|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
dostalem dzisiaj przelew na x zł od firmy y tytulem zwrot za styczen.. co ciekawe na pewno nie byl to przelew z allegro itp. firm z ktorych moglem miec jaki kolwiek kontakt,takze jestem przekonany ze to byla pomylka przy nr konta przy przelewie i tu mam pytanie czy mam prawo zatrzymac te pieniadze ??
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
moim zdaniem co na twoim koncie to twoje a chociaż dużo tej kasy ci wyslali?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
x zł 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
dobra to tak na studenckie warunki to tak dobre 2 tyg picia po sesji 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
mam prawo zatrzymac te pieniadze ?? A myslisz, ze panuje tu zasada znalezione nie kradzione?  Predzej czy pozniej ktos zalatwi te stytuacje z bankiem.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
jeśli forsa faktycznie trafiła na Twoje konto przez pomyłke to dosyć szybko ktoś się zorientuje i błąd naprawi. Jeśli nie... to dostałeś niezły prezent, dobrze go spozytkuj 
|
|
|
|
|
Profesor
|
|
Profesor
moim zdaniem co na twoim koncie to twoje Chyba jednak nie
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
moim zdaniem bledy kosztuja i jesli ktos taki popelnil to musi za niego zaplacic i to nie jest juz moj problem..
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
eh, ktory to juz taki temat? ostatni byl w SB pare miesiecy temu i zakonczyl sie, o ile dobrze pamietam, niczym ale chociaz przez pare dni bylo ciekawie...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
moim zdaniem bledy kosztuja i jesli ktos taki popelnil to musi za niego zaplacic i to nie jest juz moj problem.. Postaw sie tak w jego sytuacji. Pomyslalbys tak samo jak piszesz - kilka stowek w pizdu, a ty z zalozonymi rekami popelnilem blad, no coz trudno...? Tak by bylo?
|
|
|
|
|
I see dead people
|
|
I see dead people
Już był taki topic. Oddaj kase - szkoda kłopotu dla x zł ...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
no sprawa sie chyba rozwiazala, dostalem sms ze zostal zle zrealizowany przelew, prosze o kontakt  problem w tym ze nic na koncie nie mam wiec zaczekam az ten ktos oddzwoni do mnie 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
kolega miał podobną sytuacje..to były czasy kiedy jeszcze nie było banków w necie i powiadamiania smsem..poszedł do banku sprawdzić saldo a tu paręset złotych więcej..więc wypłacił wszystko i nic mu nie zrobili  chyba nawet konto od razu zlikwidował 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
chyba nawet konto od razu zlikwidował  I to jest jedyny sposób, aby mieć coś z tej kwoty. Ja przynjmniej o dwóch takich sytuacjach słyszałem. Z czego jedna miała miejce w przypdku znajomego z pracy. Wybrał całą kwote z kosmosu i sie lekko rozhulał a następne dwa miesiące na wypłate 0zł  i musiał biedaczyna pożyczać.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
no klient do mnei zadzwonil i okazalo sie ze dobre 2 miechy temu kupil cos odemnie przez allegro i przez przypadek ten nr konta gdzies mu sie zapisal i zaniast wyslac zwrot dla jakies firmy wyslal kase mi  no nic jak widac kasa na ulicy nie lezy 
|
|
|
|
|
|
|
leży leży  jeśli nie była to specjalnie zawrotna suma, to gdybyś nie chciał - nie musiałeś oddawać. Oczywiscie osobna kwestia to sprawa moralności. Kumlowi kiedyś zapłacili jakiegos tysiaka za nic z agencji pracy, szybko sie zorientowali - poprosili o zwrot. Odmówił to zaczęli straszyć sądami itd, powiedzial, ze spoko, że on ma to w dupie. No i co tysiąc jego to jego  Ale uczciwości jest chyba od tego cenniejsza 
|
|
|
|
|
member
|
|
member
Jesli jest tu prawnik moze podpowie rozwiazanie w swietle obowiazujacego prawa. Bo twierdzenia, "ze mi sie nalezy" albo "znalezione nie kradzione" nic tu nie wnosza. Problem jest ciekawy i kazdy z nas moze sie znalesc w skorze "obdarowanego" lub "gapowicza". Temat wart kontynuowania ale z punktu widzenia prawa oraz moralnosci.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Była kwestia takiego przelewu przy okazji podpuchy Szczypiora. Moja mama pracuje w banku i z tego co pamiętam to wina leży po stronie banku. Jeśli ten koleś rozmawiał z bankiem to powinni ściągnąć tą kwotę z twojego konta. Jeżeli juz nie masz tych pieniędzy to mogą ci je ściągnąć przy najbliższej wpłacie.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Z prawnego punktu widzenia: Trzeba oddać. To tak w skrócie 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Kiedyś poszedłem do banku wpłacić sobie kasę. Babka zapytała się dane, podałem jej i kase wpłaciła na moje konto.
Wracam do domu i kasy na koncie nie ma, a że już po 18 było to myślałem, że kasa rano będzie.
Okazało się, że nie. Sprawdzam potwierdzenie wpłaty, dane się zgadzają, ale numer konta NIE.
Pędze do banku, i faktycznie babka na inne konto wpłaciła. Do kolesia o tym samym imieniu i nazwisku.
Jeżeli koleś wypłaciłby moje pieniądze to kasjerka z banku sama musiałby pokrywać całą kwotę.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|