|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Jesli chodzi o rozliczanie to lepiej zalatwic sobie ksiegowego, poodbnie jak wyzej, moze masz jakiegos znajomego lub znajoma co sie zna na ty i Ci pomoze:)
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku!
Jesli ma ktoś trochę oleju w głowie i zechcę pomóc to zapraszam. Idź do jakiejś rozgarniętej księgowej pomoże ci nawet wniosek wypełnić i zrobić biznesplan .Moja na początku roku zawsze ma od cholery tego.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
biznes plan nie jest wymagany u mnie w PUPie.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
biznes plan nie jest wymagany u mnie w PUPie. cos mi sie w to nie chce wierzyc, biznes plan to podstawa przy dotacji z UP czy tez z UE. Jak ja sie staralem o dotacje z UP to bez biznes planu nawet nie ma co podchodzic 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
a dostales w koncu?
duzo potem papierologii?
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Mi tez nie, ale skoro mu tak powiedzieli. Zanim PUP dostanie kase, mozesz sobie wyrobic znajomosci genius 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
a dostales w koncu?
duzo potem papierologii? niestety nie, poniewaz srodki zostaly wyczerpane tak wiec zainwestowalem swoje srodki, ale mam kogos w rodzienie to staral sie o dotacje i to nie jest tak ze kazdy dostaje, musi byc ciekawy pomysl ktory wyrozni sie od innych bo wiadomo chetnych jest trzystu a dotacji np. dwadziecia w zaleznosci od UP.
|
|
|
|
|
Sherlock Holmes
|
|
Sherlock Holmes
a dostales w koncu?
duzo potem papierologii? niestety nie, poniewaz srodki zostaly wyczerpane tak wiec zainwestowalem swoje srodki, ale mam kogos w rodzienie to staral sie o dotacje i to nie jest tak ze kazdy dostaje, musi byc ciekawy pomysl ktory wyrozni sie od innych bo wiadomo chetnych jest trzystu a dotacji np. dwadziecia w zaleznosci od UP. ciekawy pomysl na biznes za 19 kola  tylko Tusk moze takie glupoty sprzedac bo sam za tyle to kupuje garnitur plus krawat w gratisie
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
a dostales w koncu?
duzo potem papierologii? niestety nie, poniewaz srodki zostaly wyczerpane tak wiec zainwestowalem swoje srodki, ale mam kogos w rodzienie to staral sie o dotacje i to nie jest tak ze kazdy dostaje, musi byc ciekawy pomysl ktory wyrozni sie od innych bo wiadomo chetnych jest trzystu a dotacji np. dwadziecia w zaleznosci od UP. ciekawy pomysl na biznes za 19 kola  tylko Tusk moze takie glupoty sprzedac bo sam za tyle to kupuje garnitur plus krawat w gratisie mozesz miec jeszcze srodki wlasne wiec nikt nie mowi ze musi to byc do 19.000 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
genius tak duzo masz klientow? jaki masz nick na forum pio?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
nie udzielam się na tym forum, tam raczej się uczyłem, ogólnie zajmuje się white seo, marketingiem szeptanym, katalogowaniem, budowaniem zaplecz, optymalizacją, doradztwem - jest tego sporo, jestem samoukiem, ale mam referencje z pokaźnych firm, np. HanBrigt czy Inetmedia.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ja osobiście 19000 przeznaczyłbym tylko i wyłacznie na marketing i reklame.
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
oczywiscie czysto teoretycznie, bo ciezko bedzie mi to wykazac.
z reszta, na razie to jak ktos bedzie mogl niech mi odpowie na pytania ktore zadalem,
co wrzucacie w koszty firmy?
|
|
|
|
|
solus contra omnes
|
|
solus contra omnes
genius tak duzo masz klientow? jaki masz nick na forum pio? a Ty jaki masz ? masz postawione jakieś katy, otwarte precle itp. ?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
katów brak, precle zamknięte i tylko na swój użytek. a Ty?
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
oczywiscie czysto teoretycznie, bo ciezko bedzie mi to wykazac.
z reszta, na razie to jak ktos bedzie mogl niech mi odpowie na pytania ktore zadalem,
co wrzucacie w koszty firmy? Jak masz auto wrzucone to paliwko, jak nie to nie. materialy biurowe itp Slodyczy sie nie da. Chyba, ze bys ial gastronomie.
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Jak masz auto wrzucone to paliwko, jak nie to nie. materialy biurowe itp
Slodyczy sie nie da. Chyba, ze bys ial gastronomie. Wszystko się da o ile można to uzasadnić. Warto porozmawiać z doradcą podatkowym (a nie sugerowanym wyżej księgowym. Księgowy wie przeważnie co i jak zaksięgować, a doradca podatkowy to dopiero zna kruczki  ). Słodycze w rozsądnej ilości da się. Tak samo jak kawę, cukier i herbatę. W końcu czymś trzeba gości ugościć w biurze. Środki do czyszczenia i papier do dup... też w rozsądnej ilości. Nawet jak się prowadzi działalność w domu to da się, bo w biurze musi być czysto. Do 30% kosztów mieszkania też się da, ale z kredytem bym uważał. Ale niestety trzeba zgłosić w urzędzie, że się prowadzi w domu działalność - od zadeklarowanej powierzchni wyższy podatek. A jak ktoś wynajmie mieszkanie na firmę to i 100% wynajmu sobie wrzuci. Paliwo koszt fajny, ale nie vatowski (choć w koszty wchodzi brutto). Z VATem przy działalności informatycznej jest problem bo się go płaci i nie ma ucieczki (mało kosztów VATowskich). Fajnym kosztem jest samochód (nawet używany). Telefon i internet się wrzuca w koszty. A pewien dostawca telewizji kablowej (którego nazwy nie wspomnę) wprowadził taką usługę, że na całość swoich usług (telefon, internet i tv) wystawia fakturę z opisem 'usługi internetowe' czy jakoś tak. I tym oto sposobem domową kablówkę ma się w kosztach firmy  Telewizor można wrzucić w koszty - o ile się to uzasadni. Aparat foto, kinekta, meble (przecież biurowe)..... Temat rzeka, nawet wam się nie śni co ludzie potrafią wrzucić w koszty (zwłaszcza przed choinką). Naprawdę polecam wizytę u doradcy podatkowego.
|
|
|
|
|
solus contra omnes
|
|
solus contra omnes
katów brak, precle zamknięte i tylko na swój użytek. a Ty? nie, ja tam raczej zagladam po darmowe kody 
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|