Strona 1 z 14 1 2 3 ... 13 14 >
Opcje tematu
#100929 - 07/02/2004 06:03 KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Galimatias78 Offline
old hand

Meldunek: 23/08/2001
Sory ale wczoraj to byłem nawalony ale mogłem jeszcze pisać co gorsza. Ale dzieki za odpowiedz. Księża najbardziej mnie w****iają ta całą ich kasą jak dorabiają się na wieże.

A TU WESZLA CENZURA

Do góry
Bonus: Unibet
#100930 - 07/02/2004 07:45 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
donic Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/10/2002
Obawiam sie , że na te pytania ów proboszcz odpowie jak wszyscy jego koledzy czyli: Kościół muusi z czegoś czerpac środki na utrzymanie parafii, kucharek, oplat itd.

W ogóle księża są bardzo dziwni i na trudne pytania odpowiadają jakimiś dziwnymi wykrętami i całkowicie zbaczają z temtu. Pamietam , ze już w podstawówce zawracałem głowe księdzu i zadawałem mnóstwo pytań, na które dzis nikt mi nie odpowiedział i pewnie nie odpowie

Gdzies czytałem bardzo puczający artykół z którego wynikało, że kościół obraca naprawdę grubymi milionami miesięcznie.
Podano tam kilka przykładów za co ile sie płaci.
Pomijając tu śluby, chrzty i pogrzeby warto wspomnieć o dochodach księzy, biskupów...
Otóż przykładowo ściagając na uroczystość bierzmowania biskupa, parafia musi sie liczyć z wydatkiem od 3 do nawet 5 tysiecy zł
Dochody zwykłych księzy miesięcznie oficjalnie są w wysokości 500 zł i jest to traktowane jako dieta chyba, a nieoficjalnie...
Wikary i proboszcz mają już więcej, ale nie pamietam dokałdnie ile. Muszą bidoki nieźle ciułac na nowe fury :rolleyes: .

Ogólnie uważam, że ważne jest to jakim jest się człowiekiem, a nie w co wierzy, bo wielu wierzącym daleko do wielu pogan, którzy sa ludźmi bez zarzutów i z czystym sumieniem.

Pisac na ten temat można dłuuugo...

Zadaj księdzu pytanie:
"Bóg stworzyl Adama i Ewę, którzy mieli 2 synów - Kaina i Abla. Kto kogo zapłodnil, Kain Abla czy na odwrót?"
"Wg Biblii człowiek został stworzony , a nie ewulował więc skąd się wzieła rasa czarna, zółta...?"

Dobra wystarczy tego...
Pozdrowienia.

Do góry
#100931 - 07/02/2004 09:25 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
tyler Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/09/2002
btw - kiedyś na murze kościoła w moim mieście ktoś napisał 'kościół z narodem - naród z torbami'. następnego dnia księża zamazali drugi człon zdania

Do góry
#100932 - 07/02/2004 10:34 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Belisariusz Offline
old hand

Meldunek: 16/03/2002
Obawiam sie, że drugie pytanie to nie do proboszcza ale do historyka wczesnego średniowiecza

Do góry
#100933 - 07/02/2004 13:36 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
DJ12HH Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 31/05/2003
Wszystko by było wporządku gdyby księża nie budowali sobie pałaców tylko piękne kościoły ale może coś im się w głowach zmieni iwo:

Do góry
#100934 - 07/02/2004 14:15 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/11/2003
Może was to zdziwi, bo jesteście od lat bombardowani propagandą ewolucyjną
ale NA EWOLUCJĘ NIE MA !!!!!ŻADNYCH!!!!! PRZEKONUJĄCYCH DOWODÓW
zarówno EWOLUCJONIZM jak i KREACJONIZM są tylko hipotezami. Na całym świecie tysiące naukowców skłania się do tej drugiej...

KREACJONIZM

Do góry
#100935 - 07/02/2004 14:35 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Tolstoy Offline
member

Meldunek: 09/11/2003
Hmmm, ciekawe.
Pojęcia nie miałem, że w ogóle coś takiego istnieje. Choć fakt, że lewica o niewygodnych faktach woli nie wspominać. Czy na przykład ktoś poza "Naszym Dziennikiem" podał info, że
1. Guru czerwonych, zmarły niedawno Aleksander Małachowski ma brata - o zgrozo !!! - księdza
2. Brat ksiądz przyznał, że Olo przed śmiercią pojednał się z Bogiem i przyznał, że w wielu kwestiach błądził

Odpowiedź jest oczywista - nikt nie podał, bo to rozwaliłoby legendę "Trockiego naszych czasów"

A na koniec o sobie:
-jestem katolikiem
-nie neguję żadnych prawd wiary
-przyznaję, że wielu księży to straszna hołota
Jednak nie wykorzystuję tego jako wygodnego pretekstu dla olania uczestnictwa w Kościele - jak to zwykle robią tzw. "wierzący niepraktykujący".
Nie podoba ci się ksiądz w parafii - OK - nie daj mu tacę. Bardzo ci się nie podoba - chodź do innej parafii.

Do góry
#100936 - 07/02/2004 17:12 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
KeeYou Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 29/06/2003
O zmarłym złego słowa..., a barta Pana Aleksandra pokazywali w tej "komunistycznej telewizji publicznej" - odprawiał mszę żałobną. Wszystko.
Kto chce wiedziec, ten wie, a ideologię do wszytskiego można podczepić, trzeba mieć tylko odpowiednie blachy powyginane.

Do góry
#100937 - 17/02/2004 20:58 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
lucek Offline
member

Meldunek: 23/05/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Tolstoy:
[qb]Hmmm, ciekawe.
Pojęcia nie miałem, że w ogóle coś takiego istnieje. Choć fakt, że lewica o niewygodnych faktach woli nie wspominać. Czy na przykład ktoś poza "Naszym Dziennikiem" podał info, że
1. Guru czerwonych, zmarły niedawno Aleksander Małachowski ma brata - o zgrozo !!! - księdza
2. Brat ksiądz przyznał, że Olo przed śmiercią pojednał się z Bogiem i przyznał, że w wielu kwestiach błądził

Odpowiedź jest oczywista - nikt nie podał, bo to rozwaliłoby legendę "Trockiego naszych czasów"

A na koniec o sobie:
-jestem katolikiem
Jednak nie wykorzystuję tego jako wygodnego pretekstu dla olania uczestnictwa w Kościele - jak to zwykle robią tzw. "wierzący niepraktykujący".
Nie podoba ci się ksiądz w parafii - OK - nie daj mu tacę. Bardzo ci się nie podoba - chodź do innej parafii.[/qb][/QUOTE]Zgadzam się w 100%.
A dodam jeszcze że Małachowski podobno przeprosił za wszystkie krzywdy wyrządzone Radiu Maryja. Ponadto przyjął kilka sakramentów świętych.

[QUOTE]Oryginalnie wysłał donic:
"Bóg stworzyl Adama i Ewę, którzy mieli 2 synów - Kaina i Abla. Kto kogo zapłodnil, Kain Abla czy na odwrót?"
[/QUOTE]Oj, Pisma św. to kolega nie czytał, oj nie czytał...

Do góry
#100938 - 04/03/2004 13:54 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

Coś ostatnio wojujący, czerwoni ateiści wymiękli...

Do góry
#100939 - 04/03/2004 16:03 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Tetfol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/06/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Tolstoy:
[qb]

A na koniec o sobie:
-jestem katolikiem
Nie podoba ci się ksiądz w parafii - OK - nie daj mu tacę. Bardzo ci się nie podoba - chodź do innej parafii.[/qb][/QUOTE]Dokładnie mam takie samo zdanie. Wielu znajomych olewa Kościól mówiąc że ksieża to chołota, że nie chodzą do kościoła przez ksieży. Tkz wierzacy niepraktykujacy. Ciekawe tylko jak ktoś z tych niepraktykujacych bedzie chciał zawrzeć związek małżeński to czy nagle stanie sie praktykującym, a potem znowu niepraktykujacym. Wiarę albo sie przyjmuje albo sie odrzuca, a nie wybiera sie pasujace nam elementy.

Do góry
#100940 - 04/03/2004 16:14 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Naarmo Offline
enthusiast

Meldunek: 26/10/2003
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Ballack:
[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał Tolstoy:
[qb]

A na koniec o sobie:
-jestem katolikiem
Nie podoba ci się ksiądz w parafii - OK - nie daj mu tacę. Bardzo ci się nie podoba - chodź do innej parafii.[/qb][/QUOTE]Dokładnie mam takie samo zdanie. Wielu znajomych olewa Kościól mówiąc że ksieża to chołota, że nie chodzą do kościoła przez ksieży. Tkz wierzacy niepraktykujacy. Ciekawe tylko jak ktoś z tych niepraktykujacych bedzie chciał zawrzeć związek małżeński to czy nagle stanie sie praktykującym, a potem znowu niepraktykujacym. Wiarę albo sie przyjmuje albo sie odrzuca, a nie wybiera sie pasujace nam elementy.[/qb][/QUOTE]Niektorzy wybieraja wiare w Boga ,a nie w kosciol.Zeby wiezyc w Boga nie trzeba chodzic do kosciola-to jest chyba oczywiste.Ja nie wieze ,ze kosciol ma cokolwiek wspolnego z Bogiem-mam do tego prawo.Tak wiec mozna wiezyc w Boga i nie chodzic do kosciola.pozdro

Do góry
#100941 - 04/03/2004 17:07 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Piwosz Offline
addict

Meldunek: 02/05/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał donic:
[qb]Dochody zwykłych księzy miesięcznie oficjalnie są w wysokości 500 zł i jest to traktowane jako dieta chyba, a nieoficjalnie... [/qb][/QUOTE]Wiem od kolegi, który był blisko księży m.in. z racji teg, że studiował w seminarium duchownym, iż dochód miesięczny wikarego to 1700 zł netto. Poza tym mają darmowe papu, opierunek, pokoik na probostwie więc te pieniądze mogą traktować jako swoiste kieszonkowe.

Do góry
#100942 - 04/03/2004 17:38 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Hornblower Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 07/11/2003
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Naarmo:
[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał Ballack:
[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał Tolstoy:
[qb]

A na koniec o sobie:
-jestem katolikiem
Nie podoba ci się ksiądz w parafii - OK - nie daj mu tacę. Bardzo ci się nie podoba - chodź do innej parafii.[/qb][/QUOTE]Dokładnie mam takie samo zdanie. Wielu znajomych olewa Kościól mówiąc że ksieża to chołota, że nie chodzą do kościoła przez ksieży. Tkz wierzacy niepraktykujacy. Ciekawe tylko jak ktoś z tych niepraktykujacych bedzie chciał zawrzeć związek małżeński to czy nagle stanie sie praktykującym, a potem znowu niepraktykujacym. Wiarę albo sie przyjmuje albo sie odrzuca, a nie wybiera sie pasujace nam elementy.[/qb][/QUOTE]Niektorzy wybieraja wiare w Boga ,a nie w kosciol.Zeby wiezyc w Boga nie trzeba chodzic do kosciola-to jest chyba oczywiste.Ja nie wieze ,ze kosciol ma cokolwiek wspolnego z Bogiem-mam do tego prawo.Tak wiec mozna wiezyc w Boga i nie chodzic do kosciola.pozdro[/qb][/QUOTE]nikt ci nie neguje, ze mozesz byc wierzącym-ale
napewno NIE JESTES WTEDY KATOLIKIEM

Do góry
#100943 - 04/03/2004 19:16 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Naarmo Offline
enthusiast

Meldunek: 26/10/2003
No dokladnie

Do góry
#100944 - 04/03/2004 20:21 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
xeo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/06/2001
Polska to taki dziwny kraj "świecki" w którym przyznanie sie do ateizmu powoduje, że ludzie maja cię za:

1. Komucha (czerwonego) - posty wyżej.
2. Złego człowieka, no bo tylko katolicy są cacy, w końcu wyspowiadają się i mogą dalej łamać wszelkie normy moralne.
3. Idiote - no bo tylko idiota może nie wierzyć w Boga, skoro jest, a jest bo katolicy (chrześcijanie) tak twierdza.

Do góry
#100945 - 04/03/2004 21:10 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
Hornblower Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 07/11/2003
[QUOTE]Oryginalnie wysłał xeo:
[qb]Polska to taki dziwny kraj "świecki" w którym przyznanie sie do ateizmu powoduje, że ludzie maja cię za:

1. Komucha (czerwonego) - posty wyżej.
2. Złego człowieka, no bo tylko katolicy są cacy, w końcu wyspowiadają się i mogą dalej łamać wszelkie normy moralne.
3. Idiote - no bo tylko idiota może nie wierzyć w Boga, skoro jest, a jest bo katolicy (chrześcijanie) tak twierdza.[/qb][/QUOTE]AD 1. Normalny człowiek, nawet jak jest ateistą docenia moralnośc promowaną przez religię (niechrzescijanskie też). I tylko masoni albo czerwoni walczy z nią.
AD 2, 3. Trudno, żeby wierzący uważał ateistę za dobrego, a zwłaszcza mądrego. No bo logicznie biorąc -jesli wierzy się w istnienie Stwórcy, to idiotą jest ten kto w niego nie wierzy.
I nikt, xeo, nie twierdzi, ze katolicy, nawet księża są święci.

Za to ja mam do was pytania, panowie ateusze
1. Co wg was jest moralne i dlaczego ma to byc moralne?
2. Skąd się wziął świat, życie, człowiek? (pewno w wyniku kolejno Wielkieeeeeego Wybuchu, przypadkowej reakcji chemicznej i milionów milionów milionów mutacji ewolucyjnych - to nazywane jest "naukowym wyjaśnieniem" )

to czekam...

Do góry
#100946 - 04/03/2004 21:32 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
xeo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/06/2001
TY KRETYNIE

AD 1. Normalny człowiek, nawet jak jest ateistą docenia moralnośc promowaną przez religię (niechrzescijanskie też). I tylko masoni albo czerwoni walczy z nią.

Dokładnie, tak ja piszesz. Zasady moralne są uniwersalne, a że je kosciół również promuje to tylko się cieszyć - tak wygląda teoria.
W praktyce osoby nie wierzące lub wyznające inną wiare niż katolicką, są przez katolików (w większości) postrzegane jako pozbawione wszelkich zasad moralnych.

AD 2, 3. Trudno, żeby wierzący uważał ateistę za dobrego, a zwłaszcza mądrego. No bo logicznie biorąc -jesli wierzy się w istnienie Stwórcy, to idiotą jest ten kto w niego nie wierzy.

Ja bym raczej nie mieszał w to logiki, a stwierdził, że takie rozumowanie to jest egoizmem.

"Nie wierzysz w to co ja wierze, to jesteś idiotą"

Na takiej zasadzie, mógłbym stwierdzić, że wszystkie osoby, które nie wierzą, że wszystko co się dzieje we wszechświecie, można opisać i przewidzieć za pomocą liczb, to są idioci i kretyni. Czy jakbym zaczął każdy post od słów ty kretynie, to miałbym racje ?

PS. Pierwsze zdanie w tym poscie nie należy brać poważnie. Mam nadzieje, że nikogo nie uraziłem.

Do góry
#100947 - 04/03/2004 21:38 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

pytanie było proste

jaka ta moralnosc, taka jak w Dekalogu, inna - co to znaczy uniwersalna? chcesz powiedziec, ze Chinczycy (20 % ludzkosci tak samo sazanuja zycie jak chrzescijanie -wolne żarty, wroc do ksiązek historii
źrodło !!!!! moralności
nasze to Bóg prawodawca
a twoje?
konkrety, konkrety

Do góry
#100948 - 04/03/2004 21:40 Re: KOSCIÓŁ-pytania przeciw/za
haarer Offline
Pooh-Bah

o stosunku Chinoli i innych do wiekszosci Dekalogu nie wspomne
"uniwersalna"

Do góry