#101298 - 08/03/2004 03:04
Re: komu zależy na upadku mecz.pl
|
veteran
Meldunek: 28/09/2001
|
Nikt nie mówi że ma byc zamknięte. Otwarte , ale z opłatą, ale małą (symboliczną?) żeby byle gówniarz nie rejstrował się i wypisywał bzdur lub bluzgów.
|
Do góry
|
|
|
|
#101299 - 08/03/2004 03:17
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/06/2001
|
Ja nadal twierdze, że nie ma bezbolesnego sposobu na wprowadzenie atmosfery jaka była na początku istnienia forum. Banik co za teorie spiskowe chodzą Ci po głowie. Około rok temu był podobny temat, proponowałem wprowadzenie wpisowego na forum, ale nie jakiś drobne kwoty, ale przynajmniej 10 euro. Jaki miało by to cel. Conrad mógłby wkońcu wprowadzić nowe oprogramowanie  . Zbanowany użytkownik odczułby to. Teraz ban to dla niego jedynie kwestia zmiany nicka. Zmnijszyłaby sie liczba osób, któr rejestrują się tylko po to by na 5 minut stać sie obiektem zainteresowania. Innej możliwości nie widze.
|
Do góry
|
|
|
|
#101302 - 08/03/2004 04:49
|
enthusiast
Meldunek: 23/07/2002
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał xeo: [qb]Około rok temu był podobny temat, proponowałem wprowadzenie wpisowego na forum, ale nie jakiś drobne kwoty, ale przynajmniej 10 euro. Jaki miało by to cel. Conrad mógłby wkońcu wprowadzić nowe oprogramowanie  . Zbanowany użytkownik odczułby to. Teraz ban to dla niego jedynie kwestia zmiany nicka. Zmnijszyłaby sie liczba osób, któr rejestrują się tylko po to by na 5 minut stać sie obiektem zainteresowania. Innej możliwości nie widze. [/qb][/QUOTE]przynajniej 10euro? to niezla by sie sumka uzbierala, ciekawe kto by to pozniej "defraudowal"?  z checia zgalszam sie na kandydata:) a jakie to nowe oprogramowanie jest potrzebne? konto shelowe+darmowy gotowiec forum=0zl kosztow i 10min instalalowania a co do glupawych textow, to fajnie czasami sie mozna posmiac przynajmniej nie wiszisz innej mozliwosci? ten problem chyba nie ma logicznego i zadowalajaceho wsystkich urzytkownikow rozwizania
|
Do góry
|
|
|
|
#101304 - 08/03/2004 12:54
|
Pooh-Bah
Meldunek: 18/08/2003
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał scottie: [qb] Ja proponuję wprowadzenie opłaty. Nawet niewielkiej. Ktoś już wcześniej proponował, ale przeszło bez echa. Opłata odstraszy gówniarzy - vide 15latkowie zapisujący się masowo -nieski poziom merytoryczny oraz totalny brak wychowania Nie będzie się już tak "opłacało" zakładać nowych uzytkowników tylko po to żeby do****ć komuś w pierwszym poście. Jeśli to forum ma być poważne i nie stoczyc się na samo dno to trzeba to zmienić. Bolesne , ale konieczne. Ech, zmiany zmiany wszędzie... :rolleyes: scottie[/qb][/QUOTE]Osobiście uważam, że wprowadzenie opłaty za to forum, jest beznadziejnym pomysłem, bo ja np. nie mam zamiaru płacić za to co jest dla mnie ogólno dostępne. Nie chce bowiem aby stało się tak jak z płatnymi serwisami bukmacherskimi (vide strona Sosny), niosło by to za sobą pewne konsekwencje (mam nadzieje, że wiecie o czym mówię)  iwo:
|
Do góry
|
|
|
|
#101305 - 08/03/2004 18:36
|
Pooh-Bah
Meldunek: 27/08/2003
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał scottie: [qb] Ja proponuję wprowadzenie opłaty. Nawet niewielkiej. Ktoś już wcześniej proponował, ale przeszło bez echa. Opłata odstraszy gówniarzy - vide 15latkowie zapisujący się masowo -nieski poziom merytoryczny oraz totalny brak wychowania Nie będzie się już tak "opłacało" zakładać nowych uzytkowników tylko po to żeby do****ć komuś w pierwszym poście. Jeśli to forum ma być poważne i nie stoczyc się na samo dno to trzeba to zmienić. Bolesne , ale konieczne. Ech, zmiany zmiany wszędzie... :rolleyes: scottie[/qb][/QUOTE]scottie nie wszyscy 15-latkowie są tępi 
|
Do góry
|
|
|
|
#101306 - 08/03/2004 18:56
|
Pooh-Bah
Meldunek: 16/09/2002
|
Osobiście korzystam z kilku forum (forumów, for ?  ) o róznej tematyce i uważam że podstawą dobrego działania forum są zdecydowane i konsekwentne działania modów. W innym przypadku jak się popuści z pasa to wejdą na głowę. Polecam przyjrzeć się np forum na stronie php.pl albo forum.webhelp.pl Spróbujcie zapytać tam o rzecz która jest w manualu  ,  . Tam się stawia na myślenie i inteligencje a na mecz.pl zakładamy że ktoś jest półinteligentny. I tłumaczymy wszystkie rzeczy 560 razy bo komuś sie nieche zajrzeć 2 strony dalej. Podstawowa zasada działania forum jest taka że w miejscach do tego przeznaczonych rozmawiamy tylko merytorycznie wszystkie inne sprawy są zbędne, a jeżeli ktoś chce piesni pochwalnych, albo pogadać o dupie Marynie to jest forum towarzyskie. Zasady, zasady i jeszcze raz zasady. P.S. W PP założyłem swój temat ale gdybym chciał się w nim wypowiadać to codziennie musiałbym tracić czas na odkopywanie go spod innych.
|
Do góry
|
|
|
|
#101307 - 08/03/2004 19:04
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/06/2001
|
Tomek, nie miałem na myśli by tworzyć coś na wzór strony płatnej z typami. Płatność była by jednorazowa (tzn. do momentu zbanowania) i Conrad rozporządzał by nią jak chciał, może nawet kupić sobie bryke  . Wprowadzenie płatności odsiałoby przypadkowych użytkowników. Napweno zrezygnowałby troche ludzi normalnych (na twoim przykładzie), ale jak pisałem bezpoleśnie nie da sie oczyścic forum. Jak ktoś pisał, Conrad musiłby założyc firmę (choć sądze, że już ma) i rozliczać sie z fiskusem. A teraz troche fikcji Wpływy z wpisowego byłyby "inwestowane" u bukmacherów, przez grono dobrych typerów. Ewentalne zyski były by dzielone wśród użytkowników w formie quazi dywident (pomijam problemy prawne). Osoby typujące (Ci co wkładają swoją prace) i administratorzy otrzymywali by proporcjonalnie wyższe udziały. A potem ksiąze pocałował Śpiącą Królewnę i odbyło sie wielkie wesele na którym Krasnoludy spiły sie jak jeden do nieprzytomności Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#101308 - 08/03/2004 19:13
|
enthusiast
Meldunek: 26/10/2003
|
Witam!Na dobry poczatek wystarczyloby kasowanie bezsensownych,nic nie wnoszacych ,obrazliwych i temu podobnych tematow.Jak widze temat "Typki xxxx" a w srodku "Co myslicie o xxxxx(i tu z 50 meczy)" to mi sie cos robi.Bany dla krzykaczy i nie potrafiacych sie zschowac,dostosowac i moze choc troche sie poprawi.pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
#101310 - 08/03/2004 19:43
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał buszmen: [qb] [QUOTE] Osobiście korzystam z kilku forum (forumów, for ? ) [/QUOTE]forów  [/qb][/QUOTE]Wiedziałem że byłem blisko 
|
Do góry
|
|
|
|
#101311 - 08/03/2004 20:01
|
addict
Meldunek: 26/02/2004
|
....chyba sie starzejecie
|
Do góry
|
|
|
|
#101312 - 08/03/2004 20:09
|
enthusiast
Meldunek: 01/08/2003
|
Panie, Panowie (Panie najlepsze zyczenia z wiadomej okazji) rzecz o której mowicie, to walka z wiatrakami.... w tej formie funkcjonowania, forum nie da rady utrzymac "ladu, porzadku i wysokiego poziomu", ten temat przerabialy juz inne "nie wirtualne" instytucje, np. kluby, dyskoteki (to szczegolnie) po prostu jezeli wstep jest dla wszystkich to nikt nad nimi nie zapanuje, dlatego funkcjonuja karty wstepu itp. pewna pozytywna role moga odegrac tu moderatorzy (jak "bramkarze" na dyskotece) ale na dluzsza mete i tak nie opanuja sytuacji.. Jedyne wyjscie to zastosowanie normalnego prawa i konsekwencji jego nie przestrzegania, w wielkim skrocie pelna rejestracja (imie, nazwisko, adres, telefon + weryfikacja tych danych - cos jak na Allegro) i wyciaganie konsekwencji (oczywiscie wstep od 18 lat)
|
Do góry
|
|
|
|
#101313 - 08/03/2004 20:27
|
pokakulka
Meldunek: 14/10/2002
|
Poruszana tutaj sprawa jest rzeczywiscie wazna. Wasze rozwiazania niby tez, jednak patrzac na to racjonalnie (i ze swojej strony) sa po prostu beznadziejne. Forum od 18 lat? bardzo fajnie tylko czemu to ma sluzyc? Czy na prawde uwazacie, ze "niepelnoletni" tacy jak ja, bo nie zamierzam tego ukrywac, tak jak niektorzy, majacy w profilu np "student" (pozdro Sachi) sa gorsi, glupszy, mniej odpowiedzialnie itp od tych powyzej 18-stki? moim zdaniem poziom kultury nie zalezy od wieku. Forum platne? to rowniez bez sensu. Placic za to, zeby porozmawiac? niedorzeczne. Zreszta jesli ktos ma "zasmiecac" to forum to moze rownoczesnie byc bogaty i zaplacic za krozystanie, nie sadzicie? Moim zdaniem jedynym dobrym rozwiazaniem jest dobranie dobrych moderatorow (oczywiscie nie zarzucajac nic obecnym) lub zeby Ci obecni byli bardziej stanowczy. Kasowali niepotrzebne posty i tematy, dawali bany dla tych ktorzy na to zasluzyli, rostrzygac klotnie w sposob stanowczy itp. pozdro 700  iwo:
|
Do góry
|
|
|
|
#101314 - 08/03/2004 20:45
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/04/2003
|
Z calym szacunkiem dla moderatorow, uwazam, ze jednak jest Was za malo, przyklad: dzial "kort tenisowy", tam moderatorzy praktycznie sie nie udzialaja, przyanjmniej takie odnosze wrazenie, a gdyby tak moderatorem byl ktos, to naprawde dziennie tam wysyla posty z typami, jest szanowany przez innych, mysle, ze zaprowadzil by porzadek. Nie wypowiadam sie juz o Private picks, bo zdaje sobei sprawe ze tam praktycznie nie mozliwe jest przywrocenie porzadku, dla pzykladu sam temat wielkiego guru rafalka, dla mnie parodia, temat ponad 200 postow, a typy 3..... mozna dziekowac, ale jak zrobi to 1-2 osoby to reszta moglaby juz siedziec cicho  , i tak kazdy temat tam, no ale z tego dzialu sie chyba porzadku nie da zrobic. Ale inne dzialy apelowal bym do dania szansy na pilnowanie innym, tmy ktorzy sporo sie angazuja w poszczegfolnych dzialach, a zeby oni usuwali natychmiast nie optrzebne posty, i to wszystkie, nic nie wnoszace, bez zadnych oporow. pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
#101316 - 08/03/2004 21:00
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał mpbrowar: [qb]Wg mnie najlepszym posunięciem byłby system oceniania użytkowników, np. możliwość wystawienia oceny pozytywnej / negatywnej lub samej negatywnej, przy czym jednemu użytkownikowi można wystawić ocenę tylko jeden raz. Inna możliwość to wystawianie ocen w skali 1-6, przy niskiej średniej delikwent byłby usuwany.[/qb][/QUOTE]Ocena przy tym sposobie funkcjonowania forum dawałaby za duże pole do nadużyć. Ja widzę tylko 1 rozwiązanie. Moderatorzy, moderatorzy i jeszcze raz moderatorzy. Naprawdę tylko dobrze funkcjonująca instytucja moda + klarowne zasady usuwania z forum = porządek. mod jest od usuwania z forum i kasowania tematów. Na innych forach dzieje się to tak: Wysyłasz głupiego posta - ktoś (stary użytkownik) zwraca ci uwagę - odpyskowałeś - wylatujesz Ja to widzę tak. Szybka reakcja. To naprawdę działa. Wiem że forum mecz.pl jest raczej towarzyskie ale każdy powinien to przeczytać: http://rtfm.bsdzine.org/
|
Do góry
|
|
|
|
|
|