|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
bazyl tak jak Ci pisałem nóż możesz mieć byle nie miał ukrytego ostrza, czyli np. sprężynowy "przedni". Możesz posiadać scyzoryk, czy nóz motylkowy. Bo to nie jest zabronione.
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
"W prawie polskim na posiadanie kastetu wymagne jest zezwolenie wydawane przez komendanta powiatowego Policji, o czym mówi art. 9 ust. 3 w związku z art. 4 ust. 4 podpunkt a) "Ustawy o broni i amunicji" (ponadto kastet jest traktowany przez prawo karne jako tzw. niebezpieczne narzędzie, m.in. art. 159 - zaostrza sankcję karną za bójkę z użyciem niebezpiecznego narzędzia), za niestosowanie się do tego przepisu ustawodawca przewidział karę aresztu albo grzywny. " Proszę bardzo  Hola Hola a widziałeś ten artykuł mówi że Komendant wydaje pozwolenie na : (jeśli chodzi o broń białą) "- ostrza ukryte w przedmiotach nie mających wyglądu broni; -kastety i nunczaka; -pałki posiadające zakończenie z cięzkiego i twardego materiału lub zawierające wkłądki z takiego materiału; - pałki wykonane z drewna lub innego cięzkiego i twardego materiału, imityjące kij bejsbolowy." (art. 4, pkt.1 , ppkt4a) Czyli noży już nie, wiec za ich posiadanie nic nie grozi.  pzdro
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Zapomniałem dodać ze cytat pochodzi z "Ustawy o broni i amunicji"
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
No i tak pisałem od początku tylko, że Ty od razu powiedziałeś, że to bzura z kastetem. Jeżeli nóż nie ma ukrytego ostrza to można go posiadac. i od początku tak piszę!!!!!!!!
|
|
|
|
|
Zuzia Róża
|
|
Zuzia Róża
ale noz motylkowy ma ostrze dluzsze niz 10 cm. czy to nie ma wplywu?
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Co do gazu to jest różnica między paraliżującym, łzawiącym czy pieprzowy...więc sory ale nie masz racji, że można kupic gaz bez problemów, bo co innego gaz pieprzowy do samoobrony, a co innego gaz paraliżujący używany przez policję, ochroniarzy czy straz miejską. Na to trzeba mieć papierek. Mam ojca adwokata więc trochę o tym wiem. być moze tu nie mam racji, wiem ze jakiś gaz na pewno można kupić na necie , a jesli chodzi o rodzizów adwokatów to jaj mam to szczescie(?) że oboje sa prawnikami:D
|
|
|
|
|
Zuzia Róża
|
|
Zuzia Róża
aaa, i motylkowy to jak dla mnie ma ukryte ostrze...
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
No i tak pisałem od początku tylko, że Ty od razu powiedziałeś, że to bzura z kastetem. Jeżeli nóż nie ma ukrytego ostrza to można go posiadac. i od początku tak piszę!!!!!!!! nie nie ja pisałęm ze bzdurą jest że "broń to broń" i ze na nóż tzreba miec pozowolenie.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
joesakic przeczytaj wszystko od początku i nie wpieraj mi ciemnoty!! Mój pierwszy post: bazyl powiedz, ze idziesz na grzyby do lasu \:\) posiadanie noza jest legalne, jeżeli jest to nóż motylkowy lub sprężynowy boczny. Nóż spreżynowy przedni jest w Polsce uznawany za broń i posiadanie go jest przestępstwem. pzdr potem Kylo zapytał o kastet i napisałem: posiadanie kastetu również jest nielegalne, bo to broń. Tzn gdy jest założony na rękę, bo jeżeli trzymasz w kieszeni to zawsze można powiedzieć, że przenosisz go tylko z miejsca na miejsce, np z domu do domowego muzeum Twojego stryjecznego pradziadka \:\) Również posiadanie kija do baseball'a jest nielegalne, bo to przedłużenie ręki, czyli broń.pzdr Na to Ty zacytowałeś mój post i napisałeś: Bzdura, samo posiadanie nie jest nielegalne,tak samo jak chodzenie po ulicy z czymś dopiero jak zrobisz z czegos takiego uzytek to wtedy :] ---------- i tu nie miałeś racji!! A poza tym pokaż mi w którym miejsu ja napisałem, że na nóż trzeba mieć pozwolenie?! No gdzie?! Napisałem w pierwszym poście, że jeżeli nie jest to sprężynówa z ukrytym ostrzem to można go mieć przy sobie!!! Co do stwierdzenia; "broń to broń" miałem racje, bo jeżeli coś jest uznawane za broń to trzeba mieć na to pozwolenie. Nóż bez ukrytego ostrza nie jest uznawany za broń i nie trzeba mieć na niego pozwolenia. Np. miecz katana nie jest uznawany za broń mimo iż ma ostrze 70 cm. Z kolei laska z ukrytym ostrzem 2 cm już jest bronią! Bazyl nóż motylkowy możesz posiadać, bo nie ma ukrytego ostrza tak jak scyzoryk, cz nóz spręzynowy boczny. pzdr 
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
z tym kastetem to masz racje, tam się pomyliłem. a co do "broń to broń" to pzrecież nie na każdą broń musisz miec pozwolenie( np wiatrówka) a co do noża pozwolenia też nie tzreba mieć ( z wyjątkiem tej sprężynówki) bo wg. ustawodawcy to nie broń 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
I właśnie o to mi sie od początku rozchodzi...Co do wiatrówki to fakt nie trzeba mieć na nią pozwolenia ale wiatrówka jest chyba zaliczana do broni sportowej tak jak łuk. Ale nie jestem tego pewien.
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
hmmm a motylek chyba ma ukryte ostrze? czy nie? z tego co pamiętam mozna go skałdać ci rozkładać?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
tak można ale scyzoryk też można składać i rozkładać, sprężynówkę boczną też. I dlatego tego typu noże nie są uznawane jako bron z ukrytym ostrzem. Motyle składa sie dlatego żeby można go było bezpiecznie przechowywać tak jak scyzoryk itp.
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
No czyli chyba na tym koniec  mam nadzieje że autor tematu dowiedział sie tego co chciał  tym czasem w DETROIT zaczęła sie już 2 teracja, wiec na mnie już czas 
|
|
|
|
|
Zuzia Róża
|
|
Zuzia Róża
jeszcze jedno pytanie. czy ma znaczenie gdzie przechowuje noz...? np. jesli bedzie to kieszen to wszystko ok, a jak to bedzie np. but to juz nie bo wtedy chodzi o ukrycie narzedzia...?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
To nie ma żadnego znaczenia gdzie przechowujesz nóż. To tak jak z narkotykami czy masz w kieszeni czy w skarpecie i tak bekniesz. Wiec z nozem jest tak samo tylko, ze za nóż nic Ci nie zrobią i możesz go nawet w majtkach nosić  pzdr 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
no tak, tylko jeszcze taka luzna uwaga: wg mnie i po trosze z doswiadczenia (acz nie ma to nic wspolnego z prawem), jesli bedziesz sie wloczyl po nocy z nozem w bucie, bedziesz po kilku piwach i trafisz na nadgorliwy patrol to o ile nic ci nie zrobia za samo posiadanie noza to mozesz miec zapewnionych kilka atrakcji, ktorych nie planowales, a na mokotowie kilku nadgorliwcow sie znajdzie ;-)
-- pzdr.bcn1899 *som i serem*
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
bcn1899 dobrze napisał. Nóż nie jest nielegalny ale zawsze moze trafić sie jakiś pan z policji, któremu w nocy miał problemy z erekcją i bedzie chciał sobie odreagowac na Tobie i zawiezie Cię na komendę, pobiorą Ci odciski, albo walna grzywnę. Tak czy owak na co komu nóz...ja np bałbym się użyć noża, bo mógłbym kogoś zabić. Chociaż poszpanować zawsze można i jak sie takim motylkiem trochę pomacha to przeciwnik od razu czuje respekt...pzdr 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
gazu juz zadnego niedostaniesz w zwyklym sklepie, sa teraz one jedynie sprzedawane jako gaz obronny na psy. Przy uzyciu go do czlowieka, policja i tak sie bedzie do ciebie dopie.....Innym słowem niemozesz miec nic do obrony w naszym pieknym kraju. Wyskoczy 5 a ty z gazem wjedzie polcija i to ty jestes bandyta z bronia, choc ich bylo 5-ciu.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
A tak offtopp jesli ktos jest spokojny i ma ten noz tylko do sotatecznej obrony to looz, a jesli do szpanu i proby kozaczenia to jest zwykla piz... i tyle...
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|