Strona 6 z 14 < 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 13 14 >
Opcje tematu
#101029 - 05/03/2004 15:18 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/11/2003
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Kiju:
[qb]Idzie o to, że jeśli nie odpowiada Ci poziom intelektualny dyskusji to powinieneś albo głosu nie zabierać, albo się wycofać i przenieść na wyższą "pułkę", ale nie wolno obrażać ludzi tylko dlatego, że nie mieli na tyle talentu, samodyscypliny, bądz możliwości by sie kształcić i wybrali inną drogę. Każdy ma prawo żyć jak mu sie podoba, a jakiekolwiek dzielenie ludzi na lepszych, czy gorszych biorac pod uwagę tylko poziom wykształcenia to daleko idące nadużycie.

Kwestii, tego, iz 90% społeczeństwa ma siedzieć cicho, bo są głupi i gówno wiedzą wogóle nie skomentuję.[/qb][/QUOTE]Kiju, a moze jednak skomentujesz...
Przeciez macie od 15 lat d...krację, wszyscy mają prawo głosu - a więc jest tu idealnie.
Hmmm, to czemu
mnie wydaje się, ze wokół sama nędza?
Tez zauwazyłem ze sie nie rozumiecie z Tolstoyem...
nie bede się wtrącał, ale końcówka Tolstoya warta przemyślenia.
Zrozummy się, Kiju, przynajmniej spróbujmy. Ślusarz, profesor, rolnik -wszyscy są potrzebni.
Ja mam róznych znajomych. Ale ja nie dyskutuję z kolegą dentystą o zębach ani z kolezanką szwczką o ściegach - bo pojęcia nie mam o tym.
Albo tę wiedzę zdobywam -ale po co?
albo nie dyskutuję -bo się ośmieszę.
Dlatego twierdzę, że o ekonomii, polityce nie powinno decydowac społeczeństwo -bo g... o tym wie.
i od 15 lat to udowadnia

Do góry
Bonus: Unibet
#101030 - 05/03/2004 15:27 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
xeo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/06/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał haarer:
[qb]ostatnie do xeo

jak twierdzisz ze człowiek jest zródlem praw:

Przeczytaj sobie historię ofiarowania Dekalogu przez Boga Mojzeszowi. O ile umiesz czytac...

xeo - jestes zwykłym kłamcą -taki z ciebie katolik, jak ze mnie kosmita[/qb][/QUOTE]Tego sobie nie moge odpuścić.

Haarer, właśnie udowodniłeś jaki z ciebie podstępny drań.
Pokaż mi proszę, gdzie napisałem, że jestem katolikiem ?
Wcześniej wyraźnie zaznaczyłem, że jestem ateistą.
Ty mi zażucasz kłamstwo za czyn, który nie popełniełem.

Jeśli operasz się na Starym Testamencie w kwestii Ofiarowania przykazań, przez Boga Mojżeszowi, to jesteś jednak niedoedukowany.
Stary Testamen to legenda i nie ma nic wspólnego z Torą, która jako pierwsz opisywała darowanie przez Boga przykazań.

Ponadto zakładając, że Tora opisuje fakty w co wątpie, to Bóg nie przekazał Mojżeszowi 10 przekazań takich jakie znamy (o ile dobrze pamiętam nie było ich nawet 10). Jeszcze w średniowieczu przykazania były zmieniane.
Ponieważ nie mam dostępu do orginalnego tekstu Tory, ani też nie znam starohebrajskiego, opieram sie na programie telewizyjnym wyemitowanym w Discavery, oraz szczątkowych informacjach znalezionych w internecie .

Do góry
#101031 - 05/03/2004 15:27 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
KeeYou Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 29/06/2003
No i gitara. Niech sie rolnik, robotnik, czy inny dentysta ośmiesza - wolno mu - Tobie wolno go ośmieszyc zbijając z tropu celna argumentacja, trafna ripostą, ale moim zdaniem nie wolno Ci go obrażać. I tylko o to mi chodzi. Kwestia, czy powinien dyskutować ktoś, kto nie ma bladego pojęcia jest bez dyskusji, zgadzamy sie z całej rozciągłosci. (nie o to jednak mi szło).
Nie bardzo natomiast rozumiem, że jak sie wyraziłeś, MY mamy demokracje? To przejęzyczenie, czy może jesteś poza systemem?
I uściślijmy, to nie społeczeństwo zajmuje sie politką i ekonomią, tylko politycy. Chyba, że chodzi Ci właśnie o tych polityków.

Do góry
#101032 - 05/03/2004 15:36 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

[QUOTE]Oryginalnie wysłał Kiju:
[qb]No i gitara. Niech sie rolnik, robotnik, czy inny dentysta ośmiesza - wolno mu - Tobie wolno go ośmieszyc zbijając z tropu celna argumentacja, trafna ripostą, ale moim zdaniem nie wolno Ci go obrażać. I tylko o to mi chodzi. Kwestia, czy powinien dyskutować ktoś, kto nie ma bladego pojęcia jest bez dyskusji, zgadzamy sie z całej rozciągłosci. (nie o to jednak mi szło).
Nie bardzo natomiast rozumiem, że jak sie wyraziłeś, MY mamy demokracje? To przejęzyczenie, czy może jesteś poza systemem?
I uściślijmy, to nie społeczeństwo zajmuje sie politką i ekonomią, tylko politycy. Chyba, że chodzi Ci właśnie o tych polityków.[/qb][/QUOTE]kiju, kłania sie definicja demokracji pośredniej
nawet w konstytucji masz zapisane
Naród sprawuje władze przez przedstawicieli

to społeczenstwo wybiera politykow, wiec i posrednio rzadzi

Do góry
#101033 - 05/03/2004 15:45 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

[QUOTE]Oryginalnie wysłał xeo:
[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał haarer:
[qb]ostatnie do xeo

jak twierdzisz ze człowiek jest zródlem praw:

Przeczytaj sobie historię ofiarowania Dekalogu przez Boga Mojzeszowi. O ile umiesz czytac...

xeo - jestes zwykłym kłamcą -taki z ciebie katolik, jak ze mnie kosmita[/qb][/QUOTE]Tego sobie nie moge odpuścić.

Haarer, właśnie udowodniłeś jaki z ciebie podstępny drań.
Pokaż mi proszę, gdzie napisałem, że jestem katolikiem ?
Wcześniej wyraźnie zaznaczyłem, że jestem ateistą.
Ty mi zażucasz kłamstwo za czyn, który nie popełniełem.

Jeśli operasz się na Starym Testamencie w kwestii Ofiarowania przykazań, przez Boga Mojżeszowi, to jesteś jednak niedoedukowany.
Stary Testamen to legenda i nie ma nic wspólnego z Torą, która jako pierwsz opisywała darowanie przez Boga przykazań.

Ponadto zakładając, że Tora opisuje fakty w co wątpie, to Bóg nie przekazał Mojżeszowi 10 przekazań takich jakie znamy (o ile dobrze pamiętam nie było ich nawet 10). Jeszcze w średniowieczu przykazania były zmieniane.
Ponieważ nie mam dostępu do orginalnego tekstu Tory, ani też nie znam starohebrajskiego, opieram sie na programie telewizyjnym wyemitowanym w Discavery, oraz szczątkowych informacjach znalezionych w internecie .[/qb][/QUOTE]xeo-bije sie w piersi
z faktu iz masz rodzine i kolegow katolikow wysnułem ze i ty nim jestes
ok -nie jestes
legenda?
na tym samym Discovery i innych programach są dziesiatki amerykanskich dokumentow, w których udowadniaja zdarzenia ze Starego Testamentu
A skoro nie znasz starohebrajskiego-to skąd wiesz ze przykazania były zmieniane?

A żrodło w postaci jednego filmu-nawet tytułu? i jakichs niesprecyzowanych szczatkowych danych- zero komentarza, xeo!
Jak studiujesz -napisz magisterekę i podaj takie żródła psorom
Aprops skąd data 692 jako powstanie chrzescijanstwa - z blizej nie sprecyzowanej pracy naukowej?

Do góry
#101034 - 05/03/2004 15:51 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
KeeYou Offline
Pooh-Bah

Haarer, mniej litość... Ta forma dyskusji mi nie bardzo odpowiada. Przyjmijmy, że wiemy o czym rozmawiamy. Nie sprowadzaj każdego postu do pouczania... nie mam zamiaru za każdym razem udowadniać, że coś wiem.
Zgadza się to społeczeństwo wybiera, szkopuł tkwi w tym jak i czy dobrze wybiera. Nie wiń społeczeństwa za to, że od 15 lat wybiera źle. NIestety taki w tym kraju jest wybór jaki jest. Wnioskuję, że nie odpowiada Ci system demokratyczny? (popraw mnie jesli sie mylę).

Do góry
#101035 - 05/03/2004 15:56 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
KeeYou Offline
Pooh-Bah

No i co do Biblii. Nie dyskutujmy na jej temnat, bo to abstrakcja. Biblia jest jedną wielka alegorią. Wiele w niej rzeczy, których nie da się racjonalnie wytłumaczyć, a to czy sie w to wierzy czy nie, to naturalnie kwestia wiary i sprawa indywidualna każdego człowieka.
Pomijam fakt, iż usunięto z niej wiele tekstów, które nie pasowały szroko pojętemu kosciołowi.

Do góry
#101036 - 05/03/2004 15:57 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
xeo Offline
Carpal Tunnel

[QUOTE]
[qb][QUOTE]Oryginalnie wysłał haarer:

Aprops skąd data 692 jako powstanie chrzescijanstwa - z blizej nie sprecyzowanej pracy naukowej?[/qb][/QUOTE]Brawo kolego znowu udowodniłeś, jak przekręcasz słowa i fakty - faktycznie z ciebie mądry człowiek

Orginalny mój teksty
[QUOTE]
[qb]Oryginalnie wysłał xeo:
A propos wiecie , że katolicyzm powstał dopiero w 692 roku ![/qb][/QUOTE]Panię mądry istenieje pewna różnica pomiędzu Chrześcijaństwem, a Katolicyzmem.

A skad wziołem, no cuż my robotnicy czytamy czasami Encyklopedie - tą informacje podałem za Encykopedią Wiem na onecie.

A co do podważania informacji opartych na Discaver ty również nie opierasz się na tekstach źródłowych, więc nie masz prawa mi tego zarzucać.
Kwesti nośnika informacji.

Do góry
#101037 - 05/03/2004 16:01 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
jotte Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 16/09/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Hornblower:
I od razu poleję na was kubeł zimnej wody. Z haarerem mozecie się nie zgadzać, ale gość ma dwie magisterki (archeologia i ekonomia), przeczytał setki książek i odebrał stare dobre klasyczne wykształcenie z logiką, łaciną i filozofią. Dlatego wątpię, żeby ktoś go pokonał rzeczowymi argumentami.[/QUOTE] [QUOTE]Oryginalnie wysłał Kiju:
[qb]Haarer, mniej litość... Ta forma dyskusji mi nie bardzo odpowiada. Przyjmijmy, że wiemy o czym rozmawiamy. Nie sprowadzaj każdego postu do pouczania... nie mam zamiaru za każdym razem udowadniać, że coś wiem.
[/qb][/QUOTE]Po sposobie i tonie wypowiedzi widać niestety że może być też nauczycielem akademickim.
Czytam ten temat i dochodzę do wniosku że mamy podwaliny pod kącik intelektualistów na forum. A pisałem niedawno że forum schodzi na psy....

Do góry
#101038 - 05/03/2004 16:03 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

Kiju, mnie z kolei nie odpowiada ze probujesz przenosic wine na innych
jak spoleczenstwo zle wybiera-to kto jest winny, jak nie ono własnie? kosmici?
Kiju, tylko i wyłacznie społeczenstwo- a głownie dlatego, ze jest za głupie (i cały czas to twierdze)
A dlaczego ludzie masowo głosowali na Wałese-bo obiecał 100 milionow
ma Krzaklewskego kobiety-bo rzekomo przystojny
na Leeper- bo krzyczy na innych politykow

i to są racjonalne wybory?

Masz rację-nie jestem demokratą. Moi idole to Franco, Salazar, Pinochet.
Powystrzelali komuchow (ktorzy zamordowali by miliony) i doprowadzili kraje do kwitnącego stanu. I choc nikt ich nie kontrolował (co rzekomo jest w demokracji), jakos nie kradli a dbali o rozwoj kraju

Do góry
#101039 - 05/03/2004 16:09 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
xeo Offline
Carpal Tunnel

harrer jeszcze jedno ciągle domagasz się odemnie konkretów w sprawie uniwersalnych zasad moralnych, a sam ograniczyłeś się do stwierdzenia, że:

Bóg jest prawodawcą

jakośnie widze konkretów równierz w twojej wypowiedzi, dlaczego? dlatego, że zasady moralne są zjawiskiem niematerialnym i trudno podawać konkrety.

Ponadto negujesz moją wypowedź, że zasady moralne są uniwersalne i są tworzone przez człowieka.
Negując moją teze powołujesz się na łamanie zasad moralnych przez człowieka np. Chiny.
A czy zasady moralne ustanowione przez Boga nie są łamane przez człowieka ?

Do góry
#101040 - 05/03/2004 16:09 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

xeo, badz tak miły i wklej te notke o 692
niech ci będzie :"katolicyzm"
faktycznie mozna to odzielac od chrzescijanstwa(jako inne wyznania nie katolickie) ale i stosowac wymiennie

Do góry
#101041 - 05/03/2004 16:10 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
jotte Offline
Pooh-Bah

tylko i wyłacznie społeczenstwo- a głownie dlatego, ze jest za głupie (i cały czas to twierdze)

i to są racjonalne wybory?

[/QUOTE]Przyłączę się do dyskusji.
Po pierwsze społeczeństwo nie jest głupie. Głupi jest Twój sąsiad i jego sąsiad i ten Pan co go widzę teraz za oknem. Na "społeczeństwo" składa się też ta reszta która nie poszła do wyborów bo miała wszystko w d....

Co do Twoich idoli to nie będę się wypowiadał - każdy ma swoich

A na koniec - nikt nie wybiera racjanalnie - bo nie istnieje coś takiego jak racjonalny wybór. Wszystko ma swój kontekst i dlatego jeżeli nie znamy tego kontekstu to nie możemy oceniać czyichś wyborów.

Do góry
#101042 - 05/03/2004 16:11 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

xeo, czyzbys nigdy na oczy nie widział konkretnych 10 przykazan??????

mam ci je wymienic? zaden problem- pamietam je

a ty wymien te uniwersalne

Do góry
#101043 - 05/03/2004 16:14 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
xeo Offline
Carpal Tunnel

Nie zgadzam się z tobą nie można stosować wymiennie Chrześciajństwa i Katolicyzmu, w odniesieniu do daty powstania.
Nie potrafisz przyznać się do błędu?

Przecież wiadomo, że Chrzescijaństwo powstało dużo wcześniej niż Katolicyzm - znowu manipulujesz moimi wypowiedziami.

Co do źródła posatram się wkleić, ale Encykopedia Wiem jest teraz płatna, a moja informacja o dacie powstania podałem 10 miesięcy temu.

Do góry
#101044 - 05/03/2004 16:14 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

kontekst jest taki, ze
oficjalnie jest 20% bezrobocia, jedne z najwiekszych podatrkow w swiecie, zakłady bankrutują, nie ma kasy na edukacje i zdrowie

cos więcej?

Do góry
#101045 - 05/03/2004 16:17 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

[QUOTE]Oryginalnie wysłał xeo:
[qb]Nie zgadzam się z tobą nie można stosować wymiennie Chrześciajństwa i Katolicyzmu, w odniesieniu do daty powstania.
Nie potrafisz przyznać się do błędu?

Przecież wiadomo, że Chrzescijaństwo powstało dużo wcześniej niż Katolicyzm - znowu manipulujesz moimi wypowiedziami.

Co do źródła posatram się wkleić, ale Encykopedia Wiem jest teraz płatna, a moja informacja o dacie powstania podałem 10 miesięcy temu.[/qb][/QUOTE]xeo
kosciól od Jezusa i Piotra jest katolicki - od jakiegos ok. 33 r. To znaczy, ze niby katolicy sie od chrzwescijan odłaczyli w 692, czyli od kogo? i co sie z tym głownym trzonem potem stało?
czekam z niecierpliwoscia na ten 692

Do góry
#101046 - 05/03/2004 16:17 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
jotte Offline
Pooh-Bah

[qb]kontekst jest taki, ze
oficjalnie jest 20% bezrobocia, jedne z najwiekszych podatrkow w swiecie, zakłady bankrutują, nie ma kasy na edukacje i zdrowie

cos więcej?[/qb][/QUOTE]Trochę mało - w tej chwili żadna z opcji politycznych nie jest w stanie zaproponować nic co mogłoby pomóc na opisane przez Ciebie problemy. I na pewno nie jest to efekt ostatnich wyborów tylko sumy ostatnich 15 lat. Koszt transformacji - tak bym to nazwał. NIkt nie mówił że będą małe.

Do góry
#101047 - 05/03/2004 16:19 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
xeo Offline
Carpal Tunnel

[qb]xeo, czyzbys nigdy na oczy nie widział konkretnych 10 przykazan??????

mam ci je wymienic? zaden problem- pamietam je

a ty wymien te uniwersalne[/qb][/QUOTE]Oczywiście, że widziałem, nawet uczyłem się ich na pamięc na religii.

Otóż drogi kolego, ja nie podważam 10 przykazań, uważam, że uniwersalne zasady moralne są w dużej mierze takie same jak 10 przykazań (z wyjątkiem 3 pierwszych), ja tylko neguje ich źródło.

A dlaczego, z wyjątkiem 3 pierwszych, dlatego, że one nażucają konkretne zachowania związane z wiarą (obojętnie jaką - Islam ma podobne).

Do góry
#101048 - 05/03/2004 16:21 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

[QUOTE]Oryginalnie wysłał jotte:
[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał haarer:
[qb]kontekst jest taki, ze

cos więcej?[/qb][/QUOTE]Trochę mało - w tej chwili żadna z opcji politycznych nie jest w stanie zaproponować nic co mogłoby pomóc na opisane przez Ciebie problemy. I na pewno nie jest to efekt ostatnich wyborów tylko sumy ostatnich 15 lat. Koszt transformacji - tak bym to nazwał. NIkt nie mówił że będą małe.[/qb][/QUOTE]pewny jestes?
Chile wydzwignęli ekonomicznie ludzie tacy jakich w Polsce reprezentuje chocby UPR

Do góry
Strona 6 z 14 < 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 13 14 >

Moderator:  Biszop, rafal08