Dzieki Dardraw i Belisariusz. Takze za to, ze nie piszecie - to nie dla Ciebie bo za malo wiesz tylko podajecie konkrety.
Co do zlecen SL to nie ma 100% pewnosci, ze bedzie z tego pozytek szczegolnie przy mniej plynnych akcjach. Mi udalo sie sprzedac Odlewnie z 5% taniej niz sie spodziewalem bo akurat ktos puscil PKC i sie SL sprzedal a wydawalo sie, ze jest bardzo nisko ustawiony. Sprzedalem po najnizszej cenie tygodnia wtedy kilka% taniej niz bylo za pol godziny.
No ale czesto pomaga szczegolnie w sytuacji kiedy spolka zaczyna isc w gore na duzych obrotach i jest obawa, ze po osiagnieciu szczytu rownie szybko spadnie. Bez SL-a ustawianego co jakis czas mozna w czasie spadku tak sie zapatrzec na kurs oczekujac dalszych wzrostow, ze nie zdazy sie sprzedac z zyskiem. Taka sytuacje mam opanowana dosc dobrze i np. przy Jupiterze ostatnio uratowalo mi to zysk. Na wiele sytuacji nie ma madrych i w kilu ksiazkach czytalem rozne sposoby ustawiania SL ale jednej dobrej recepty nie ma.
Bardziej chodzi mi o to, ze mimo tego, ze na GPW jestem dosc krotko (poza epizodami na poczatku w 1992 roku mniej wiecej) to np. w
Betfair siedze dlugo i ciecie strat w nieprzewidzianych sytuacjach mam opanowane bardzo dobrze. To jest jedna z najwazniejszych rzeczy w mojej grze. Podchodze do tego zupelnie bez emocji -3% czy +3% to to samo o ile to drugie zdarza sie nieco czesciej.
Zastanawiam sie jeszcze czy ktores biuro nie wprowadzi w najblizszym czasie porzadnej krotkiej sprzedazy akcji? Z tego co wiem BRE bank ma cos takiego ale w mocno ograniczonycm zakresie. No ale pewnie na razie nie ma co liczyc na to i chyba zdecyduje sie na to BPH ktore juz mam. Zajrze do nich w poniedzialek i zobacze co i jak.
Pozdrowienia, WojtekK