przez ten okres wzrok pogorszył mi się nieznacznie. Może temu że z kineskopowca przesiadłem się lapka ?? Ponoć lepsze są dla oczu, tak kiedyś gdzieś obiło się o uszy.

X
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
X Offline
od marki monitora to raczej nie zalezy wink od 97 chyba do 05 siedzialem przy daewoo po kilka godzin dziennie, w tej chwili w pracy jakies 3h jeszcze przy kineskopowym blush , + w domu ok 6 przy lapku, niedawno robilem badania i nie mam zadnej wady smile

H
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
H Offline
Ja mam astygmatyzm obu oczu, dosc duza wada, ledwo co widze - ale chociaz kazda kobita mi sie podoba na imprezie laugh laugh

Na szczescie operacyjnie mozna skorygowac idealnie wade wzroku takze jak bedzie jeszcze gorzej to nie bede mial wyjscia...

-
veteran
veteran
Originally Posted by xqwzts
od marki monitora to raczej nie zalezy wink od 97 chyba do 05 siedzialem przy daewoo po kilka godzin dziennie, w tej chwili w pracy jakies 3h jeszcze przy kineskopowym blush , + w domu ok 6 przy lapku, niedawno robilem badania i nie mam zadnej wady smile

Zatem nic jeno genetyka smile Tylko pozazdrościć oczu smile Na tym moim deawoo to nawet filtr wisiał, kieprawy że kieprawy, ale zawsze coś. I tak !@#$a pomogło, hyhy smile

-
veteran
veteran
Szybciej piszę niż myślę smile Z genetyką to też w sumie różnie być może. W rodzinie, od strony zarówno ojca i matki ogólnie to nikt nie nosił okularów, nie miał wady wzroku (babci nie liczę, jest już stara i ma prawo słabo widzieć). Także więc nic jeno przypuszczenia zostają, czemu ,,tak a nie inaczej'' smile

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ja siedziałem i zresztą siedzę non stop przed kompem. Internet to gorsze niż alkohol frown. Cyknąłem sobie korekcje laserem i jest dobrze wzrok sie nie pogarsza ole \o/

Tenis Trader
Tenis Trader
Originally Posted by siwy212
Cyknąłem sobie korekcje laserem

Jak taki zabieg wyglądał ?

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Originally Posted by Goget
Jak taki zabieg wyglądał ?

on raczej samego zabiegu nie widział smile

T
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
T Offline
Goget ściągają Ci pierwszą warstwę (tą nabłonkową z oka) fisiują laserem po gałce ocznej i zakrywają z powrotem smile

Baqu widzi się ten zabieg smile

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
ouch :/

th0mas też go miałeś ? a można wiedzieć który rodzaj i czy byłeś / jestes zadowolony ?

-
veteran
veteran
Z tego co interesowałem się tym tematem to pacjent po takim zabiegu przez jakiś czas chodzi z opatrunkiem na oczach (raczej leży :)). Później oczy przystosowują się. O komputerze, tv można raczej na jakiś czas zapomnieć. No i ogólnie niestety trzeba ograniczyć. Moja okulistka coś tam marudziła, że taka operacja odbija się na starość (kurza ślepota czy astygmatyzm, nie pomnę).
Na razie spokojnie czekam smile

K
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
K Offline
moj starszy zanojomy nosil okulary z bardzo duzymi minusami (over -10), czesto grywalismy w pingla (tenis stolowy), po laserowej korekcji wzroku pykal bez okularow...

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ja miałem metodą PRK widzi się zabieg ale izzzi. Przed zabiegiem częstują wódką smile Adrian ja jak pytałem okulistek w Suwałkach to żadna mi nie polecała. Przeważnie wszystkie miały swoje zakłady optyczne wink. Jedna jedyna zwróciła mi na to uwagę a wzrok mi sie pogarszał

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Najlepiej jest po zabiegu ze 3 dni odpocząć. Zaraz po zabiegu dostałem takiego światłowstrętu, że opuszczona głowa zamknięte oczy a bolały łzawiły jak sam sk.urwy... Po kilka, kilkanaście razy dziennie z 5 różnych kropelek i żeli do oczu i po tych 3 dniach juz spokojnie mozna funkcjonować. Podobo po zabiegu tymi nowszymi metodami mniej inwazyjnymi wszystko trwa krócej no ale są kilkukrotnie droższe.

F
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
F Offline
Właśnie jakiego rzędu są to kwoty ?

Strona 1 z 2 1 2

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
10 zarejestrowanych użytkowników (betowiec, rafal08, latajaca_holenderka, Sensei, Lukasz111, forty, 11kera11, alfa, kamel, rymoholik), 2,774 gości, oraz 4 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,274
Posty5,828,483
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025