Widzę, że ten teamt nie cieszy się popularnością. Spróbuję zająć się tym działem i mam nadzieję że zachęci to także innych, zwłaszcza że liga portugalska nie należy do tych wyjątkowo nieprzewidywalnych.
Salgueiros- Gil Vicente
Drużyny o bardzo zbliżonym potencjale.
Gospodarze mają tyrochę lepszy bilans u siebie niż Vicente na wyjeździe. Lecz H2H raczej za nimi nie przemawia. W ostatnich sześciu meczach ligowych pomiędzy tymi drużynami (gdzie Salgueiros było gospodarzem), 2 razy wygrywali gospodarze, 1 zanotowano remis, a 3 razy wygrali goście (w tym w dwóch ostatnich sezonach). Sądzę, że jet to raczej mecz do odpuszczenia, a jeśli ktoś koniecznie chce zagrać, to lepiej na zwycięstwo gości, choc kurs niezbyt opłacalny w stosunku do szans (STS- 2.8)
Sporting Braga- Belenenses
Drużyna goścvi znajduje się w tabeli nieco wyżej, lecz jej wyjazdowy bilans to 3-1-3 bramki: 11-12. Braga bardzo dobrze gra u siebie: 5-1-1 bramki: 16-4. Poprzednie spotkania na bosiku Bragi:
Rnd 32, 1994 Sp.Braga - Belenenses 4 - 2
Oct 1, 1994 Sp.Braga - Belenenses 4 - 2
Jan 20, 1996 Sp.Braga - Belenenses 1 - 1
Sep 8, 1996 Sp.Braga - Belenenses 3 - 1
Jan 25, 1998 Sp.Braga - Belenenses 1 - 1
Sep 26, 1999 Sp.Braga - Belenenses 0 - 0
Mar 17, 2001 Sp.Braga - Belenenses 2 - 0
Zatem 4 zwycięstwa gospodarzy i 3 remisy.
Przy takiej grze u siebie jaką w tym sezonie prezentuje Braga (ta jedyna porażka była z Benficą: 0-1; pokonali m.in. Maritimo i Sporting), kurs 2.1 (STS) jest warty zagrania
Vitoria Guimares- Alverca.
Vitoria- 8 miejsce w lidze; Alverca- 15.
Vitoria u siebie: 4-2-1 bramki: 11-4 Ostatnie 3 usiebie: 2-1-0 (w tym zwycięstwa z Porto i Benficą) bamki: 6-0
Alverca na wyjeździe: 1-1-5 (co ciekawe, jedyne zwycięstwo odnieśli w meczu ze Sportingiem! lecz cuda się wszędzie zdarzają) bramki: 9-20 Ostatnie 3 na wyjeździe: 0-1-2 bramki: 5-10
W ciągu ostatnich dziesięciu lat, drużyny te tylko w jednym sezonie spotkały się w lidze. W Guimares padł wynik 2-2.
Jednak porównainie tegorocznych wyników, a zwłaszcza ostatnich 3 meczy, zdecydowanie przemawia na korzyść drużyny z Guimares.
Kurs może nie najlepszy (1.6), ale typ wydaje mi się w miarę pewny (80%)