|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Temat niby banalny. Chcę kupić skakankę, profesjonalną Badziew z plastiku i urzadzeniami miezacymi ilosc podskokow odpada. Po pierwsze z czego powinna byc wykonana profesjonalna skakanka? Widzialem ze skorzanego rzemienia i ze stalowych linek (ale to chyba moze bolec  ) i chyba z nylonu. DŁUGOŚĆ: W sprzedazy widzialem o dlugosci 240 cm, 250 cm, 265 cm, 270 cm. Jak dobrać prawidłową długość? Jesli są tu jacys miłośnicy skakanek chętnie posłucham waszych rad.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ja skacze na takiej zwykłej różowej  mama kiedyś przyniosła ze szkoły, więc Ci nie pomogę. Ale miło że również ktoś skacze.
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Sportowe forum a wszyscy tylko oglądają sport w tv 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Skakanka każda, która "tnie powietrze", tutaj w grę wchodzą skakanki rzemienne, ze stalową linką, z grubą/stabilną/ciężką linką zwykła (taką sznurowatą ;-) ), w ostatnim przypadku linka musi być gruba, solidna, rączki najlepiej drewniane, umocowanie skakanki do rączek za pomocą łożysk - chyba najlepsze rozwiązanie. Widziałem, że pojawia/pojawiło się wiele "tworów skakankowych" z licznikami obrotów, prędkości, spalania itp., itd., zupełnie niepotrzebne i totalnie zbędne. Ogólnie - skakanka ma być solidna, ma ciąć powietrze kiedy nią machniesz, a nie unosić się na powietrzu. Jeżeli skaczesz gdzieś na sali bez butów, albo w domu (bez butów) skakanka z linką żelazną może dać się we znaki, podobnie skakanka rzemienna. Długość skakanki - ręce (dłonie) przy biodrach, linka ma leżeć na ziemi (skacząc na skakance trzeba unosić się/podskakiwać tuż nad ziemią, a nie wyżej, długość zawsze można uregulować). Co do firm produkujących skakanki wiem, że dobrą opinię ma Hektor, tutaj przykład: http://sklep.paco.pl/product_info.p...;osCsid=d659e918fd1d5b9b0e67f414b017ecd5Wybór skakanki (tworzywa z którego jest wykonana) zależy też od nawierzchni, na której skaczesz, w przypadku asfaltu może w grę wchodzić "ścieranie" się skakanek z grubej linki i takie "mechacenie" się linki, najszybciej rozwiązać to można przez spalanie/podpalanie tego zmechacenia. Z ciekawości wrzuciłem szybko allegro i widać, że tam również można znaleźć coś dobrego, np.: http://aukcjewp.wp.pl/item1076552969_skakanka_bokserska_skorzana_z_lozyskami.htmlProsta, skakanka, drewniane rączki, łożyska, rzemień. Przy okazji zauważyłem, że skakanki z licznikami i innymi "deskami rozdzielczymi LCD" schodzą jak ciepłe bułeczki. Na początku skakania łydki mogą i chyba powinny boleć, ale skakanie szybko wchodzi w krew i naprawdę to dość zachęcająca/pociągająca rozrywka, a jak wiele dobrego daje nie trzeba opisywać. ;-) Kiedyś na internecie (możliwe, że youtube) znalazłem jakiś filmik instruktażowy na którym murzyn pokazywał jak powinno skakać się na skakance, ogólnie - prawa przód, lewa przód, prawa przód, lewa przód - coś jak w kankanie, tylko z mniejszym wykrokiem nogi. ;-) To samo jakoś przychodzi i technika poprawia się z czasem, ważne by wprowadzać urozmaicenia, czyli skakać na lewej, na prawej, tylko na lewej, tylko na prawej, z szybszymi obrotami, z dwoma obrotami przy jednym wyskoku, z machnięciem skakanką przy ciele, i tak dalej i tak dalej. Jak zresztą w każdym sporcie - perfekcja przychodzi dopiero po wielu treningach i wytrwałości. ;-) Będzie dobrze. Powodzenia.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Sportowe forum a wszyscy tylko oglądają sport w tv  nie oslabiaj mnie  kawałek gumy sobie znajdz i skacz. rekord ginesa chcesz bic na skakance czy co? w najku pierwszym lepszym dostaniesz.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Luu że tak powiem chyba Cie jebło hrhrhrhr
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
Lupus, po co Ci jakiś drogi sprzęt? Weź kawałem gumy, rozciągnij gdzieś i poskacz jak 10-letnie dziewczynki  Na to samo wyjdzie.
|
|
|
|
|
podwórkowy attaché
|
|
podwórkowy attaché
najważniejsza rzecz to trzeba uważać żeby nie dostać po jądrach bawiąc się takim sprzętem 
|
|
|
|
|
Na pełnejjj kurrr...
|
|
Na pełnejjj kurrr...
Czy ten sport, tzn. skoki na skakance mozna obstawiac ? np. na Bwinie ?
Jesli tak to zastanowie sie, potem tylko ustaffki i trzebac kasioreee i byc MVP forum.
p.s. na powaznie, to wydaje mi sie ze najlepiej zaczynac na jakims prostym sprzecie, chodzby typ szkolny, taka plastikowa/rozowa, a potem jak sie spodoba to uderzyc na PRO
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ktos mi powie co daje takie samo skakanie? zgubie pare kilo? 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ktos mi powie co daje takie samo skakanie? zgubie pare kilo?  raczej ciezko bedzie, ksztaltuje wytrzymalosc, skocznosc i szybkosc
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Siwy sie wpisal do tematu i od razu sie ruszylo 
|
|
|
|
|
Tenis Trader
|
|
Tenis Trader
Czy ten sport, tzn. skoki na skakance mozna obstawiac ? np. na Bwinie ? Może Tobet wystawi : Po jakim czasie lupus sprzeda swoją skakankę jako "prawie nowa, praktycznie nieużywana" ? Po tygodniu - @3,2 Po miesiącu - @1,5 Po roku - @1,1 Tu masz przyzwoity sprzęt - http://allegro.pl/item1080696255_new_skakanka_skora_lozyska_obciazniki_krakow.html
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Tez na nia patrzylem, tylko te raczki... Ostatnio skalalem wlasnie na tych z drewnianymi raczkami i wydaja sie chyba najbardziej odpowiednie  Trzeba kupic skakanke i mozna pracowac nad technika 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Też lubię sobie od czasu do czasu poskakać, ale nigdy nie zastanawiałem się nad jakimś profesjonalnym sprzętem. Co jak co, ale skakanka? Chyba prostszego przyrządu do ćwiczeń nie da się wymyślić. Moim zdaniem powinna mieć tylko w miarę ciężkie, dobrze leżące w dłoni rączki i jakąś nieszkodliwą linkę, bo czasami można sobie krzywdę zrobić. A ja w dodatku mam licznik przy skakance 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
lupus w żelaźniaku kup se 3 metry łańcucha to se razem i bice wyrobisz \o/
|
|