Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 6 z 13 1 2 4 5 6 7 8 12 13
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Qlimax
Panowie ja mam pytanie takie zajmuje sie ktoś sprowadzaniem jakiś towarów z UE z naprzykład likwidowanych butików z ciuchami itp chciałem sie mniej wiecej zapytac jak to wypada w praktyce, aha i pytanie mam jak wygląda teraz sprawa z cłem ( chyba nie obowiązuje jeżeli sprowadzam towary z UE ??) i akcyzą jeżeli chciałbym transportowac fajki albo alkohol pytanie nobistyczne ale dla oblatanego w temacie to 5 min tongue

Cła nie ma jak jesteś vatowcem to za granicą vat-u nie płacisz( wyrabiasz NIP europejski) dopiero w Polsce go opłacasz.

Bonus: Unibet
Q
addict
addict
Q Offline
Dzieki za info

a.k.a. "DOMINICCA"
a.k.a. "DOMINICCA"
Korzystał ktoś z dotacji unijnych z UP na otwracie własnej działaności ?
Jesli przez rok nie zakmnę firmy i bedzie ona przynosić zyski ,to nie muszę oddawać tego kredytu . Być może pozmieniały się zasady [nie sledziłam tego]. Na pewno mniej siana oferują niż dawniej.
Mam parę pomysłów i tak sobie pomyślałam ,że przydało by sie wydębić troche fantów smile

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Dokładnie jest tak jak mówisz. Co do pieniędzy zależy od UP w jednym dają mniej w drugim więcej (tak samo z przeznaczeniem kwoty na zakup czegokolwiek) . Standardowo dotacja powinna wynosić 6-krotność średniej krajowej .

Pooh-Bah
Pooh-Bah
Hmm.. a czy to nie polega na tym,że wpierw inwestujesz swoją gotówkę a dopiero później z "dotacji" otrzymujesz zwrot na podstawie faktur ?

too much love will kill you
too much love will kill you
Originally Posted by rcsade
Hmm.. a czy to nie polega na tym,że wpierw inwestujesz swoją gotówkę a dopiero później z "dotacji" otrzymujesz zwrot na podstawie faktur ?
nie, dostajesz kasę a faktury przedkładasz jak dokumentujesz prawidłowość jej wydatkowania zgodną z biznesplanem.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
podepnę sie pod temat i zapytam czy prawda są pogłoski ze jest to ostatni rok dotacji unijnych dla małych firm (chodzi mi o te 40koła i pomostowe ok 1.3koła przez 0.5roku) ?
----
Sylawiaa- dodam tylko tyle ze jest to sporo zachodu i konkurencja spora, jestem na ostatnim etapie (obawiam sie ze odpadne bo zjebalem biznesplan w jednym pkt) . To moje 2podejscie, w 1 odpadlem przy deklaracji, teraz było lepiej, z grupy ok 500osob wybrali 32, po rozmowach i testach psychologicznych została grupa 16osób ktore chodza na taki kursik (2tygodnie jak w szkole wink ) i 12z nich tylko otrzymuje kase.

no risk no fun
no risk no fun
Sylwiaaa dostaniesz dotacje ale dopiero w styczniu najwczesniej.

Teraz urzedy juz nie maja srodkow na inwestycje.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Jak ktoś będzie chiał otworzyć sklep lub działalność walić na priv pomogę smile ( główna specjalizacja obuwie );)

a.k.a. "DOMINICCA"
a.k.a. "DOMINICCA"
Originally Posted by bolo_lacznik
podepnę sie pod temat i zapytam czy prawda są pogłoski ze jest to ostatni rok dotacji unijnych dla małych firm (chodzi mi o te 40koła i pomostowe ok 1.3koła przez 0.5roku) ?

To o czym piszesz to chyba z UP w oparciu o program 6.2?
Ten program 6.2 jest też dostepny dla osób pracujących , którzy chcą załozyć swoją firmę ale chyba bez pomostówek 1,1 tyś zł miesięcznie [ najniższa krajowa] .

jestem ciekawa czy są równe szanse między pracującymi a nie pracującymi strającymi się o fanty grin

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
to nie z UP ale program 6.2 , to równiez dla pracujacych
"Projekt jest skierowany do grupy 96 osób - 42 osoby bezrobotne (w tym 4 długotrwale), 38 nieaktywnych zawodowo (w tym 8 uczących się) oraz 16 osób zatrudnionych (w tym 3 w mikro, 3 w małych, 3 w średnich oraz 7 w dużych przedsiębiorstwach), dodatkowo 20 osób musi pochodzić z terenów wiejskich."

co do równych szans to wyglada to tak :
"W projekcie priorytetowo będą traktowane osoby znajdujące się w szczególnie trudnej sytuacji na rynku pracy (grupa priorytetowa), tj.:
- kobiety,
- osoby w wieku 15 - 24 lata,
- osoby w wieku 45 – 64 lata,
- osoby, które w okresie ostatnich 3 miesiącach utraciły zatrudnienie z przyczyn niedotyczących pracownika,
- osoby zamieszkujące w gminach wiejskich i miejsko-wiejskich oraz mieszkańcy miast do 25 tys. mieszkańców, zamierzające podjąć- zatrudnienie w obszarach niezwiązanych z produkcją roślinną i/lub zwierzęcą.
Osoby te otrzymają dodatkowe 10 punktów na etapie rekrutacji uczestników."
----
ja nie miescilem sie w zadnej grupie ale jakos poszło.
Ponawiam swoje pytanie o te dotacje czy to prawda ze to juz ostatni rok (obilo mi sie o uszy ze dotacje maja zastapic jakimis kredytami)

K
enthusiast
enthusiast
K Offline
Originally Posted by bolo_lacznik
Ponawiam swoje pytanie o te dotacje czy to prawda ze to juz ostatni rok (obilo mi sie o uszy ze dotacje maja zastapic jakimis kredytami)

W maju słyszałem, że czerwcowy nabór na 8.1 (Innowacyjna Gospodarka) to może być ostatni raz (program w nazwie jest do 2013). Nawet w Computerworld był artykuł o tym. Ale czy to prawda to cholera wie. Prędzej zaostrzą kryteria. A kredyty to już teraz są oferowane.

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
Zna się ktoś na projektach, dofinansowaniach?
Dostanę jakiś dodatek do budowy boiska ze sztuczna nawierzchnią? Pod piłkarska szkółkę.

Pozdrawiam.

S
Pooh-Bah
Pooh-Bah
S Offline
Witam trafiła się mi okazja przejąc Pizzerie za okolice 20k. Brał ktoś z was kredyt w banku na takie coś jak przejęcie firmy? Mój wiek, brak etatu będzie tu wielkim problemem ?

K
enthusiast
enthusiast
K Offline
Originally Posted by wwwujek
Zna się ktoś na projektach, dofinansowaniach?
Dostanę jakiś dodatek do budowy boiska ze sztuczna nawierzchnią? Pod piłkarska szkółkę.

Pozdrawiam.

łapałoby się pod:

Priorytet: IV Rozwój i modernizacja infrastruktury społecznej
Działanie: 4.2 Rozwój i modernizacja infrastruktury edukacyjnej
Poddziałanie: 4.2.2 Rozwój i modernizacja lokalnej infrastruktury edukacyjnej

lub

Oś priorytetowa VIII: Infrastruktura społeczna
Działanie 8.2 Infrastruktura szkolna i sportowa

Tylko musisz zobaczyć do kogo jest to skierowane, bo może do szkół a nie 'prywaciarzy'.

Szukaj tu:
http://www.funduszeeuropejskie.gov.pl
lub
http://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/NaborWnioskow/Documents/Harmonogram_RPO_lipiec_2011.pdf

no risk no fun
no risk no fun
Ma ktoś wiedze jak to jest z przeznaczeniem pieniedzy na dotacje ?

Przykładowo otwierasz dzialanosc , ale fizycznie potrzebujesz pieniedzy na 5 tys z tych 14. I teraz pytanie czy za pozostale pieniadze mozesz kupic np. sprzet kompterowy zeby go pozniej sprzedac z racji tego ze jest zbedny ?

I drugie pytanie czy dotacja dotyczy tylko lokalu w okreslonym obszarze , czyli przykladowo dostajesz dotacje w krakowie i musisz otworzyc biznes w krakowie ?

M
Pooh-Bah
Pooh-Bah
M Offline
pieniędzy nie dostajesz fizycznie na firmę lecz na jej założenie,czyli niezbędne inwestycję. we wniosku wyszczególniasz co jest niezbędne do otwarcia firmy podliczasz kwotę i wtedy mozesz starać się o kwotę która Ci wyjdzie. nie jest tak że dostajesz całość,mimo że potrzebujesz mniej.
za pieniądze nie możesz finansować ZUSów,US,a ni pensji pracowniczych.
komputer mozesz kupić,lecz musi to się znajdować we wniosku i wtedy rozliczasz się z PUPem na podstawie faktur.
na dziś można z PUP otrzymać 19k.
firma musi zostać założona na obszarze,na którym działa dany PUP czyli w twoim przypadku Kraków.

no risk no fun
no risk no fun
dzieki.

K
old hand
old hand
K Offline
W kazdym PUPie zasady przyznania dotacji moga sie nieco roznic i nie ma raczej ograniczen co do obszaru, bynajmniej u mnie nie bylo jak sie dowiadywalem, bo zawsze mozesz miec siedzibe firmy w Krakowie, a prowadzic dzialalnosc na drugim koncu Polski.

a.k.a. "DOMINICCA"
a.k.a. "DOMINICCA"
pozmieniało sie jesli chodzi o dotacje z UP.
Nowe warunki:
1]dają max 20 tyś, przy czym trzeba oddać połowe otrzymanej dotacji.
2]firma musi istnieć przynajmniej 2 lata.

chyba wiec lepiej nie zwalniac sie z pracy i probowac otrzymac dotacje dla pracujacych.

Strona 6 z 13 1 2 4 5 6 7 8 12 13

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
3 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, forty, kamel), 2,094 gości, oraz 7 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,289
Posty5,835,530
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025