Strona 1 z 7 1 2 3 4 5 6 7 >
Opcje tematu
#2188 - 17/05/2001 12:36 SYSTEM X
Rhotax Offline
addict

Meldunek: 09/01/2001
------------SYSTEM X-----------------

Polega na grze tymi samymi druzynami, zawsze na X. Remisy zdarzaja sie czesto, a niektorym druzynom czesciej. Gdyby moc tak przewidziec, ze w II lidze hiszpanskiej Huelva bedzie miala ponad 20 remisow, mozna byloby zhaczyc na tym troche kasy. Ogolna zelazna zasada to podbijanie stawki po kazdym nietrafionym typowaniu. W ten sposob zapewniamy sobie zwrot zainwestowanej kasy i niezly zysk np.

Powiedzmy ze zaczynamy od 50zl. Sredni kurs przyjmuje 2,8. Wiadomo ze nieraz jest wiekszy, nieraz mniejszy. Z reguly jednak jest w granicach 3.00. Wystarczy tylko znalezc dobrego buka.

50zl - wtopa
100zl - wtopa
200zl - wtopa
400zl - wtopa
800zl - wtopa
1600zl - wtopa
3200zl - wtopa
6400zl - wtopa
12800zl - trafiony

Zalozmy, ze gramy za granica i nie placimy podatku.

12800*2,8=35840-25550=10.290 czystego zysku

Policzmy jeszcze dla innych kursow.

Kurs 2,5 = 6450 czystego zysku
Kurs 3,4 = 17970 czystego zysku
Kurs 4,5 = 32050 czystego zysku - takie kursy sa czesto jak na faworyta daja w granicach 1.40. Trafic akurat wtedy i kasiorka jest konkretna.

Najtrudniej jest znalesc wlasciwa druzyne, ktora bedzie remisowac najlepiej co 3 mecz, a gora 6. Podane stawki sa oczywiscie zaj...scie wysokie, przynajmniej dla mnie, ale jak ktos ma konkretna kasiore, ma mozliwosc przemnozenia jej w pare tygodni.
Na pewno trzeba wytrzymac cisnienie zwiazane z coraz to wieksza kwota wtapiana u bukmachera. Jednak przy odrobinie szczescia moze nie dostaniemy zawalu i remisy beda wpadac czesciej.
Po wygraniu nalezy stawiac znowu najnizsza stawke, czyli przykladowo 50zl.
Niestety w tabeli nie moge przetestowac systemu, w zwiazku z tym bede w tym temacie odpowiednio typowal swoja wybrana druzyne. Zobaczymy co z rego wyjdzie.

Jezeli ktos zna jakas ciekawa druzyne proponuje, zeby tak samo typowal ja w tym temacie na X.

Przy wyborze druzyny wazne, jest zeby bylo jeszcze sporo spotkan do konca ligi. Wydaje mi sie ze najlepszy jest poczatek ligi po pierwszych kilku kolejkach. Dlatego wybralem Finska i Szwedzka. W tym temacie bede jednak typowal szwedzka druzyne: Oerebro.

Proponuje nastepujace stawki:

10zl
20zl
40zl
80zl
160zl
320zl
640zl
1280zl
2560zl

Oczywiscie mam nadzieje, ze nie trzeba bedzie schodzic ponizej poziomu 1280zl.

Zasady:
1. Korzystamy z kursow STS i Profa.
2. Stawiamy tylko na jedna wybrana druzyne (singiel) zawsze na remis.
3. Jezeli ktos chce moze niektore kolejki opuszczac, np. uwazajac, ze w danym meczu nie ma szans na remis. Wszystkie chwyty dozwolone.
4. Stawka 2560 jest maksymala. Kiedy nie wejdzie nam za 2560, stawiamy od poczatku za 10zl. Oczywiscie mozna zmienic druzyne na inna.
---------------------------------------------
W tamtym tygodniu zagralem tym systemem pierwszy raz na Oerebro. Postawilem 5$ i nie weszlo. W tym tygodniu dalem 10$ i raczej nie liczylem na remis, poniewaz poprzedni mecz Oerebro przegralo 0:3. Sledzilem przebieg meczu na Livescore.com i najpierw w pierwszej polowie bylo 1:0 dla Oerebro. Jeszcze nie bylo zle, ale w drugiej polowie w okolo 70 minucie wpadla druga bramka i przez mysl przemknela mi smutna mysl postawienia 20$. Zrezygnowany wyszedlem z LIVE. Wlaczyle na koncu a tu niespodzianka X (2:2).

---------------------------------------------

Moj typ na 20.05.2001 godz.17.00 STS

911 X Oerebro Malmoe 2.90
Stawka: 10zl
------------------------------------------

[This message has been edited by Rhotax (edited 17-05-2001).]

Do góry
Bonus: Unibet
#2189 - 17/05/2001 14:37 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Meldunek: 13/05/2001
Wydaje mi się to trochę zbyt ryzkowne czy nie lepiej jest obstawiact tenis gdzie sa 2 mozliwosci przy stawce 1.55 i wówszas
20,40,120,360,1280
co o tym myślisz

Do góry
#2190 - 17/05/2001 15:29 Re: SYSTEM X
Ufo Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 19/02/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał hanna:
Wydaje mi się to trochę zbyt ryzkowne czy nie lepiej jest obstawiact tenis gdzie sa 2 mozliwosci przy stawce 1.55 i wówszas
20,40,120,360,1280
co o tym myślisz
[/QUOTE]

Ja myślę, że buki będą Ci dawać prezenty bylebyś u nich obstawiał

Do góry
#2191 - 17/05/2001 15:56 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Będę wdzieczy jeśli mi wytłumaczysz dlaczego tak sądzisz

Do góry
#2192 - 17/05/2001 16:28 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Mozesz uzasadnic swoja wypowiedz bede ci bardzo wdzieczny

Do góry
#2193 - 17/05/2001 16:49 Re: SYSTEM X
Salival Offline
addict

Meldunek: 11/01/2001
hanna czy was jest dwóch?

A co do mojego zdania to z taką prograsją popłyniesz i to bardzo szybko.

Salival

[This message has been edited by Salival (edited 17-05-2001).]

Do góry
#2194 - 17/05/2001 16:57 Re: SYSTEM X
Piotrek Offline

Meldunek: 17/01/2001
Rhotax,

Grałem kiedyś na remisy w Serie B, wybrałem tą ligę bo statystycznie najwięcej spotkań kończyło się remisami ok. 36%, jak liczyłem dla drugiej hiszpańskiej to procent remisów był niewiele niższy, a biorąc pod uwagę korzystniejsze kursy na remis w porównaniu z Serie B to 2 hiszpania też mogłaby być całkiem opłacalna.

System wyglądał podobnie z tą różnicą że grałem na wszystkie drużyny (drużyny, nie na mecze, zaraz wyjaśnie) które nie zremisowały od 2 kolejek.
Ustalałem kwotę którą chcę wygrać z remisu drużyny przyjmijmy do obliczeń 100 zł. Jeżeli kurs średni na remis będzie 2.8 to trzeba postawić 55 zł na daną drużynę.
Jak pudło to 86 zł, następne pudło 134 zł itd.
Całość więc wyglądała następująco (stawki tak dobrane aby z każdego remisu zarobić 100 zł)

1. kolejka - brak remisu
2. kolejka - brak remisu

po 2 kolejkach drużyny bez remisu wkraczamy do akcji

3. 55 zł
4. 86 zł
5. 134 zł
6. 210 zł
7. 329 zł
8. 514 zł
9. 804 zł
10. 1257 zł
11. 1965 zł
12. 3073 zł
13. 4800 zł
14. 7510 zł

w jednym z tych 14 meczy poda remis i zaczynamy wtedy od nowa: dwie kolejki odczekania bez remisu i znów stawiamy. Najdłuższą serię bez remisu jaka była w sezonie (chyba 98/99) to 12 spotkań bez remisu. Z odczekaniem 2 kolejek bez remisu wylądować można było na 10 poziomie.

Każde drużyny traktowałem oddzielnie tzn, jeżeli spotkała się drużyna która nie miała remisu od 8 spotkań (na nią stawiałem 514 zł), z drużyną która nie miała remisu od 6 spotkań (na nią stawiałem 210 zł) czyli w sumie 724 zł na mecz, bo założyłem sobie 100 zł zysku z remisu każdej drużyny.

Biorąc pod uwagę fakt że trzeba się powoli wycofywać z systemu jak sezon się kończy (ja przyjąłem nie otwierać nowych drużyn na 8 kolejek przed końcem), można było osiągnąc 6,86 remisu na drużynę od 1 do 30 kolejki (na 8 kolejek przed końcem, z uwzględnieniem remisów pod rząd w pierwszych 2 odczekiwanych kolejkach)

Analiza zysku:

6,86(remis/drużyna)*20(drużyn)*100(zł/remis)= 13720 zł

grając bezpiecznie, ryzyko bardzo niskie, 14 meczy bez remisu (Serie B to nie Premiership czy inne ligi angielskie gdzie nie uznaje się remisów i walczy do końca), prawdopodobieństwo takiego zdarzenia:

Analiza ryzyka

P= 0.66^14 = 0.00297 = 0.297%

Ryzyko porażki bardzo niskie można ten system przetestować np: na 10zł zysku.
Myślę że jak w każdej inwestycji trzeba sobie przeanalizować ryzyko, ustalić po chłodnej kalkulacji końcowy poziom grania który musi odpowiadać stanowi konta. W sezonie 98/99 grałem tym systemem w STS, nie miałem jeszcze netu, jako wygraną z remisu przyjąłem 5zł. Sieć daje nieporównywalne możliwości jeśli chodzi o podatek i kursy.
Trzeba tylko być ostrożnym i powinno być dobrze.
pozdrawiam Piotrek

[This message has been edited by Piotrek (edited 17-05-2001).]

Do góry
#2195 - 17/05/2001 17:49 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

podstawowy błąd:

ocena ryzyka - nie 0 przecinek i dużo zer - a 0,19%

po prostu:
nie p^14 tylko (1-p)^14

a to zupełnie inna historia

musiałeś mieć piekielne szczęście, żeby wyjść z tego cało - tym bardziej, że, jak piszesz, średnia remisu na drużynę wyniosła 7,56 - czyli 7,56 podzielić przez 30 kolejek = 25,2%

a nie 36%

myślę że ocenianie remisów w ten sposób jest nieco zbyt ryzykowne - doprowadzi Cię to do tej samej sytuacji co hannę tylko że wolniej...

podstawowy problem przy wygrywaniu (czy to progresją czy innymi sposobami) to p*k > 1
k to kurs

niemożliwe?
w tym cały problem żeby to okazało się możliwe
bez tego warunku money management sprowadza się do szybszego/wolniejszego topnienia konta

zapraszam do dyskusji...
Set? (niektóre dowody pójdą pocztą, ale dopiero z domu...)

Do góry
#2196 - 17/05/2001 17:52 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

o widzę, Piotrek, że poprawiłeś...

czy zaryzykowałbyś 0,2% możliwość wtopienia całej kasy?

no, już to zrobiłeś w tym sezonie

w przyszłym prawdopodobieństwo się zwiększy

[powyższy post komentujący poprzednią wersją pozostawię dla potomności]

Do góry
#2197 - 17/05/2001 19:24 Re: SYSTEM X
Piotrek Offline

Tak faktycznie poprawiłem błąd w rachunkach (też mi się to wydawało za piękne), czyli ryzyko wtopy wynosi 0.3%.

Jeśli chodzi o 7.56 (popr. na 6.86) to zwróć uwagę że odpadają tu wszystkie remisy które weszły pod rząd. Inaczej, to prawdopodobieństwo które Ty wyliczyłeś na 25%, to prawdopodobieństwo remisu ale po dwóch kolejkach bez remisu!

Przykład, rezultaty 8 kolejek dowolnej drużyny SerieB (tu narrator wziął starą ulotkę STS):
1 2 3 4 5 6 7 8
X 2 1 1 X X 2 2
Na 8 spotkań 3 remisy prawd. 0.375
A system działa tak: po remisie (kolejka nr 1) odczekać 2 mecze bez remisu i postawić na kolejkę nr 4, wtopa, zwiększyć kwotę i postawić na kolejkę nr 5, wygrana, odczekać dwie kolejki bez remisu (ale tu pada drugi remis pod rząd), czyli znów odczekać dwie kolejki.
Do systemu na 8 spotkań wchodzi 1 remis prawd. 0.125, stąd ta różnica pomiędzy 25% i 36%.

Czy zaryzykowałbym około 10000 zł żeby zarobić ok 13700 zł przy prawdopodobieństwie porażki 0.3% ?
TAK
To tak jakbyś miał zagrać mecz po kursie 1.37 którego prawdopodobieństwo sukcesu wynosi (100%-0.3%) = 99.7%

Przemyśl to sobie dobrze hi_res.
Piotrek

Do góry
#2198 - 17/05/2001 19:36 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

ryzykujesz około 20.000 zł - tak na szybko podliczyłem wszystkie stawki po kolei - ale to i tak kurs 1.17

masz chyba trochę racji - muszę przyznać, że czytałem o tym podejściu na jakimś zagranicznym forum - ale jak zwykle podszedłem do tego jak do perpeetum mobile - dla mnie musi się udać pod każdym warunkiem
jeżeli coś może się zdarzyć - to prędzej czy później się zdarzy

trochę to przemyślałem (mam już też trochę kontrargumentów we łbie... - ale reszta z domu - wyłażę z roboty zahaczając po drodze sts i przeszacowane kursy - wiecie, że nie można wysłać kombinacji 2z14? tylko Xz10 )

na razie...

Do góry
#2199 - 17/05/2001 21:10 Re: SYSTEM X
uQ$ Offline

Meldunek: 23/01/2001
Nie chce was znięchęcać, ale znam osobiście "ofiarę" tego systemu. Po prawie roku wygrywania grając wg. niego - Blackpool kosztowało ją kilka tysięcy $$$ (seria 21 spotkań bez remisu). Niewiele brakowało, aby również Udinese ją dobiło ...

Do góry
#2200 - 17/05/2001 21:42 Re: SYSTEM X
Rhotax Offline
addict

Pisalem od razu, ze nie jest to system bez ryzyka. Ryzyko jest zawsze. Dolkladsnie to co napisal uQ$. Moze sie tak zdarzyc. Wlasnie cala trudnosc polega na wytypowaniu tej jednej druzyny sposrod tylu innych, ktora bedzie lapala remisy najlepiej co 2 lub 3 kolejke. To jest gra. Ciezko jest znalezc system, ktory wykluczylby ryzyko, a w najgorszym razie wychodzilibysmy na czysto.

W kazdym razie na razie bede nim gral w tym temacie i w relau. Szkoda, ze koncza sie najlepsze ligi (duzo spotkan). Trzeba bedzie poczekac do nowego sezonu.
Ostatnia kolejka w japonskiej 1 lidze obfitowala w remisy. Bez dwoch meczy, wszystko remis.

Do góry
#2201 - 17/05/2001 22:04 Re: SYSTEM X
YOGI Offline
enthusiast

Meldunek: 25/01/2001
Widzę Rhotax że podchwyciłes temat.
Zysk z tego jest pewny, ale jest mały problem: czarne serie. Wiem coś o tym bo juz 3 ligi mam opracowane. Przecietnie na lige przypadają 2-8 zespoły na które mozna cały czas grać i po 2-5 tundach wchodzą na 99%.
Nie szarżował bym też z takimi wysokimi stawkami na początek. Ta metoda sprawdza się tylko jeśli obstawiamy dyzo meczy za małą kasę. Wtedy działa tak lubiana przez hi_res'a statystyka. Kiedy wybierzemy tylko pare drużyn i nie będa chciały wejść, to można szybko pójść z torbami. Kiedy puszczamy przynajmniej 20-30 drużyn za mniejsze stawki to zawsze cos wejdzie i jest te 50% zysku. Trzeba tez się nastawić, że pierwszy miesiąc to będzie tylko inwestowanie, a dopiero potem przyjdą zyski.

Jezeli ktos zna jakas ciekawa druzyne proponuje, zeby tak samo typowal ja w tym temacie na X.

Nie ma sprawy. Obecine mam ich około 20: Exerton MU Derby Lorient Le Havre NEC Nijmen M'gladbach (Rd) Nurnberg (Rw) Tromsmo Bodo Glmit Braga Pacos Ferreira Rangers Celtic Trellborg Bryne Trondheim Napoli i Reggina - w różnych stopniach zaawansowania.
Jeżeli ktos chce to mogę posłać na maila arkusz z opracowanymi wynikami z ostatnich 3 lat dla lig: norweskiej, szweckiej i drugiej francuskiej. Wyniki te są w formie tabel uwzględniających mecze domowe i wyjazdowe, więc łatwo zobaczyć jak grała dana drużyna.

Wydaje mi sie ze najlepszy jest poczatek ligi po pierwszych kilku kolejkach. Dlatego wybralem Finska i Szwedzka. W tym temacie bede jednak typowal szwedzka druzyne: Oerebro.

To jaki kawałek sezonu jest najlepszy, zależy juz od danej ligi. Liga szwedzka średnio sie do tego nadaje. Za norweską lepiej sie nie brać, a II francuska jest wprost do tego stworzona. Inne dopiero opracowywuję.
Jeśli chodzi o Orebro tow poprzednim sezonie miło przestój 11 meczy, a w sezonie 1999 aż 16 kolejek bez remisu. W 1998 tez nie byli zbytnio regularni. Z tego co zaobserwowałem to maja oni serię paru remisów w kupie, a potem z 10 kolejek przerwy. Nie znaczy to jednak, że nagle przesnana remisować.
Z ligi szwedzkiej polecił bym Hacken. przez ostatnie dwa sezony byli bardzo regularni (tylko w 1998 kolejek przestoju, ale wtedy akurat spadali z ligi).
Gram tez jeszcze na Trellborg. Remisują oni średnio co 5-7 kolejek, a że przez pierwsze 6 nic takiego nie nastapiło, to czas najwyższy.

Proponuje nastepujace stawki:
10
20...

Ja osobiście gram od 2. Może wydaje to sie śmieszne, ale nikt nie ma pewności kiedy nastąpi remis. Stawkę rekompensuje sobie ilościa drużyn.
Mogę ci też zagwarantować że w najbliższym kwartale dojdziesz do 320zł, chyba że będziesz bardzo rozsądnie dobierał drużyny.

Zasady:
1. Korzystamy z kursow STS i Profa.
2. Stawiamy tylko na jedna wybrana druzyne (singiel) zawsze na remis.
3. Jezeli ktos chce moze niektore kolejki opuszczac, np. uwazajac, ze w danym meczu nie ma szans na remis. Wszystkie chwyty dozwolone.
4. Stawka 2560 jest maksymala. Kiedy nie wejdzie nam za 2560, stawiamy od poczatku za 10zl. Oczywiscie mozna zmienic druzyne na inna.

Do pierwszego punktu dodał bym jeszcze TOTM-MIX'a - często maja lepsze kursy od Profa. STS przeważnie ma najsłabsze kursy z całej trójki (tego nie jestem na 100% pewien, bo rzadko tam zaglądam, ale ostatno tak jest).
Więc wg. mnie powinno wyglądac to tak: Prof, TOTO-MIX i ewentualnie STS.
Punkt drugi to sama esencja tego systemu, nic dodac nic ująć.
Punkt 3 jest dla mnie całkiem niezrozumiały, i to z prostego powodu. Cały ten system (jeżeli to tak mozna nazwać) opiera się na niespodziankach. Jeżeli uważamy (często niesłusznie) że nie ma szans na remis, to wystarczy zagrać poprzednią stawką lub dobrac ją tak aby w prypadku niemozliwej przeciez wygranej wyjść na zero. Z własnego doświadczenia wiem, że ok. 20% meczy które wchodzą to pierwsze typy i mecze teoretycznie bez szans (Ostatnio zapomniało mi się postawić na Arsenal, a oni jak na złość zremisowali z Newcastle).
Punkt 4 też jest troczę dziwny. Można przeciez od pewnego monentu (powiedzny od 640) grać tak aby odzyskac zainwestowana kasę i nie podbijac cały czas x2. Zawsze to lepsze niz -2560.

Rhotax, jeżeli chcesz to moge ci posłać zeskanowane kartki z moimi symulacjami (jak znajdę) i te opracowane ligi. Jest to naprawde pomocne (szczególnie na papierze było duzo cennych informacji). Przez 3 miesiące z 40-50 zespołów zostało tylko 10 (oczywiście co tydzień dochodziły nowe).

Piotrek, nie chodzi o to żeby jakąś całą lige grać na remisy, bo to nie ma najmniejszego sensu (Choć początkowo tez tak myslałem). Zawsze trafią się za 2-3 zespoły które za nic nie będą sie chciały podzielic punktami. Cały problem tkwi w tym, aby z danej ligi wybrać sobie 2-3 zaspoły.(jeżeli pasuja to można więcej)
Jeżeli np. Szambiarki Suche Doły remisowały regularnie przez 3 ostatnie lata co 4-7 spotkań, a ich największy przestój wynosił powiedzmy 10 meczy (bez podziału na sezony) - i jeżeli po 2-3 meczach bez remisu zaczniemy ich obstawiać, to wygramy na 95%. Jeżeli znajdziemy jeszcze kilkanaście takich drużyn to o przegranej możemy zapomnieć. Należy jeszcze pamiętać, żeby dla każdej druzyny miec w zapasie kasę gdzieś do szustego etapu i zysk gwarantowany.

Troche sie rozpisałem, ale na ten temat cos niecos wiem i postanowiłem sie pochwalić. Może nie jest to zbyt przejrzyste, ale jak będę miał czas to postaram sie wpaść na czata lub objaśnie wszystko na forum.

--
Pozdrawiam, YOGI

Do góry
#2202 - 17/05/2001 22:25 Re: SYSTEM X
Piotrek Offline

Niestety niezgłębiłem tak tematu X jak Yogi, ale argumentacja że lepiej grać zespoły niż ligi jest chyba słuszna.
Czy gracie na remisy tylko w lidze, czy kontynujecie progresje nawet jeżeli drużyna gra teraz puchar?

Do góry
#2203 - 17/05/2001 22:38 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

a co myślicie o stawce 1.3
28 130 520

Do góry
#2204 - 17/05/2001 22:39 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

a nawet 1.2

Do góry
#2205 - 17/05/2001 22:39 Re: SYSTEM X
bet007 Offline
veteran

Meldunek: 23/03/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Rhotax:
Pisalem od razu, ze nie jest to system bez ryzyka. Ryzyko jest zawsze. Dolkladsnie to co napisal uQ$. Moze sie tak zdarzyc. Wlasnie cala trudnosc polega na wytypowaniu tej jednej druzyny sposrod tylu innych, ktora bedzie lapala remisy najlepiej co 2 lub 3 kolejke. To jest gra. Ciezko jest znalezc system, ktory wykluczylby ryzyko, a w najgorszym razie wychodzilibysmy na czysto.

Popieram Rhotaxa !!!
Panowie żeby zarobić w łatwy i przyjemny sposób ryzyko jest nieodzowne. Od tego nie uciekniemy. Obliczanie prawdopodobieństw do trzech miejsc po przecinku (hi_res ) wg mnie nie ma sensu - albo coś wejdzie albo nie. A prędzej czy póżniej wejdzie. Sam gram progresją i też miałem czarną serię. Było ciężko ale udało mi się z tego wybrnąć. A więc głowa do góry i szukajmy na ulicy kominiarzy (nie zapominając o ubraniu z guzikiem...)

Do góry
#2206 - 17/05/2001 22:40 Re: SYSTEM X
Piotrek Offline

hi_res,

Chyba znowu błąd w rachunkach tym razem popełniliśmy go obaj. U mnie nie powinno być 1.37 ani u Ciebie 1.17.
Ryzykując nawet 20 000 można zarobić 13 700, czyli wygrana 20 000 + 13 700.
kurs=33700/20000= 1.685

Do góry
#2207 - 17/05/2001 22:43 Re: SYSTEM X
bet007 Offline
veteran

Do Hanna:
1.2 bym nie polecał - progresja narasta niesamowicie szybko, chyba że zaczynasz od 2 zł.
Sam nie gram na kurs ogólny mniejszy niż 3.0
a za najbezpieczniejszy uważam powyżej 4.0

Do góry
#2208 - 17/05/2001 22:58 Re: SYSTEM X
Rhotax Offline
addict

YOGI

OK. Grajmy wedlug kursow trzech bukow STS, Prof i TotoMix.

Co do stawek, zostawilbym je jak sa. Zakladam, ze gramy jedna wybrana druzyna.

Co do punktu 4 - faktycznie mozna wtedy zmniejszyc stawke. Ale jak zaznaczylem - wszystkie chwyty dozwolone.

Co do Twoich materialow, jestem zainteresowany. Jezeli to dla Ciebie nie jest zbyt duzy klopot zeskanuj i przeslij. Jak pisalem dopiero niedawno zainteresowalem sie tym sposobem gry i jak na razie mie ma jakis opracowan druzyn. To Oerebro, tez mi sie troche nie podoba. Jak na razie maja 4 remisy i chyba 2 porazki. Nic nie wygrali. Boje sie ze moga zaczac przegrywac, dlatego zostawilem furtke - mozliwosc zmiany druzyny.
Praktycznie to jest tylko test. Mysle, ze najlepiej bedzie grac tym systemem, kiedy rusza 'lepsze' ligi (II hiszpanska, II wloska, II francuska).

Do góry
#2209 - 17/05/2001 22:59 Re: SYSTEM X
Ufo Offline
Pooh-Bah

[QUOTE]Oryginalnie wysłał bet007:
Do Hanna:
1.2 bym nie polecał - progresja narasta niesamowicie szybko, chyba że zaczynasz od 2 zł.
Sam nie gram na kurs ogólny mniejszy niż 3.0
a za najbezpieczniejszy uważam powyżej 4.0
[/QUOTE]

Ja bym dodal, iz przy 1.2 nie ma zadnej progresji - strata na czysto

Do góry
#2210 - 17/05/2001 23:09 Re: SYSTEM X
Ufo Offline
Pooh-Bah

[QUOTE]Oryginalnie wysłał hi_res evil:
ale reszta z domu - wyłażę z roboty zahaczając po drodze sts i przeszacowane kursy - wiecie, że nie można wysłać kombinacji 2z14? tylko Xz10 )

na razie...
[/QUOTE]

Z tego co pamietam to w Profesjonalu jest jeszcze mniej xz9.
Ps. Papier kosztuje

Do góry
#2211 - 17/05/2001 23:13 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

no właśnie - wczoraj na szybko dopisałem im 12 dwójek
a dziś dałem pozostałe 28

Do góry
#2212 - 17/05/2001 23:22 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

masz racje chyba ze stawiam1,25 albo 2 razy 1.2 i raz 1.3 przy nst stawkach moim zdaniem się uda:
40,280,1200
albo przy stawce1.3
28 120, 1200
które z nich jest według was lepsze bedę wdzięczny za każdą informacje

Do góry
#2213 - 17/05/2001 23:27 Re: SYSTEM X
Rhotax Offline
addict

Tym systemem granie na X jest moim zdaniem najbardziej oplacalne, po prostu dla tego, ze kursy sa w miare stale i raczej nie zchodza ponizej 2,5. Jedynie moga byc wieksze.

Do góry
#2214 - 18/05/2001 00:12 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

uwazam ze i tak lepieg rac przy stawkach 1.2 1.3 nie zauważyłem żadnych ciekawych argumentów ale jeslichodzi oduze stawki to trzeba było dawać na remisy w NBAnp.
stawki 2,5,8,11,14,17,20,23,26,29,32,35,38 czyli 13 stawek male koszty male ryzyko i mały zysk 304-260=44 przy ostatnim typie jesli sie nie trafi mozna jeszcze troche zwiekszyc tylko wieksze róznice między stawkami.przy wszystkich stawka wynosi 8
i niech mi ktos powie ze to tez nie ma sensu ja uwazam ze oba sa dobre jesli sie z tym nie zgadzacie przedstawcie jakis argumenty

Do góry
#2215 - 18/05/2001 00:23 Re: SYSTEM X
Rhotax Offline
addict

Zalozmu ze bedziemy stawiac na kurs 1,3.
Bez podatku.

50zl wtopa
100zl wygrana 130zl-120zl(dotychczasowa inwestycja)= -20zl
200zl wygrana 260zl-350zl(dotychczasowa inwestycja)= -90zl
400zl
800zl
1600zl

Im dalej tym wieksza przegrana. Chyba ze zakladasz, ze wygrasz za kazdym razem?
Oczywiscie moglbys byc na plusie, ale musialbys za kazdym razem podbic stawke np. z 50zl na 200zl. Osobiscie uwazam, ze mnozenie stawki x2 to jest duzo, ale grajac na minimalne kursy 2,5 daje godziwy zarobek rozlozony w czasie.

hanna! Jak sam widzisz na powyzszym przykladzie stawka 1,2 - 1,3 prowadzi do debetu.

Co do remisow w NBA, to zapytaj hi_res'a jakie jest prawdopodobienstwo trafienia.

[This message has been edited by Rhotax (edited 17-05-2001).]

Do góry
#2216 - 18/05/2001 00:28 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

nie czytałes uważnie wcześnie:stawka 1.3
kwoty:28 120 520
albo stawki 1.25 czy też 2 stawki po 1.2 i raz 1.3
40 288 1200
teraz prosze sie wypowiedz

Do góry
#2217 - 18/05/2001 00:31 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Ja gram swoim systemem Zysk z każdym kuponem.
Najważniejsze to ustalić sobie ila za każdy puszczony zakład mam zamiar zarobić. Ja ustaliłem 1$. System polega na:
- wybieram mecz jak najbardziej pewny, może być nawet kurs 1,10
- tak dobieram stawkę aby zysk z tego kupony wyniósł równo 1$
- jeśli typ został trafiony gram znowu tak aby zarobić 1$
- w przypadku kiedy nie trafiłem znowu wybieram najpewniejszy mecz i puszczam go tak aby: odbić stracone pieniądze za poprzedni nietrafiony typ oraz zarobić 1$ za ten kupon i 1$ za poprzedni
- w przypadku kiedy nie trafię za 2 razem gram tak aby odbić stracone pieniądze puszczone w 1 i 2 kuponie. Dodatkowo muszę zarobić 1$ za ten kupon i 2$ za 1 i 2 kupon.

Kapitał:100$

Przykład:
I kupon
Kurs: 1,25
Stawka: 4$
Przewidywany zysk:1$

Nie trafiłem za 1 razem i puszczam drugi kupon:
II kupon:
Kurs: 1,30
Stawka: 20$
Przewidywany zysk: 6$$

Nie trafiłem za 2 razem i puszczam trzeci kupon:
III kupon:
Kurs: 1,35
Stawka: 76$
Przewidywany zysk: 26,60$

Oczywiście stawki i kursy można dobierać dowolnie, to jest tylko przykład. Jeśli dziennie puszczasz po dwa kupony to miesięcznie zarabiasz 60$, a więc 60% zysku na miesiąc. Ja gram tym systemem od 15 marca i od tego czasu zarobiłem 45,20$. Dotychczas tylko raz doszłem do 3 poziomu. Przeważnie jest to poziom 1 lub 2. Najważniejsze jest to aby kase na koncie traktować jak zwykłe liczby wtedy nie ma wielkich oporów do grania za wszystko. Jest to system podobny do podbijanie z tym że tutaj nie podbija się dwukrotnie. Podbijanie zależy od stawki, podbić można nawet 7 krotnie lub nawet więcej. Może i jest to ryzykowne ale nie trafić 3 razy pod rząd meczy najbardziej pewnych jest mało prawdopodobne. A nawet jeśli nie trafi się za 3 razem zawsze można przelać dodatkową kase i zagrać tak aby odzyskać stracony kapitał, rezygnując już z zarobku 1$ na kupon. Tym systemem teraz gram w TT i z kwoty -2700 wyszedłem na -1300, jednak trafiłem czarną serie i znowu spadłem. W TT nie mam takich możliwości jak u Hilla. Dodatkowo za granicą liczą się dogrywki w NBA oraz zwrot stawki w przypadku remisu w NHL. To są kolejne ważne zalety grania za granicą, no i oczywiście brak podatku.

Orginalne Seba
uważam że świetnie gra tylko ja postanowiłem zyskiwać co najmniej 2 dolary

Do góry
#2218 - 18/05/2001 00:39 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

a jeszcze jedno granie o staki ponad 2 wydaje mi się śmieszne tutaj trafić to trzeba liczyc na cud uważam że znacznie łatwiej jest trafić za 3 kuponem przy stawce 1.25 niz to ma miesce w przypadku 6 kuponów i stawce ponad 2 nie ma sie co oszukiwac

Do góry
#2219 - 18/05/2001 00:42 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

hanuś moja miła pisz porządnie bo zrozumieć cię idzie jak draka prawie...

trochę literówek popraw - tu i tam pomyśl zanim napiszesz...

rozumiem, że zwiększasz stawki, żeby wygrać określoną kwotę przy danym kursie, pokrótce: s = w / (k-1)

gdzie s - stawka
w - założona wygrana (razem ze skumulowanymi przegranymi, zakładam...)
k - kurs

nie ma rady k*p musi być większe od 1 - inaczej pójdziesz z torbami - fakt, że przy takich kursach chyba nieco później (choć z drugiej strony progresja stawki będzie szalona), ale pójdziesz...

...a wracając do systemu X - widziałem arkusze YOGI'ego - obiecuję sobie od kilku tygodni, że się za nie zabiorę i d_u_p_a - nie mam %#@$% czasu...

powiem jedno - są obiecujące...
ale - pozwolisz, Ufo, że Cię zacytuję: "grają piłkarze, nie nazwy"

tym niemniej jakiś sposób zwiększenia prawdopodobieństwa trafienia istnieje na pewno - YOGI wybrał analizę historii zespołów - ja raczej wybiorę - bo wybiorę -(tylko po co człowiek musi spać?) jakiś model ekonometryczny...

a co do prawdopodobieństwa remisów w NBA? - jak się nba zacznie to się policzy... - na razie to ja jestem piłkarz... (no i pitcher )

ps. hanna, masz ultra_genialną xywę

Do góry
#2220 - 18/05/2001 00:42 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

sorli ze tyle pisze ale chcialbym sie przy okazji dowiedziec jaka jest maksymalna kwota na jednym kuponie za jaka mozna zagrac

Do góry
#2221 - 18/05/2001 00:47 Re: SYSTEM X
Drak Offline
old hand

Meldunek: 04/04/2001
Jezeli moge cos do tematu "SYSTEM X".......kiedys dawno temu probowalem cos takiego i nie udalo sie....i nie znam nikogo ,komu by sie udalo......tak przed 4-5 laty slyszalem o jednym co obstawial na remiz w NHL druzyny chyba TORONTO..kiedy byl na kwocie okolo 80 000 to bal sie juz i golic w lazience.....Toronto chyba wtedy znow nie remisowalo....nie wiem jak potoczyly sie dalsze losy tego czlowieka.....jezeli jakis system istnieje to bardzo malo ludziom udaje sie go sciesliwie realizowac......ZYCZE SCIESLIWYCH TYPOW......

Do góry
#2222 - 18/05/2001 00:58 Re: SYSTEM X
Rhotax Offline
addict

Jesli chodzi o SYSTEM X to wszystko jest napisane powyzej. Jest to kwota: 2560zl
Specjalnie ograniczylem maksymalna stawke do tej kwoty, bo raczej i tak w normalnych warunkach nikt nie dalby wiecej. Zreszta w tym temacie ma to byc forma zabawy i przetestowania systemu. W realu lepiej grac od mniejszych stawek, chyba ze ma sie kupe kasy.

Jedno co Wam powiem, to jak sie chce pewnie zarobic trzeba sie wziasc do roboty, odtyrac miesiac i wtedy pewnie zgarniecie cala pule+np. premie.

Co do kursow 2 i wiecej sa tak samo dobre, jak 1,1. A w systemie X gra sie caly czas na te sama druzyne.

System jakim gra SebaS rzeczywiscie jest dobry, tyle ze gra sie ciagle na rozne druzyny. Jezeli ma sie w miare szczescie do trafnego wskazania meczu to mozna zarobic tak jak opisal Seba. Ja ma zajeb...ego pecha i prawdopodobnie kilka razy pod rzad bym nie trafil. Oczywiscie jak chcesz grac na male kursy, mozesz. Przeciez to Twoja kasa. Ogolnie mysle, ze aby w miare stale wygrywac trzeba grac jakims systemem. Jakimkolwiek, ale jednak systemem. Przypadkowe obstawianie daje wygrana raz na jakis czas, a tak przewaznie sa wtopy.
Swego czasu smialismy sie z koku, zle okazalo sie ze jego system nie jest taki zly. W koncu trafil i od razu wskoczyl do Ekstraklasy.

YOGI Zapomnialem podac maila:

rhotax@kki.net.pl

Do góry
#2223 - 18/05/2001 01:18 Re: SYSTEM X
bet007 Offline
veteran

a jeszcze jedno granie o staki ponad 2 wydaje mi się śmieszne tutaj trafić to trzeba liczyc na cud uważam że znacznie łatwiej jest trafić za 3 kuponem przy stawce 1.25 niz to ma miesce w przypadku 6 kuponów i stawce ponad 2 nie ma sie co oszukiwac[/QUOTE]

Hanna chyba za dużo nie grałeś do tej pory...
Próbujemy ci pomóc.
Ale oczywiście ty musisz dokonać właściwego wyboru. Spróbuj zagrać swoim systemem w realu (radze ci zacząć pierwszy cykl od możliwie najniższej stawki) i sam się przekonasz czy się sprawdza - jak będzie wszystko ok to będziesz nim grał.
Jeśli faktycznie jesteś w stanie typować poprawnie co trzeci wynik to powinno pójść.
Ja osobiście nigdy w życiu nie stosowałbym progresji do tak niskich kursów, ale to twoja kasa.
Ufo wy kosmici macie dobrze rozwiniętą telepatie

Do góry
#2224 - 18/05/2001 01:21 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

podaje ostatni system wybieram 25 meczy na 30 kuponach z całego tygodnia każdy kupon składa sie z 5 typów tak ze kazdy spotyka sie z kazdym 1 raz przy stawce 1.4 musi być trafione 18 kuponów i 7 błędnych birąc pod uwagę że typuje sie na cały tydzień w poniedzialek stawki sa zawsz wyzsze dlatego mozna powiedziec ze typuje sie za 1.3.jeśli chcecie podam wam ten system

Do góry
#2225 - 18/05/2001 01:26 Re: SYSTEM X
bet007 Offline
veteran

cyt:a co do prawdopodobieństwa remisów w NBA? - jak się nba zacznie to się policzy... - na razie to ja jestem piłkarz... (no i pitcher )

Ja byłem tak mądry (głupi) że swego czasu grałem na X w NBA - i nikomu nie polecam, Hi_Res nie trać nawet czasu na liczenie tego
g...... (zajmij się czymś pożyteczniejszym np. MLB )
Jak na razie był to mój największy błąd w obstawianiu i długo go dpracowywałem

Do góry
#2226 - 18/05/2001 02:00 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

oto system kazda cyfra oznacz inny mecz:
1,2,3,4,5
6,7,8,9,10
11,12,13,14,15
16,17,18,19,20
21,22,23,24,25

1,6,11,16,21
2,7,,12,17,22
3,6,13,18,23
4,9,14,19,24
5,10,15,20,25

itd.. czy to ma szanse

Do góry
#2227 - 18/05/2001 02:14 Re: SYSTEM X
Drak Offline
old hand

Meldunek: 04/04/2001
hi_res evil ....duzo szczescia w remizach na NBA.....

[This message has been edited by Drak (edited 17-05-2001).]

Do góry
#2228 - 18/05/2001 02:22 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

drak, dziękuję serdecznie

btw: myślałem że tam za oceanem to mecze w halach są, u nas w 3mieście nawet jak zgonią wikliniarzy, żeby sobie porzucali to im halę dają a tam w usa to w remizach???

patrz pan, a w tv to wygląda jakby w hali - pewnie tak stroją te remizy...

Do góry
#2229 - 18/05/2001 03:37 Re: SYSTEM X
SebaS.... ... Offline

Meldunek: 30/01/2001
Też nie polecam grać na remisy w NBAw w TT straciłem na tym 1200zł, chociaż dwa razy wynik różnił się 1 punktem.
Fajnie że ktoś pamięta o moim systemie.
"Zysk z każdym kuponem"
Po analizie doszłem do wniosku że można nim bezpiecznie grać tylko w NBA w rundzie zasadniczej. W playyoffach nie ma pewniaków a w soccera pada za dużo remisów w meczach uznawanych za pewniaki. Może w tenisa ale w tej dyscypliny nie znam. Granie tak aby z każdym kuponem zysk wynosił 2$ jest dobre ale trzeba mieć 2 razy większy kapitał.

Do góry
#2230 - 18/05/2001 05:21 Re: SYSTEM X
Ufo Offline
Pooh-Bah

Jeœli dany buk ma zrównoważone kursy to żaden system nigdy nie zadziała. Ogólnie mówišc buki to tacy "ukryci" złodzieje, jednostki wygrywajš, cała reszta przegrywa. Sęk w tym, że każdy z nas chce być właœnie tš jednostkš. Jedni bardziej (Hi_Res Evil), drudzy mniej (Hanna przyp. Ufo)

Do góry
#2231 - 18/05/2001 18:17 Re: SYSTEM X
SebaS.... ... Offline

No, dopiero teraz wgłębiłem się w temat i go lepiej przeczytałem. Kurde tyle liczb daliście że się pogubiłem.

Rhotax nie masz szans na wygraną tym systemem. Nie wiem czy ktoś w ogóle nim by grał w realu i zagrał 12800zł na remis, chyba nie, no ale może jakiś desperat się znajdzie. Grać ciągle na remis przy tym samym zespole nie wróży nic dobrego, a co jeśli zagra w pucharze które nie uwzględnisz i tam zremisuje ? Poza tym mecze odbywają się co tydzień, czasami też w środę, gdy dojdziesz już do 5-6 poziomu i je przegrasz, zostanie 7. Jak będzie wyglądać Twoje życie do czasu rozpoczęcia owego 7 meczu ? Możesz wpaść w depresje i staniesz się nerwowy, nie wiem czy warto tak się umęczać. W takiej sytuacji nie wiem czy byś wytrzymał i postawił następną kasę ? Lepiej by było zagrać za tyle aby odzyskać część straconej kasy. Na ostatnich poziomach już nie liczy się zysk ale odrobienie straconych pieniędzy.
Mój system zakłada maxymalnie 3 poziom i kapitał coś około 100$, mógłbym wprowadzić takie kwoty jak ty, ale po co skoro bym nie grał za takie. Poziom awarjny byłby 4 i zostałby wprowadzony do odrobienia części straconych pieniędzy, nie byłoby nawet mowy o zysku. 4 poziomem jeszcze nie grałem i nie jest wprowadzony do systemu, no chyba że system nawali i trzeba będzie się ratować to się go wprowadzi. Gdyby zawiódł i 4 poziom nie grałbym już dalej i rozpoczął grę od nowa, jeślibym miał kase a jak nie to ogłosiłbym bankructwo. Jak tylko ruszy sezon NBA utworzę temat i tam będę zamieszczał swoje typy, zobaczymy kto na tym lepiej wyjdzie. A Tobie proponuję założyć nowy temat gdzie będziesz puszczać swoje typy i od razu robił podsumowania, bo tu jest za duży bałagan.
No i pytanie:
Czy w realu grałbyś za taką kasę o której piszesz, tzn. 12800 ?
Jeśli nie to nie ma sensu pisać w tym temacie że za tyle grasz skoro odpadniesz dużo wcześniej. Pisz tak jak grasz w realu. No chyba że naprwdę za tyle grasz.

Moim zdaniem, możesz już uznać się za przyszłego bakruta, jeśli nic nie udoskonalisz w swoim systemie. Pamiętaj że ważne jest to aby wiedzieć w którym momencie się wycofać i pogodzić się z przegraną, dopuki nie jest to jeszcze ogromna kwota.

[This message has been edited by SebaS (edited 18-05-2001).]

Do góry
#2232 - 18/05/2001 20:03 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

SebaS na pewno będę grał twoim systemem i stwierdziłem ze lepiej grać o zysk w wyokosci 1$ z tym ze policzyłeś ze kapitał jaki jest potrzebny wynosi 100$ zgoda ale przy stawce 1.3 ja bede grał za stawki 2 razy po 1.2 i raz 1.25 jesli bede do nich pewny nie wykluczam gry też za stawkę 1.3.
przy stawkach których podałem kapitał wynosi 212$. Załuje ze nie grasz tym systemem juz teraz w tenisa. Ja mam zamiar zacząć za jakieś 2 tygodnie a propo kiedy zaczyna sie sezon w NBA. Nie znam się na tym ale poczytam kilka ciekawych stron i może zaczne grac w NBA i będziemy mogli porównywać swoje typy. Napewno będzie dobrze

Do góry
#2233 - 18/05/2001 23:46 Re: SYSTEM X
Rhotax Offline
addict

SebaS! Jak pisalem wyzej to jest na razie test. W realu zaczalem od 5$. Nie wiem czy czytales na samym poczatku tematu pisalem ze gram na szwedzka druzyne Oerebro. Mysle, ze tez bym nie postawil takiej kasy, ale sa ludzie ktorzy kasiory maja jak lodu i mysle, ze oni mogli by grac za taka fortune. Ogolnie to wydaje mi sie, ze jak ktos ma duza kase to i tak bedzie mial jeszcze wieksza. Dla nas 'biednych' zuczkow pozostaja mniejsze stawki.

W rzeczywistosci postawilem pierwszy raz 5$ i spudlowalem. Postawilem drugi raz 10$ i trafilem. Teraz znowu postawilem 5$.

OK. Zakladam nowy temat SYSTEM X - TYPY i tam bede zamieszczal swoje typy wedlug zasad ktore opisalem w tym temacie.
Nikogo nie namawiam do grania nim. Jest to tylko jedna z propozycji.

Prosze wszystkich o nie zamieszczanie w nowym temacie komentarzy. Beda tam tylko typy i nic wiecej. Wszelkie uwagi prosze zamieszczac w tym temacie tj. SYSTEM X

Do góry
#2234 - 19/05/2001 00:18 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

Siema SebaS!
Czy chodzi Ci o to by grac tak jak rhotax tylko z ograniczonym kapitalem i po 4-tym poziomi9e sie wycofac? Jesli tak to podaj stawki do twoich 4-ech kolejnych poziomow.

Do góry
#2235 - 19/05/2001 02:16 Re: SYSTEM X
YOGI Offline
enthusiast

Na początek przepraszam za takie spóźnieone odpowiedzi, ale inaczej nie mogę. Więc do rzeczy:

PIOTREK:
Czy gracie na remisy tylko w lidze, czy kontynujecie progresje nawet jeżeli drużyna gra teraz puchar?

Dobre pytanie. Grając remisy jeszcze w pucharach można szybciej zyskać lub stracić. Ja osobiście albo gram taki mecz za stawkę zwrotną i potem dalej ciągne drużyne w lidze, albo po prostu odpuszczam.

Rhotax:
Co do stawek, zostawilbym je jak sa. Zakladam, ze gramy jedna wybrana druzyna.

Nie ma sprawy, z tym że ja będę grał kilkoma - zawsze pewniej.
Na początek Trellborg ze Szwecji. Od nast. tygodnia będę umieszczał je we wł. temacie.

hanna:
a jeszcze jedno granie o staki ponad 2 wydaje mi się śmieszne tutaj trafić to trzeba liczyc na cud uważam że znacznie łatwiej jest trafić za 3 kuponem przy stawce 1.25 niz to ma miesce w przypadku 6 kuponów i stawce ponad 2 nie ma sie co oszukiwac

Nie żebym był jakimś omnibusem, ale granie za każdą stawkę jest opłacalne, trzeba tylko trafiać Tomi z Sebą i (...) graja ogólnie za niskie stawki i dobrze na tym wychodzą, trzeba tylko znać sie na rzeczy. Z piłka jest o tyle trudniej, że gra 22 zawodników i dośc często drużyny grają dla kasy lub wg. tabeli, a nie o wynik.
Co do stawek >2 to statystycznie masz rację, ale jak wiadomo praktyaka i teoria to dwie różne rzeczy. Spróbuj zrobic coś takiego: przez miasiąc drukuj sobie ofertę np. Profa, potem zaznaczaj wyniki i sprawdź liczbe trafionych kursów >2. Jak zobaczysz wyniki, to na pewno zmienisz zdanie. Liczba trafionych <1.3 jest porównywalna/ale większa z/od kursów>2

Pozdrawiam i życzę powodzenia, niezależnie od systemu.

Do góry
#2236 - 19/05/2001 02:45 Re: SYSTEM X
SebaS.... ... Offline

Hanna:
Chyba 1 listopada. Chociaż w jak się skończy NBA to ruszy WNBA.

Khalee:
Mój system zacytował hanna w tym temacie, tam znajdziesz opis.

Do góry
#2237 - 19/05/2001 03:10 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

[QUOTE]MOTTO (Oryginalnie wysłał YOGI):
Nie żebym był jakimś omnibusem, ale granie za każdą stawkę jest opłacalne, trzeba tylko trafiać[/QUOTE]

obiecana porcja kontrargumentów:

1. jeżeli coś może się zdarzyć - zdarzy się

jeżeli będziesz grał dostatecznie długo, sezon w sezon, na zwiększanie stawki w końcu trafi ci się seria bez remisów - tak długa jak sobie życzysz...
rozwiązaniem jest tu hamulec - w postaci resetu po iluś tam razach - ale żeby to zadziałało - tzn. żebyś nie ponosił strat - nistety p*k musi być większe od 1

2. progresja to destrukcja, samobójstwo i marzenie dla bukmacherów - przy założeniach (dość powszechnych) p*k<1

3. progresja jest nie do zniesienia także przy p*k>1 - przy dużym kursie trafiasz nieczęsto, a stawki rosną - nie zawsze możesz sobie na to pozwolić

YOGI, Rhotax, Piotrek i SebaS - gracie w ten sposób i wygrywacie - więc możecie się kłócić
ale ja wam mogę powiedzieć, że wygrywacie tylko (aż) dlatego, bo umiecie ocenić dobrze prawdopodobieństwo
mniej ryzykowne, mniej wyniszczające nerwowo jest granie określonym procentem puli (czy to na kombinacje, czy na single), korygowanej zyskami
śmiem twierdzić, że choć jesteście expertami od oceniania prawdopodobieństwa nie wykorzystujecie w pełni swoich możliwości oskubania buków i gracie dość ryzykownym i pochłaniającym wiele zasobów (kapitał i nerwy) sposobem

ps. Piotrek, rzeczywiście zera przed przecinkiem sprawiają mi większe trudności
ps2. bet007, nie wiem czy rzeczywiście obliczanie prawdpodobieństwa do 3 miejsca po przecinku ma mało sensu - ale tym razem zdołałem się powstrzymać
jeżeli jednak potrzeba będzie dowodów chętnie służę miejscami po przecinku...

YOGI, powodzenia, wiem, że założenia i wnioski masz przewspaniałe, ale progresja jest zła
Set, słuchasz?, niestety każda progresja

Do góry
#2238 - 19/05/2001 03:20 Re: SYSTEM X
ciacho Offline
addict

Jedni z Was mówią że trzeba grać jakimś systemem by coś wygrywać.Święte Słowa
Panowie posłuchajcie tego co WAM powiew:
Od kilkunastu miesięcy znam pana(młodzieńca) który od kilku lat gra systemem podobny do systemu Sebasa"Zysk z każdym kuponem". Nie jest on moze identyczny(choć dokładnie jak on wygląda nie wiem do końca)ale prawie że taki sam.
Gra nim od roku 1998/99(do roku 1999 w polsce,aktualnie za granicą) głownie NBA-tak jak Sebas, ale nie tylko.Od roku gra MLB i powiedzial mi przed PUEFA po jego długiej nieobecności na Uczelni że jest to Kopalnia, żyła i Tony złota.
w roku 98/99 zaczął od grania na remisy drużyn włoskich, angielskich i przede wszystkim francuskich. Z każdej ligi miał wybraną dwie drużyny, które konsekwentnie obstawiał, jak stwierdził aż do bólu.To jest jego zdaniem najlepszy sposób gry,własnie na remisy-choć kosztuje również wiele pracy włożone w statsy,podsumowania itp.
Jednak mówi, że super sprawą stała się gra na NBA i jeszcze lepsze na MLB(szkoda tylko że jest kolejną osoba grającą na to wszystko za granicą-ja bowiem jeszcze garam w Polsce-może już nie długo).
Wystarczy mało ważnych rzeczy dla HAZARDZISTÓW
Otóż w tamtym roku pewnego dnia miałem możliwość zobaczenia jego zeszytu ( może wtedy komputery były mało rozwinięte gdie są zapisane wszystkie jego gry i kserowane kupony(choć zaczynają sie one dopiero pojawieć póżniej).W ciagu powiecmy 3 lat, grając tym systemem pozwolił sobie na zakup samochodu(na raty) i- jak stwierdził-nieograniczonej swobody zabaw ale i również kilku kontroli skarbowych(mówil że bardzo nieprzyjemni ludzie-nie uznają zarabiania na hazardzie).

Ja zacząłem grać na MLB systemem który mi polecił znajomy i zobazcymy co będzie za jakis czas.
Oczywiście Panom zajmującym się statsami Yogi,hi_res, Rotax i Inni Mistzrowie życze szybkich wyników i podesłania ich na forum bo bez nich będzie na pewno ciężko.
Rozpisałem się trochę a ten Pan może jest tu na forum , choć nic mi nie wspominał,ale jak jest to już go nie mam bowiem wyjechał w środę na stałe do Niemiec(do pracy
Zycze każdemu swojego systemu i Milionowych wygranych(patrz. nowe).
Jeszcze jedno do Rotaxa: Powiedziałeś że najlepiej przecharować cały miesiąc i mieć"swoje". No tak masz rację, ale Hazardziści są bardzo Chciwi,bardzo...
Przepraszam za tyle słów, ale Ja sie nimi pocieszam
powodzenia CHŁOPAKI

Do góry
#2239 - 19/05/2001 13:28 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

WITAM WSZYSTKICH!
Panowie postanowilem sie przylaczyc do systemu Rhotaxa i uwzglednilem zdanie Sebasa. Dostosowalem go na polskie realia (tzn. nie mam konta u hilla i musze placic ten p...ny podatek !!!) Zmienilem tez stawki, stawiam w zaleznosci od tego ile meczy z rzedu druzyna nie zremisowala. A oto i one:

2 mecze bez remisu - 5zl
3mbr - 10
4mbr - 20
5mbr - 40
6mbr - 80
7mbr - 160
8mbr - 320
Gram tylko do 7-go stopnia tzn. nie stawiam wiecej jak 320zl bo bym zbankrutowal ale oczywiscie nikomu nie bronie zaszalec za wieksze stawki(mowie o realu)czyli wierze, ze moja druzyna zremisuje w przeciagu 8 spotkan.

Moja druzyna to EIBAR (II-ga Hiszpania)do tej pory mieli 15 remisow(5-te miejsce w tej kategori)I nie zremisowali od 4 spotkan.W niedziele graja z Extremadura (nie zremisowala od 6 meczy), a ostatnie spotkanie tych druzyn w 97/98 zakonczylo sie 0-0.

Tak wiec mimo iz jest to koncowka ligi:
STS 20.05.2001
875 Eibar-Extremadura X kurs 2.80 stawka: 20pln
by Khalee i ma byc GUT!!!
Ps.Bylbym wdzieczny za wszelkie opinie i sugestie!

Do góry
#2240 - 19/05/2001 13:31 Re: SYSTEM X
MT-book Offline
journeyman

[QUOTE]ciacho m.i. napisał:
...W ciagu powiecmy 3 lat, grając tym systemem pozwolił sobie na zakup samochodu(na raty) i- jak stwierdził-nieograniczonej swobody zabaw ale i również kilku kontroli skarbowych(mówil że bardzo nieprzyjemni ludzie-nie uznają zarabiania na hazardzie)...[/QUOTE]

na ten temat - nowa ścieżka tutaj:http://www.mecz.pl/ubb/Forum2/HTML/000148.html

Do góry
#2241 - 19/05/2001 13:32 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

Yogi czy moglby mi wyslac na maila tabele z historia druzyn bo jestem bardzo zainteresowany tym tematem?
Khalee

moj mali: cali@go2.pl

Do góry
#2242 - 19/05/2001 14:37 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Ogólnie wydaje mi się iż lepiej jest grać o niższe stawki do 3 poziomu ale jesli chodzi o remisy to wydaje mi sie ze należało by znależć ligi w których tych remisów najwięcej pada i ewentualnie wtedy wybrać drużny która najwięcej tych remisów mają ale porównujac to do tego co powiedział Khalee czyli np. 5 meczy bez remisu i w przypadku drugiej drużyny też i wówczas można dopiero wybrać najlepszy wariant. Na razie czekam az dostanę kartę i będe dopiero wówczas grał przy okazji będę obserwował efekty waszej pracy.Zyczę powodzenia

Do góry
#2243 - 19/05/2001 15:02 Re: SYSTEM X
bet007 Offline
veteran

YOGI, Rhotax, Piotrek i SebaS - gracie w ten sposób i wygrywacie - więc możecie się kłócić
ale ja wam mogę powiedzieć, że wygrywacie tylko (aż) dlatego, bo umiecie ocenić dobrze prawdopodobieństwo

Hi_Res no i właśnie o to chodzi!!!
Jak będziesz grał progresją automatycznie nie robiąc analiz porównań itp. to pewne że możesz pożegnać się z kasą.
Wg mnie gdy naprawdę się starasz progresja jest bardzo dobrym systemem.
Dla mnie nie ma sensu granie czystą matematyką i wrzucanie czegoś automatycznie - bo tak sobie obliczyłem prawdopodobieństwo do trzecz miejsc po przecinku i koniec.
Od kiedy zacąłem grać progresją to pomnażam tylko zyski
No ale oczywiście każdy musi znależć taki system jaki mu odpowiada (no i przynosi zyski )
Gdyby sukces zależał tylko od czystej matematyki to buki dawno poszlyby z torbami.
No ale progresja to też ryzyko - jednemu się uda drugiemu nie.

Do góry
#2244 - 19/05/2001 15:44 Re: SYSTEM X
SebaS.... ... Offline

Ciacho mógłbyś się spytać o szczegóły systemu Twoje znajomego ?
Może ja podam pełny opis mojego systemu i porównasz go z systemem Twojego znajomego ?

Do góry
#2245 - 19/05/2001 15:50 Re: SYSTEM X
Ufo Offline
Pooh-Bah

[QUOTE]Oryginalnie wysłał bet007:

Hi_Res no i właśnie o to chodzi!!!
Jak będziesz grał progresją automatycznie nie robiąc analiz porównań itp. to pewne że możesz pożegnać się z kasą.
Wg mnie gdy naprawdę się starasz progresja jest bardzo dobrym systemem.
Dla mnie nie ma sensu granie czystą matematyką i wrzucanie czegoś automatycznie - bo tak sobie obliczyłem prawdopodobieństwo do trzecz miejsc po przecinku i koniec.
Od kiedy zacąłem grać progresją to pomnażam tylko zyski
No ale oczywiście każdy musi znależć taki system jaki mu odpowiada (no i przynosi zyski )
Gdyby sukces zależał tylko od czystej matematyki to buki dawno poszlyby z torbami.
No ale progresja to też ryzyko - jednemu się uda drugiemu nie.

[/QUOTE]

Zgadzam się z Bet007 (telepatia ? ) Prosta dźwignia - większe pieniądze większe ryzyko; małe pieniądze małe ryzyko. Aha i to co uwielbia Hi_RES, czyli prawdopodobieństwo w długim okresie... Trzeba stawiać tam, gdzie kurs przewyższa prawdopodobieństwo jego wystąpienia. Moim zdaniem to cała tajemnica sukcesu. System X jest np. dużo gorszy niż stawianie w kasynie cały czas na "czerwone", bo tam masz zawsze 50%, u buka mniej niż 40%.
Jeśli jednak, wybierzemy mecze pow. 50% szans to matematycznie musi się udać (dla uproszczenia mówię o kursie min. 2, dla większych % odpowiednio maleje).

PS. Wyliczenia statystyczne IMHO dla piłki nożnej nie powinny mieć miejsca ponieważ jest:
1. Relatywnie mało spotkań na sezon.
2. Dużo czynników zewnętrznych.
3. Niski wpływ poszczególnych zawodników na przebieg spotkania.
4. Błędy sędziów łatwo wypaczające wynik.

Natomiast NBA, żyje i z dużo większą ufnością poddaje się badaniu statystycznemu, ponieważ:
1. Patrz przeciwieństwo w/w.

Do góry
#2246 - 19/05/2001 16:50 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

grrrr....

nie mówię o metodzie ustalania prawdopodobieństwa (choć uważam, że można i piłkę i nba i liczbę pijanych pasażerów w tramwaju) - ale o metodzie grania

grając progresją szybko (bardzo szybko) osiągniesz limit swoich kasowych możliwości - zakładając kurs ok.3 i początkową stawkę równą 1/100 swojej puli - już za 8. razem będziesz zmuszony przekroczyć swoją pulę (w sumie) - żeby odzyskać swoją kasę

grając singlami bez progresji - możesz ustalić swoją pierwszą stawkę bezpiecznie w wysokości 1/24 swojej puli (tj. zakładając trzy razy dłuższy - sporadyczny, bo w długim okresie zakładamy p*k>1 - czas bez trafienia w remis)
stawki są 4 razy wyższe, co za tym idzie wygrane także...
a kombinacje są jeszcze zyskowniejsze (oczywiście umiarkowane kombinacje, nie 10z15 - choć te także, tylko, że tu problem ograniczonych funduszy dotyka nas jeszcze bardziej niż przy progresji...)

przy nba - kursach ok. 1,3 (i p>0,8 jak twierdzicie ) akumulatory są prawie pewne - bez żadnej progresji...

dlaczego?

przypuśćmy, że:
p=0,8 k=1,3 --> p*k=1,04 - jest okej

gramy akumulatorem:
p=0,8^2=0,64 k=1,3^2=1,69 ---> p*k=1,08 - jest jeszcze bardziej okej...

a! i bet007, napisałeś coś takiego:
[QUOTE]Gdyby sukces zależał tylko od czystej matematyki to buki dawno poszlyby z torbami.[/QUOTE]

nie zależy tylko od czystej matematyki, ale popatrz sobie na pomysły niektórych forumowiczów (progresja hanny np.) i powiedz szczerze czy matematyka w niektórych przypadkach trochę by nie pomogła?

Do góry
#2247 - 19/05/2001 17:02 Re: SYSTEM X
YOGI Offline
enthusiast

hi_res evil
YOGI, powodzenia, wiem, że założenia i wnioski masz przewspaniałe, ale progresja jest zła

Dzięki hi_res. Zgadzam się też że nie przemyślana progresja to samobójstwo. Sęk w tym, że drużyny do gry muszą być starannie wyselekcjonowane. Do tego trzeba odpowiednio zarządzać kasą, tzn. mieć kapitał do 5-6 poziomu dla każdej drużyny. Wtedy gdy jakaś drużyna nie będzie chciała zremisować nawet i 10 kolejek, to inne na nia zarobią (przy założeniu że gramy kilkoma za mniejsze stawki). Trzeba też wiedzieć kiedy sie wycofać i grac juz tylko na zwrot.

Khalee
Yogi czy moglby mi wyslac na maila tabele z historia druzyn...

Nie ma sprawy, juz jest w twojej skrzynce.

bet007
ale ja wam mogę powiedzieć, że wygrywacie tylko (aż) dlatego, bo umiecie ocenić dobrze prawdopodobieństwo ... Jak będziesz grał progresją automatycznie nie robiąc analiz porównań itp. to pewne że możesz pożegnać się z kasą.

Święte słowa. Jak zauważył bet nie chodzi tu o progresję, tylko o system. Progresja nie jest tu najważniejsza, jest ona tylko narzędziem służącym do wyjścia na swoje, a nie celem. Naszym (przynajmniej moim) celem nie jest opracowanie systemu zawierającego progresję, ale takie dobranie drużyn na podstawie analiz, aby za pomoca progresji przy średnich nakładach otrzymać te 50% zysku.

Na koniec mały optymistyczny akcent (źródło PAI):
Telewizja Polska pozyskala od Canal+ prawo do transmisji skrotow z meczow pilkarskich pierwszej i drugiej ligi oraz Pucharu Ligi. Pierwsze relacje - juz w niedziele. Po dlugich negocjacjach TVP zatwierdzila umowe w tej sprawie z Canal+ i firma UFA. "Jest to jeden z najwiekszych zakupow, ktory pokazuje konsekwencje TVP w realizacji misji publicznej" - uwaza Janusz Cieliszak, rzecznik prasowy TVP. Relacje ze spotkan ekstraklasy bedzie mozna ogladac w niedzielnym magazynie "Gol", emitowanym w programie drugim TVP. Natomiast skroty z meczow drugiej ligi maja byc pokazywane w kazdy poniedzialek we wspolnym pasmie programow regionalnych - TVP3.

Do góry
#2248 - 19/05/2001 19:51 Re: SYSTEM X
Piotrek Offline

Wiem że temat dotyczy grania na X, ale ten sam sposób gry można z powodzeniem stosować do MLB, NBA, NHL grając konsekwentnie na 1 lub na 2. Pytanie: czy w temacie "System X-typy" można stosować progresje dla 1 i dla 2, nie ma sensu zakładać tematów "System 1" czy "System 2" bo tak naprawdę chodzi o to samo co System X czyli o progresję. Można by w tym temacie stosować każdą progresję, dla każdego sportu i dla każdego wyniku 1X2. Rhotax, co ty na to?
Oczywiście dowolny dobór stawek za wyjątkiem tej ostatniej, która będzie ustalona na sztywno, tak aby chronić zdrowie gracza przed nadmiernymi obciążeniami psychiki. Po prostu gdy dojdziemy do ostatniego etapu, ustalonego przed grą to mówimy grzecznie dziękuję, po prostu nie udało się i nie sprzedajemy wszystkiego co mamy aby uzbierać na następną stawkę progresji.
Aha, jaka jest w końcu ta ostatnia stawka w progresji? 12800? Jakoś mi to uleciało w wirze dyskusji.
Jeśli się zgodzisz (System X to przecież twoja działka) można w temacie z typami umieścić na początku jakiś regulamin lub coś takiego.
Właśnie zaświtał mi jeszcze jeden pomysł, progresje przecież ogranicza kasa, a nie ilość poziomów. Czy nie lepiej ustalić jakąś kwotę np. 5 000 PLN, którą mamy do rozdysponowania na drużynę na ile poziomów chcemy ?

Do góry
#2249 - 19/05/2001 22:58 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Uważam ze progresja jako system jest najlepsza oczywiście przy dokładnej analizie.
hi_res twierdzisz ze kazda progresja prowadzi do tego ze w koncu sie przegrywa ale powiedzmy ze przykładzie SebaSa kapitał wynosi 100$ zanim bym nie trafił tego 3 razu mógłbym zrobić 500$. A ty tylko swoje ze kazda progresja zle sie konczy ale moze zle sie skonczyc za 1000 podejsciem????????????
Teraz może sie wypowiedz

Do góry
#2250 - 19/05/2001 23:27 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

Uważam ze progresja jako system jest najlepsza oczywiście przy dokładnej analizie.[/QUOTE]

ja tak nie uważam - dlaczego? patrz parę postów wyżej

[QUOTE]hi_res twierdzisz ze kazda progresja prowadzi do tego ze w koncu sie przegrywa [/QUOTE]

nie twierdzę tak - twierdzę, że jeżeli progresja się sprawdza - inny system sprawdziłby się lepiej
oczywiście - można twierdzić że progresja działa przy p*k<1 ignorując po prostu wyższe poziomy (tak jak SebaS zignorował 4. i wyższe) twierdząc, że się nie zdarzą
otóż - zdarzą się - a im dłużej będziesz grał - tym większe prawdopodobieństwo, że się zdarzą...
w krótkim okresie może się zdarzyć że będziesz do przodu - jeżeli chcesz grać przez rok, dwa - może Ci się udać - jeżeli dłużej - nie ryzykowałbym...

[QUOTE]ale powiedzmy ze przykładzie SebaSa kapitał wynosi 100$ zanim bym nie trafił tego 3 razu mógłbym zrobić 500$.[/QUOTE]

owszem, ale przez ten czas grając singlami/kombinacjami zrobiłbyś więcej...

[QUOTE] A ty tylko swoje ze kazda progresja zle sie konczy ale moze zle sie skonczyc za 1000 podejsciem????????????[/QUOTE]

a co? chcesz skończyć za 999.???

Do góry
#2251 - 20/05/2001 00:58 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

hi_res no więc dobrze mówisz ze lepiej grać single/kombinacje.Może rzeczywiście za krótko gram,więc bede ci wdzieczny jesli mi doradzisz jak miej więcej mam grać i za jaka stakę najlepiej abym lepiej wychodził niż na tym systemie.Bo ja tego do końca nie rozumiem na czym opierasz swoje twierdzenie bo np.przy stawce 1.3 grając single bez progresji mogę np.trafić 3 razy raz nie trafic i jest mniej więcej na 0,nawet trochę na minusie natomiast w przypadku tego systemu tak trafiając wychodzę na plus więc mi wytłumacz jeśli możesz.Z góry dziękuje
nie mówiąc już gdybym przy stawce 1.3 zrobił tak aby zwiększać do 6 czy 8 pozimu

Do góry
#2252 - 20/05/2001 01:34 Re: SYSTEM X
Piotrek Offline

hi_res evil,

przecież wszystko jest do policzenia, grając np. handicapy w NBA po równych kursach 1.91, można rozłożyć na czynniki pierwsze słynny już system SebaSa "zysk z każdym kuponem"

1.stawka startowa: 1$
2. 2.1$
3. 4.4$

pula: 7.5$ (dodałem wszystkie stawki po kolei)

stawki tak dobrane że zarabiamy na czysto 0.91$ bez względu na poziom

gdy nie wejdzie do 3 poziomu to odpuszczamy czyli tracimy całą pulę 7.5$

prawdopodobieństwo trafienia w 3 poziomach:
p = 1-(0.5^3) = 87.5%

ryzykujemy 7.5$ aby zarobić 0.91$ czyli wygrać 8.41$

gdyby tą progresję sprowadzić więc do jednego spotkania to jego kurs wynosiłby:

k = wygrana/stawka = 8.41/7.5 = 1.121

iloczyn p*k = 0.981 < 1 czyli punkt dla Ciebie hi_res

ale zobacz co się dzieje gdy przystępujemy do progresji po 1, 2, 3 porażkach druzyny:

po 1 por. p = 1-(0.5^4) = 93.75%, p*k = 1.05 > 1
po 2 por. p = 1-(0.5^5) = 96.87%, p*k = 1.08 > 1
po 3 por. p = 1-(0.5^6) = 98.43%, p*k = 1.10 > 1

czyli grając 3 poziomową progresją na dowolną drużyne po 3 porazkach na 1000 takich przypadków trafimy 984 razy zarabiając 984*0.91$ = 895.44$ a stracimy (1000 - 984)*7.5$ = 120$

ZYSK = 895.44$ - 120$ = + 775.44$

i to wszystko dla dowolnej drużyny, a co się stanie jeśli dołożymy choćby min. wiedzy sportowej o danej drużynie, znajomość zawodników, nastroje w drużynie, kontuzje?

p.s.1 hi_res dzięki za inspirację, tak bez powodu nie chciało mi się tego liczyć, to chyba mój najdłuższy post

p.s.2 Sebas, gratuluje świetnego systemu

pozdrawiam Piotrek

[This message has been edited by Piotrek (edited 19-05-2001).]

Do góry
#2253 - 20/05/2001 01:43 Re: SYSTEM X
bet007 Offline
veteran

YOGI najlepiej ujął to co chciałem przekazać.
Progresja jest dla mnie właśnie narzędziem, którego używam w swoim planie gry, a zdecydowałem się na to po analizie mojego dotychczasowego grania. Po prostu co którąś próbę trafiam wszystko co sobie założyłem.
Gdybym grał bez progresji to praktycznie cały czas byłbym na zero albo na niewielkim minusie. Najlepiej to widać na przykładzie MLB (SebaS zrobił takie ładne tabelki )
Dlatego każdy kto chce się wziąść za progresje powinin to dokladnie przemyśleć.

Do Hanna: jak nie masz doświadczenia to zagraj sobie najpierw co najmniej przez miesiąc na papierze i dokładnie przeanalizuj otrzymane rezultaty.
Moim zdaniem granie na niskie kursy progresją to bardzo duże ryzyko, no ale z drugiej strony są na forum asy które to sobie chwalą. Najważniejsze jaką będziesz miał (a może miała )skuteczność w typowaniu. Każdy sam musi dopasować sobie system gry do swoich potrzeb, oczekiwań, preferencji no i najważniejsze - możliwości finansowych.

Do góry
#2254 - 22/05/2001 01:21 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

[QUOTE]Oryginalnie wysłał Piotrek:
hi_res dzięki za inspirację, tak bez powodu nie chciało mi się tego liczyć, to chyba mój najdłuższy post
[/QUOTE]

nie potrafię wykombinować, co w Twoim liczeniu jest nie tak (mój biorytm intelektualny chyba zniżkuje ) - ale symulacje za pomocą liczb losowych nie działają - hmmm... jeszcze będę myślał...

Do góry
#2255 - 22/05/2001 01:33 Re: SYSTEM X
uQ$ Offline

[QUOTE]Oryginalnie wysłał hi_res evil:
nie potrafię wykombinować, co w Twoim liczeniu jest nie tak (mój biorytm intelektualny chyba zniżkuje ) - ale symulacje za pomocą liczb losowych nie działają - hmmm... jeszcze będę myślał...

[/QUOTE]

Moim zdaniem jest nie tak to, że Piotrek zakłada, że jeżeli dana drużyna poniosła "porażki" w poprzednich spotkaniach, to jest mniejsza szansa, że przegra następne. W tym przykładzie są to handicapy, więc oddsmakerzy już w liniach uwzględniają "historię". To jest tak jak z rzucaniem monetą. Nawet jak dziesięć razy pod rząd wypadnie orzeł, to w jedenastym rzucie szanse na to, że wypadnie dalej są 1/2

Do góry
#2256 - 22/05/2001 02:25 Re: SYSTEM X
Set Fisher Offline
old hand

Meldunek: 28/12/2000
Cóż, ze stwierdzeniem uQ$-a można się zgodzić lub nie. A co na ten temat mają do powiedzenia fakty. Otóż swego czasu miałem okazję badać wyniki uzyskane na kasynowej ruletce. Jak wszyscy zapewne wiedzą szanse "handicapowe" czyli pół na pół daje m.in. gra w "black" lub "red". To co chcę poniżej zademonstrować to wyniki 362021 rzutów (fachowo "spinów") mierzących t.zw. długość sekwencji. Krótko mówiąc jeżeli wypadło czerwone i w następnym rzucie ponownie a w trzecim z kolei czarne to długość sekwencji dla czerwonych = 2.
Pozostawiam to póki co bez komentarza. Ja wiem uQ$, że moneta pamięci nie posiada, ale wyniki mówią same za siebie.
Jak zwykle szczerze - Fisher.

WINNING SEQUENCES of the EVEN CHANCES

Red

This table is Copyright © 1999 by XerxX
Lth NoF F% NoHt Ht%
-------------------------------------
01--46884--51.634-46884-26.599
02--22511--24.792-45022-25.542
03--11040--12.158-33120-18.790
04--5363---5.906--21452-12.170
05--2560---2.819--12800--7.262
06--1282---1.412---7692--4.364
07--580----0.639---4060--2.303
08--284----0.313---2272--1.289
09--145----0.160---1305--0.740
10--77-----0.085----770--0.437
11--41-----0.045----451--0.256
12--20-----0.022----240--0.136
13--10-----0.011----130--0.074
15--3------0.003----45---0.026
21--1------0.001----21---0.012

90801 100.000 176264 100.00

LEGEND:
Lth : Length of sequence
NoF : Number of found sequences of this lenght
F% : Number of found in % of total number of sequences
NoHt: Number of hits
Ht% : Number of hits in % of total number of hits

[This message has been edited by Set Fisher (edited 21-05-2001).]

Do góry
#2257 - 22/05/2001 14:30 Re: SYSTEM X
DJ Bronek Offline
addict

Meldunek: 27/04/2001
Według mnie jeżeli wszyscy grający grali by tym systemem to wielu by wygrywało byliby jednak tacy którym by już kasy nie starczyło no i to właśnie są sponsorzy tych wygrywających.

Do góry
#2258 - 22/05/2001 14:47 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

no tak - już wiem, co jest nie tak...

dokładnie to co napisał uQ$, a potem zaprezentował Set

prawdopodobieństwo zdarzenia za 1. razem (1 sekwencja) - 50%
prawdopodbieństwo zdarzenia za 2. - 25%
za 3. - 12,5%
za 4. - 6,25%
za 5. - 3,125%

i tak dalej...

oczywiście, Set - nie kłócę się - ta metoda jest na bank skuteczna - prawo wielkich liczb mówi że jeżeli coś się ma zdarzyć to się zdarzy, więc w końcu padnie czerwony
to samo prawo mówi, że w końcu zaistnieje taka seria nietrafionych typów, której nie będziemy w stanie znieść finansowo...
niestety...

a co do liczenia Piotrka:
próbowałeś po prostu wyciąć 1. i 2. sekwencję z tabeli Seta - i co? fajnie prawdopodobieństwo nietrafienia zmniejszyło nam się znacznie...

ale - niestety - także zmniejszyła nam się suma cząstkowych prawdopodobieństw - więc, zależnie od tego, którą sekwencję wycinamy, musimy pomnożyć nasze prawdopodobieństwo nietrafienia razy 2, 4 czy 8

i trafiamy do punktu wyjścia...

po prostu jeżeli mamy:
1 - 50%
2 - 25%
3 - 12,5%
4 - 6,25%
5 - 3,125%
reszta (nietrafione) - 3,125%

to eliminując pierwsze 2 poziomy (czyli grając od trzeciego) suma prawdopodobieństw da nam 25% - a niestety musi dać 100...
po prostu, gdy zdecydujemy się wejść w 3. poziomie trafimy w 12,5%*4 przypadkach, w 4. - w 6,25%*4, a w 5. w 3,125%*4 - i takoż samo nie trafimy...

niestety - polecam generator liczb losowych z excela - zawsze można wyłapać złe założenia

Do góry
#2259 - 22/05/2001 15:12 Re: SYSTEM X
Piotrek Offline

No cóż, prawdopodobnie nie da sie oszukać prawdopodobieństwa.

Do góry
#2260 - 22/05/2001 15:23 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

najprawdopodobniej

a tak poza tym to fajne prawo wielkich liczb mi wyszło

jeżeli coś ma być to ma być

Do góry
#2261 - 22/05/2001 15:45 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

hi_res czyli jesli idać chodnikiem prawdopodobieństwo ze spadnie mi na głowe cegłoka jestnp 1 do 100000000 to znaczy ze w koncu mi spadnie bo według ciebie tak musi być hihihi

Do góry
#2262 - 22/05/2001 15:49 Re: SYSTEM X
DJ Bronek Offline
addict

Komuś spadnie

Do góry
#2263 - 22/05/2001 16:02 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

[QUOTE]Oryginalnie wysłał DJ Bronek:
Komuś spadnie[/QUOTE]

i tym lakonicznym stwierdzeniem, jakże zręcznie puentującym naszą dyskusję (absolutny brak ironii - naprawdę mi się podoba) pragnąłbym ją zakończyć (chyba, że pojawią się nowe argumenty...)

znając niesprawiedliwość losu hannie nie dość, że nie spadnie na głowę cegłoka (pisownia oryginalna) to jeszcze będzie grał progresją przy trafialności 1 na 4 i równo co 4 raz meczyk będzie mu wchodził...

ale cóż - jak to mówią - ignorance is bliss

Do góry
#2264 - 22/05/2001 16:12 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

nie chcę nic sugerować ale.....

Do góry
#2265 - 22/05/2001 17:54 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

Meldunek: 02/04/2001
witam po dlugiej nieobecności...

Jako że temat ciekawy dorzucę i swoje 3 grosze....

Podczas kiedy Hi_res liczył prawdopodobieństwa i rzkład dwumianów ja postarałem się o solidną podstawę statystyczną. Zacznę od tego że system proponowany przez Rothaxa wg mnie jest prawie bliski ideału... dlaczego?! .. o tym za chwilę. Na dzieńdobry trochę statystyki.
Pobrałem dane z wynikami dla 21 lig europejskich (wszystkie jakie mozna obstawiać u Profa) od roku 1994-2001. (dla niektórych mam tylko wyniki od 1996)
Aktualnie obliczyłem 4 ligi: finlandia, szwecja, belgia, rosja.
Ułożyłem program który wyliczał:
A) średnią ilość remisów na rok(sezon)
B) średnią ilość zwycięstw na sezon
C) średnią ilość porażek na sezon
D) dla każdej drużyny osobno: śr. remisów, zwycięstw, porażek, bramek strzelonych, bramek straconych z podziałem na DOM i WYJAZD oraz SUMA
E) dla kazdej druzyny ilość remisów w danycm sezonie i stosunek tej ilości do średniej całej ligi
f) dla każdej drużyny długość najdłuższej serii bez remisu

wnioski:

Jesli masz dużo sosu to niepatrząc na statystyki możesz spokojnie inwestować w ten system...zawsze wygrasz! ale jesli ktoś ma tak dużo sosu to nie potrzebuję niczego obstawiać.
Dlaczego zawsze wygra? Bo nie ma od 1994 roku drużyny w 21 ligach która by przynajmniej raz nie zremisowała!!! A to wystarczy by zawsze być wygranym. Oczywiście nikt przy zdrowych zmysłach nie powinien wybierać na chybił trafił drużyny i grać progresją w nieskonczoność...zawał gwarantowany.

A teraz kilka cennych wskazówek dla tych co będą próbować swych sił w SYSTEM X:

zasady ogolne:
1. gramy progresją za każdym razem podwajając stawkę
2. obstawiamy tą samą drużynę
3. i zawsze na remis
4. DOKŁADNIE SELEKCJONUJEMY LIGĘ !!!
5. Dobieramy drużyny tak aby średni kurs był w granicach 2,9 i więcej
6. Gramy na 2,3, 5... druzyn zaczynając od 2zł a nie jedną od 10zł (oczywiście chodzi tu o zasadę rozpoczynania za mniejszą kasę a nie o konkretne wartości. Jesli kogoś stać może zaczynac choćby i od 50zł)
7. po 7 poziomie gramy już tylko na zwroty lub ewentualnie minimalny zysk (punkt bardzo indywidualny zależny od stanu portfela)

a w szczegółach:
1. dobieramy drużynę która spełnia WSZYSTKIE poniższe warunki:
a) liczba remisów z poprzednich sezonów jest wyższa niż średnia dla całej ligi (tu poszukujemy drużyny która statystycznie częściej remisuje)
b) ilość remisów w obecnym sezonie jest niższa od średniej dla całej ligi (tu poszukujemy drużyny która w tym sezonie odstaje od reszty)
c) grała ostatnie dwa(trzy?) spotkania bez remisów
d) w ciągu najbliższych 3 kolejek będzie grać z drużyną o podobnych statystykach jak 1a, 1b, 1c, 1d

Wazna sprawa to zdyscyplinowanie w obstawianiu, żelazne nerwy i trochę gotówki... o resztę zadba tak bardzo lubiana przez niektórych (pozd. Hi_res ) statystyka !

A teraz kilka suchych liczb dla 4 wybranych lig:

rok=====średnia ilość X
FINLANDIA:
1994 6,000
1995 5,714
1996 5,833
1997 6,700
1998 10,000
1999 5,833
2000 8,500
2001 1,833

SZWECJA:
1994 6,857142857
1995 9,285714286
1996 5,571428571
1997 7,142857143
1998 7,214285714
1999 5,571428571
2000 6,857142857
2001 1,928571429

BELGIA:
1996 8,555555556
1997 8,333333333
1998 9,055555556
1999 7,555555556
2000 7,222222222
2001 8,0

ROSJA:
1996 7,8125
1997 8,444444444
1998 8,75
1999 8,375
2000 8,125
2001 2,25

Biorąc pod uwagę ilość drużyn w poszczególnych latach liga rosyjska jest wręcz stworzona do tego typu grania. Jesli kogoś to interesuję będę systematycznie podawał rezultaty dla pozostałych lig.
W rosji stosunkowo często wypadają remisy a ich rozkład jest również stosunkowo usredniony dla wszystkich drużyn.
Bazując na zasadach które wymieniłem wcześniej rozpoczynamy zabawę:

PROF
26.05.2001
207 Wladykaukaz-Nowor. 3,2 X
Samara-Wolgograd 3,7 X
Rovaniemi-Lahti 2,9 X

zaczynamy od 3 poziomu każdy kupon po 10zł czyli:
3. 30zł/3
4. 60zł/3
5. 120zł/3
6. 240zł/3
7. 480zł/3
8. dla zwrotu: 500/3 czyli 166,66 na kupon
co da nam 166,6x3,2 + 166,6*3,7 + 166,6*2,9 = 1630zł - 1430= +200zł

Obecnie (10kolejka) Wladykaukaz 0 remisów, Wolograd 2, ostatni 6 kolejek temu. W 13 kolejce te drużyny grają razem. Myslę ze nie dojdę z tymi drużynami nawet do 4 poziomu, a któraś z nich zremisuje... a właściwie to spełni swe zadanie statystyczne.

Lahti od 7 kolejek bez remisu, najwyższy czas w ciągu tych 3 kolejek zremisować.

Aha.. najdłuższą serię jaką znalazłem to było 13 spotkań bez remisu w 2 lidze francuskiej. Jak przeliczę reszte podzielę
się wnioskami.

ps
oczywiscie zawsze mogę się myslić...

Do góry
#2266 - 22/05/2001 18:21 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

hmm... dosyć ciekawe

Do góry
#2267 - 22/05/2001 18:28 Re: SYSTEM X
DJ Bronek Offline
addict

Proponuję jednak grać w ruletkę. Tam prawdopodobieństwo wygrania tym systemem jest większe. Tak mi się wydaje.

Do góry
#2268 - 22/05/2001 19:06 Re: SYSTEM X
uQ$ Offline

[QUOTE]
Dlaczego zawsze wygra? Bo nie ma od 1994 roku drużyny w 21 ligach która by przynajmniej raz nie zremisowała!!! A to wystarczy by zawsze być wygranym.[/QUOTE]

Moim zdaniem to zupełnie nie wystarczy. To, że coś nie zdarzyło się od 7 (czy nawet więcej) lat nie oznacza, że nie może zdarzyć się w tym roku.

[QUOTE]
Aha.. najdłuższą serię jaką znalazłem to było 13 spotkań bez remisu w 2 lidze francuskiej. [/QUOTE]

Polecam przyjrzenie się tegorocznym wynikom angielskiej div3 (ze szczególnym uwzględnieniem Blackpool )

Do góry
#2269 - 22/05/2001 19:11 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Endriu nie przejmuj się każdy system jest lepszy od zwykłe obstawiania a to co piszesz ma sens mam watpliwości co do niektórych osób(bez urazy)czy aby nie sa tu zeby dać nam do zrozumienia ze tak sie nie da wygrać i nalezy grać zwyczajnie obstawiając. Uważam ze i systemX i zysk z każdym kuponem to dobre systemy które mogą przynieść niezłe korzyści przy znajomości tematu i zachęcam takiej gry.Twoje porównania są ciekawe zgadzam sie z tym ze nalezy wyszukac ktore najdłuzej nie odniosły remisu np.Lahtii 7 meczów bez remisu, w przypadku gdy zremisuje należało by wybrać inną drużyne która najdłużej nie remisowała i tak dalej obstawianie na jedna i ta sama drużynę wydaje mi sie trochę zgubne choc nie koniecznie. Chodzi tez o wybor ligi ktora jest najbardziej wyrównana czyli padaja remisynp.liga włoska czy francuska ale te niestety sie koncza.

Do góry
#2270 - 22/05/2001 19:26 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

UQ$
21 lig po srednio 16 zespołów daje cos około 340 drużyn od 1994 roku rozegrano śerdnio na lige 30 meczy/na rok czyli 7*30=210 spotkan. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania drużyny na chybił trafił z pośród 340 aby w kolejnych 30 spotkaniach nie padł remis ?
Oczywiście przyznaje ci rację ze to niewystarczające by wygrać, ale z równym prawdopodobieństwem i takim argumentem można "rozłożyć" każdą teorię. Chodziło mi o to, że bazując na latach ubiegłych nie było takiej sytuacji aby któraś z drużyn nie zremisowała. Prawdopodobieństwo (moze Hi_res nam wyliczy) wyboru takiej drużyny i jej "nieremisoawnie" jest jak podejrzewam znikomo małe bądz stosunkowo niewielkie.

a co do 3Div... nie mieściła się w rozważaniach
Nadal podtrzeymuję zasadę "rozsądnego" doboru zarówno drużyny jak i ligi!

Do góry
#2271 - 22/05/2001 19:36 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

NAJLEPSZY SYSTEM WG MNIE POLEGA NA TYM, ŻEBY Z KAŻDEGO TYGODNIA WYBIERAĆ MAKSYMALNIE PIĘĆ PEWNIAKÓW (O KURSACH 1,05-1,15) I TAK GRAĆ CO TYDZIEŃ ZA CAŁĄ WYGRANĄ KASĘ. POWOLI DOJDZIE SIĘ DO NIEZŁEJ SUMKI. CO WY NA TO?
NP. W TYM TYGODNIU MOŻNA BYŁO OBSTAWIĆ PSV-TWENTE 1X A KURS BYŁ 1,05. DO TEGO MOŻNA DORZUCIĆ REAL-ALAVES 1X, ITD.

Do góry
#2272 - 22/05/2001 19:58 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

a moze NAJLEPSZY SYSTEM to praca w budżetówce ?! Ile głów tyle pomysłów...

Przy kursch 1,05 do 1,15 policz ile musisz postawić przy 5 meczach by zarobic na lody.
A jesli raz wtopisz to ile kuponów bedziesz musiał obstawiać by był chociaż zwrot?

Ale swoją drogą watro takie mecze przy kursie 1,05-1,09 obstawiać na 1x by odzyskać krajowy podatek.

Do góry
#2273 - 22/05/2001 20:05 Re: SYSTEM X
DJ Bronek Offline
addict

Systemem X można grać ale nie na remisy tylko na 1 lub 2. Można też wybrać kursy około 3,0 i w końcu taki wynik padnie no i można samemu decydować kto jest lepszy.Jak dobrze będziecie typować to będziecie mieć małe zyski no ale małą szansę na na przegranie. A jak żle no to możemy się już na tym forum nie spotkać

Do góry
#2274 - 22/05/2001 20:09 Re: SYSTEM X
DJ Bronek Offline
addict

Nie warto meczy o kursach 1,05-1,09 stawiać by odzyskać podatek. 9 razy na 10 trafisz i nie zapłacisz podatku a raz wtopisz cały kupon i jesteś do tył

Do góry
#2275 - 22/05/2001 20:53 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

DJBronek zdecydowanie łatwiej jest jest jednak obstawić przy stawce 3 X niz 1 lub 2 poniewaz jesli stawiasz na na taka druzyne gdzie stawka jest 3to ma ona bardzo małe szanse na zwyciestwo mniejsze niz to jest w przypadku remisu(chodzi mi o ten system)

Do góry
#2276 - 22/05/2001 20:55 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

A to statsy dla Norwegi:

rok===średnia ilość remisów
1994 5,166666667
1995 4,0
1996 6,428571429
1997 5,857142857
1998 5,142857143
1999 2,857142857
2000 6,428571429
2001 1,142857143

Do góry
#2277 - 23/05/2001 00:44 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

wchodzę w to podawaj byłbym ci wdzieczny gdybys podawał swoje typy

Do góry
#2278 - 23/05/2001 03:16 Re: SYSTEM X
YOGI Offline
enthusiast

Witam, to znowu ja.

Endriu
Podczas kiedy Hi_res liczył prawdopodobieństwa i rzkład dwumianów ja postarałem się o solidną podstawę statystyczną. Zacznę od tego że system proponowany przez Rothaxa wg mnie jest prawie bliski ideału...

Z tym ideałem to bym tak od razu nie wychodził, ale da się na tym dobrze zarobić.

Aktualnie obliczyłem 4 ligi: finlandia, szwecja, belgia, rosja.
Ułożyłem program który wyliczał:
A) średnią ilość remisów na rok(sezon)
B) średnią ilość zwycięstw na sezon
C) średnią ilość porażek na sezon
D) dla każdej drużyny osobno: śr. remisów, zwycięstw, porażek, bramek strzelonych, bramek straconych z podziałem na DOM i WYJAZD oraz SUMA
E) dla kazdej druzyny ilość remisów w danycm sezonie i stosunek tej ilości do średniej całej ligi
f) dla każdej drużyny długość najdłuższej serii bez remisu

Wydaje mi się że zbrakło w nim dość istotnej rzeczy. Statystyki (lub algorytmu) podającej jak sie rozkładą remisy. Chodzi mi o to, że przy porównywalnej liczbie remisów jedna drużyna może ragularnie wchodzić powiedzmy co 3-5 meczy, a inna ma dużo remisów w kupie a potem przestój z 8 kolejek i znowu kombo. Oczywiście lepiej jest grać tą pierwszą.

Aha.. najdłuższą serię jaką znalazłem to było 13 spotkań bez remisu w 2 lidze francuskiej. Jak przeliczę reszte podzielę się wnioskami.

Ja znalazłam po 18 meczy bez remisów Kongsvinger i Brann Berg oraz 19 meczy Trondheim w sezonie 1998. Ale liga norweska juz ma to do siebie.

Tak przy okazji. Na razie wszystkie statsy wpisuje(my) do Exela. Może by tak połączyć siły i przenieść to wszystko do Twojego programu.
Co o tym myślisz?

DJ Bronek
Systemem X można grać ale nie na remisy tylko na 1 lub 2. Można też wybrać kursy około 3,0 i w końcu taki wynik padnie no i można samemu decydować kto jest lepszy.Jak dobrze będziecie typować to będziecie mieć małe zyski no ale małą szansę na na przegranie. A jak żle no to możemy się już na tym forum nie spotkać

Czy średnio 50% z każdej drużyny to jest mały zysk? Przeciez to tak jakby stawiać na mecze z kursem 1.6 i cały czas wygrywać.

I jeszcze jedno. Całkiem możliwe że w Profie znowu wprowadzą 3-kombinacje na ligę rosyjską, oby jak najpóźniej.

Do góry
#2279 - 23/05/2001 04:09 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

YOGI
Program to wieczna wersja beta i kiedy zaczynam z niego korzystać to muszę przypominać sobie jak go napisałem ale jak tylko znajdę więcej czasu (czyt. jak tylko zakończy się sesja) to postaram się udostępnić coś konkretnego.

A teraz liga czeska:
rok=====średnia ilość remisów
1995 4,8125
1996 6,4375
1997 9,6875
1998 7,8125
1999 8,6875
2000 8,625
2001 8,6875
ogólnie:
7,821

Pepicki super grają 16 drużyn po 30 meczy a tu proszę średnio 7,8 czyli co 3,84 mecza remis

O ile na Vikingów stawiać nie warto bo to waleczne plemie (liga norweska - ze średnią 4,6) to nasi południowi sąsiedzi są stosunkowo wyrównanym narodem.

Z uwagi na skąpą ofertę pozostaje Rosja, ale jesli Prof wprowadzi ograniczenie... to eeee chole..ra tego satystyka nie obejmuje...

Aha.. a jesli chodzi o odzwierciedlenie rozkładu to własnie poszukuje jakieś dobrej metody która przedstawiła by to w jakiś sensowny i w miarodajny sposób. Jeśli ktoś potrafi to w Exccelu niech poda chociaż wstępny algorytm bo inaczej przyjdzie mi pochłaniać kolejne ksiązki ze ststystyki... a na nadmiar czasu nie narzekam

Do góry
#2280 - 23/05/2001 12:21 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Jeslichdzi o system X to wydaje mi się ze nie nalezy stawiac na drużyny najsłabsze które odstają od reszty i odwrotnie na najlepsza jesli ma duzo przewage a dodatkowo chyba dobrze byloby przeanalizowaz terminarz spoykan wybranej druzynymoze mi ktos poddac jakies dobre strony piłkarskie

Do góry
#2281 - 23/05/2001 21:52 Re: SYSTEM X
SebaS.... ... Offline

6. Kiedy starcimy cala kase, zaczynamy gre od poczatku, a stan naszego konta wynosi wtedy: -5120 (chyba ze ktos woli sie wycofac)

Hanna trafnie zauważył że nie powinno być -5120 a coś powyżej 10000. Nie liczyłeś poprzednich stawek.

Do góry
#2282 - 24/05/2001 22:39 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

Rothax, moje gratulacje... dwa typy i dwa bezbłednie trafione. Chociaż z drugiej strony marny zysk... bo kasa zaczyna się od 7 poziomu.
Od Norwegi raczej trzymajmy się z daleka

Do góry
#2283 - 25/05/2001 01:18 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Endriu mozesz sporzadzic wicej poronan z innych lig taze sa one bardz przydatne jesli bys mogl bardzo mi na tym zalezy

Do góry
#2284 - 25/05/2001 04:10 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Duzo remisow pada w lidze argentynskiej wiecej niz w rosyjskiejniezle jest w Brazyliigdzie 11 meczy bez remisu zanotowalo Olaria co o tym myslicie

Do góry
#2285 - 25/05/2001 04:21 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

Liga czeska:

nazwa====ilosc remisow w sezonie 2001
Teplice 4
Drnovice 8
C.Budejovice 8
Jablonec 8
Liberec 8
Brno 8
Brno 8
Ostrava 9
Pribram 9
Plzen 9
Olomouc 10
Synot 10
Slavia 10
Blsany 10
Bohemians 10
Zizkov 10
piękna liga szkoda ze juz sie konczy

------------------
Rosja

Alaniya 0
CSKA 1
Fakel 1
Rostselmash 2
Kryliya_Sovetov 2
Torpedo-ZIL 2
Saturn 2
Sokol 2
Rotor 2
Zenit 2
Chernomorets 3
Lokomotiv_M 3
Spartak 3
Torpedo_M 3
Anzhi 4
Dinamo 4

-----------------
FINLANDIA

Lahti 1
VPS 1
Inter 2
Jazz 2
Tampere_Utd 2
Haka 3
Jokerit 3
RoPS 3
Atlantis 3
MyPa 4
HJK 4
KuPS 4

------------
Norvay

Rosenborg 0
Sogndal 0
Tromsř 0
Brann 1
Lillestrřm 1
Moss 1
Stabćk 1
Bodř/Glimt 2
Bryne 2
Molde 2
Odd_Grenland 2
Viking 2
Lyn 3
Strřmsgodset 3

Do góry
#2286 - 25/05/2001 04:35 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

a w lidze brazylijskiej od 9 spotkan Newells

Do góry
#2287 - 25/05/2001 12:32 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

sorki argentynskiej

Do góry
#2288 - 25/05/2001 15:28 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Moze powiecie co myslicie o lidze argentynskiej

Do góry
#2289 - 25/05/2001 16:28 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

liga argentyńska nie miesci sie w moich rozwazaniach --- poprostu obstaiam w Profie bo tam mi jest po drodze

Do góry
#2290 - 25/05/2001 17:46 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

mysle ze na lige argentynska warto stawiac 26% to remisy natomiast w przypadku rosyjakiej jest 22% chodzi mi o tegoroczne razultaty

Do góry
#2291 - 25/05/2001 17:50 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

zobaczcie sami na stronie www.soccerstats.com świetna stron szkoda ze nie ma tam opisanej wiekszej ilosci lig ale i tak jest niezle

Do góry
#2292 - 25/05/2001 18:11 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

mozecie mi powiedziec z jakich stron wy korzystacie?

Do góry
#2293 - 25/05/2001 18:36 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Jednak na tamtej stronie jest cos nie tak wedlug nich liga norweska juz sie skonczyla

Do góry
#2294 - 27/05/2001 00:24 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Mam pytanie do osób grajacych tym systemem z jakich stron korzystacie, chodzi mi o to gdzie moge znalezc wyniki wszystkich meczów z bierzacego sezonu

Do góry
#2295 - 27/05/2001 02:28 Re: SYSTEM X
YOGI Offline
enthusiast

Endriu
Aha.. a jesli chodzi o odzwierciedlenie rozkładu to własnie poszukuje jakieś dobrej metody która przedstawiła by to w jakiś sensowny i w miarodajny sposób. Jeśli ktoś potrafi to w Exccelu niech poda chociaż wstępny algorytm bo inaczej przyjdzie mi pochłaniać kolejne ksiązki ze ststystyki... a na nadmiar czasu nie narzekam

Ja stosuje metode wzrokową i jestem z niej zadowolony. Po prostu mam(y) tabele zrobione w Exelu i tam wszystko dobrze widać. Wygląda to niej wiecej tak:
Rw Wd Pw Pd Ww Wd Pd Rw Wd Ww Rd Rw Rw Pd Rw
Można by też pomyśleć nad jakimiś wykresami, ale nie wiem za bardzo jak sie do tego zabrać.

Jeżeli chcesz to mogę Ci posłać arkusz i zobaczysz jak to wygląda w oryginale.

hanna
Jeslichdzi o system X to wydaje mi się ze nie nalezy stawiac na drużyny najsłabsze które odstają od reszty i odwrotnie na najlepsza jesli ma duzo przewage

Słuszna uwaga, z tym że średiaki też są do tego dobre. Jeśli chodzi o dobre drużyny, to pod koniec sezonu buki wyrównuja kursy więc kokosów na tym nie zbijesz.

Endriu
liga argentyńska nie miesci sie w moich rozwazaniach --- poprostu obstaiam w Profie bo tam mi jest po drodze

Możesz się spokojnie nia zająć. Liga argentyńska jest w Profie, tylko kursy sa podawane w sobotę (jak maja dobry chumor to w piatek).

hanna
mysle ze na lige argentynska warto stawiac 26% to remisy natomiast w przypadku rosyjakiej jest 22% chodzi mi o tegoroczne razultaty

Zbytnio bym się tym nie sugerował, bowiem rozkład remisów w trakcie sezonu przeważnie nie jest równomierny. Do tego dla każdej drużyny rozkład i ilość remisów są inne.

Do góry
#2296 - 27/05/2001 17:37 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Yogi po pierwsze nie suegerowałbym sie tym ze druzyna w poprzednim sezonie miała akurat najwiecej remisów,uwazam ze to jest błedne myślenie poniewaz napewno w danym zespole zaszły zmiany:trenerzy,zawodnicy co powoduje ze to jest zupełnie inna druzyna nawet bez zmian to jest nowy sezon i zawodnicy moga miec różną formę dlatego wydaje mi sie ze obstawianie na jedna i tam samo druzyne wydaje mi sie błedem i zęlepiej jest obstawić druzyne z wybranej ligii która długi czas nie zanotowała remisu.Po drugie co do tego czy remisy równomiernie sie rozkładają to również wydaje mi sie ze to zalezy od przypadku(nie wierze ze jakas druzyna gra specjalnie zeby przez 3 kolejki zanotowała remis a potem grała 15 meczy bez remisu i tak w kółko)natomiast bardzo przydatne wydaja mi sie te średnie remisów z ostatnich lat które sporządził Endriu to pokazuje czy liga jest wyrównana i jaki tam panuje styl gry(zalezy im na remisie czy za wszelka cene dazo do zwyciestwa)Przy okazji ponawiam prośbę o podanie mi stron zawierajacych wyniki tegorocznych spotkan od poczatku sezonu.Z góry dziękuje

Do góry
#2297 - 27/05/2001 18:29 Re: SYSTEM X
lorder Offline
enthusiast

Cześć.
Polecam tą stronę. http://sunsite.tut.fi/rec/riku/soccer.html

Do góry
#2298 - 27/05/2001 18:39 Re: SYSTEM X
lorder Offline
enthusiast

I jeszcze jedna lepsza od poprzedniej. http://www.soccerassociation.com/
Napiszcie co sądzicie o tej stronie.
Pozdrawiam

Do góry
#2299 - 27/05/2001 20:32 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Bardzo ci dziekuje Lorder,pomogło mi to znacznie

Do góry
#2300 - 28/05/2001 03:42 Re: SYSTEM X
Rhotax Offline
addict

Swietna strona lorder.

Podaja na niej w ktorej minucie padly bramki.
Bardzo cenne infosy.

Do góry
#2301 - 28/05/2001 17:00 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

Witam!
Jako, ze interesuje sie liga niemiecka, wprowadzilem "na sucho" system x do minionej rundy 1 bundesligi. Na 306 meczow w sezonie padlo 69 remisow, czyli remis przypada na 4.43 mecze. Slabo, ale jedziemy mimo to. Po pierwszej rundzie wybieramy typowy zespol srodka - zespol, ktory zremisowal w 1 rundzie najwiecej meczow - 6.
Przyjmujac ta zasade i grajac tym zespolem (Wolfsburg) cala druga runde (50, 100, 200 zl itd.) i przy wynikach: w,r,p,w,r,p,p,w,r,w,r,p,w,r,p,w,p bilans na koniec wynosi +700 zł, a gdyby grac jeszcze z glowa i nie obstawiac ostatniej kolejki (z Freiburgiem -wyjazd, ktory wygrywajac uzyskuje miejsce w UEFA) bilans wynosi +900zł. Od poczatku grania Wolfsburgiem najwiekszy minus jaki trzeba bylo przebolec to -50 na starcie i -20 zł po 4 kolejce. Tak poza tym to caly czas na plusie.
Dlaczego wybieramy druzyne, ktora po pierwszej rundzie miala najwiecej remisow, a nie ta, ktora jak narazie najmniej remisowala? Bo w lidze niemieckiej sa typowe zespoly, ktore nie lubia remisow, np. Hertha (po pierwszej rundzie 1, w drugiej tez tylko 1) Cottbus (po pierwszej rundzie 2, w drugiej 1) Hertha miala serie bez remisu chyba z 14 kolejek, wiec zaczynajac od 50 zl mozna bylo dojsc do 409.600.- zł bez wygranej (heh ciekawe kto by doszedl...) Dlatego system ten jest dobry, trzeba tylko nie miec pecha, albo duze pieniadze

Wczesniej grajac liga niemiecka, wymyslilem swoj system, bardzo prymitywny, ale sprawdzil sie juz w 1 kolejce. Obstawialem 7 meczow w 1 bundesligi ako za 35 zl i za pierwszym razem padl zloty strzal w okolo 1000zł. Obstawialem wybrane 7 meczow z 9 w danej kolejce, korzystalem z typow stacji SAT1 w telegazecie na str. 220, tam zawsze byl TIPP czyli ich typy. Pierwsze kolejka trafiona nastepne 4 nie (do konca sezonu) ale i tak w tym systemie duze przody (albo duzy fuks, choc pozniej tez bylo blisko) ale chcialbym aby ktos dopracowal ten system, byc moze warto...

Do góry
#2302 - 08/06/2001 03:29 Re: SYSTEM X
YOGI Offline
enthusiast

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie pewien pomysł. Mianowicie zastanawiam jak podpiąć pod remisy mecze międzypaństwowe. Kursy na te mecze są ustawiane głównie pod "wielkich" i dlatego częściej niz gdzie indziej występują tam niespodzianki (po wyżswzych kursach). Wiem że to była by bardzo długoterminowa inwestycja, ale stawiając tylko na najpewniejsze X-y zysk byłby większy niż w przypadku lig.
Co o tym myślicie?
Druga sprawa to cos w rodzaju bazy danych o meczach reprezentacji. Jak już pisałem, dość często kursy na reprezentacje są wzięte z nieba i maja się nijak do rzeczywistości. Buki przeważnie ustawiaja kursy pod znanych i nie doceniają średnich, ale walecznych drużyn. Dzieki temu przy każdej "kolejce" mozna spokojnie stawiać parę meczy, nie ponosząc zbytniego ryzyka. Ta druga częśc jest trochę nie na temat, ale i tak czekam na wasze opinie.

Do góry
#2303 - 11/06/2001 01:26 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

YOGI wszystko w porzadku tylko miedzyczasy pomiedzy kolejnymi meczami są zbyt długie. Ja nie miałbym tyle cierpliwosci

Do góry
#2304 - 15/06/2001 02:57 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

Zamieszczam plik excela na stronce:
www.solar.fn.pl/~and

atrakcje na stronie w dalekej przyszlosci

czekam na uwagi... te krytyczne rowniez

Do góry
#2305 - 15/06/2001 15:19 Re: SYSTEM X
alki Offline
addict

Meldunek: 12/06/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał masta killa:
NAJLEPSZY SYSTEM WG MNIE POLEGA NA TYM, ŻEBY Z KAŻDEGO TYGODNIA WYBIERAĆ MAKSYMALNIE PIĘĆ PEWNIAKÓW (O KURSACH 1,05-1,15) I TAK GRAĆ CO TYDZIEŃ ZA CAŁĄ WYGRANĄ KASĘ. POWOLI DOJDZIE SIĘ DO NIEZŁEJ SUMKI. CO WY NA TO?
NP. W TYM TYGODNIU MOŻNA BYŁO OBSTAWIĆ PSV-TWENTE 1X A KURS BYŁ 1,05. DO TEGO MOŻNA DORZUCIĆ REAL-ALAVES 1X, ITD.
[/QUOTE]

jest to najbardziej debilny system jaki tylko moze byc, zawsze trafi sie ze mecz ze stawka 1,05 nie wejdzie pelno jest niespodzianek. ile trzeba takich meczy wklepac zeby kurs byl w granicach 2 (duzo)!!!, mija sie to wogole z celem, a jesli juz taki mecz nie wejdzie to ile sie potem trzeba napracowac zeby ta kase odrobic. gralem kiedys podobnie jak piszesz na (tylko nie za cala wygrana kase ale za znaczna czesc) NBA, i powiem tyle ze wyszedlem z tego na 0 - zastanowcie sie zanim zaczniecie grac jednym z najbardziej debilnych systemow.

Do góry
#2306 - 15/06/2001 22:10 Re: SYSTEM X
YOGI Offline
enthusiast

Endriu, ściągnąłem sobie twój arkusz i widzę, że fajnie to zrobiłeś. Nawet bardzo, ale człowiek nie jest taki żeby nie mieć od razu paru uwag
Mi też od pewnego czasu chodziło cos takiego po głowie (nawet zrobiłem sobie arkusik, tylko mniej rozbudowany), ale nie wiedziałem za bardzo jak go zrobic user friendly - więc jest jaki jest. Teraz do rzeczy:
W zakładce zespół w komórkach d3-aj24 sa wyniki meczów. Poniżej komórki d26 - aj28 to wyliczenie sredniej na kazda kolejke dla X,Z,P. I tu wg. mnie jest cos nie tak. Niebieska tabela z wynikami jest podzielona na kolejki. Tak na prawde nie są to kolejki, tylko wyniki kolejnych spotkan danej druzyny. W taki sposób w danej kolumnie symbolizującej kolejkę mogą sie zdażyć mecze do niej nie należące (w praktyce po jednym przełozonym meczu wszystko sie miesza), więc wyliczanie średniej na kolejke steci chyba sens. Dochodzi do paradoksu, kiedy jeden mecz jest podzielony na dwie kolejki (np. VPS10-Atlantis9). Jak w takim wypadku wierzyć statystykom podającym ilośc zxp na kolejkę. Czy nie lepiej jest rozpisac mecze wg. prawdziwych kolejek. Chyba że sa to statystyki n-tych meczów danych drużyn, wtedy wszystko sie zgadza.
Teraz przejde do zakładki 2001_OK. W jaki sposób zrobiłeś listę meczy do rozegrania (lub skąd ją pobrałeś)? W komórce B122 brakuje chyba VPS, bo w ostatniej kolejce wychodzi że rozgrywaja oni o jeden mecz mnmiej od reszty. Po poprawce wszystko sie zgadza.
Pisałeś też, Caly czas pracuje nad jednym ogromnym arkuszem ktory pozbiera info z wszystkich lat i wszystkich lig ... ale to najwczesniej dopiero w przyszlym tygodniu. To będzie bolało. Jeżeli rok Finlandii zajmuje 350kB i przyjmując 4 lata na każda ligę, to pełen arkusz powinien zajmować ok. 30MB. Z własnego doświadczenia wiem że praca z takimi kolosami do przyjemnych nie należy (chyba, że się zrobi jakis system odwołań i spis treści). Czy nie lepiej jest zrobić arkusze z pojedyńczymi ligami? W zakładce zespół były by wtedy statystyki i tebele ze wszystkich lat, a zakładki rok_OK magazynowły by wszystkie dane za jeden sezon z danej ligi.
Jeżeli masz do tego gotowca, to mogę wklepać jakąś ligę.
I jeszcze jedno. Do czego jest kolumna Dane pomocnicze?

Do góry
#2307 - 16/06/2001 17:45 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

dzieki YOGI za wnikliwa analize a teraz do rzeczy:

wlasciwei dla systemu to nie ma znaczenia ile jest w kolejce remisow, liczy sie oglna srednia dla wszystkich kolejek. Wydaje mi sie ze nie ma takiego znaczenia czy mecz jest przelozony. dlaczego ??? Bo zalozenie jest takie ze dana druzyna ma zremisowac w ciagu ilus tam kolejnych spotkan a nie kolejek ! A srednia na kolejke jest liczona dla oreintacnji a nie podejmowania decyzji.
Jesli mecz 2 druzyn jest przelozony to i tak w koncu musza rozegrac spotkanie a jesli zremisuja to podniesie to statystyke w innej kolejce ale srednia bedzie ta sama!

Generalnie nie nalezy sie przejmowac statystyka kolejki.

Mecze pobralem z http://sunsite.tut.fi/rec/riku/soccer.html
robilem to automatem wiec mogly byc bledy.
faktycznie w komorce b122 powinno byc VPS.. jak sie okazalo to ja przez przypadek skasowalem zawartosc.

a jesli chodzi o jeden duzy plik..

Chodzi o to by pobieral dane z juz istniejacych plikow. Nie bedzie zajmowal wiecej niz 10MB (apropo a jaki masz sprzet ??? praca z calym arkuszem faktycznie moze bolec ;(
ja mam PIII 1,2 i 512RAMu wiec nie narzekam )

dorzucam dzis na serwer dane ze wszystkich lat dla finlandi i rosji

Do góry
#2308 - 17/06/2001 16:43 Re: SYSTEM X
YOGI Offline
enthusiast

Endriu, mam jeszcze jedno pytanie. Czy można by jakoś lepiej odróżnić mecze domowe od wyjazdowych, bo duże i małe litery wieczorem się już zlewają. Moiże by tak w formatowaniu warunkowym zmienic kolory tła, albo zastosować d dla domu i w dla wyjazdów.

... Bo zalozenie jest takie ze dana druzyna ma zremisowac w ciagu ilus tam kolejnych spotkan a nie kolejek ! ...

Czy do systemu zaliczasz tez mecze pucharowe i sparingi? Jeżeli gra sie daną drużyna wszystko, to taki sposób przedstawiania wyników ma sens, jeżeli gra sie tylko ligę - raczej wprowadza zamęt. W przypadku gdy kolumny symbolizuja kolejki, tez widać jak graja poszczególne drużyny, tylko wcześniej jest pare dziur. Ale to tylko moje zdanie. W sumie chodzi nam o to samo, tylko inaczej pokazane.

Mecze pobralem z http://sunsite.tut.fi/rec/riku/soccer.html

Czy jest tam lista meczy mających sie odbyć? Jak jest to gdzie?

Chodzi o to by pobieral dane z juz istniejacych plikow. Nie bedzie zajmowal wiecej niz 10MB (apropo a jaki masz sprzet ???

Czy arkusz będzie sie odwoływał do netu?
Co do kompa to mam PMMX 233 i 64RAMu (jak w skansenie)

Do góry
#2309 - 18/06/2001 21:13 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

Ad. 1
Wlasciwie nie zastanawialem sie nad jakims szczegolnym wyroznianiem meczy na wyjezdzie czy w domu, ale owszem mozna zrobic formatowanie warunkowe i zmieniac tlo.

Ad.2
Nie przewiduje brac pod uwage meczy pucharowych, sparingow, meczy miedzynarodowych itp., z prostej przyczyny: jak liczyc ststystyke dla ligi jesli zespol gra poza liga ??? mysle ze mecze pozaligowe naleza do innej bajki i nie zwracam na nie uwagi.

Ad.3
Wchodzisz na dany kraj, potem wybierasz lige (1,2..itd) i od gory masz:

League Tables - aktualna tabela ligi (no prawie, zawsze o kolejke sa w plecy)
Wide Table - tabela rozszerzona
Latest Results - ostatnie wyniki
Results of the games played so far - wyniki z calego sezonu
Fixtures of the games yet to be played - spis kolejnych spotkan
Status Pages - statsy
Clubs Home Pages - strony domowe klobow (?)
Swedish Cup 2000/2001 - puchar
External "National" Links - jakies linki
Archive - archiwum ! - i tu wlasnie znajdziesz wszystko co jest niezbedne !!!

Ad.4
Wymislilem sobie ze arkusz excela nie bedzie chadzal po necie bo trudno mi w nim wogole pracowac. Sporzadzilem sobie w nim tak na szybko statystki ze wszystkich lig. Jak tylko rusza francuzi, hiszpanie i wlosi z 2 liga to chce napisac program windosowy w delphi... a w nim to bedzie mozna cuda niewidy, wlacznie z automatycznym pobieraniem wynikow z netu... brak mi tylko trzech rzeczy:
1. 6000 $
2. czasu, czasu, czasu !!!
3. i jeszcze wiecej czasu!

Rothax, jak tak patrze na tabelke z remisami we Francji2 to przepuszczajac 4 mecze bez remisu i obstawiajac od razu na 3,4 poziom to wlasciwie nie ma sily by wtopic.

Do góry
#2310 - 30/06/2001 22:53 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

www.solar.fn.pl/~and/
nowa stronak, nowe rzeczy

pozdrawiam
endriu

Do góry
#2311 - 02/07/2001 19:03 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

cześć
spróbowałem zmodyfikowany system x
obstawiłem 4 mecze wnba .
w pierwszej próbie jedno trafienie na te cztery ale grałem tylko po 5 zl na mecz wiec nie za dużo wygrałem.
może jeszcze za szybko na wnioski ale zaczyna się obiecująco.
będę was informował o wynikach
pozdrawiam

Do góry
Strona 1 z 7 1 2 3 4 5 6 7 >