Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
Opcje tematu
#1691415 - 19/10/2007 00:13 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: pszek]
gobel Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/10/2005
dobry tez jest OVB Future Invest jednak to wydatek minimum 180 zl miesiecznie.

BTW-Andrzejek w ktorej strukturze pracujesz bo ja tez dla ovb robie \:\)

Do góry
Bonus: Unibet
#1691449 - 19/10/2007 00:21 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: pszek]
Pooggoo Offline
old hand

Meldunek: 24/10/2002
jedna rada, strasznie uważajcie co wybieracie, czytajcie bardzo dokładnie po 10 razy OWU ogólne warunki umowy, tam jest naprawde wszystko zapisane, nie dajcie sie nabierać i nie łudzić sie , że płacąc po 100zł miesięcznie i będziecie ubezpieczeni superowo na życie i jeszcze wielką kase na emeryturze dostaniecie, 2 w 1 są najgorszymi roziwązaniami . Przemyślcie na początku Waszą sytuację: co robicie, czy macie perspektywy, jak dużą rodzine na utrzymaniu itd. pamiętajcie wszystko kosztuje, chcesz 2 w 1 to i za to zapłacisz ubezpieczycielowi. Jak już to inwestujcie samemu: jednostki w funduszach inwestycujnych i najwyżej osobna polisa na ubezpieczenie na życie, według mnie łączone najbardziej sie traci.

Aha i jeszcze jedno pamiętajcie co wybieracie jeśli ubezpieczenie na życie nie miejcie pretencji po 10 latach, że nic nie możecie wyciagnąć jak rezygnujecie lub okazuje się , że są to jakieś grosze, przecież płaciliście za uebzpieczenie się!

Policzcie sobie ile odłożycie miesięcznie na fundusz inwest. i załózcie min. 10-15% rocznie bo tyle sa one w stanie "zarobić" pomnóżcie przez okresy składkowe i Wam wyjdzie ile będziecie mieli. Pokażcie mi jakiś produkt, który gwarantuje na 100% ile dostaniecie np: za 30-40 lat? albo który Wam powie ,że np: za 5 lat będziecie zmuszenie wyciągnąć kasę i ile Wam oddadzą itd.

zanim coś kupicie poczytajcie fora różne i opinie ludzi, to jest decyzja na dłuuugie Wasze lata jak raz wejdziecie, więc wart poptarzeć, poszukać, poczytać i sprawdzić. Wiem to z autopsji.

Do góry
#1691949 - 19/10/2007 01:57 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: Pooggoo]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2005
min 10-15% rocznie?

No duzo tylko, ze inwestujac na emeryture trzeba wchodzic w malo ryzykowne inwestycje. Jesli akcje to jedynie w malej czesci portfela.
I jedna uwaga: gdy ktos Wam wyliczy, ze za 30-40lat bedziecie brac emeryture 5k to pamietajcie o inflacji aby ja uwzglednic. Za 30 lat za te przykladowe 5k na pewno kupicie duuuzo mniej niz dzis za 5k ....

Do góry
#1692528 - 19/10/2007 03:48 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: gobel]
andrzejek_84 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/04/2004
Originally Posted By: gobel
dobry tez jest OVB Future Invest jednak to wydatek minimum 180 zl miesiecznie.

BTW-Andrzejek w ktorej strukturze pracujesz bo ja tez dla ovb robie \:\)

pracuje w strukturze olsztynskiej, dopiero sie tworzy w zasadzie \:D

Do góry
#1692536 - 19/10/2007 03:50 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: Pooggoo]
andrzejek_84 Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Pooggoo
jedna rada, strasznie uważajcie co wybieracie, czytajcie bardzo dokładnie po 10 razy OWU ogólne warunki umowy, tam jest naprawde wszystko zapisane, nie dajcie sie nabierać i nie łudzić sie , że płacąc po 100zł miesięcznie i będziecie ubezpieczeni superowo na życie i jeszcze wielką kase na emeryturze dostaniecie, 2 w 1 są najgorszymi roziwązaniami . Przemyślcie na początku Waszą sytuację: co robicie, czy macie perspektywy, jak dużą rodzine na utrzymaniu itd. pamiętajcie wszystko kosztuje, chcesz 2 w 1 to i za to zapłacisz ubezpieczycielowi. Jak już to inwestujcie samemu: jednostki w funduszach inwestycujnych i najwyżej osobna polisa na ubezpieczenie na życie, według mnie łączone najbardziej sie traci.

Aha i jeszcze jedno pamiętajcie co wybieracie jeśli ubezpieczenie na życie nie miejcie pretencji po 10 latach, że nic nie możecie wyciagnąć jak rezygnujecie lub okazuje się , że są to jakieś grosze, przecież płaciliście za uebzpieczenie się!

Policzcie sobie ile odłożycie miesięcznie na fundusz inwest. i załózcie min. 10-15% rocznie bo tyle sa one w stanie "zarobić" pomnóżcie przez okresy składkowe i Wam wyjdzie ile będziecie mieli. Pokażcie mi jakiś produkt, który gwarantuje na 100% ile dostaniecie np: za 30-40 lat? albo który Wam powie ,że np: za 5 lat będziecie zmuszenie wyciągnąć kasę i ile Wam oddadzą itd.

zanim coś kupicie poczytajcie fora różne i opinie ludzi, to jest decyzja na dłuuugie Wasze lata jak raz wejdziecie, więc wart poptarzeć, poszukać, poczytać i sprawdzić. Wiem to z autopsji.

mi nie chdozilo o zakaldanie 2 w 1 tylko o taki fundusz pod przykrywka polisy dzieki czemu sa te krozysci ktore wczesniejwymienialem. Oczywiscie ze nie oplaca sie ubezpieczac na zycie na 150 tys PLN z funduszem kapitalowym bo skladka jest duzo wieksza wtedy i jest to nieoplacalne

Do góry
#1692546 - 19/10/2007 03:52 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: Pooggoo]
andrzejek_84 Offline
Carpal Tunnel

badajac ostatnie 20 lat na wszystkich gieldach i biorac pod uwage wszystkie gorki, dolki i zapaści na gieldzie wychodzi srenia wzrostu 12% rocznie, wiec w dlugiej perspektywie dlaczego mialoby to sie nie sprawdzic w nadchodzacych latach. Chociaz jak to mowia w zyciu pewna jest tylko smierc \:\)

Do góry
#1692814 - 19/10/2007 04:42 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: DannY]
rene Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 25/01/2006
Originally Posted By: DannY
Witam. Ostatnio slyszalem w kolo ze na moja emeryture to nie bedzie mial kto placic, albo ze bedzie taka niska ze nie bedzie mozna z niej wyzyc. Nie wiem jak dokladnie bedzie wygladala przyszlosc ale chcialbym jakos sam zadbac o nia. Przypomnialem sobie, ze kiedys jeden z moich wykladowcow na studiach wspominal o pewnego rodzaju funduszach. Polega to na tym, ze placi sie skladki przez dlugi okres czasu (25-30 lat), skladka sama w sobie nie jest spora bo podawal przyklad 50zl, a efekt jest tego taki ze po okresie tych 25-30 lat mozemy sobie wybierac co miesiac po ok 3000zl co miesiac przez jakies 20 lat. Prosze sie nie sugerowac dokladnoscia kwot - sa zblizone. Podobno jeden z takich funduszy to Skandia. Czy ktos slyszal o czyms takim, badz czyms zblizonym?

DannY - po pierwsze, to musisz rozgraniczyć dwie rzeczy, bo w Polsce za sprawą ubezpieczycieli, agentów wszelkiej maści, zrobił się jeden wielki burdel, bo inaczej tego nazwać nie można!

Ty pytasz o emeryturę, więc szukaj produktów wyłącznie inwestycyjnych, czyli takich, które nakierowane są na pomnażanie pieniędzy

Żadnych ubezpieczeń, bo ubezpieczenie - jak sama nazwa wskazuje - to obietnica, ze dostaniesz odszkodowanie w przypadku szkody
Np. ubezpieczasz samochód, a w razie szkody dostajesz odszkodowanie
Z tym, że to ubezpieczenie kosztuje, bo musisz opłacać składki

Specyficznym ubezpieczeniem jest ubezpieczenie na życie. Polega to na tym, że jak ubezpieczony umiera ( ginie ) to wskazana na polisie osoba ( uposażony ) otrzymuje odszkodowanie ( sumę ubezpieczenia )
Tu też trzeba płacić składki, które rosną, bo rośnie ryzyko.
Im osoba starsza, tym większe prawdopodobieństwo, ze umrze.

Zauważ, że ubezpieczenia ( a dokładniej - polisy ) w czystej postaci nie mają nic wspólnego z oszczędzaniem pieniędzy. To są li tylko i wyłącznie koszty, które ponosi ubezpieczający.

Rynek finansowy jest dziś rozwinięty i złożony, więc w jednym produkcie mozna połączyć kilka
I tak też robią wszystkie towarzystwa ubezpieczeniowe
W każdej bez wyjątku polisie jest jakieś ubezpieczenia, a więc także i koszty
Niejeden agent powie Ci co innego, ale uwierz mi \:\)

Jeśli Ciebie interesuje tylko emerytura, to nie daj sobie wcisnąć żadnej polisy

Niestety, większość ludzi o tym nie wie, i szuka III filaru u ubezpieczycieli, bo tak się przyjęło, ale to jest jedna z najwększych bzdur tego kraju i tragedii ludzi

Efekt jest taki, że ludzie płacą składki i myślą, że cos z tego będą mieli, tymczasem po 5 latach ( a często i okresie dłuższym ) wartość polisy ( czyli to, co mozna wypłacić ) jest mniejsze od sumy wpłaconych składek, a często stanowi 45-60 procent

Każdy normalny człowiek w takiej sytuacji ( gdyby ona miała miejsce np. w banku ) czym prędzej wziąłby to, co zostało, a firmę, która straciła powierzone jej pieniądze nazwał złodziejami i miałby absolutną rację. Tymczasem najczęściej jest tak, ze do takiego delikwenta, który jest w plecy, przychodzi agent i wciska mu kit, że nie opłaca sie teraz wypłacać, ze lepiej poczekać, aż gość wyjdzie przynajmniej na swoje, albo - jeszcze gorzej - dotrwać do końca polisy, jeśli ona jest terminowa
I ludzie brną w tą ślepa uliczkę i płacą coraz wyższe składki ( bo są one indeksowane, co jest kolejną bzdurą )

Nie twierdzę, że ubezpieczenia są niepotrzebne, ale to jest zupełnie inna bajka niż myślenie o emeryturze.
Ubezpieczenie - jak będzie Ci potrzebne - to sobie dokupisz jako drugi produkt

Nie kupuj żadnych łączonych produktów, bo one maja jeszcze kilka wad ( złodziejskich )

Myślisz o emeryturze - omijaj firmy ubezpieczeniowe z daleka.
Poszukaj czystych funduszy inwestycyjnych, których statutowym celem jest tylko i wyłącznie pomnażanie pieniędzy

Do góry
#1693136 - 19/10/2007 05:52 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: rene]
andrzejek_84 Offline
Carpal Tunnel

w krajach Europy Zachodniej kazdy ma taka polise i jakos nikt nie narzeka na stare lata. Chyba kazdy widzi w okresie letnim tlumy emerytow niemieckich odwiedzajacych Polske. Po drugie na dzien dzisiejszy zyski z funduszy inwestycyjnych sa opodatkowane 19%, a polisy nie. Zgodze sie z toba ze jesli ktos chce wyplacic pieniadze za 5 lat to rzeczywiscie lepiej zeby nic nie zakladal bo mu sie nie oplaci

Do góry
#1693460 - 19/10/2007 16:01 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: andrzejek_84]
Pooggoo Offline
old hand

polisy sprzedawane (wciskane) w Polsce różnią się zdecydowanie od tych np: niemieckich. Mają inne warunki ogólne itd. są to różne produkty, więc proszę nie porównuj ich razem do siebie, to tak jakbyś porównywał jakość polskiej chemii i niemieckiej np: proszki, niby to samo a inna jakość. Odnośnie ubezpieczeń jest to różnica kolosalna.

Uważam, że fajnie jest się ubezpieczyć jeśli kogoś stać itd., a przede wszystkim myśleć już za młodu o emeryturze, ale nie ma co mówić, że za 100-200zł miesięcznie otrzymacie, kupicie świetne ubezpieczenie + emerytura, poprostu bzdura.

Pytanie główne do specjalistów od ubezpieczeń: ile dostane jak przejdę na emeryturę za 30 lat, odkładając po 200zł miesięcznie. Proszę o nazwę produktu, wyliczenia i najważniejsze - gwarancje 100% zapisaną w umowie o danej kwocie, procencie. Jeśli nie ma takiej możliwości jest to inwestowanie w ciemno bez gwarancji, tak jakby inwestować w coś samemu.

odnośnie sprytnych zapisów: są polisy niby dziedziczne, owszem ale np: tylko pomiędzy 65 a 75 rokiem, później jak ma się 76 lat i umiera już dziedziczności nie ma (hestia i jej produkt eventus - emerytura) a statystycznie żyjemy dłużej, pewnie za 40 lat ok. 80-85. Firmy ubezpieczeniowie to najlepszy i najpewniejszy biznes na świecie, więc oni wiedzą co piszą w OWU i co nam i za co oferują, sami siebie nie dadzą wykiwać.

Podsumowując u Nas w Polsce rynek polis raczkuje jeszcze, a wykorzystując naiwnych ludzi (gro nierzetelnych agentów ubezp.) wciskane są polisy, produkty zupełnie nie potrzebne danemu klientowi, bez sprawdzania co dla niego jest najważniejsze itd.

Do góry
#1693462 - 19/10/2007 16:04 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: Pooggoo]
Pooggoo Offline
old hand

P.S. andrzejek84 nie bierz do siebie moich wywodów, piszę ogólnie o rynku ubezpieczeniowym, nie twierdzę, że Ty jesteś nieuczcicwy itd. chcę, aby ludzie decydujący się na ten krok, mieli świadomość w co "wchodzą" często jest to niestety podróż w jedną stronę, raz wejdziesz już nie wyjdziesz (szkoda własnych pieniędzy)

Do góry
#1693474 - 19/10/2007 16:17 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: andrzejek_84]
rene Offline
Pooh-Bah

Originally Posted By: andrzejek_84
w krajach Europy Zachodniej kazdy ma taka polise i jakos nikt nie narzeka na stare lata. Chyba kazdy widzi w okresie letnim tlumy emerytow niemieckich odwiedzajacych Polske. Po drugie na dzien dzisiejszy zyski z funduszy inwestycyjnych sa opodatkowane 19%, a polisy nie. Zgodze sie z toba ze jesli ktos chce wyplacic pieniadze za 5 lat to rzeczywiscie lepiej zeby nic nie zakladal bo mu sie nie oplaci

Na zachodzie wygląda to trochę inaczej, ale generalnie emerytury nie buduje się w oparciu o ubezpieczenia na życie

Poziom wyszkolenia agentów w Polsce też jest żaden
Jest to raczej indoktrynacja, czyli na polski pranie mózgu
Ludziom wmawia się, że są "doradcami finansowymi" bądź specjalistami od finansów
W rzeczywistości zaś nie za to im się płaci, a za sprzedaż, która interesuje ubezpieczyciela tylko i wyłącznie
De facto agent jest akwizytorem i najczęściej bardzo marnym
W każdym widzi klienta i każdemu usiłuje - jak ktoś trafnie napisał - wcisnąć polisę

Jeśli ktoś myśli inaczej, niech zainteresuje się tym, co dzialo się na rynku brytyjskim
Tam w którymś momencie wybuchła afera z CU, bo okazało się ( kiedy ludzie osiągnęli wiek emerytalny ), że te polisy są gówno warte i kompletnie rozminęły się w wcześniejszymi obietnicami

Poza tym wyobraźcie sobie taką sytuację
Ubezpieczam się dziś na gwarantowaną sumę ubezpieczenia 100 tys. PLN, na 25 lat.
Takie produkty są od dawna
Posiadacz takiej polisy, jak dożyje, po 25 latach dostanie 100 tys. PLN
Niby fajnie
Ale nikt nie zastanawia się nad jednym.
Jaka będzie realna ( nabywcza ) wartość tych pieniędzy za 25 lat.
Przecież moze się okazać, że średni zarobek będzie 15 tys. PLN ( inflacja )
Dziś ktoś będzie płacił za taką polisę niemało, mając nadzieję, a często pewność, że emeryturę ma z głowy.
Składka do niskich należeć nie będzie.
A potem okaże się, ze uzbieral 7-8 pensji
Kto będzie z tego zadowolony
1. Ubezpieczyciel, bo na takim delikwencie zarobi krocie
2. Agent, bo zgarnie niemałą prowizję

Klientem nikt się ni będzie przejmował

Do góry
#1693485 - 19/10/2007 16:31 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: Pooggoo]
rene Offline
Pooh-Bah

P.S. andrzejek84 nie bierz do siebie moich wywodów, piszę ogólnie o rynku ubezpieczeniowym, nie twierdzę, że Ty jesteś nieuczcicwy itd. chcę, aby ludzie decydujący się na ten krok, mieli świadomość w co "wchodzą" często jest to niestety podróż w jedną stronę, raz wejdziesz już nie wyjdziesz (szkoda własnych pieniędzy)

Ja też nie winię tu agentów, bo oni są odpowiednio dostrojeni przez ubezpieczyciela do jego potrzeb.
Jeśli ktoś jest, a raczej byłby świadomy, tego co "sprzedaje" to takiego gówna nikomu by nie wcisnął, chyba, ze wrogowi
Ale to dotyczy także osób oferujacych kredyty, bankowców, itp.

Ja radzę wszystkim przeczytać książkę Wartość pieniądza w czasie - autora nie pamiętam

Bo mnie skręca, jak ktoś mi mówi, że jak roczne oprocentowanie kredytu wynosi 15%, to po pięciu latach jest to 75% \:D
A przecież są jeszcze oplaty manipulacyjne - ponoszone na początku, więc realny koszt jest jeszcze wyższy
Mistrzami są chyba ci z Prowidenta
Te pożyczki są na ponad 100% w skali roku ( realnie )

No ale co tu gadać, jak nasza bufetowa Hania, kiedyś rozbawiła mnie i to mocno, mówiąc, ze jak miesięczna inflacja wynosi 1%, to w skali roku wychodzi 12% \:D

Do góry
#1693551 - 19/10/2007 17:45 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: rene]
andrzejek_84 Offline
Carpal Tunnel

ja nikomu nie wciskam ubezpieczenia na dozycie przeciez. Ubezpieczenie jest minimalne i to tylko po to zeby nazwac to polisa i nie placic podatku belki. Jesli wplacasz 200 zl miesiecznie to ubezpieczenie zycia na 5 tys kosztuje grosze. Nikomu nie moge zagwarantowac ile pieniedzy uzbiera na emeryture bo naprawde nie jestem wrozka \:\) jak juz psialem w zyciu pewna jest tylko smierc

Do góry
#1693566 - 19/10/2007 17:56 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: rene]
moonlight Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 12/10/2005
Jaki jest wzór do obliczenia kapitału końcowego mając dane :
np. składka miesięczna,ilość lat płaconych składki,
roczne oprocentowanie stałe, powinien być prosty wzór do tego, ale już go nie pamiętam ..

przypomni ktoś ? albo jakieś linki do stronki ?

Do góry
#1693659 - 19/10/2007 18:39 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: andrzejek_84]
rene Offline
Pooh-Bah

Originally Posted By: andrzejek_84
ja nikomu nie wciskam ubezpieczenia na dozycie przeciez. Ubezpieczenie jest minimalne i to tylko po to zeby nazwac to polisa i nie placic podatku belki. Jesli wplacasz 200 zl miesiecznie to ubezpieczenie zycia na 5 tys kosztuje grosze. Nikomu nie moge zagwarantowac ile pieniedzy uzbiera na emeryture bo naprawde nie jestem wrozka \:\) jak juz psialem w zyciu pewna jest tylko smierc

Tylko Ty strasznie upraszczasz sprawę.
To fakt, że ubezpieczenie jest tu minimalne i koszt jest mały, zwłaszcza wtedy, kiedy ubezpieczonym jest osoba młoda.

Tyle tylko, ze koszt ubezpieczenia jest tylko jednym z kosztów.
Na przykładzie polisy opartej o fundusz, wygląda to w przyblizeniu tak.
Klient wpłaca składkę i za tę kwotę nabywane są jednostki uczestnictwa w funduszu. Cena nabycia różni sie zazwyczaj od ceny sprzedaży o 5%
5% od składki 200 PLN to jest 10 PLN
Teraz mamy wynalazek za który ( chyba wszyscy ubezpieczyciele ) powinni dostać Nobla w dziedzinie finansów \:D
Bo w dalszej kolejnosci część nabytych jednostek jest umarzana, by poktyć pozostałe koszy - jakby nie można było pobrać ich od razu \:D
Te pozostałe koszty to:
- opłata administracyjna
- opłata manipulacyjna
( pies go wie, po co one są ) - no ale jak się trafi klient, to trzeba go skubać
Najdotkliwsze dla klienta jest prowizja agenta
Ta prowizja to 35 - 60 % "urocznionej" składki
Czyli jak klient wpłaca 200 PLN miesięcznie, to uroczniona składka wynosi 2400 ( 200 PLN x 12 miesięcy )
Od tego agent dostaje prowizję ( 30-60 % od 2400 )
Prowizję dostaje też jego manager i to też jest potrącane z tego co wpłaci klient
Do tego dochodzą jeszcze koszty za zarządzanie funduszem, mogą jeszcze dojść ( choć nie muszą ) opłaty związane ze zmianą funduszu, bo zazwyczaj jest ich kilka do wyboru

Po zsumowaniu tych wszystkich opłat, po pierwszym roku, z tych 2400 co wpłaci klient, zostaje z 500 PLN ( czasem niewiele więcej )

Klient o tym nie wie, bo wartość polisy w ciągu dwoch albo 3 lat nie podlega umorzeniu, czyli nie można z niej zrezygnować, a jak ktoś już się uprze to nie dostaje NIC, bo tak jest zapisane w warunkach

W drugim roku jest juz lepiej, bo prowizja agenta spada do 2-3%

Ale wróćmy jeszcze...
Po roku klient ma pi razy drzwi 500 PLN
Nawet jak fundusz "zrobi" 100% zysku, to klient będzie miał 1000 PLN ( dokładnie mniej - bo pieniądze wpływają strumieniem - miesięczne składki zazwyczaj )
To przy dobrych wiatrach, bo fundusze takiego wyniku nie zrobią, a jak zrobią, to sporadycznie, bo hossy wiecznie nie ma )

Klient wpłacił w sumie w ciągu roku 2400, a ma max. 1000
Podatek belkowy w przypadku polisy nie wchodzi w grę, ale to marne pocieszenie, jak klient jest w plecy i to niemało

Drugi klient wziął i wpłacił to do banku, kupił obligację, zainwestowal w fundusz inwestycyjny ( czysty, bez żadnych ubezpieczeń )
Dajmy na to że zarobił 5% czyli 120 PLN
Od tej ostatniej kwoty odda ( choć wcale nie musi, bo nie tylko polisy zwalniają od belkowego ) 19%, czyli 22.80 PLN
Ma na koncie 2497.20 po roku
Ten z polisą 1000 PLN

Jedne i drugie pieniądze są zainwestowane i pracują
Załóżmy hipotetycznie, że jeden i drugi klient nie inwestuja nic więcej ( de facto, pierwszy ma taką możliwość, ten z polisą - nie )
Jak fundusz ( tego gościa z polisą ) wypracuje zysk 30% w kolejnych latach, to po roku / dwóch / trzech wartość będzie odpowiednio:
1300 - 1690 - 2197 PLN
Czyli przy tak dobrych wynikach ten z polisą nie będzie miał nawet tego, co gość rozsądnie inwestujacy w przyszłość po roku

to jest oczywiscie uproszczenie, tym niemniej oddaje obraz i pokazuje, jak ubezpieczyciele kroją naiwnych

A ograniczenie się tylko do malych kosztów ubezpieczenia, a także podkreślenie belkowego to nic innego jak elementy manipulacji

Do góry
#1693705 - 19/10/2007 19:03 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: rene]
rene Offline
Pooh-Bah

I na konec jeszcze jedno

Ubezpieczenie na życie na 5 tys. PLN to nie jest żadne ubezpieczenie.
Jeśli ktos jest młody, nie ma zobowiazać, nie ma na utrzymaniu rodziny, to w ogóle nie potrzebuje ubezpieczenia
Te 5 tys. to chyba na pogrzeb, bo na nagrobek za mało.

Jeśli ktos rzeczywiscie potrzebuje ubezpieczenia, to lepiej oddzielic je ( samodzielnie ) od zbierania na emeryturę.
Na przykład:
Zamiast 200 PLN wpłacamy co miesiąc 190 PLN ale na jakiś czysty fundusz, który będzie pomnażać pieniądze.

Te 10 PLN mniej wystarczy, by kupić sobie ubezpieczenie terminowe i to na wyższą sumę niż te 5 tys.
Zwykle coś takiego kosztuje 40 PLN wzwyż ( tu decuduje wiek i suma ubezpieczenia )
Te ubezpieczenie terminowe to takie "autocasco" na życie
Jak nic zlego się nie przytrafi, to pieniadze przepadają, ale są to, jak wspomnial kolega wyżej - niewielkie pieniądze.

A na boku spokojnie pracuje sobie fundusz i zarabia

W razie śmierci - jak się ma fundusz i ubezpieczenie terminowe - ubezpieczyciel powinien wypłacić sumę, a fundusz przecież zostaje
Tam można od razu ustanowić pełnomocnika lub - lepiej - założyć wspólne konto na dwie osoby

Do góry
#1693730 - 19/10/2007 19:15 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: Pooggoo]
hunter Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/10/2001
polisy sprzedawane (wciskane) w Polsce różnią się zdecydowanie od tych np: niemieckich. Mają inne warunki ogólne itd. są to różne produkty, więc proszę nie porównuj ich razem do siebie, to tak jakbyś porównywał jakość polskiej chemii i niemieckiej np: proszki, niby to samo a inna jakość. Odnośnie ubezpieczeń jest to różnica kolosalna.

Uważam, że fajnie jest się ubezpieczyć jeśli kogoś stać itd., a przede wszystkim myśleć już za młodu o emeryturze, ale nie ma co mówić, że za 100-200zł miesięcznie otrzymacie, kupicie świetne ubezpieczenie + emerytura, poprostu bzdura.

Pytanie główne do specjalistów od ubezpieczeń: ile dostane jak przejdę na emeryturę za 30 lat, odkładając po 200zł miesięcznie. Proszę o nazwę produktu, wyliczenia i najważniejsze - gwarancje 100% zapisaną w umowie o danej kwocie, procencie. Jeśli nie ma takiej możliwości jest to inwestowanie w ciemno bez gwarancji, tak jakby inwestować w coś samemu.

odnośnie sprytnych zapisów: są polisy niby dziedziczne, owszem ale np: tylko pomiędzy 65 a 75 rokiem, później jak ma się 76 lat i umiera już dziedziczności nie ma (hestia i jej produkt eventus - emerytura) a statystycznie żyjemy dłużej, pewnie za 40 lat ok. 80-85. Firmy ubezpieczeniowie to najlepszy i najpewniejszy biznes na świecie, więc oni wiedzą co piszą w OWU i co nam i za co oferują, sami siebie nie dadzą wykiwać.

Podsumowując u Nas w Polsce rynek polis raczkuje jeszcze, a wykorzystując naiwnych ludzi (gro nierzetelnych agentów ubezp.) wciskane są polisy, produkty zupełnie nie potrzebne danemu klientowi, bez sprawdzania co dla niego jest najważniejsze itd.

Nie mogłem się powstrzymać.....trochę wiem na temat wyliczeń i tego typu podobnych statystyk jeśli chodzi o długofalowe oszczędności o celu 3ciofilarowego podbicia emerytury.

Jeśli ktoś mi pisze, że zagranicą jest tak i tak, a u nas jest gorzej i nie zamierza tego zmienić to jest to poprostu chore. Czemu u nas jest gorzej? Bo nikt nie myśli o cholernym problemie emerytury. Dowie się o tym problemie kiedy osiągnie wiek emerytalny i będzie płacz i zgrzytanie zębów. Sa tacy, którzy mówią " co mnie to i tak nie dożyje"....dobra tylko jak dozyjesz to co wtedy zrobisz? Np. Niemcy myśleli już dużo wcześniej o tym, żeby coś"odłożyć" na emeryturę i to nie w przysłowiowej skarpecie tak jak Polacy w większości przypadków, tylko w odp. inwestycje. Taką szansą jest dla nas IKE, ale w tym cholernym kraju nikt tego nie rozpowszechnił jak należy, a każdy Polak wyraża komunistyczne zdanie, że on się nie da nabrać na jakieś tam ubezpieczenie i płacenie dodatkowych składek. Super, wolna wola....WASZA sprawa. Ja już nie pracuje w dziale finansowym, mam swoją pracę związaną z zawodem i niech mi nikt nie pisze, że zrobiłem wykład, żeby Wam zaraz umowy porozsyłać.

Druga sprawa

100-200 złotych nie gwarantuje osiągnięcia dużych środków na podbitke emerytalną?

BZDURA!

Jeżeli założymy czystą inwestycję za ta kwotę(bez opłaty za polisę i inne duperele) to przy założeniu, że średnio mamy 30 lat do emerytury to dla kwoty składkowej 75 pln, przy założeniu tylko średnio zysku 10% w skali roku co jest założeniem już naprawdę niskim (jeśli ktoś ma styczność z funduszami inwestycyjnymi i inwestycjami długofalowymi to o tym wie) mamy jak z moich wyliczen wynikało około 300 000 polskich złotych oszczędności. Plusem jest to, że z ta kwotą robimy co chcemy. ROzkładamy na "raty", które podbiją nam marną ZUSowo-drugofilarową emeryturę lub bierzemy to na swoje konto bankowe w całości i kupujemy np. dom, jeżeli to dla nas będzie traktowane jak poprawa życia dla emeryta. Nie chę wyliczać nawet ile tego będzie z 200 pln miesięcznie, bo niektórzy się mogą przewrócić z zaskoczenia i uznają mnie za wariata.

Ważna sprawa ....im wcześniej zaczniesz odkładać na 3ci filar....tym mniejszą składkę płacisz, żeby osiągnąć założony cel emerytalny. Druga rzecz, że zmartwienei uteraty pracy w okresie składkowania też już jest rozwiązane, bo można zablokować na pewne okresy wpłaty składek i tyle. To NASZE "oszczędzanie" i NASZA emerytura więc pomyślcie o swojej przyszłości....

Finito

pozdro

Do góry
#1693778 - 19/10/2007 19:34 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: hunter]
moonlight Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 12/10/2005
A zamiast lokować w fundusze czy na lokatach, to może w działki budowlane, złoto, srebro, jakieś antyki, itp, nastawiając się, że lokujemy conajmniej na 25 lat ? Warto może takim sposobie oszczędzania na emeryturę pomyśleć ? Czy nie ?

Do góry
#1693797 - 19/10/2007 19:42 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: moonlight]
hunter Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/10/2001
Originally Posted By: moonlight
A zamiast lokować w fundusze czy na lokatach, to może w działki budowlane, złoto, srebro, jakieś antyki, itp, nastawiając się, że lokujemy conajmniej na 25 lat ? Warto może takim sposobie oszczędzania na emeryturę pomyśleć ? Czy nie ?

Jak ktoś ma czas i orientuje się w terenie to wszystko jest dobre, byle coś odłożyć....Tyle, że teraz są takie czasy, że każdy jest zabiegany więc nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie by na głowę brać sobie dodatkowy problem kontrolowania takich oszczędności. Wiadomo, że kazdą inwestycję trzeba obserwować, ale taki wybór jak przedstawiłeś powyżej, zdecydowanie może utrudnić codzienne życie przez zabieranie wolnego czasu.

Do góry
#1693952 - 19/10/2007 20:41 Re: Jak zadbac o zlota jesien? [Re: hunter]
Pooggoo Offline
old hand

niestety hunter nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi i przede wszystkim celu mojej wypowiedz, pisałem o ubezpieczeniach i wykorzystywaniu ludzi, a Ty mówisz o mysleniu o emeryturze i robisz proste wyliczenia.

Od zmieniania tego co się dzieje w kraju są rządzący, ale uwierzcie mi nikt głośno nie powie co trzeba zrobić, nie zreformuje ZUSu itd, dlaczego, bo to znaczy, że likwidujemy ulgi, zabieramy komuś, poświęcamy się kilka,kilkanaście lat zanim będzie dobrze, a ludzie się na to nie zgodzą, więc owy rząd będzie najbardziej znienawidzonym rządem, a według mnie TRZEBA w końcu to zrobić!

Ja o ty wiem i jasno się wyrażam, iż NALEŻY JUŻ MYŚLEĆ o emeryturze i sam tak czynię, pisze tylko, niech ludzie nie wierzą, że za 100-200zł otrzymają WSZYSTKO, czyli super ubezpieczenie + super emerytura za 30 lat, bo to jest BZDURA.

Każdy z Nas dba o swoją przyszłość inaczej i nie mnie oceniać jak to ktoś robi, martwy się każdy za siebie i do siebie miejmy pretensje. Jedni inwestują w fundusze inwest, inni bezpośrednio w GPW, inni obligację, a jeszcze inni w ubezpieczenia + dodatek emerytalny. Ja tylko piszę, iż gro ubezpieczalni NACIĄGA klientów na złoty środek, ludzie się nabierają, a później jest płacz, że nic nie mamy, gdy chcemy wyciągnąć pieniądze itd.

Wkurza mnie to, iż ludzie nie wiedzą, nie są im dostarczane rzetelne i wiarygodne informacje, system emerytalny obecny, system Bismarcka był dobry, ale nie teraz , teraz jest 1 emeryt i 2 osoby na niego pracuja, kiedyś było 1:4, a co będzie później jak dojdzie do 1:1, ZUS nie będzie miał kasy, co spowoduje, że będziemy tyrać do 80 roku życia i tyle zobaczymy naszą emeryturę, bo wcześniej nam się zejdzie z tego świata.

NIE DAJCIE SIĘ OSZUKIWAĆ przez ubezpieczycieli i ubezpieczalnie, niestety może jakieś góra 5% agentów jest uczciwych, reszta dba o prowizje, przykre, ale prawdziwe.

Do góry
Strona 2 z 3 < 1 2 3 >

Moderator:  Biszop, rafal08