Jak ktoś nie wie co to Jabber, to w kilku słowach: przyszłość komunikatorów. Teraz np. osoba z GG może gadać tylko z osobą z GG, MSN z MSN, ICQ z ICQ. Jabber jest podobny do poczty e-mail - niezależnie od tego na jakim serwerze masz konto, możesz wysłać wiadomość do osób mających konto na innych serwerach. Np. z Gmaila możesz wysłać e-mail na tlen, czy onet.
Ale się podjarał!

ja używam tlena. tlen obsługuje też gg. Osobiście nie znam nikogo, kto by nie używał gg lub tlena. Więc póki co to mi styka

zapomniałeś o innych komunikatorach. aqq, konnekt (nie jestem pewny) - z tych podobnie jak z jabbera można gadać z innymi sieciami.
a co do maili... Poszedłeś po bandzie

z tlena czy onetu nie można wysłać na gmaila? Albo z tlenu na onet lub wp? ciekawe, ciekawe
Co ty do mnie rozmawiasz?

To, że z tlena możesz gadać z GG nie oznacza, że komunikujesz sie pomiędzy sieciami GG - Tlen, tylko albo GG - GG albo Tlen - Tlen. Komunikator Tlen posiada tylko obsługę sieci GG. Jeżeli osoba1 ma konto tylko na GG, a osoba2 tylko na tlenie, to nie pogadają między sobą. Ktoś z nich musi założyć drugie konto.
W poczcie e-mail osoba mająca konto na Gmailu może wysłać bez problemu list do osoby mającej konto pocztowe na onet.
Jabber działa jak poczta e-mail. Są różne serwery jabberowe (np. gmail, i jabster) i mogą one ze sobą się komunikować, niezależnie od tego, kto gdzie ma konto.
BTW Tlen to przeróbka Jabbera :] Jestem pewny, że przerobią go (GG kiedyś pewnie też) na jabbera.
Nie znasz nikogo kto by nie miał GG. Ja też, ale GG codziennie pada i trzeba mieć jakąś alternatywę. Tlen? A ile osób ma tlena? JA mam i znam oprócz ciebie 2 osoby z tlenem.
Nie jarałbym się tym, gdyby to była pierdółka. Jak nie rozumiesz zasady działania, to poczytaj na Jabster.pl, czym jest Jabber. Tam jest ładnie wyjaśnione.