#1230949 - 18/05/2007 00:15
Twórcy napisy.org w areszcie ....
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/04/2005
|
http://wiadomosci.onet.pl/1537181,11,item.htmlNo to juz przesada. Panstwo policyjne sie robi. Do tego ponownie poPISowe zatrzymanie. Zaraz Ziobro wyskoczy i powie, ze dozywocie powinni dostac. A modom mecz.pl tez zalecam czujnosc bo w koncu gra przez neta nie jest legalna .... Podepna to pod paragraf o naklanianiu do przestepstwa  Ale tak na powaznie: coraz wiecej scigaja, coraz wiecej osob lapia. Czy w Polsce mamy az tak duzo przestepcow? Afera z tym chirurgiem doprowadzila do wielu problemow. Teraz widzimy, ze probuja oczyscic internet :/
|
Do góry
|
|
|
|
#1230965 - 18/05/2007 00:21
Re: Twórcy napisy.org w areszcie ....
[Re: rivex]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 07/11/2003
|
Jasne... Przestepcow lapia, to krzyczec, ze panstwo policyjne.
Polecam zapoznac sie z ustawa o prawie autorskim.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231003 - 18/05/2007 00:38
|
Pooh-Bah
|
Teoretycznie, tak - nielegalnie. Ale jednak mysle ze co innego nie dawac sie oskubac pazernemu aparatowi panstwowemu - a co innego pozbawiac zyskow producentow filmow.
Jesli tlumaczyli na wlasny uzytek - to wszystko OK. ale wlasnie publiczne udostepnianie jest niezgodne z prawem. Wlacz sobie dowolne DVD - zawsze przed filmem leci ostrzezenie.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231012 - 18/05/2007 00:46
[Re: Lao]
|
Pooh-Bah
|
Jak to nie wiadomo? art 2 i 6 ustawy sie klania - sprawa jest oczywista http://www.vagla.pl/autorskie.htm
|
Do góry
|
|
|
|
#1231021 - 18/05/2007 00:54
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/09/2003
|
PIS stale sie chwalil, ze zaostrzy prawo. No i co? Jak na razie ja odnosze wrazenie, ze to panstwo robi sie policyjne. Robienie pod publike zatrzyman, coraz nowsze pomysly typu konfiskata samochodu gdy jedziesz po pijaku. Sady 24-godzinne, ktore na razie sie okazaly niewypalem. Bezpieczenstwa nikt nie poprawil a jest tylko wieksza presja panstwa na obywatela i coraz wiecej zakazow. Zatrzymania pod publike fakt blee. Ale akurat wymiar sprawiedliwosci jest jednym z nielicznych resortow PiSu, ktore mi sie podobaja. zabieranie aut za jazde po pijaku - swietny pomysl. Wczoraj jeden debil przejezdzajac na czerwonym swietle mnei o malo nie roztrzaskal. Powinno sie zabierac auta i jeszcze odbierac dozywotnio prawo jazdy. Prawo w kwestii przepisow rogowych jest akurat bardzo jasne, a i tak akzdy je lamie.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231034 - 18/05/2007 01:04
[Re: Tetfol]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/06/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1231047 - 18/05/2007 01:10
[Re: Szewa]
|
I see dead people
Meldunek: 04/08/2001
|
Szewa - lol  Jak ktoś nie myśli to ... niech najlepiej nic nie robi! Po drugie, za jazdę nie swoim samochodem, delikwentowi tego auta nei zabiorą tylko zasądzą karę finansową równą wartości auta którym jechał; tak jest w ustawie. Po trzecie zabranie prawa jazdy czym skutkuje? Niczym ! Gościu jak będzie chciał dalej będzie jeździł. Karać, zabierać auta, ucinać łapy pijakom 
|
Do góry
|
|
|
|
#1231052 - 18/05/2007 01:12
[Re: [T]-error]
|
Carpal Tunnel
|
-error] Po trzecie zabranie prawa jazdy czym skutkuje? Niczym ! Gościu jak będzie chciał dalej będzie jeździł.
To tak samo jak z zabraniem samochodu. Najwyzej sobie kupi drugi albo ukradnie i tez po pijaku pojezdzi jesli tak bardzo chce ....
|
Do góry
|
|
|
|
#1231066 - 18/05/2007 01:18
|
old hand
Meldunek: 04/12/2006
|
Szewa  Widać że miałeś problemy z prawkiem w tym zakresie albo za każdy razem się oglądasz za policją jak jedziesz ( twoje wypieranie się nic nie da bo i tak wiem swoje -.- ) To chyba jeden z nielicznych pomysłów który w pełni akceptuję.. jestem przekonany że po takiej ustawie ilość pijaków za kółkiem spadnie na łeb na szyję (oczywiście minusem będzie że łapówkarze policyjni będą mieli żniwa ale to ułamek policji) Przecież każdy zanim wypije jest trzeźwy (a ci którzy są permamentnie nie mają już dawno samochodów  )i będzie doskonale zdawał sobie sprawę z tego co go czeka jak się naje.bie. Ludzie nie można być całkowitym ignorantem i mówić zawsze że oni to robią tylko dla tego że są jeb.nięci posłowie też są ludźmi i czasem robią naprawdę dobre prawo! Nie jest właścicielem? Zapłaci równowartość (z czasem nikt nie będzie nawet w rodzinie pożyczał nawalonemu teściowi auta - I BARDZO DOBRZE) W końcu porządna kara - i mniej trupów na drogach!
|
Do góry
|
|
|
|
#1231069 - 18/05/2007 01:19
[Re: Egzekutor]
|
I see dead people
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1231075 - 18/05/2007 01:21
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/06/2002
|
-error]Szewa - lol  Jak ktoś nie myśli to ... niech najlepiej nic nie robi! Po drugie, za jazdę nie swoim samochodem, delikwentowi tego auta nei zabiorą tylko zasądzą karę finansową równą wartości auta którym jechał; tak jest w ustawie. Po trzecie zabranie prawa jazdy czym skutkuje? Niczym ! Gościu jak będzie chciał dalej będzie jeździł. Karać, zabierać auta, ucinać łapy pijakom Ktoś tu pisał o maluchu i samochodzie za 100k zł. Jedzie sobie koleś nawalony zdezelowanym maluchem 2 promile alkoholu we krwi, prędkość przekracza o 50km. Z drugiej strony jedzie sobie facet nowym samochodem minimalnie przekracza dozwolony poziom alkoholu, jedzie spokojnie, nikomu nie zagraża. Przecież to prawdopodobnie zostanie utrącone przez TK.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231095 - 18/05/2007 01:28
[Re: Kylo]
|
I see dead people
|
E tam zboczyć, wiąże się to mocno ze sobą. Narazie spadam, ale wieczorem wrócę do tematu ...  pzdr))
|
Do góry
|
|
|
|
#1231113 - 18/05/2007 01:34
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
jestem przekonany że po takiej ustawie ilość pijaków za kółkiem spadnie na łeb na szyję (oczywiście minusem będzie że łapówkarze policyjni będą mieli żniwa ale to ułamek policji) aaaaaaa umarlem ze 
|
Do góry
|
|
|
|
#1231114 - 18/05/2007 01:34
|
Carpal Tunnel
|
Obrywal w sensie kasowal samochód.. bogaty jezdzi luksusowym biedny lichym wiec i kara porownywalna kazdy odczuje w mniej wiecej tym samym stopniu przeciez nie mozna idealnie wszystkiego zrównoważyć. Wcale nie!!! Sa ludzie majacy kase, ktorzy jezdza autem za 3-4 swoje pensje. A sa tacy, ktorzy biora na raty i splacaja w meczarniach. Samochod nie zawsze dobrze wskaze stan majatku bo to jedynie czesc.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231120 - 18/05/2007 01:37
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/06/2002
|
To właśnie teraz wg mnie prawo nie jest do końca "równe" bo mandaty za przekroczenie prędkości mają określone widełki to milioner zapłaci nawet i 1k zł i pomknie 200km/h dalej a biedak? A tak jak takiemu zabiorą merola sklasę to od razu mu się żal zrobi. Ale samochód mają konfiskować nie za przekroczenie prędkości tylko za jazdę pod wpływem alhoholu. Molionerzy będą mogli sobie nawet 500km hasać i im samochodu nie wezmą.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231121 - 18/05/2007 01:37
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/08/2005
|
Nie ma to jak zboczyc z tematem o 180 stopni.  Co do prawka to to że tak samo będzie obrywal milioner z mercedesem jak i biedak z maluchem to jest właśnie dowód na równość wobec prawa a nie jego brak.. No nie wiem czy to jest równe. Nie tylko milionerzy mają dobre auta. Załużmy, że ktoś żyje na średnim poziomie ale oszczędza ileś tam lat na samochód i mu się go zabiera a ktoś inny kto zarabia dokładnie tyle samo kupuje auto z jednej wypłaty bo mu taki starcza. To za jednakowe przestepstwo pierwszy ma płacić ileś tam razy więcej niż drugi?
|
Do góry
|
|
|
|
#1231122 - 18/05/2007 01:38
[Re: Biszop]
|
old hand
|
jestem przekonany że po takiej ustawie ilość pijaków za kółkiem spadnie na łeb na szyję (oczywiście minusem będzie że łapówkarze policyjni będą mieli żniwa ale to ułamek policji) aaaaaaa umarlem ze Biszop te swoje smiechy chichy to wiesz  tak samo sie smiales jak wybrali nas do finalowej trojki o euro2 2012 a pare dni przed wyborem nas na 2012 drwiles i zaklinales sie ze nie mamy szans.. no i to byl sport na ktorym ponoc sie znasz.. Wiec teraz tym bardziej twoje madrosci nie powinny na nikim zrobic zadnego wrazenia bo juz wiadomo jak te twoje prognozy sie sprawdzaja 
|
Do góry
|
|
|
|
#1231132 - 18/05/2007 01:42
|
Carpal Tunnel
|
Biszop te swoje smiechy chichy to wiesz  tak samo sie smiales jak wybrali nas do finalowej trojki o euro2 2012 a pare dni przed wyborem nas na 2012 drwiles i zaklinales sie ze nie mamy szans.. no i to byl sport na ktorym ponoc sie znasz.. Wiec teraz tym bardziej twoje madrosci nie powinny na nikim zrobic zadnego wrazenia bo juz wiadomo jak te twoje prognozy sie sprawdzaja  Masa osob nie wierzyla w Polske bo i byly ogromne powody(brak stadionow, drog - wszystkiego). Ale mi tez wydaje sie smieszne, ze ktos twierdzi, ze ;liczba pijanych za kierownica po wprowadzeniu tego prawa spadnie drastycznie. Przeciez juz teraz mozna pojsc do wiezienia za to (a chyba nikt tam nie chce trafic) a mimo to mamy sporo pijanych za kolkiem. ....
|
Do góry
|
|
|
|
#1231135 - 18/05/2007 01:44
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
-error]Odnośnie prawa własności ... Przewożąc nielegalny towar zza wschodniej granicy w dużej ilości, wóda, fajki nie wiem co tam jeszcze, policja może skonfiskować auto? Policja może skonfiskować np sprzęt komputerowy służący do "produkcji" nielegalnego oprogramowania itd ...? Może skonfiskować. Konfiskata nie jest jednak równoznaczna pozbawieniu prawa własności. O tym decyduje sąd. I to tylko w ściśle określonych sytuacjach. Bo jeżeli orzeczenie przepadku byłoby niewspółmierne do wagi popełnionego czynu, sąd może wówczas orzec nawiązkę na rzecz Skarbu Państwa. Jeżeli powyższe kryteria będą stosowane do ewentualnego przepadku samochodu, to jestem jeszcze w stanie to zaakceptować ale z tego co się orientuję, to oni chcę wprowadzić przepadek auta obligatoryjnie. Bez względu na to, czy delikwent jechał po dwóch piwach i nie spowodował kolizji, czy też potrącił śmiertelnie kogoś.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231143 - 18/05/2007 01:48
|
old hand
|
Przeciez juz teraz mozna pojsc do wiezienia za to (a chyba nikt tam nie chce trafic) a mimo to mamy sporo pijanych za kolkiem. ....
Tylko zobacz sobie ile procent z tych którzy jeżdżą na gazie pójdzie siedzieć.. znikomy! I oni dobrze zdają sobie z tego sprawę.. że najwyżej zawiasy.. a tak to kara finansowa a tutaj jest jedno najistotniejsze słowo bo konfiskata dla ludzi +0.5 promila będzie OBLIGATORYJNA!!!! To nie będzie tak że "aaa jeszcze nigdy wcześniej na gazie mnie nie złapali więc mogę zaryzykować bo jakby co to na 1 raz nic wysokiego nie dostanę" albo że będzie miał jakąś fajną bajeczkę przed sądem i też się skończy łagodnie.. tutaj będzie prosta zasada - piłeś? tracisz i żadne utyskiwanie przed sądem nie pomoże 
|
Do góry
|
|
|
|
#1231145 - 18/05/2007 01:49
|
Carpal Tunnel
|
jestem przekonany że po takiej ustawie ilość pijaków za kółkiem spadnie na łeb na szyję (oczywiście minusem będzie że łapówkarze policyjni będą mieli żniwa ale to ułamek policji) aaaaaaa umarlem ze Biszop te swoje smiechy chichy to wiesz  tak samo sie smiales jak wybrali nas do finalowej trojki o euro2 2012 a pare dni przed wyborem nas na 2012 drwiles i zaklinales sie ze nie mamy szans.. no i to byl sport na ktorym ponoc sie znasz.. Wiec teraz tym bardziej twoje madrosci nie powinny na nikim zrobic zadnego wrazenia bo juz wiadomo jak te twoje prognozy sie sprawdzaja Tyle tylko, że Biszop ma tutaj rację. Ja też pisałem o tym w którymś z wcześniejszych postów. I powtórzę jeszcze raz: zaostrzenie kar nie jest wprost proporcjonalne do spadku przestępstw.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231146 - 18/05/2007 01:49
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/09/2005
|
Biszop te swoje smiechy chichy to wiesz  tak samo sie smiales jak wybrali nas do finalowej trojki o euro2 2012 a pare dni przed wyborem nas na 2012 drwiles i zaklinales sie ze nie mamy szans.. no i to byl sport na ktorym ponoc sie znasz.. Wiec teraz tym bardziej twoje madrosci nie powinny na nikim zrobic zadnego wrazenia bo juz wiadomo jak te twoje prognozy sie sprawdzaja  Masa osob nie wierzyla w Polske bo i byly ogromne powody(brak stadionow, drog - wszystkiego). Ale mi tez wydaje sie smieszne, ze ktos twierdzi, ze ;liczba pijanych za kierownica po wprowadzeniu tego prawa spadnie drastycznie. Przeciez juz teraz mozna pojsc do wiezienia za to (a chyba nikt tam nie chce trafic) a mimo to mamy sporo pijanych za kolkiem. .... To jak zakazać alkocholikowi picia, czy palaczowi palenia tytoniu (chodz i tak cena wzrosnie) Ci co pija i pala beda to robic nadal. Bez pomocy samo nie przyjdzie. Ludzie bardzo rzadko sie zmieniaja. Nalog...
|
Do góry
|
|
|
|
#1231153 - 18/05/2007 01:50
|
Carpal Tunnel
|
jestem przekonany że po takiej ustawie ilość pijaków za kółkiem spadnie na łeb na szyję (oczywiście minusem będzie że łapówkarze policyjni będą mieli żniwa ale to ułamek policji) aaaaaaa umarlem ze Biszop te swoje smiechy chichy to wiesz  tak samo sie smiales jak wybrali nas do finalowej trojki o euro2 2012 a pare dni przed wyborem nas na 2012 drwiles i zaklinales sie ze nie mamy szans.. no i to byl sport na ktorym ponoc sie znasz.. Wiec teraz tym bardziej twoje madrosci nie powinny na nikim zrobic zadnego wrazenia bo juz wiadomo jak te twoje prognozy sie sprawdzaja Tyle tylko, że Biszop ma tutaj rację. Ja też pisałem o tym w którymś z wcześniejszych postów. I powtórzę jeszcze raz: zaostrzenie kar nie jest wprost proporcjonalne do spadku przestępstw. Otoz to.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231177 - 18/05/2007 01:57
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
|
jestem przekonany że po takiej ustawie ilość pijaków za kółkiem spadnie na łeb na szyję (oczywiście minusem będzie że łapówkarze policyjni będą mieli żniwa ale to ułamek policji) aaaaaaa umarlem ze Biszop te swoje smiechy chichy to wiesz  tak samo sie smiales jak wybrali nas do finalowej trojki o euro2 2012 a pare dni przed wyborem nas na 2012 drwiles i zaklinales sie ze nie mamy szans.. no i to byl sport na ktorym ponoc sie znasz.. Wiec teraz tym bardziej twoje madrosci nie powinny na nikim zrobic zadnego wrazenia bo juz wiadomo jak te twoje prognozy sie sprawdzaja Sa dwie opcje albo nie zrozumieles albo jestes polglowkiem Moj smiech dotyczyl Twojej fantazji o tym procencie "ktory nie bierze". Twoja dygresja na temat tego kto dostanie ME, a mojej znajomosci pilki noznej wskazuje na druga opcje, jedno z drugim ma tyle wspolnego co zeszloroczny snieg:)
|
Do góry
|
|
|
|
#1231178 - 18/05/2007 01:57
|
Carpal Tunnel
|
Ta tylko jest różnica pomiędzy ZAOSTRZENIEM kar a ZMIANĄ SYSTEMU KAR czyli wprowadzeniem zupełnie nowego instrumentu karnego. W tym wypadku (obligatoryjny przepadek samochodu) jestem przekonany, że pijaków za kółkiem będzie o wieeele mniej. I zdania nie zmienię. Kara śmierci, o wiele bardziej odstraszająca niż konfiskata samochodu, w żadnym kraju, w którym została wprowadzona, nie spowodowała spadku najcięższych przestępstw.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231183 - 18/05/2007 01:58
|
old hand
|
Kolejna rzecz: jesli ktos nie ma nic, nie ma samochodu, dochodow itp. Pozycza od kumpla autko bardzo drogie i jedzie nim majac 0,6 promila we krwi. Lapie go policja. Konfiskata ale skoro nie jego auto to musi placic rownowartosc? To gdzie tu logika? LOGIKA JEST I TO CUDOWNIE PROSTA : takich skończonych idiotów powinni dodatkowo wysyłać do kamieniołomów bo ich iloraz inteligencji wskazuje na to , że to niczego innego się nie nadają. Bo tak: jestem biedakiem , nie mam nic no ale mam nadzianego kumpla (lol) który jest na tyle puknięty iż pożycza mi auto (rotfl) znam obowiązujące prawo (przepadek auta lub równowartość) , znam stan swojego konta, wiem że jestem pod wpływem alkoholu.. no i jadę! a bo co!?!no jadę! No i wpadam.. i co? Mam nad takim jamochłonem płakać że wiedział co robi czym ryzykuje pożyczając takie drogie auto siadając na gazie i prowadząc? WIEDZIAŁ! A MIMO WSZYSTKO WZIĄŁ WÓZ I POJECHAŁ! NO to teraz ma to czego mógł oczekiwać. PROSTE!
|
Do góry
|
|
|
|
#1231194 - 18/05/2007 02:02
|
old hand
|
jestem przekonany że po takiej ustawie ilość pijaków za kółkiem spadnie na łeb na szyję (oczywiście minusem będzie że łapówkarze policyjni będą mieli żniwa ale to ułamek policji) aaaaaaa umarlem ze Biszop te swoje smiechy chichy to wiesz  tak samo sie smiales jak wybrali nas do finalowej trojki o euro2 2012 a pare dni przed wyborem nas na 2012 drwiles i zaklinales sie ze nie mamy szans.. no i to byl sport na ktorym ponoc sie znasz.. Wiec teraz tym bardziej twoje madrosci nie powinny na nikim zrobic zadnego wrazenia bo juz wiadomo jak te twoje prognozy sie sprawdzaja Sa dwie opcje albo nie zrozumieles albo jestes polglowkiem Moj smiech dotyczyl Twojej fantazji o tym procencie "ktory nie bierze". Twoja dygresja na temat tego kto dostanie ME, a mojej znajomosci pilki noznej wskazuje na druga opcje, jedno z drugim ma tyle wspolnego co zeszloroczny snieg:) Aaa no tak widac masz doswiadczenie z bioracymi.. ja juz sie przyzwyczailem do twoich czarnych uwag - to dlatego Polska jest taka jaka jest czyli wszystko jest zle wszedzie korupcja przemoc itd czemu mieliby nam dac euro 2012 skoro nic nie mamy? Gdyby sluchali sie takich jak Ty to nadal bysmy zyli w jaskiniach - ja wierze w jasniejsza strone zycia a ty nadal zyj sobie w "polskim bagienku" wiem ze niektorym sprawia ogromna radosc pisanie o tym jak u nas jest zle 
|
Do góry
|
|
|
|
#1231198 - 18/05/2007 02:05
|
old hand
|
Ta tylko jest różnica pomiędzy ZAOSTRZENIEM kar a ZMIANĄ SYSTEMU KAR czyli wprowadzeniem zupełnie nowego instrumentu karnego. W tym wypadku (obligatoryjny przepadek samochodu) jestem przekonany, że pijaków za kółkiem będzie o wieeele mniej. I zdania nie zmienię. Kara śmierci, o wiele bardziej odstraszająca niż konfiskata samochodu, w żadnym kraju, w którym została wprowadzona, nie spowodowała spadku najcięższych przestępstw. Są dziesiatki badan i wypada mniej wiecej po rowno : w jednych spory spadek w innych nie wiec tutaj nie ma co dyskutowac. Tyle ze to zupelnie inny ciezar gatunkowy - gdy ktos chce zabic drugiego czlowieka z premedytacja to w zasadzie zadna kara go nie odstraszy.. co innego jazda po pijaku przez "normalnych" obywateli.. tutaj przepadek auta na pewno podziala 
|
Do góry
|
|
|
|
#1231203 - 18/05/2007 02:08
|
|
Naprawde jestes przyglupi, z calym szacunkiem. Wskaz mi gdzie napisalem jak tu zle czy cos w tym stylu. Powtorze jeszcze raz Zasmialem sie w glos na stwierdzenie ze w Policji procent bierze Nie masz pojecia o czym piszesz i tyle. Jest lepiej niz kiedys to inna sprawa ale nadal jest tego duzo duzo wiecj niz twierdzisz. Ze swojej strony koncze geniuszu 
|
Do góry
|
|
|
|
#1231211 - 18/05/2007 02:12
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/08/2005
|
Ta tylko jest różnica pomiędzy ZAOSTRZENIEM kar a ZMIANĄ SYSTEMU KAR czyli wprowadzeniem zupełnie nowego instrumentu karnego. W tym wypadku (obligatoryjny przepadek samochodu) jestem przekonany, że pijaków za kółkiem będzie o wieeele mniej. I zdania nie zmienię. Kara śmierci, o wiele bardziej odstraszająca niż konfiskata samochodu, w żadnym kraju, w którym została wprowadzona, nie spowodowała spadku najcięższych przestępstw. Są dziesiatki badan i wypada mniej wiecej po rowno : w jednych spory spadek w innych nie wiec tutaj nie ma co dyskutowac. Tyle ze to zupelnie inny ciezar gatunkowy - gdy ktos chce zabic drugiego czlowieka z premedytacja to w zasadzie zadna kara go nie odstraszy.. co innego jazda po pijaku przez "normalnych" obywateli.. tutaj przepadek auta na pewno podziala Tak ale za to jak ktoś się nawali to jest w pełni świadomy tego co robi i będzie krok po kroku anlizował co mu grozi. Też działa pod wpływem chwili, dokładnie taka sama sytuacja jak przy morderstwie z premedytacją człowiek nie myśli co tak na prawde robi a są tacy ludzie którym alkohol kompletnie odbiera rozum.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231215 - 18/05/2007 02:16
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/08/2003
|
Kara śmierci, o wiele bardziej odstraszająca niż konfiskata samochodu, w żadnym kraju, w którym została wprowadzona, nie spowodowała spadku najcięższych przestępstw.
I jest to bardzo proste do wytłumaczenia, choćby na gruncie tzw. heurystyk.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231243 - 18/05/2007 02:28
[Re: Jonathan Sarkos]
|
Carpal Tunnel
|
Zasadniczo problem leży gdzieś indziej. To co się dzieje, jest tylko ilustracją pewnego zjawiska, które jest powszechne we wszystkich sferach naszego zycia. Chodzi o nierówność wobec prawa. Złapali gości na wniosek Gutka. Ten sam Gutek nie raczył zapłacic ani grosza za wykonaną dla niego niemała pracę, znajomej siostry mojego kumpla - dziś zreszta całkiem znanej w pewnym środowisku dziennikarce. Mnóstwo ludzi, firm itd. żeruje na tym, że moga wykorzystać tych, którzy - w ich mniemaniu - nic im nie zrobią. Bo nie mają pojęcia o prawie, bo nie stać ich na adwokata, bo w najzwyczajniejszy sposób wierzą w ludzką uczciwość. Bo ci wszyscy kolesie krętacze, wiedzą, jak trudno jest się ludziom zjednoczyć w walce o swoje prawa.
To kwestia pewnego etosu. I pewnego rodzaju wskazówka dla sądów, które nie moga być obiektwyne i bezstronne, bo najprawdopodobniej się nie da. Sędziowie wydają również skrajne wyroki w bardzo podobnych sprawach. Dlatego też jeśli taka kierowniczka biedronki skarży sieć o nadgodziny, zasadne jest traktowanie jej na równi z korporacją - nawet jeśli po jej stronie stoi świeżo upieczony prawnik, a firma wynajmuje adwokatów za setki tysięcy złotych. To jest jakis krok ku normalności.
Kolesie pewnie działali wbrew prawu i będzie to nauczką dla innych. Jednak czy jescze inni zrezygnują z tłumaczenia filmów i zamieszczenia tych tłumaczeń na necie ? Rzecz wątpliwa.
I może dojdzie w koncu do normalnosci na rynku mediów, gdzie koncerny i menadzerowie w rodzaju słynnej ostatnio Katarzyny Kanclerz, która jest modelowym przykładem na sku******stwo tego srodowiska, koszą niewyobrażalny szmal, za cwaniactwo i obietnice bez pokrycia. Płyty DVD będą kosztowac normalne pieniadze. To samo płyty CD i bilety to samo. I zaczną zarabiać na tym artyści. Howgh.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231249 - 18/05/2007 02:30
|
Carpal Tunnel
|
Mam pytanko dla osob w temacie. Czy udostepnianie napisow jest nie legalne?
Nie wiem w koncu czy udostepniajacy sa przestepcami czy ludzie sciagajacy napisy. To jak to jest?
|
Do góry
|
|
|
|
#1231252 - 18/05/2007 02:31
|
Carpal Tunnel
|
Mam pytanko dla osob w temacie. Czy udostepnianie napisow jest nie legalne?
Nie wiem w koncu czy udostepniajacy sa przestepcami czy ludzie sciagajacy napisy. To jak to jest? Zapewne i jedni i drudzy. Drudzy w przypadku, gdy posiadają nielegalną kopię filmu, nie mając oryginału. Pierwsi, bo wykorzystują i udostępniają (niewazne, że przetworzone) materiały objęte prawem autorskim.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231275 - 18/05/2007 02:47
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Zasmialem sie w glos na stwierdzenie ze w Policji procent bierze Wg moich prywatnych wyliczen na jakies 30 zatrzyman z 10 wymagalo ode mnie lapowki  Powtarzam, wymagalo, bo sam nie proponowalem... Co do tematu, to szkoda mi napisy,org bo bez watpienia byli nr 1 jesli chodzi o szybkosc tlumaczenia i nie tylko.
Edited by Experto (18/05/2007 02:48)
|
Do góry
|
|
|
|
#1231288 - 18/05/2007 02:54
[Re: marzano]
|
newbie
Meldunek: 12/07/2006
|
Powtarzam, bo widzę, że tu niektórzy nie do końca to rozumieją. Ściąganie filmów, muzyki czy napisów jest w Polsce LEGALNE(!!!). Nielegalne jest za to udostępnianie tych treści. Nielegalne jest również samo ściąganie oprogramowania.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231478 - 18/05/2007 04:18
[Re: artc86]
|
newbie
Meldunek: 12/07/2006
|
Już to widzę jak kilka milionów ludzi ląduje na komisariatach...  Nie kilka milinow (napisy.org uzywalo cos 680 tysiecy ludzi), ale co to za porblem sprawdzic tych co najwiecej napisow sciagali? Jakie jest prawdopodobienstwo, ze beda czysci? Ile juz sie slyszy o akcjach policji? Przeciez wesza caly czas ostatnio I niby co mieliby im zarzucić? W Polsce ściąganie filmów/napisów/muzyki jest legalne. Jak czytam takie głosy to widzę piękne efekty propagandy branży filmowo-muzycznej pt. "nielegalne ściąganie filmów".
|
Do góry
|
|
|
|
#1231544 - 18/05/2007 04:47
[Re: Pierniczek]
|
journeyman
Meldunek: 07/05/2005
|
Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 2. 1. Opracowanie cudzego utworu, w szczegolnosci tlumaczenie, przerobka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego. 2. Rozporzadzanie i korzystanie z opracowania zalezy od zezwolenia tworcy utworu pierwotnego (prawo zalezne), chyba ze autorskie prawa majatkowe do utworu pierwotnego wygasly. W przypadku baz danych spelniajacych cechy utworu zezwolenie tworcy jest konieczne takze na sporzadzenie opracowania.
Tak wiec udostepnianie napisow, ktore powstaly na podstawie danego utworu, jest nielegalne. Natomiast sciaganie ich jest legalne.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231747 - 18/05/2007 05:58
[Re: birek]
|
addict
Meldunek: 03/09/2005
|
Już to widzę jak kilka milionów ludzi ląduje na komisariatach...  Nie kilka milinow (napisy.org uzywalo cos 680 tysiecy ludzi), ale co to za porblem sprawdzic tych co najwiecej napisow sciagali? Jakie jest prawdopodobienstwo, ze beda czysci? Ile juz sie slyszy o akcjach policji? Przeciez wesza caly czas ostatnio I niby co mieliby im zarzucić? W Polsce ściąganie filmów/napisów/muzyki jest legalne. Jak czytam takie głosy to widzę piękne efekty propagandy branży filmowo-muzycznej pt. "nielegalne ściąganie filmów". Sciaganie jest legalne, ale udostepnianie juz NIE i za to Cie biora, no jak wiesz jak sciagasz to udostepniasz. I nie wierze, zebys mial wszystko legalne na kompie, Wina mozesz miec, ale np. juz AutoCada nie. A za taki programik jest rachunek bardzo ladny. Ogolnie to nie zostawiaja nic poza rachunkiem za nielegealne rzecz. Mam takich znajomych z papierkami na 6-7 tys.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231783 - 18/05/2007 06:18
[Re: Koski]
|
Carpal Tunnel
|
czy tłumaczenie piosenek też jest w takim razie nielegalne?
paranoja Piosenka nie wiaze sie z obejrzeniem filmu, moze fanatycy  Fakt, faktem mamy panstwo policyjne, co zrobic...
|
Do góry
|
|
|
|
#1231788 - 18/05/2007 06:22
[Re: Koski]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/11/2005
|
czy tłumaczenie piosenek też jest w takim razie nielegalne? Teksty piosenek sa udostępnianie przez wytwórnie, drukowane w gazetach itp, a pełne dialogi z filmów nie.
|
Do góry
|
|
|
|
#1231797 - 18/05/2007 06:26
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/03/2006
|
czy tłumaczenie piosenek też jest w takim razie nielegalne?
paranoja Piosenka nie wiaze sie z obejrzeniem filmu, moze fanatycy  Fakt, faktem mamy panstwo policyjne, co zrobic... kiedyś, kilka lat temu na stronie ang.pl były tumaczenia piosenek, i własnie było jakieś si, ze niby coś nei zgodnie z prawami autorskimi i musieli usunąć :| jak to dokładnie było nie pamiętam, ale już tego nie ma, pozostał zwykły serwis pomagający w nauce angielskiego...
|
Do góry
|
|
|
|
#1231818 - 18/05/2007 06:31
[Re: gnacik]
|
stranger
Meldunek: 16/05/2007
|
powiem krótko, policji rzadowi i wszystkim cepom wali na mozg rowno choc slonce az tak mocno nie przygrzewa, no ale jak sie ma nierówno pod deklem to coz... tyle mam do powiedzenia w temacie
|
Do góry
|
|
|
|
#1231854 - 18/05/2007 06:45
[Re: OCoChodzi?]
|
podwórkowy attaché
Meldunek: 23/11/2004
|
Kilka słów od nas w związku z zaistniałą „aferą napisową”.
Jak powszechnie wiadomo wczoraj miały miejsce „naloty” na kilka osób związanych między innymi z serwisem napisy.org. Nie ma potrzeby ponownego przedstawiania sytuacji, gdyż wiele serwisów i wortali już to zrobiło. Oto nasze stanowisko w tej sprawie. Tu i ówdzie spotyka się różne opinie na temat powodów tej, jak to określił jeden z większych polskich portali, „nagonki na napisy”. Nasuwa się w tym miejscu pytanie: czy naprawdę jest o co robić aferę? Cóż takiego złego robimy, że angażuje się jednostki policji z kilku województw, różne organizacje a nawet stosowne jednostki w innym kraju? Dlaczego robi się „wjazdy” do domów ludzi, którzy pragną tylko umożliwić innym podzielenie się swoją własną twórczością, podczas gdy np. serwisy pedofilskie, nazistowskie i Bóg wie jeszcze jakie spokojnie sobie funkcjonują? Nasi koledzy potraktowani zostali jak pospolici przestępcy. Zarekwirowano ich sprzęt (pardon, „zabezpieczono materiały dowodowe”), którego z dużym prawdopodobieństwem mogą już nie odzyskać, ciąga się ich na przesłuchania itp. Ktoś powie: „Łamiecie prawo!”. Jakie prawo? Art. 116 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych? Nie zasięgnęliśmy jeszcze porady prawnej, więc możemy być w błędzie, ale na pierwszy rzut oka argument ten trochę kłóci się z jednym z wyroków Sądu Najwyższego, który mówi, że „dokonanie tłumaczenia warstwy słownej utworu audiowizualnego nie stanowi jego opracowania jako całości”. Ciężko jednak jest mówić o prawnych aspektach tej sprawy, ponieważ do tej pory zatrzymanym osobom nie przedstawiono żadnych zarzutów. Pomijając jednak kwestie prawne, czy rozpowszechnianie amatorskich tłumaczeń do filmów jest czymś złym? Tłumaczenia tworzone są również do filmów czy seriali, które przez dystrybutorów w ogóle nie są do Polski sprowadzane, nie ma więc możliwości obejrzenia ich z „oficjalnym” tłumaczeniem. Osobną kwestią jest to, że amatorskie tłumaczenia niejednokrotnie przewyższają jakością te oficjalne, wykonane na zlecenie dystrybutorów przez profesjonalistów. Wynika to z tego, że tłumaczenia amatorskie są w większości przypadków na bieżąco aktualizowane, jeśli ktoś dopatrzy się nieścisłości czy błędów; nie są robione „pod lektora”, a więc rzadko kiedy ma miejsce „obcinanie” kwestii (co często potrafi bardzo zepsuć efekt końcowy). Trzecia sprawa – czas powstawania tłumaczeń. Często zdarza się, że jakiś film jest wydany np. w wersji DVD dużo wcześniej niż w Polsce. Co w takiej sytuacji mają zrobić osoby, które np. nabyły film za granicą, ale nie radzą sobie z językiem oryginału? My udowodniliśmy, że można zrobić dobre napisy szybko i na wysokim poziomie. Organy sprawiedliwości ścigają nas jak pospolitych przestępców. Jednak wiemy, że wśród osób korzystających z naszego serwisu są osoby spośród nich. Można tak pisać i pisać, ale nie o to w tym wszystkim chodzi. Podobnie jak i Wy, tak my również czekamy na dalszy tok wydarzeń, gdyż sprawa jest naszym zdaniem dość kontrowersyjna. Pragniemy również podziękować wszystkim osobom, które wspierają dobrym słowem nas oraz naszych kolegów w tych burzliwych chwilach.
Członkowie Grupy Hatak Hatak.pl
Kontakt w tej sprawie z nami. (Prasa, media, porady prawne) media@myblox.pl 
|
Do góry
|
|
|
|
#1231936 - 18/05/2007 07:33
[Re: Piecia]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 05/09/2006
|
Jak powszechnie wiadomo wczoraj miały miejsce „naloty” na kilka osób związanych między innymi z serwisem napisy.org. Nie ma potrzeby ponownego przedstawiania sytuacji, gdyż wiele serwisów i wortali już to zrobiło. Oto nasze stanowisko w tej sprawie. Tu i ówdzie spotyka się różne opinie na temat powodów tej, jak to określił jeden z większych polskich portali, „nagonki na napisy”. Nasuwa się w tym miejscu pytanie: czy naprawdę jest o co robić aferę? Cóż takiego złego robimy, że angażuje się jednostki policji z kilku województw, różne organizacje a nawet stosowne jednostki w innym kraju? Dlaczego robi się „wjazdy” do domów ludzi, którzy pragną tylko umożliwić innym podzielenie się swoją własną twórczością, podczas gdy np. serwisy pedofilskie, nazistowskie i Bóg wie jeszcze jakie spokojnie sobie funkcjonują? Nasi koledzy potraktowani zostali jak pospolici przestępcy. Zarekwirowano ich sprzęt (pardon, „zabezpieczono materiały dowodowe”), którego z dużym prawdopodobieństwem mogą już nie odzyskać, ciąga się ich na przesłuchania itp. Ktoś powie: „Łamiecie prawo!”. Jakie prawo? Art. 116 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych? Nie zasięgnęliśmy jeszcze porady prawnej, więc możemy być w błędzie, ale na pierwszy rzut oka argument ten trochę kłóci się z jednym z wyroków Sądu Najwyższego, który mówi, że „dokonanie tłumaczenia warstwy słownej utworu audiowizualnego nie stanowi jego opracowania jako całości”. Ciężko jednak jest mówić o prawnych aspektach tej sprawy, ponieważ do tej pory zatrzymanym osobom nie przedstawiono żadnych zarzutów. Pomijając jednak kwestie prawne, czy rozpowszechnianie amatorskich tłumaczeń do filmów jest czymś złym? Tłumaczenia tworzone są również do filmów czy seriali, które przez dystrybutorów w ogóle nie są do Polski sprowadzane, nie ma więc możliwości obejrzenia ich z „oficjalnym” tłumaczeniem. Osobną kwestią jest to, że amatorskie tłumaczenia niejednokrotnie przewyższają jakością te oficjalne, wykonane na zlecenie dystrybutorów przez profesjonalistów. Wynika to z tego, że tłumaczenia amatorskie są w większości przypadków na bieżąco aktualizowane, jeśli ktoś dopatrzy się nieścisłości czy błędów; nie są robione „pod lektora”, a więc rzadko kiedy ma miejsce „obcinanie” kwestii (co często potrafi bardzo zepsuć efekt końcowy). Trzecia sprawa – czas powstawania tłumaczeń. Często zdarza się, że jakiś film jest wydany np. w wersji DVD dużo wcześniej niż w Polsce. Co w takiej sytuacji mają zrobić osoby, które np. nabyły film za granicą, ale nie radzą sobie z językiem oryginału? My udowodniliśmy, że można zrobić dobre napisy szybko i na wysokim poziomie. Organy sprawiedliwości ścigają nas jak pospolitych przestępców. Jednak wiemy, że wśród osób korzystających z naszego serwisu są osoby spośród nich. Można tak pisać i pisać, ale nie o to w tym wszystkim chodzi. Podobnie jak i Wy, tak my również czekamy na dalszy tok wydarzeń, gdyż sprawa jest naszym zdaniem dość kontrowersyjna. Pragniemy również podziękować wszystkim osobom, które wspierają dobrym słowem nas oraz naszych kolegów w tych burzliwych chwilach.
Kontakt w tej sprawie z nami. (Prasa, media, porady prawne) media@myblox.pl to, jeszcze może zatrzymają lektorów, którzy czytają tekst, nie swojego autorstwa..??? Ciekawe, czy Niemcy, zatrzymali podobną, stronę, na swoim rynku..?? bo upokorzyć Polaków, to łatwo... Niezależnie, od tego , kto mówi że 2+2=4, czy debil, czy nauczyciel, to jest prawda naturalna, tak samo jak z tłumaczenie filmów, jeżeli, ktoś przetłumaczył zdanie, z filmu, to nie dlatego, że producenci tak ustalili,a tylko dlatego, że aktor, tak powiedział...
|
Do góry
|
|
|
|
#1232109 - 18/05/2007 15:51
|
MaSha Lover
Meldunek: 24/03/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1233384 - 19/05/2007 01:30
[Re: Llama]
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
Tłumaczenie napisów nie jest zabronione wyrokiem Sądu Najwyższego: Sąd Najwyższy: Wyrok z dnia 23 stycznia 2003 r., II CKN 1399/00 Dokonanie tłumaczenia warstwy słownej utworu audiowizualnego nie stanowi jego opracowania jako całości. A więc można je rozpowszechniać bez zgody producenta, bo właścicielem praw autorskich jest tłumacz. http://prawo.money.pl/orzecznictwo/sad-n...pracowanie+filmto o co chodzi?
|
Do góry
|
|
|
|
#1233549 - 19/05/2007 03:03
[Re: Maldini$$]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/01/2006
|
Kontakt w tej sprawie z nami. (Prasa, media, porady prawne) media@myblox.pl to, jeszcze może zatrzymają lektorów, którzy czytają tekst, nie swojego autorstwa..??? Ciekawe, czy Niemcy, zatrzymali podobną, stronę, na swoim rynku..?? bo upokorzyć Polaków, to łatwo... Niezależnie, od tego , kto mówi że 2+2=4, czy debil, czy nauczyciel, to jest prawda naturalna, tak samo jak z tłumaczenie filmów, jeżeli, ktoś przetłumaczył zdanie, z filmu, to nie dlatego, że producenci tak ustalili,a tylko dlatego, że aktor, tak powiedział... Tyle, że lektorzy mają zazwyczaj pozwolenie  Co do tłumaczy z napisy.org. Jeżeli rzeczywiście jest to zabronione, to powinni ponieść karę, ale nie podoba mi się traktowanie ich w taki sposób. Według mnie jest to ostre przegięcie. Podoba mi się, że państwo ściga przestępców, ale nie podoba mi się sposób, w jaki to robi - to jest zwykły populizm. Jak chociażby ze słynnym już transplantologiem "Mirosławem G.". Akurat tą sprawę znam doskonale, bo bardzo bliski kontakt miała z nim część mojej rodziny i według mnie to, że człowiek brał łapówki to jedno (chociaż mojej rodzinie udało się wszystko załatwić bez białej koperty), ale na pewno ten człowiek nie zasłużył na to, żeby robić z niego pierwszego przestępcę Rzeczpospolitej. Tak samo tutaj. Niech prawdziwych przestępców ścigają, bo ostatnio więcej osób publicznych chyba złapali niż seryjnych zabójców i szefów mafii. A to jest prawdziwe zagrożenie - nie grupa osób, która tłumaczy napisy do filmów!
|
Do góry
|
|
|
|
#1233909 - 19/05/2007 04:33
[Re: Llama]
|
journeyman
Meldunek: 07/05/2005
|
W uzasadnieniu wyroku jest jedna bardzo istotna rzecz: W ocenie Sadu Najwyzszego, w ogole nie moze byc mowy o istnieniu opracowania w rozumieniu art. 2 ust. 1 Pr.aut. Zgodnie z tym przepisem, opracowanie cudzego utworu, w szczegolnosci tlumaczenie, przerobka lub adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego, bez uszczerbku dla prawa pierwotnego. Opracowanie musi miec charakter tworczy;Natomiast obecnie w "Ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych" nie ma tego zdania, wiec opracowanie nie musi miec charakteru tworczego.
|
Do góry
|
|
|
|
#1234703 - 19/05/2007 17:41
|
member
Meldunek: 17/04/2007
|
Zamkneli najlepsza strone z napisami ! Ujac to mozna krotko i zwieźle : *** W DUPE POLICJI !!! hehe ulżyło mi  a teraz ostrzezenie prosze bo mi sie należy za to 
|
Do góry
|
|
|
|
#1234708 - 19/05/2007 17:42
Re: Twórcy napisy.org w areszcie .... *DELETED*
[Re: saris]
|
member
Meldunek: 17/04/2007
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1248736 - 24/05/2007 21:58
[Re: Misza_SB]
|
old hand
Meldunek: 07/11/2002
|
mam pytanie: skad teraz sciagnac moge napisy jakies? tylko nie napisy24 bo tam nic nie ma :/
|
Do góry
|
|
|
|
#1248854 - 24/05/2007 23:12
[Re: Bzyku]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/10/2002
|
Tłumaczyć każdy sobie może, tylko że skoro ludzie ściągają to znaczy, że posiadają kopie filmów, bardzo często nie rozpowszechnianego w Polsce więc to jest już niezgodne z prawem.
|
Do góry
|
|
|
|
#1249696 - 25/05/2007 04:25
[Re: Stalion]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/04/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1249798 - 25/05/2007 05:11
[Re: shane]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/06/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1249896 - 25/05/2007 07:39
[Re: tangerine]
|
veteran
Meldunek: 07/10/2006
|
Tłumaczyć każdy sobie może, tylko że skoro ludzie ściągają to znaczy, że posiadają kopie filmów, bardzo często nie rozpowszechnianego w Polsce więc to jest już niezgodne z prawem. Pomyśl o tym że wielu filmow u nas nie dostaniesz, a duzą część po 2 latach od premiery, przeciez nawet hity są puszczane po kilka(conajmniej) miesięcy później.
|
Do góry
|
|
|
|
#1249993 - 25/05/2007 16:00
[Re: tangerine]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/11/2005
|
Tłumaczyć każdy sobie może, tylko że skoro ludzie ściągają to znaczy, że posiadają kopie filmów, bardzo często nie rozpowszechnianego w Polsce więc to jest już niezgodne z prawem. Nie zgodzę się z Tobą. Jeżeli zamówię sobie z zagranicy nierozpowszechniany w Polsce film to to nie jest niezgodne z prawem. Są sklepy internetowe, nie trzeba czekać aż film pojawi się w kraju...
|
Do góry
|
|
|
|
#1275419 - 04/06/2007 14:37
[Re: _Korver_]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/12/2006