#100949 - 04/03/2004 21:47
Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/11/2003
|
i jeszcze jedno "extra Ecclesiam nulla sanctus" "Poza Kościołem nie ma zbawienia" - moze to i egoistyczne, ale logiczne na pewno: skoro Bog dał prawa i stworzył Kościół (ktory choc bładzi, bo ludzie go tworzą ale !!!! "bramy piekielne go nie zmogą"-słowa Jezusa do Piotra) - to przeciez Bog nie ujmie sie za tymi co go OLEWAJĄ ....
|
Do góry
|
|
|
|
#100950 - 04/03/2004 21:50
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/06/2001
|
Ty chyba sie z choinki urawałeś .
Zasady moralne są uniwersalne.
Skoro mnie namawiasz do czytania ksiązek historycznych, to ja Ci polacem przeczytać kilka dzieł starożytnych filozofów, zwłaszcza Sokratesa i Arystotelesa, przekonasz się, że zasady moralne zawarte w dekalogu nie są wymysłem Chrześcijan.
Bóg to prawodawca - widze luki w wykształceniu, ale to normalne dla dewotów.
Chiny - postępowanie ludzi, takie czy inne, wcale nie zmienia uniwersalnych zasad moralnych, pewne zachowania mogą je najwyżej łamać, ale to nie ma nic wspólnego z tym co pisałem.
Pytasz o konkrety, dlaczego sam ich nie wymieniłeś, czy uważasz, ża powołując się na Boga nic więcej nie musisz dodawać.
Jesteś dokładną ilustracją tego o czym pisałem w postach powyżej - to nie był komplement.
|
Do góry
|
|
|
|
#100952 - 04/03/2004 22:08
|
Pooh-Bah
|
a jełop, jak to jełop.. w kółko swoje...
ale wnioskuję po wymienieniu filozofow ze xródłem mają byc własnie oni, czyli ludzie !!!! a skoro tak, to znajdą się inni filozfowie, którzy to zanegują i stąd się wziął totalitaryzm, powszechne dzis zboczenia itd.
Kolego "uniwersalny" - jak człowiek cos ustanawia, inny moze to zmienić A jeśli Bog, to człowiekowi nie wolno!!!!!!!!!!!!!
A co do Inkwizycji - widac, ze jednak mało czytasz... Fakt jest taki, ze to własnie sądy inkwizycyjne były ostoją sprawiedliwosci i kazdy obwiniony chciał byc tam sądzony. Bo !!!!! Inkwizycja nie mogła stosowac tortur !!!! Idz na wydział prawa i spytaj dowolnego historyka prawa A tys sie nasłuchał masonsko-komuszych bzdetów i jęczysz bez sensu. To protestanci spalili wiekszosc 70-80 % czarownic
DO SZKOŁY !!!!
|
Do góry
|
|
|
|
#100953 - 04/03/2004 22:12
|
member
Meldunek: 09/11/2003
|
a no fakt, xeo - cienki jestes : albo wyzwiska albo unikanie odpowiedzi
|
Do góry
|
|
|
|
#100954 - 04/03/2004 22:15
|
Pooh-Bah
|
a zwolennikom "uniwersalności" polecam faceta, który o kilkadziesiat lat wyprzedził dzis podziwianego Fukuyamę FELIKS KONECZNY i jego ksiązki o cywilizacjach są liczne wznowienia!!!
|
Do góry
|
|
|
|
#100955 - 04/03/2004 22:24
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Tolstoy: [qb]a no fakt, xeo - cienki jestes : albo wyzwiska albo unikanie odpowiedzi[/qb][/QUOTE]typowe... ale z tą "uniwersalną" to mnie rozwalił tekst na poziomie prostego robociarza (bez urazy, robociarze -tez jestescie potrzebni, ale chyba przyznacie, ze wiedzy duzo nie macie?)
|
Do góry
|
|
|
|
#100956 - 04/03/2004 22:27
|
old hand
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał haarer: [qb]i jeszcze jedno "extra Ecclesiam nulla sanctus" "Poza Kościołem nie ma zbawienia" - moze to i egoistyczne, ale logiczne na pewno: skoro Bog dał prawa i stworzył Kościół (ktory choc bładzi, bo ludzie go tworzą ale !!!! "bramy piekielne go nie zmogą"-słowa Jezusa do Piotra) - to przeciez Bog nie ujmie sie za tymi co go OLEWAJĄ ....[/qb][/QUOTE]Jedno wyjasnienie.Bog nie stworzyl kosciola. A to ze inkwizycja nie mogla stosowac tortur nie znaczy ze ich nie stosowala.Zabijanie ludzi i zagarniecia ich dobytkow w imie wiary to byla specjalnosc inkwizycji.
|
Do góry
|
|
|
|
#100957 - 04/03/2004 22:27
|
Pooh-Bah
|
xeo-jesli nie pękasz podaj pare tych uniwersalnych praw, a na pewno -faktami!!! - ci to zbiję i pamiętaj o żrodle tych praw ostatecznie Bog to cos nieco bardziej do wyobrazenia od "uniwersalności"
|
Do góry
|
|
|
|
#100958 - 04/03/2004 22:29
|
Pooh-Bah
|
to moze z chłopaczkiem podyskutuję wg katolicyzmu - Bóg powiedział Jezus: - "Ty jestes Piotr-skała i na tej skale zbuduję Kosciół swoj a bramy..."
wiec albo nie jestes katolikiem, albo nie wierzysz w boskosc Jezusa (co na jedno wychodzi)
|
Do góry
|
|
|
|
#100960 - 04/03/2004 22:37
|
old hand
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał haarer: [qb]to moze z chłopaczkiem podyskutuję wg katolicyzmu - Bóg powiedział Jezus: - "Ty jestes Piotr-skała i na tej skale zbuduję Kosciół swoj a bramy..." wiec albo nie jestes katolikiem, albo nie wierzysz w boskosc Jezusa (co na jedno wychodzi)[/qb][/QUOTE]Jestem ateista.Mozmy podyskutowac.Dyskusje o wierze sa bardzo interesujace 
|
Do góry
|
|
|
|
#100961 - 04/03/2004 22:39
|
Pooh-Bah
|
jesli podpisujesz sie pod teoriami xeo, to nawijaj ... albo powiedz cos innego b.chetnie podyskutuje
|
Do góry
|
|
|
|
#100962 - 04/03/2004 22:41
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Arcyinkwizytor: [qb]Xeo - polecam przeczytanie tego artykułu PS: mój nick pochodzi od całkowicie innej inkwizycji jakby co, kościoła nie uznaje (  uke: ), a wierzę w kaloryfer  [/qb][/QUOTE]dzięki, wyznawco Kaloryfera xeo, nie musisz juz isc na wydział prawa
|
Do góry
|
|
|
|
#100963 - 04/03/2004 22:43
|
Pooh-Bah
Meldunek: 16/08/2002
|
Kościół katolicki oficjalnie przeprosił za "grzechy z przeszłości". Wiadomo w każdej społeczności znajdą się degeneraci i tzw. czarne owce. Czy jeżeli twój brat okaże się seryjnym zabójćą i gwałcicielem to cała rodzina wtym ty powinieneś za to pokutować? Według mnie nie, z jakiej racji.Kościół cierpi za grzechy niektórych księży oraz "niby katolików", którzy chodzą na mszę co niedzielę albo nawet częściej, a niestety nie przestrzegają zasad dekalogu. Oficjalnie w Polsce jest ok. 90% katolików. Zadam pytanie. Ilu z tych katolików przeczytało chodż raz biblię? Myślę, że nawet nie co 100 z nich. I tacy właśnie pseudokatolicy szargają dobre imię kościoła, gdyż jak można w coś wieżyć nie znająć podstaw swojej wiary Drugą sprawą poruszoną w tym temacie była kwestia zarobków księży. Jest wiele zakonów, które utrzymują się tylko i wyłącznie z pracy zakonników, uprawy roli i drobnego rzemiosła, a wszelką wypracowaną nadwyżkę czy to finansową czy też materialną oddają dla ubogich. Są Jezuici, którzy pobierają środki niezbędne im do prowadzenia swojej działalności duszpasterskiej (często nawet nie posiadają własnego samochodu) są też tzw. zwykli księża. Owszem postępowanie wielu z nich może budzić kontrowersje. Jednakże zapytam czy wiesz jakie są żródła ich dochodów?, śmiem twierdzić, że nie gdyż ze składki na tacę nie dostają oni nawet grosza. Pozatym nikt cię nie zmusza na dawanie na tacę, przeczytaj sobie biblię tam jest napisane co taka sklładka daje katolikowi. Chcesz rzuć na tacę nie chcesz nie rzucaj, ale nie patrz się na innych i nie mów ile to ksieza nie dostają, gdyż to nie powinien być twoj interes. Na koniec taka konkluzja Gdyby każdy katolik przestrzegał dekalogu i zasad podanych w bibli to nie było by sie do czego doczepić. Niestety za dużo mamy tzw. wierzących niepraktykujących (również księży) i w tym tkwi cały problem.
|
Do góry
|
|
|
|
#100964 - 04/03/2004 22:44
|
old hand
|
Zalezy o czym chcesz dyskutowac?O wierze czy o kosciele.Ja nie mam nic do wiary mozesz sobie wierzyc nawet w wielkiego zielonego pieroga jesli masz na to ochote.To sprawa indywidualna.Jesli chodzi o kosciol to jestem stanowczo na nie.Wiara w Boga nie jest rownoznaczna z chodzeniem do kosciola i popieraniem tego co on robi (on nie jako budynek  Musze sie natomiast odniesc do ewolucji.Mowisz ze nie ma dowodow.To bardzo dziwne bo sam kosciol zaakceptowal ta teorie.Ty jako katolik (podejrzewam ze nim jestes) powinien w takim razie ja rowniez zaakceptowac.
|
Do góry
|
|
|
|
#100965 - 04/03/2004 22:47
|
Pooh-Bah
|
Ale z drugiej strony są księża-złodzieje i temu nie zaprzecze więc won takie czarne owce z Kościoła a nie precz z Kościołem w ogóle...
kolejna porcja suchych faktow
akta IV Dep. MSW z czasow PRL jasno mówią, że komuchy posyłały agentow na nauke do seminarium, zwłaszcza !!!!!!!!!!!!!!!homoseksualistów !!!!!!!!!!!! i co?
|
Do góry
|
|
|
|
#100967 - 04/03/2004 22:50
|
Pooh-Bah
|
jesli znajdziesz mi choc JEDEN dokument papieski lub Kongregacji d/s Nauki i Wiary(dawnej Inkwizycji) o poparciu dla ewolucji-to pomysle nad uznaniem jej a istnienie Koscioła od Boga juz wyjasniłem niech zgadne: oglądałes 'Stygmaty'? 
|
Do góry
|
|
|
|
#100968 - 04/03/2004 23:00
|
Pooh-Bah
|
na Swaroga i Trygława - coś się wykruszają rozmówcy a moze choc -chyba pokrewny ideowo-domin?
|
Do góry
|
|
|
|
|
|