#2131149 - 05/03/2008 08:09
Re: Wyplaty - problem z... pieniedzmi?
[Re: bestbets]
|
enthusiast
Meldunek: 30/10/2001
|
Pytanie mądre ale... Jeśli myślisz że publicznie ktoś podejmie z tobą taką dyskuję to jesteś bardzo naiwny...chyba że znajdą się jeszcze bardziej naiwni  Pomyśl nad kartą Neteller...albo przelej na Moneybookers kolegi ktory pracuje w Londynie i niech on wypłaci na swoje angielskie konto po czym przywiezie ci gotówkę do domu ; )
|
Do góry
|
|
|
|
#2131191 - 05/03/2008 08:23
[Re: neoximek]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 11/02/2005
|
Na netellera i pozniej karta z bankomatu. Albo odrazu na konto bankowe. Bank ma obowiazek rejestracji transakcji powyzej 15 tys euro wiec jak wygrales 20 tys czy troche wiecej to nic nie beda rejestrowac.
Zreszta czemu ma sie ktos przywalic. Wygrales legalnie kase. Co z tego ze nasz kraj jest zacofany. Nic ci nie zrobia. Dopuki nie ma ustawy nie ruszaja tego.
|
Do góry
|
|
|
|
#2135530 - 06/03/2008 18:48
[Re: Gandhi]
|
addict
Meldunek: 19/01/2007
|
Faktycznie, tego linka wkleił nie Eska, ale Edi8 tutaj: http://www.mecz.pl/forum/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1598818&page=1&fpart=10#Post1835303Teraz widzę stronka sądu leży, ale wcześniej (i miejmy nadzieję, że później też, bo stronka wstanie) był tam wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Ogólnie chodziło o to, że koleś zgłosił w Urzędzie Skarbowym darowiznę dla innej osoby na kwotę kilkudziesięciu tysięcy. Urząd Skarbowy sprawdził dochody tego kolesia i okazało się, że nie ma udokumentowanych dochodów, z których mógłby on tę darowiznę przekazać, w związku z tym dowalił mu karę 75%. Koleś odwoływał się do sądu w tej sprawie, twierdząc, że wygrał te pieniądze u bukmachera naziemnego w małych "porcjach" (jak dobrze pamiętam wygrane do pewnej kwoty nie są obłożone obowiązkiem zgłaszania). Sąd jednak uznał, że musi mieć na te pieniądze dokumenty i karę skarbówki utrzymał.
|
Do góry
|
|
|
|
#2145586 - 09/03/2008 23:22
|
Pooh-Bah
|
Nic nie wiem o tej sprawie. Ale koles troche glupio zrobil heh. No coz idiotow nie brakuje. Ale piszesz ze mowil ze wygral u buka naziemnego. Czemu nie powiedzial ze wygral u buka netowego? Moze sprawa by sie inaczej zakonczyla?
Zreszta dziwna ta sprawa trzeba by bylo znac cala sprawe zeby ocenic ja.
|
Do góry
|
|
|
|
#2145845 - 10/03/2008 00:11
[Re: Eska]
|
addict
|
OK, ale Urząd Skarbowy zażąda od ciebie udokumentowania przychodu. I co, myślisz, że którykolwiek z bukmacherów internetowych wyśle ci takie zaświadczenie? A Urzędy Skarbowe mogą być bardzo skrupulatne w zliczaniu twoich dochodów (patrz przykład).
|
Do góry
|
|
|
|
#2146156 - 10/03/2008 01:16
|
Pooh-Bah
|
No jak kogos jedynym dochodem jest bukmacherka i nie ma nawet jakiego lewego interesu gdzie by mogl udowodnic ze ma kasa z innego zrodla to moze byc wtedy problem. Zreszta nie wiem do konca. Ja nie znam zadnej sprawy gdzie US sie przyczepil do kogos ze gra u bukow netowych bopoprostu nie ma na to odpowiedniej ustawy. taki proces by trwal latami a panstwo polskie wydaje mi sie ze i tak by przegralo dlatego sie nie zabieraja za to.
A co do zaswiadczenia od bukow netowych to pewnie by nie bylo problemu. Albo pokazac historie konta wydrukowana od siebie z konta. Ja nie wiem bo mnie US nie sciga ale jak by zaczal to bym sie tak latwo nie poddal. Zreszta ja jestem w UK takze co im do tego. W UK jest to legalne i bez podatku...
No ale jak mowie zeby nie miec problemu najlepiej miec jakis biznes z ktorego sa dochody obojetnie jaki. A kase przelewac na neteller i wyplacac kase z bankomatu. A jak sie chce kupic cos grubszego to dochody sa z tego 'lewego' biznesu.
Chociaz jak mowie watpie zeby ktos sie do tego przyczepil. Gdyby koles powiedzial ze ma kase od bukow netowych zamiast gadac glupoty ze od ziemniakow to mogla by sie sprawa inaczej potoczyc.
ja wiem ze z US nie jest latwo. Nawet bardzo dobrze to wiem. Mowie tylko ze taka sprawa jest i tak do wygrania wczesniej czy pozniej. I nie mowie tutaj nawet o PL sadzie ale kierowac sprawe znacznie dalej. No ale oczywiscie to jest duzo zachodu, biegania i nerwow. Najlepszy jest pomysl z jakis biznesem gdzie wykazujesz zyski i wszystko. Nikt sie nie czepia.
|
Do góry
|
|
|
|
#2146226 - 10/03/2008 01:31
[Re: Eska]
|
addict
|
Zgadzam się, Eska, że do zawierania zakładów wzajemnych na odległość prokurator się nie przyczepi. Co innego jednak udowodnić skarbówce dochód... Zaświadczenia brane z bukmacherów naziemnych są drukami ścisłego zarachowania o wzorze dokładnie określonym w ustawie (albo rozporządzeniu RM, nie wiem dokładnie). W takiej sytuacji nie sądzę, by wydruk z konta u buka wystarczył, tym bardziej, że jednak legalność tych dochodów nadal jest wątpliwa  W to, że oficjalnego zaświadczenia od buka netowego nie dostaniesz, to jestem w stanie założyć się nawet po kursie 1.10  Poza tym nie sądzę żeby nasz kolega z pierwszego posta chciał się bawić w apelacje w Brukseli. Myślę, że 20 tys. zł to kwota, która da się spokojnie wydać bez wiedzy Urzędu Skarbowego 
|
Do góry
|
|
|
|
#2148045 - 10/03/2008 07:47
|
Pooh-Bah
|
No wlasnie mala kwota dosc i jednorazowa to ja bym sie w ogole nie przejmowal. Raczej wczesniej sie zabiora za ludzi ktorzy wygrywaja notorycznie wieksze kwoty  Mowie najlepiej to wyplacic na netellera i z tej ich karty z bankomatu podejsc kilka razy bo limit jest ok 2 tys zl za jedna wyplate ale co tam mozna sie przejsc kilka razy i nawet przebolec prowizje 3 euro za kazda wyplate. Ja bym to nawet na konto wyplacal. Mowie rejestrowac banki musza powwyzej 15 tys euro wiec spokojnie mozna to przelac i gdzies przebalowac bo na zadna inwestycje raczej nie starczy wiec nie ma sie co martwic o sposob wyjasnienia dochodu.
|
Do góry
|
|
|
|
#2228639 - 04/04/2008 22:39
[Re: RiKi]
|
stranger
Meldunek: 23/08/2007
|
Chłopaki...nie mylcie pojęć. Dochód z bukmacherki jest ze źródła ujawnionego...przecież na wyciągu z konta macie nazwę buka i numer konta z którego została przelana kasa. Tak więc bez problemu można wskazać źródło przychodu (tym samym jest ono ujawnione). Odpada więc wersja 75% podatku. Dochód z nieujawnionego źródła to np handel marihuaną lub prostytuowanie się na stadionie 10-lecia i tutaj ma zastosowanie stopa 75% podatku.
|
Do góry
|
|
|
|
#2228700 - 04/04/2008 23:33
[Re: bombarda1]
|
addict
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2229091 - 05/04/2008 02:22
[Re: micha$]
|
addict
Meldunek: 31/05/2006
|
Eska, banki rejestrują każdą transakcję. Jeżeli suma przelewów przekroczy 15 tys. euro to też zgłaszają. Ale samo zgłoszenie nic nie da. Nie sprawdza się każdego raportu z banku. Nie ma do tego ludzi. Chyba, że jakiś "życzliwy" pomoże, wskaże. W jakim okresie czasu ta suma nie moze przekroczyc tych 15 tys EURO?...dzien, dwa, tydzien?? Dla przykladu podam nastepujacy przyklad: Mam konta w 6 roznych bankach i do kazdego robie po 10 tys EURO wyplaty. Jakies konsekwencje moga byc?
|
Do góry
|
|
|
|
#2230854 - 05/04/2008 19:14
[Re: michal392]
|
old hand
Meldunek: 02/11/2005
|
15 tys Euro dziennie. Akurat na tym sie znam  W przeciwnym wypadku banki to traktuja jako transakcje podejrzaną. Zgodnie z ustawą o przeciwdziałaniu "prania" brudnych pieniedzy.
|
Do góry
|
|
|
|
#2230865 - 05/04/2008 19:22
[Re: micha$]
|
addict
Meldunek: 14/04/2004
|
Eska, banki rejestrują każdą transakcję. Jeżeli suma przelewów przekroczy 15 tys. euro to też zgłaszają. Ale samo zgłoszenie nic nie da. Nie sprawdza się każdego raportu z banku. Nie ma do tego ludzi. Chyba, że jakiś "życzliwy" pomoże, wskaże. Tak w teorii to powinien byc software ktory moze sumowac transkacje przeprowadzane w miare krotkim okresie. A jak nasze banki to realizuja to inna sprawa. Wyplac w kilku ratacj i sie nie nie stresuj ( jesli to ponad Twoje nerwy to przestan grac). Bardziej skup sie na tym byc mial pokrycie na (nie)ruchomosci ktore za te pieniazki nabedziesz.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|