Strona 3 z 14 < 1 2 3 4 5 ... 13 14 >
Opcje tematu
#100969 - 04/03/2004 23:03 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Arcy Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/03/2003
Teraz idę na mszę , ale jak wróce to coś rzucę

Do góry
Bonus: Unibet
#100970 - 04/03/2004 23:05 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/11/2003
to ja juz jutro się odszczeknę
bo za godzine ide na zebranie Tow. Krzewienia Kultury Świeckiej

Do góry
#100971 - 04/03/2004 23:05 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Chlopaczek Offline
old hand

Chwila chwila panowie.Dajcie mi czas zebym to znalazl.Czytalem o tym niedawno.Jak znajde to wkleje.

5 grudnia 1484 roku papież Innocenty VIII wydał specjalną bullę “Summis desiderantes affectibus”, poświęconą walce z czarownicami. Warto ją tu przypomnieć:

“Wiele osób męskiego i żeńskiego rodzaju, zapominając o zbawieniu duszy i wierze katolickiej, wdają się z demonami, zarówno inkubami (tzn. męskimi), jak i sukkubami (tzn. żeńskimi), sprowadzając zniszczenie i zbrodnie przy pomocy czarów, zaklęć i innych wieszczbiarskich wykroczeń, skutkiem tego niszczeją i giną nowo narodzone dzieci i zwierzęta, płody pól, winnice i owoce w sadach, ponadto zaś złe te istoty bólem i udręczeniami nawiedzają ludzi i zwierzęta, odbierając mężczyznom zdolność płodzenia, a kobietom poczęcia, przeszkadzając mężom i żonom wypełniać wzajemne obowiązki małżeńskie, wreszcie w bluźnierczy sposób wypierają się wiary".

A oto cytacik dla tych ktorzy uwazaja ze inkwizycja byla taka dobra a historia ja oczernia.
Przez ta bulle zostalo zamordowanych tysiace osob tylko dlatego ze nie wierzyly w Boga.

Do góry
#100972 - 04/03/2004 23:11 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

po 1sze
czy czytałes ten link od Arcy... ?
to by rozwiązało kwestię tysięcy ofiar

co do czarów - są i inne dokumenty
jak ktos jest katolikiem, to wierzy i w Szatana, diabły i w czary
ja wierzę, ale i nie doszukuję się ich na siłe
wiesz, że w kazdej diecezji jest min. jeden egzorcysta?
ale nawet niejeden ksiądz juz nie wierzy w materialną postać Zła
notabene polecam niezły thriller
Scott McBain(ten od "Gry" z M. Douglasem")
Srebrniki Judasza

Do góry
#100973 - 04/03/2004 23:15 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Chlopaczek Offline
old hand

Tak czytalem i uwazasz ze to wszystko wyjasnia?Wkleilem bulle papieska.To jest niepodwarzalny dowod.A link od Arcyinkwizytora to sa dywagacje autora tego tekstu.Takie zaslanianie sie jest dziecinne.Przed chwila ktos tutaj napisal ze dowody na ewolucje zostaly sfalszowane.Litosci.Moze dowody na to ze cala ta teoria to wymysl Darwina i falszerstwo?W jakim celu by to mieli robic?Zeby obalic wiare katolicka

Do góry
#100974 - 04/03/2004 23:22 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
jerome Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/10/2001
O proszę to to, że jestem ateistąto też złe, hareer ty mnie człowieku rozwalasz, widzisz instytucja Kościoła, jak i większość religii na świecie zawsze służyła do władzy, najbardziej gorliwi muzułmanie chodzą z bombami pod koszulkami i wysadzają się w Żydowskich autobusach, taką władze ma religia, do tego służy, na szczęście im kraj jest bardziej ucywilizowany tym religia ma mniejszą władze, nigdy się nie spodziewałem, że ktoś mnie zaatakuje za to, że nie wierze w to co on (bo niby dlaczego mam wierzyc? wolę argumenty i fakty naukowe.) jeszcze niedawno tacy jak ty chcieli wieszać tych co mówli że człowiek pochodzi od małpy, albo że ziemia jest okrągła. Biblia jak dla mnie to zbiór legend, już udowodniono że Adama i Ewy nie było, czyli to jest nieprawda, czemu zatem inne rzeczy zawarte w tym dziele literackim mają być prawdą.

Do góry
#100975 - 04/03/2004 23:22 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

to zapraszam do historykow prawa...
a co do ewolucji, ciagle są ujawniane fałszerstwa
motywy Darwina?-nie znam goscia-dawno umarł
ale wejdz na link kreacjonizmu- ja nie jestem fachowcem, ale ci ludzie mnie przekonują
panowie-ja jak cos krytkuje, zapoznaje sie z argumentami obu stron

Do góry
#100976 - 04/03/2004 23:25 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

ciekawe, gdzie to udowodniono
jak zwykle kupa słow i zero faktow
i nie atakuje! po prostu uwazam ze to głupie, tak jak ty uwazasz religijnych ludzi za głupich
a jak chcesz byc ateista-nikt cie nie bedzie zmuszał do religii

Do góry
#100977 - 04/03/2004 23:27 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Chlopaczek Offline
old hand

[QUOTE]Oryginalnie wysłał haarer:
[qb]to zapraszam do historykow prawa...
ale wejdz na link kreacjonizmu- ja nie jestem fachowcem, ale ci ludzie mnie przekonują
panowie-ja jak cos krytkuje, zapoznaje sie z argumentami obu stron[/qb][/QUOTE]Prosze podaj te falszerstwa?Te kosci w muzeach i wykopaliska falszuja?Nie widze sensu w falszowaniu tej teorii.Przeczytalem ostatnio ze "pij mleko bedziesz wielki" to najwieksze oszustwo medycyny bo tak naprawde na dluzsza mete niszczy nasz organizm.Tez nie wiem dlaczego by to mieli robic.Spisek firm mleczarskich?

Do góry
#100978 - 04/03/2004 23:29 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

z przykroscią zauwazam, ze niektorzy cierpią na "wtorny analfabetyzm"-nie rozumieją tego co inni piszą
choc dla mnie to dziwna przypadłosc
nie tylko ja ale i Hornblower i domin i Hadżi
piszą na ten temat, podając fakty, żrodła
a wy?

Do góry
#100979 - 04/03/2004 23:30 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

zarty na bok
pisałem:wejdz na link do kreacji
ja jestem tylko ekonomistą i archeologiem (choc to dziwne zestawienie)
tam sie wypowiadają eksperci:biolodzy i inni

Do góry
#100980 - 04/03/2004 23:31 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Chlopaczek Offline
old hand

Mam nadzieje ze nie pijesz do mnie bo podalem jeden ladny cytacik a na akceptacje ewolucji jak znajde tez podam ale musze sie dokopac do tego Ja na razie nie widze za duzo dowodo z waszej strony w szczegolnosci potwierdzajacych ze ewolucja to falsz.

Do góry
#100981 - 04/03/2004 23:34 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

pije raczej do jerome
bo ty jednak operujesz jakimis konkretami
-nie wypieram sie tego dokumentu, pisałem :są i inne
Katolik wierzy w czary !
- nic dziwnego ze nie znasz argumentow p-ko ewolucji
bo i skąd
poczytaj to poznasz

Do góry
#100982 - 04/03/2004 23:36 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Chlopaczek Offline
old hand

Czytam czytam i widze ze to jak z mlekiem.Niewielu jest naukowcow ktorzy uwazaja ze mleko szkodzi ale ich liczba rosnie
"Jednak bardzo często zdarzają się próby tłumienia uzasadnionej krytyki teorii ewolucji i zastraszania naukowców ośmielających się ją kwestionować, a młodym uczonym grozi się zwolnieniem z pracy"
Cytat z tej strony.To mi sie z czyms kojarzy a Tobie?Widze ze maja duzo wspolnego z wiara i kosciolem

Do góry
#100983 - 04/03/2004 23:40 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
domin Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 16/08/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Chlopaczek:
[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał haarer:
panowie-ja jak cos krytkuje, zapoznaje sie z argumentami obu stron[/qb][/QUOTE]Prosze podaj te falszerstwa?Te kosci w muzeach i wykopaliska falszuja?Nie widze sensu w falszowaniu tej teorii.Przeczytalem ostatnio ze "pij mleko bedziesz wielki" to najwieksze oszustwo medycyny bo tak naprawde na dluzsza mete niszczy nasz organizm.Tez nie wiem dlaczego by to mieli robic.Spisek firm mleczarskich?[/qb][/QUOTE]No więc tak kościół oficjalnie potępił Wielką Inkwizycję,ale nie przyznał racji ewolucyjnej teorii Darwina.
Chłopaczku na czym opiera się owa teoria?. Czyż nie na przedstawieniu kolejnych strzebli ewolucji ( i znalezieniu brakujących ogniw przejściowych).
Napisz mi co jest głównym dowodem potwierdzającym słuszność teorii Darwina, czyż nie jakieś znalezisko kości i czaszki jakiegoś tampitka. Nie studiuję medycyny ani nawet archeaologii a moja edykacja biologiczna, hehe zakończyła się w liceum,, ale rozmawiałem kiedyś na ten temat z kompetentną osobą i jest wiele dowodów na to, że odkrycia tychże kości zostały sfałszowane, nie wiem w jakim celu. Poszukaj w sieci, a na pewno znajdziesz coś na ten temat.

Do góry
#100984 - 04/03/2004 23:42 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

Do góry
#100985 - 04/03/2004 23:42 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
domin Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 16/08/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Chlopaczek:
[qb]Mam nadzieje ze nie pijesz do mnie bo podalem jeden ladny cytacik a na akceptacje ewolucji jak znajde tez podam ale musze sie dokopac do tego Ja na razie nie widze za duzo dowodo z waszej strony w szczegolnosci potwierdzajacych ze ewolucja to falsz.[/qb][/QUOTE]Postaram się coś wrzucić, jak tylpko znajdę wolną chwilę na poszukiwania.

Do góry
#100986 - 04/03/2004 23:43 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Chlopaczek Offline
old hand

[QUOTE]Oryginalnie wysłał domin:
[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał Chlopaczek:
[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał haarer:
panowie-ja jak cos krytkuje, zapoznaje sie z argumentami obu stron[/qb][/QUOTE]Prosze podaj te falszerstwa?Te kosci w muzeach i wykopaliska falszuja?Nie widze sensu w falszowaniu tej teorii.Przeczytalem ostatnio ze "pij mleko bedziesz wielki" to najwieksze oszustwo medycyny bo tak naprawde na dluzsza mete niszczy nasz organizm.Tez nie wiem dlaczego by to mieli robic.Spisek firm mleczarskich?[/qb][/QUOTE]No więc tak kościół oficjalnie potępił Wielką Inkwizycję,ale nie przyznał racji ewolucyjnej teorii Darwina.
Chłopaczku na czym opiera się owa teoria?. Czyż nie na przedstawieniu kolejnych strzebli ewolucji ( i znalezieniu brakujących ogniw przejściowych).
Napisz mi co jest głównym dowodem potwierdzającym słuszność teorii Darwina, czyż nie jakieś znalezisko kości i czaszki jakiegoś tampitka. Nie studiuję medycyny ani nawet archeaologii a moja edykacja biologiczna, hehe zakończyła się w liceum,, ale rozmawiałem kiedyś na ten temat z kompetentną osobą i jest wiele dowodów na to, że odkrycia tychże kości zostały sfałszowane, nie wiem w jakim celu. Poszukaj w sieci, a na pewno znajdziesz coś na ten temat.[/qb][/QUOTE]Poszukaj w sieci to znajdziesz o wiele wiecej dowodow potwierdzajacych slusznosc tej teorii.

Do góry
#100987 - 04/03/2004 23:43 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

poza tym , choc nie wiem czy ateisci to łykną bo ksiądz to pisał
o. Jozef Bochenski
STO ZABOBONÓW
sorry, ale usilne rozdzielanie nauki od religii to zabobon, tyle ze świecko-liberalny

Do góry
#100988 - 04/03/2004 23:46 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

musze leciec
ale bede jutro
minmo wszystko-przynajmniej sensowniej gada chłopaczek ale prosze, zapoznaj sie z argumentami drugiej str
n/t inkwizycji i kreacjonizmu
ale jerome....uffff, zero wiedzy i tylko slogany

Do góry
Strona 3 z 14 < 1 2 3 4 5 ... 13 14 >

Moderator:  Biszop, rafal08