|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
to co napisaliście wiem, ale niekiedy w ogóle się tego nie używa, a czasem tak i o to mi chodzi Nie ma wyjątków od reguły... present simple - do , does w pytaniach... past simple - did w pytaniu i zdaniu oznajmującym... Does she suck my dick every morning? Yes, she does. Did she suck my dick yesterday? Yes , she did. 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Dynamo, w czasach typu Simple, zawsze musisz mieć operatora w pytaniu.
|
|
|
|
|
member
|
|
member
Who do you live with? Who lives in the flat next door?
|
|
|
|
|
member
|
|
member
|
|
|
|
|
member
|
|
member
|
|
|
|
|
member
|
|
member
It didn't begin in Octobet 1936. It wasn't about a rich farmer who moved to NY.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Who do you live with? Who lives in the flat next door? tutaj w drugim zdaniu obydwie formy są poprawne... pisząc : Who lives in the flat next door , równie dobrze możesz napisać : Who does live in the flat next door? ale nie piszę się tak , jeśli w zdaniu widnieje takie coś jak who , which , what , etc... bo wtedy zdanie jest brzydkie 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
It didn't begin in Octobet 1936. It wasn't about a rich farmer who moved to NY. Zdanie pierwsze : To się nie zaczęło w (mylą mi się miesiące :p) 1936 roku... -> a więc zdarzenie pojedyncze... coś się raz zdarzyło , i się więcej nie powtórzy , więc Past Simple... Zdanie drugie : To nie było o bogatym farmerze który przeniósł się do Nowego Jorku.. -> 'to nie było' -> coś co trwa jakiś czas , np. książka.... albo film... Ja to na wyczucie robię  i w 90% przypadków jest dobrze... Jeśli ktoś wie lepiej jak to wytłumaczyć , to c'monnn!
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Zdanie drugie to odmieniona forma "to be" a więc "być"... raczej ciężko zrobić formę "to be" z operatorem...
|
|
|
|
|
member
|
|
member
Who do you live with? Who lives in the flat next door? tutaj w drugim zdaniu obydwie formy są poprawne... pisząc : Who lives in the flat next door , równie dobrze możesz napisać : Who does live in the flat next door? ale nie piszę się tak , jeśli w zdaniu widnieje takie coś jak who , which , what , etc... bo wtedy zdanie jest brzydkie  W pierwszym zdaniu też jest "who"
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ale w pierwszym zdaniu masz też osobę.. A poza tym na marginesie... Gdyby nie było operatora... Fajnie by fonetycznie brzmiało pytanie "Chu ju lif łif?" Ciężko to wytłumaczyć.. Najlepiej to chyba wytłumaczy Ci jakieś repetytorium.. coś w tym stylu, co uczy angielskiego prawie od podstaw.. Ja podobnie jak bursztyk.. nie patrzę już tak na to.. Bo nie ma na to czasu 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Odpowiedź: Bo drugie to pytanie o podmiot.
|
|
|
|
|
member
|
|
member
dzięki 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ciąg dalszy (od kumpeli): zauwaz ze w who lives in the flat next door? nie ma podmiotu, zadna osoba nie jest wymieniona, bo jest to pytanie wlasnie o ta osobe. W pierwszy zas jest who do YOU live with? czyli pytanie jest o ciebie, z kim TY mieszkasz zawsze kiedy tej osoby nie ma pytaniu, bo dopiero o nia pytanie to nie ma operatora w innych przypadkach jest
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Czy ktoś z Was studiuje/studiował informatykę? Chodzi mi konkretnie o przedmiot Architektura komputerów. Czy jest ktoś w posiadaniu ściąg do owego przedmiotu? Wiem, że korzystanie ze ściąg nie jest zbyt uczciwe, ale student nie wybiera 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Zbigniew, ale ciii ja nic nie wiem 
|
|
|
|
|
member
|
|
member
It didn't begin in Octobet 1936. It wasn't about a rich farmer who moved to NY.
a tutaj czemu w drugim zdaniu nie ma np. "It didn't be ....."
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Już Ci wytłumaczyłem  dynamo  zerknij kilka postów wyżej ;>
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Jest operator wasn't. jesli pytania sa w past simple z was lub were to operator się odmienia: i/he/she/it was you/we/they were
|
|
|
|
|
member
|
|
member
bursztyk napisałeś, że to pierwsze zdanie jest w past simple, ale nie napisałeś w czym jest to drugie zdanie?
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|