|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
A mi się właśnie Paragraf nie podobał. Początek książki świetny, ale póżniej ten humor zaczął mnie nużyć, chociaż przesłanie jak najbardziej pozytywne.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
A ja mam pytanie odnosnie ksiazek... Czy ma ktos jakies pozycje w takiej formie, ze mozna je wrzucic na telefon komorkowy ? Sesja sie skonczyla, nuda na wykladach to mozna chociaz cos poczytac  Ostatnio w ten sposob przerobilem "Ojca Chrzestnego".
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
@kudlaty
dzieki za przypomnienie Cizia Zyke, czytalem to wieki temu, juz nawet o tym zapomnialem, ale faktycznie przy "Zlocie" zarykiwalem sie ze smiechu
Polecam wszystkie pozycje Swiata Dysku Terry Pratchetta, znakomity humorysta, jego ksiazki lykam jak swieze pączki
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Czytal ktos z Was "Raz do roku w Skirolawkach" ? .Napisal to Nienacki, ten od Pana Samochodzika ,idzie sie zlac ze smiechu  . Z innych wesolych ksiazek to Przygody dobrego wojaka Szwejka i CK Dezerterzy. Nie pamietam autora ale swietna polska ksiazka to Madame ,bardzo dobrze sie czyta.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
A ja mam pytanie odnosnie ksiazek... Czy ma ktos jakies pozycje w takiej formie, ze mozna je wrzucic na telefon komorkowy ? Sesja sie skonczyla, nuda na wykladach to mozna chociaz cos poczytac  Ostatnio w ten sposob przerobilem "Ojca Chrzestnego". możesz jakoś udostępnić komórkowego ojczulka ? mam wersje książkową, ale wiadomo, wykłady...
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
możesz jakoś udostępnić komórkowego ojczulka ? mam wersje książkową, ale wiadomo, wykłady... http://www.sendspace.com/file/k03n29
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Dziękuje Ci bardzo !!
masz jeszcze jakieś tytuły w werski komórkowej ?
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
nie ma za co  a Ojczulka zassalem stad: http://se-center.info/ , w ebookach moze znajdziesz cos co Cie interesuje... Pzdr. Michal
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
[quote=konstruktor1]Czytal ktos z Was "Raz do roku w Skirolawkach" ? .Napisal to Nienacki, ten od Pana Samochodzika ,idzie sie zlac ze smiechu :)/quote] coroczne swieto mieszania krwi 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Az dziw ze nikt nie wymienil ksiazki J.Hellera "Paragraf 22". Jak dla mnie top 1, jesli chodzi o ksiazki. Ksiazka jest bardo dobra. Znacznie gorszy film. Alew i tak daleko jej do Szwejka, ktory pod wzgledem humoru jest mistrzostem swiata wszechczasow.
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Ken Follet "Zamiec" teraz pchnalem. Ksiazka nie jest zla, ale na tle Obiecaj Mi wypadla dosc blado. Troche jest za bardzo ugladzona pod katem kobiet, za duzo romansidla w niej, i bzdetow typu gdy Toni Gallo zastanawia sie czy ktos jeszcze kiedys bedzie zachwycal sie nad jej wlosami łonowymi  Pod koniec sie troche rozkreca, mozna polecic. PS Stokrotka rzadzi 
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
Ken Follet to taki już pisarz klasy powiedział bym "średniej". Książki są na średnio-dobrym poziomie, ale nic rewelacyjnego. Ani głębszych treści, czy rozbudowanej fabuły tam nie znajdziemy. Trochę akcji, trochę romansu, przyprawione odpowiednim tłem (często historycznym) i jest książka. Ja czytałem jego: "Klucz do Rebeki" , "Igłę" , "Człowiek z Petersburga", "Na skrzydłach Orłów" oraz "Papierowe Pieniądze". Zdecydowanie najlepsza jest "Na skrzydłach orłów" o uwięzieniu amerykanów w amerykańskiej ambasadzie w Teheranie w bodajże 1979 roku i próbie ich uwolnienia. A nie podobała mi się książka "Papierowe pieniądz". Reszta ok, do spokojnego przeczytania, gdy chcemy sięgnąć po coś lżejszego 
|
|
|
|
|
Huachipato
|
|
Huachipato
Katz H., Historia Stanów Zjednoczonych Ameryki”, Wrocław 1971 Kissinger H., Dyplomacja, Warszawa 1996 Michałek K., Stany Zjednoczone a sprawy międzynarodowe od 1898r. [w:] Historia Stanów Zjednoczonych Ameryki, red. A Bartnicki, D.Critchlow, Warszawa 1995, tom III Pastusiak L., “Pół wieku dyplomacji amerykańskiej 1898-1945”, Warszawa 1974 Pastusiak L., “Prezydenci”, Warszawa 1989 Pratt J., “A History of United States Foreign Policy”,Prentice-Hall 1961
Macie moze ktoras z tych ksiązek na kompie ?
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Polecam "Gottland" Mariusza Szczygła. Doskonały zbiór opowiadań o koministycznych czechach. czy ta się swietnie i na prawdę można się przekonać, że naród ten jest zdecydowanie myśli innymi kategioriami niż my. bardziej racjonalnymi w wielu przypadkach, ehh.
I jeszcze jakie piwo robią...., o tym co prawda Szczygieł nie pisze, ale to można samemu dość prosto sprawdzić.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
ma ktoś "podróże herodota" Kapuścińskiego? 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Emila Zola "Germinal" Milan Kundera "Żart" Aleksander Sołżenicyn "Oddzial chorych na raka"
Dla tych ktorzy lubia, spoleczno-polityczne klimaty
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
Autor: HANS HELLMUT KIRST Tytuł: BUNT ŻOŁNIERZY Rok wydania: 1969 Liczba stron: 365 Narracja: 3-osobowa Gatunek: Powieść sensacyjna / wojenna Literatura: Niemiecka
Książka ta bardzo dokładnie opisuje wydarzenia, które miały miejsce 20 lipca 1944. Tego dnia pułkownik Claus von Stauffenberg, członek spisku przeciwko hitlerowcom, przeprowadził nieudany zamach na Adolfa Hitlera. Spiskowcy byli tak pewni sukcesu, że rozpoczęli pucz wojskowy, stłumiony jeszcze tego samego dnia.
Bohaterem książki jest spiskowiec, kapitan hrabia von Brackwede, oficer w sztabie Armii Rezerwowej, której dowództwo należało do spisku. Kapitan jest czynnym uczestnikiem wydarzeń, zostaje tak jak inni stracony.
Książka ukazuje postawę „innego Wehrmachtu”, nie tak ślepo wiernego Hitlerowi. Widoczne są typowe dla Kirsta portrety psychologiczne postaci. (biblionetka)
Sięgnąłem po tę książkę zachęcony ciekawym tematem powieści. I niestety mocno się zawiodłem.
Pomimo tego, że w książce występuje wiele autentycznych postaci, autor nie stwarza klimatu by się dobrze wczuć w powieść - zapewne wynika to z warsztatu. Co mnie strasznie denerwowało to okropna "czarno-białość" postaci. Ci "dobrzy" są dla siebie wszyscy jak bracia, wszyscy mają mnóstwo dobrych cech i właściwie wcale nie mają wad. Ci "źli" oczywiście zupełnie odwrotnie. Jest to irytujące i denerwujące. A te "portrety psychologiczne" z zacytowanego opisu książki to ponury żart.
Generalnie jest to raczej słaba powieść, mocno przewidywalna (nie chodzi o związek z wydarzeniami historycznymi, bo jak tę ktoś choć trochę zna, to musi to być przewidywalne) z niewiarygodnie moim zdaniem nakreślonymi postaciami. Tylko temat ciekawy, ale co z tego...
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Witam Potrzebuje jakiejs ksiazki gatunek sensacja, kryminal thriller etc Oczywiscie jakas dobra  Ktos cos poleca?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Księga Imion, powiazania starozytnosci, dziwnych sekt z terazniejszosci, prawdziwa sensacja, choc koncowka z czasem do przewidzenia!! mimo to podobala mi sie
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
W fantastyce polskiej się ktoś orientuje? :] Wyszło ostatnio coś godnego uwagi? Byle nie był to zbiór opowiadań.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|