Strona 2 z 2 < 1 2
Opcje tematu
#22902 - 26/09/2002 00:20 Re: Polityka - Wybory w Niemczech
tysio111 Offline
veteran

Meldunek: 14/11/2001
Slav to moze mnie jak dziecku wyjaśnij o co Ci z tą ropą chodziło bo nie bardzo wiem. Mogę się jedynie domyslać, że powód przyszłego ataku na Irak ma właśnie to podłoże według Ciebie. Tak czy nie, bo nie wiem o co mam się kłócić
pozdrawiam

Do góry
Bonus: Unibet
#22903 - 26/09/2002 01:36 Re: Polityka - Wybory w Niemczech
slav007o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/12/2001
Tak tysio111, chodzi mi właśnie o taki przebieg sprawy, ale nie widzę sensu rozmowy, jeżeli chcesz abym odpowiedział tylko, aby wszcząć kłótnie (choć z twego postu wywnioskowałem że żartujesz). Jeżeli ktoś dobrze by się przyglądał konfliktowi blisko-wschodniemu to już u jego podłoża, czyli przy walkach w Zatoce Perskiej chodziło o ropę, a że wtedy się tacie nie udało to synek chce dokończyć dzieła. USA potrzebuje boom'u gospodarczego po tym jak nastąpiła recesja po ataku na NY, według mnie, to właśnie dzięki wojnie, Stany Zjednoczone moga powrócić ponownie na wysoką pozycję gospodarczą w świecie, jeżeli ktoś czytał "ROK 1984", Orwella, to wie najlepiej że wojna jest głównym kołem napędowym gospodarki, nie ważne czy amerykanie obalą Saddama czy też nie, nie ważne jest również do końca czy do tej ropy się dostanć czy nie, to wojna może podnieść gospodarkę USA w krótkim okresie na nogi, szkoda tylko że Bushowi zależy na szybkim rozwiązaniu problemu stagnacji na ich rynku, kosztem innego państwa i w dodatku kosztem wojny, a nie stara się podnieść gospodarki poprzez sensowne, choć długotrwałem, działanie ekonomiczne. Taka jest moja teoria na ten temat, można się z nią zgadzać lub, nie, ale kłocić ani podwarzać nie wolno

SLAV

Do góry
#22904 - 27/09/2002 18:01 Re: Polityka - Wybory w Niemczech
Kodi Offline
enthusiast

Meldunek: 30/09/2001
ehhh slav

gdyby nie USA to nikt by sie nie sprzeciwił interwecji iraku na kuwejt, bo zaczto by w to mieszc ONZ i inne instytucje miedzynarodowe , prubowano by rokowac itd a tam trzeba było mocnego przyłozenia
jelsi by nie wyzwolenie kuwejtu to wariat husajn posiadł by za duzo władzy tak to prawda , i USA straciła by kontyrole nad tym rejonem swiata co doprowadiło by do rozchwiania gospodarek nie tylko za atlantykiem

a tak na wiase muwiac USA nie atakuje byle kogo i nie rozkreca gospodarki za wszelka cene kosztem bezsensownej wojny
gdyby nie 11 wrzesnia to byłby dalej spokój

a co do gospodarki USA to Bush zapewne wie ze po okresie posperity nastepuje stagnacja
ich gospodarka sama sie "oczysci" i znowu nastanie okres prosperity , a busha i tak amerykanie zapamietaja dobrze

co do orwela to sie zgadzam w pełni " nic tak nie rozkreca gospodarki jak mała wojenka gdzies daleko od granic " ale jak juz powiedziałem nie za wszelka cene

nara

Do góry
#22905 - 29/09/2002 20:57 Re: Polityka - Wybory w Niemczech
tysio111 Offline
veteran

Meldunek: 14/11/2001
nie będę zaczynał jakiejś większej dyskusji Slav bo nie mam na to czasu. Powiem tylko, że niekiedy nie mozna a właściwie nie powinno się rozwiązywać konfliktów pokojowo, czasem trzeba komuś ostro przyłozyć by nie być zmuszonym później przyłożyć mu jeszcze mocniej.

.......a kłócić się lubię więc to z "kłóceniem się" nie było żartem

pozdrawiam

Do góry
Strona 2 z 2 < 1 2