#1375877 - 08/07/2007 04:11
Re: Afery, newsy, transfery czyli sezon ogórkowy w DBE
[Re: yaaho]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/04/2006
|
No powiem Wam wszystkim szczerze, że jestem troszeczkę zaskoczony tym transferem. Nie spodziewałem się tego, ale to absolutnie nie oznacza, że ten transfer jest zły. Nane widziałem w wielu meczach Polpaku. Chłopak ma potencjał i myśli na parkiecie. Ma dobry rzut z półdystansu, potrafi sieknąć za trzy jak i grać tyłem do kosza, a woli walki o zbiórkę mu odmówić nie można.
Dla mnie jednak to typowy gracz na pozycję numer 4. Jakoś na 3 go nie widzę, i pomimo dobrego rzutu to im dalej od kosza, tym dla Hardinga gorzej. Grając w Polpaku Nana poznał naszą ligę i mniej więcej wie o co kaman. Był wyróżniającym się graczem klubu ze Świecia, a śmiało można stwierdzić, że był jej liderem. Według mnie miał on jednak troszeczkę pecha, bo ubiegłoroczny skład Polpaku to w moim osobistym odczuciu "mały" niewypał. Przy Kanadyjczykach i graczach typu McSwine czy Frier Nana się marnował. Aż strach pomyśleć co by było gdyby nie Skiba na PG. Do czego zmierzam... Nana grając w jednej drużynie gdzie na PG gra Rodriguez może zdziałać jeszcze więcej jak w Polpaku. Do tego Sasa na ławce trenerskiej. Brzmi dobrze.
Ja tam życzę Zgorzelcowi jak najlepiej. Nareszcie wszystko idzie w dobrym kierunku, a pozyskanie typowego i silnego centra, może sprawić, że w P. ULEB absolutnie Turów nie będzie chłopcem do bicia.
|
Do góry
|
|
|
|
#1414358 - 21/07/2007 07:03
[Re: Cholo]
|
Carpal Tunnel
|
Ruchów transferowych Prokomu nie będę oceniał dopóki nie zobaczę całej ekipy w akcji. Sztab szkoleniowy ekipy MP poprawił się znacząco i pomimo, że wolę Noculaka jako komentatora w TV to myślę, że trenerskiego rzemiosła ten Pan nie zapomniał. Do tego Pacesas, który zna Kijka jak i całą drużynę/zespół jak własną kieszeń. Zobaczymy co to będzie. Nie chce ich skreślać jak jeszcze nam się sierpień nie zaczął, bo przecież w Eurolidze wszyscy im chyba życzymy jak najlepiej, czyż nie?  Co do innych poczynań zespołów z DBE: Polpak - wieje nudą. Oprócz tego że mają trenera i w końcu własną halę sportową to nic się w tym zespole nie dzieje. Informacje, że jakoby Szubarga miał zasilić zespół ze Świecia mizernieją z dnia na dzień. A szkoda. Bo widać było, że ten chłopak dobrze czuł się w tym zespole a jest jednym z solidniejszych Polaków jacy zostali na rynku. Martwi mnie jedno tylko. Boję się sytuacji z poprzedniego sezonu. Polpak na ostatnią chwilę będzie sprowadzał jakieś wynalazki z USA zaraz po szkole. Chociaż z drugiej strony... Ich nowy trener to chyba zamierza głównie skupić się na graczach ze Wschodu. No ale czasu zostało już mało, a informacji brak. Zobaczymy. Bigus przedłużył kontrakt z Kotwicą. Fajnie. To właśnie klub dla Rafała Bigusa. Tam będzie mógł być liderem, a to właśnie lubi. W roli zmiennika/jokera chłopaka nie widzę zupełnie. To nie pasuje zupełnie do niego. W Kotwicy będzie mógł grać długo jako silna broń podkoszowa. Chodziły plotki o jego odejściu do Stali Ostrów Wlkp, ale na szczęście okazały się tylko plotkami. Tam by Rafał siedział na ławce, mało grał i jego słaba już i tak psychika by tego nie zniosła. Z dnia na dzień chłopak by się pogrążał coraz to bardziej, a co za tym by szło? Oczywiście wyniki/skuteczność/efektywność gry. Dobry ruch Kotwicy. Jeszcze tylko Daniels pod koszem i w sumie centrów mają. AZS Koszalin. Tutaj pewno więcej by napisał Wam zw1, bo to chyba jego miasto, a na pewno lokalne gazety typu "Głos Koszalina" powiedzą Wam więcej niż ja. Otóż tak jak pisałem AZS zasilił Arabas, co jest fajnym ruchem działaczy bo to na pewno Polak na pierwszą piątkę. Jak znam Szczubiała już siedzi w USA na campach i dobiera zawodników do zespołu. Arabas kiedyś mówił chyba, że lubi grać trochę w stylu "amerykańskim". Lubi szybką, żywiołową koszykówkę i nie stara się już tylko odpalać rzutów za trzy punkty jak to było w zespole Astorii pod wodzą Krajewskiego. Koszalinowi życzę wszystkiego dobrego co pisałem już tutaj nie raz. Liczę, że pod wodzą Dariusza Szczubiała kibice AZSu będą mogli oglądać basket dwa razy lepszy niż rok temu 
|
Do góry
|
|
|
|
#1429813 - 26/07/2007 21:15
[Re: shane]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/11/2003
|
Co do innych poczynań zespołów z DBE:
Polpak - wieje nudą. Oprócz tego że mają trenera i w końcu własną halę sportową to nic się w tym zespole nie dzieje. Informacje, że jakoby Szubarga miał zasilić zespół ze Świecia mizernieją z dnia na dzień. A szkoda. Bo widać było, że ten chłopak dobrze czuł się w tym zespole a jest jednym z solidniejszych Polaków jacy zostali na rynku. Martwi mnie jedno tylko. Boję się sytuacji z poprzedniego sezonu. Polpak na ostatnią chwilę będzie sprowadzał jakieś wynalazki z USA zaraz po szkole. Chociaż z drugiej strony... Ich nowy trener to chyba zamierza głównie skupić się na graczach ze Wschodu. No ale czasu zostało już mało, a informacji brak. Zobaczymy.
Co do sytuacji Polpaku to wiem akurat dość dużo. Prowadzone są rozmowy z kilkoma Polakami - Kikowski juz zostal zakontraktowany, natomiast z dwoma innymi negocjacje sa na zaawansowanym polu. Ponadto, świecki klub jest tez zainteresowany jednym z reprezentantow Polski U20 jako uzupelnienie skladu. Co do obcokrajowcow, to Polpak jest jednym z 2 (3?) zespołów w DBE, które dysponują własnymi scoutami. Lista graczy na konkretne pozycje jest gotowa od jakiegoś czasu, ale niestety kilka 'wyborów' przeszło obok nosów. Jeden z glownych kandydatow na PG podpisal kontrakt w niemczech, jeden z glownych kandydatow na podstawowego gracza podkoszowego mimo niewygorowanych warunkow finansowych niespodziewanie okazal sie łakomym kąskiem dla klubów dysponujacych duzo wiekszym budzetem (kluby euroligowe) - gdyby nie to zainteresowanie, zapewne moglibysmy obserwowac w Polsce narodziny nowej gwiazdy  Wszystkie wybory są konsultowane z nowym trenerem, jednakze mysle ze zespol raczej nie straci swego charakteru i bedzie reprezentowany glownie przez szybkich, dynamicznych graczy rzucajacych za 3  W Świeciu wszystko jest pod kontrolą  Jedynie zatrudnienie Jovanovica troche mnie dziwi ale coz zrobic... * On the other hand - bardzo podobają mi się transfery Anwilu
|
Do góry
|
|
|
|
#1429814 - 26/07/2007 21:15
[Re: shane]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/12/2003
|
A ja myślałem, że z wiekiem człowiek ma coraz więcej oleju w głowie. Jak widać się pomyliłem.
Panie Wójcik. Czy, po tym jakie kokosy zgarnął Pan w Prokomie, aż tak zależy Panu na kasie, żeby kończyć karierę w... Czechach? :|
Nie lepiej byłoby zakończyć karierę w Śląsku. Powtarzam - w ASCO Śląsku Wrocław?
Nie rozumiem naprawdę czegoś takiego. a moze Ślask wisi Wojcikowi jeszcze kase za poprzednie sezony 
|
Do góry
|
|
|
|
#1429882 - 26/07/2007 21:36
[Re: jarko 33]
|
Carpal Tunnel
|
A ja myślałem, że z wiekiem człowiek ma coraz więcej oleju w głowie. Jak widać się pomyliłem.
Panie Wójcik. Czy, po tym jakie kokosy zgarnął Pan w Prokomie, aż tak zależy Panu na kasie, żeby kończyć karierę w... Czechach? :|
Nie lepiej byłoby zakończyć karierę w Śląsku. Powtarzam - w ASCO Śląsku Wrocław?
Nie rozumiem naprawdę czegoś takiego. a moze Ślask wisi Wojcikowi jeszcze kase za poprzednie sezony  No i? Władza się zmieniła, więc można by było to uregulować jeszcze. A nawet jeśli nie, to po co mówiono, że Wójcik chce wrócić do Śląska?
|
Do góry
|
|
|
|
#1448753 - 01/08/2007 20:20
[Re: _Carola_]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/12/2003
|
Witam Cię CAROLA  ...nie będę tu naszych spraw rostrząsywał bo nigdy tego nie robiłem...ale na razie będę Cię sensownie eleminował...to tyle...pzdr  PS. Widzę że chyba odżyłeś na nowo - i dobrze...brakwoało nam twojego języka...mi szczególnie brakuje w kolekcji
Edited by sebkos (01/08/2007 20:22)
|
Do góry
|
|
|
|
#1448813 - 01/08/2007 20:32
[Re: _Carola_]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/12/2003
|
w grecji - panata pozyskała zizica z olimpiakosu , ale i tak skład mizeria w porównaniu z zeszłym sezonem :
sorry jezeli piszesz ze panata ma slabszy sklad niz rok temu to mysle ze niemasz pojecia stracila tylko siskauskasa z podstawowego skladu ( javtokasa nielicze bo gral ogony ) a doszedl zizic pod kosz i winston jako zastepca siska wiec o jakim slabszym skladzie piszesz 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|