Strona 6 z 7 < 1 2 3 4 5 6 7 >
Opcje tematu
#2288 - 25/05/2001 15:28 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Meldunek: 13/05/2001
Moze powiecie co myslicie o lidze argentynskiej

Do góry
Bonus: Unibet
#2289 - 25/05/2001 16:28 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

Meldunek: 02/04/2001
liga argentyńska nie miesci sie w moich rozwazaniach --- poprostu obstaiam w Profie bo tam mi jest po drodze

Do góry
#2290 - 25/05/2001 17:46 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

mysle ze na lige argentynska warto stawiac 26% to remisy natomiast w przypadku rosyjakiej jest 22% chodzi mi o tegoroczne razultaty

Do góry
#2291 - 25/05/2001 17:50 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

zobaczcie sami na stronie www.soccerstats.com świetna stron szkoda ze nie ma tam opisanej wiekszej ilosci lig ale i tak jest niezle

Do góry
#2292 - 25/05/2001 18:11 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

mozecie mi powiedziec z jakich stron wy korzystacie?

Do góry
#2293 - 25/05/2001 18:36 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Jednak na tamtej stronie jest cos nie tak wedlug nich liga norweska juz sie skonczyla

Do góry
#2294 - 27/05/2001 00:24 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Mam pytanie do osób grajacych tym systemem z jakich stron korzystacie, chodzi mi o to gdzie moge znalezc wyniki wszystkich meczów z bierzacego sezonu

Do góry
#2295 - 27/05/2001 02:28 Re: SYSTEM X
YOGI Offline
enthusiast

Meldunek: 25/01/2001
Endriu
Aha.. a jesli chodzi o odzwierciedlenie rozkładu to własnie poszukuje jakieś dobrej metody która przedstawiła by to w jakiś sensowny i w miarodajny sposób. Jeśli ktoś potrafi to w Exccelu niech poda chociaż wstępny algorytm bo inaczej przyjdzie mi pochłaniać kolejne ksiązki ze ststystyki... a na nadmiar czasu nie narzekam

Ja stosuje metode wzrokową i jestem z niej zadowolony. Po prostu mam(y) tabele zrobione w Exelu i tam wszystko dobrze widać. Wygląda to niej wiecej tak:
Rw Wd Pw Pd Ww Wd Pd Rw Wd Ww Rd Rw Rw Pd Rw
Można by też pomyśleć nad jakimiś wykresami, ale nie wiem za bardzo jak sie do tego zabrać.

Jeżeli chcesz to mogę Ci posłać arkusz i zobaczysz jak to wygląda w oryginale.

hanna
Jeslichdzi o system X to wydaje mi się ze nie nalezy stawiac na drużyny najsłabsze które odstają od reszty i odwrotnie na najlepsza jesli ma duzo przewage

Słuszna uwaga, z tym że średiaki też są do tego dobre. Jeśli chodzi o dobre drużyny, to pod koniec sezonu buki wyrównuja kursy więc kokosów na tym nie zbijesz.

Endriu
liga argentyńska nie miesci sie w moich rozwazaniach --- poprostu obstaiam w Profie bo tam mi jest po drodze

Możesz się spokojnie nia zająć. Liga argentyńska jest w Profie, tylko kursy sa podawane w sobotę (jak maja dobry chumor to w piatek).

hanna
mysle ze na lige argentynska warto stawiac 26% to remisy natomiast w przypadku rosyjakiej jest 22% chodzi mi o tegoroczne razultaty

Zbytnio bym się tym nie sugerował, bowiem rozkład remisów w trakcie sezonu przeważnie nie jest równomierny. Do tego dla każdej drużyny rozkład i ilość remisów są inne.

Do góry
#2296 - 27/05/2001 17:37 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Yogi po pierwsze nie suegerowałbym sie tym ze druzyna w poprzednim sezonie miała akurat najwiecej remisów,uwazam ze to jest błedne myślenie poniewaz napewno w danym zespole zaszły zmiany:trenerzy,zawodnicy co powoduje ze to jest zupełnie inna druzyna nawet bez zmian to jest nowy sezon i zawodnicy moga miec różną formę dlatego wydaje mi sie ze obstawianie na jedna i tam samo druzyne wydaje mi sie błedem i zęlepiej jest obstawić druzyne z wybranej ligii która długi czas nie zanotowała remisu.Po drugie co do tego czy remisy równomiernie sie rozkładają to również wydaje mi sie ze to zalezy od przypadku(nie wierze ze jakas druzyna gra specjalnie zeby przez 3 kolejki zanotowała remis a potem grała 15 meczy bez remisu i tak w kółko)natomiast bardzo przydatne wydaja mi sie te średnie remisów z ostatnich lat które sporządził Endriu to pokazuje czy liga jest wyrównana i jaki tam panuje styl gry(zalezy im na remisie czy za wszelka cene dazo do zwyciestwa)Przy okazji ponawiam prośbę o podanie mi stron zawierajacych wyniki tegorocznych spotkan od poczatku sezonu.Z góry dziękuje

Do góry
#2297 - 27/05/2001 18:29 Re: SYSTEM X
lorder Offline
enthusiast

Meldunek: 27/04/2001
Cześć.
Polecam tą stronę. http://sunsite.tut.fi/rec/riku/soccer.html

Do góry
#2298 - 27/05/2001 18:39 Re: SYSTEM X
lorder Offline
enthusiast

Meldunek: 27/04/2001
I jeszcze jedna lepsza od poprzedniej. http://www.soccerassociation.com/
Napiszcie co sądzicie o tej stronie.
Pozdrawiam

Do góry
#2299 - 27/05/2001 20:32 Re: SYSTEM X
SKORPION Offline
addict

Bardzo ci dziekuje Lorder,pomogło mi to znacznie

Do góry
#2300 - 28/05/2001 03:42 Re: SYSTEM X
Rhotax Offline
addict

Meldunek: 09/01/2001
Swietna strona lorder.

Podaja na niej w ktorej minucie padly bramki.
Bardzo cenne infosy.

Do góry
#2301 - 28/05/2001 17:00 Re: SYSTEM X
Anonymous
Unregistered

Witam!
Jako, ze interesuje sie liga niemiecka, wprowadzilem "na sucho" system x do minionej rundy 1 bundesligi. Na 306 meczow w sezonie padlo 69 remisow, czyli remis przypada na 4.43 mecze. Slabo, ale jedziemy mimo to. Po pierwszej rundzie wybieramy typowy zespol srodka - zespol, ktory zremisowal w 1 rundzie najwiecej meczow - 6.
Przyjmujac ta zasade i grajac tym zespolem (Wolfsburg) cala druga runde (50, 100, 200 zl itd.) i przy wynikach: w,r,p,w,r,p,p,w,r,w,r,p,w,r,p,w,p bilans na koniec wynosi +700 zł, a gdyby grac jeszcze z glowa i nie obstawiac ostatniej kolejki (z Freiburgiem -wyjazd, ktory wygrywajac uzyskuje miejsce w UEFA) bilans wynosi +900zł. Od poczatku grania Wolfsburgiem najwiekszy minus jaki trzeba bylo przebolec to -50 na starcie i -20 zł po 4 kolejce. Tak poza tym to caly czas na plusie.
Dlaczego wybieramy druzyne, ktora po pierwszej rundzie miala najwiecej remisow, a nie ta, ktora jak narazie najmniej remisowala? Bo w lidze niemieckiej sa typowe zespoly, ktore nie lubia remisow, np. Hertha (po pierwszej rundzie 1, w drugiej tez tylko 1) Cottbus (po pierwszej rundzie 2, w drugiej 1) Hertha miala serie bez remisu chyba z 14 kolejek, wiec zaczynajac od 50 zl mozna bylo dojsc do 409.600.- zł bez wygranej (heh ciekawe kto by doszedl...) Dlatego system ten jest dobry, trzeba tylko nie miec pecha, albo duze pieniadze

Wczesniej grajac liga niemiecka, wymyslilem swoj system, bardzo prymitywny, ale sprawdzil sie juz w 1 kolejce. Obstawialem 7 meczow w 1 bundesligi ako za 35 zl i za pierwszym razem padl zloty strzal w okolo 1000zł. Obstawialem wybrane 7 meczow z 9 w danej kolejce, korzystalem z typow stacji SAT1 w telegazecie na str. 220, tam zawsze byl TIPP czyli ich typy. Pierwsze kolejka trafiona nastepne 4 nie (do konca sezonu) ale i tak w tym systemie duze przody (albo duzy fuks, choc pozniej tez bylo blisko) ale chcialbym aby ktos dopracowal ten system, byc moze warto...

Do góry
#2302 - 08/06/2001 03:29 Re: SYSTEM X
YOGI Offline
enthusiast

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie pewien pomysł. Mianowicie zastanawiam jak podpiąć pod remisy mecze międzypaństwowe. Kursy na te mecze są ustawiane głównie pod "wielkich" i dlatego częściej niz gdzie indziej występują tam niespodzianki (po wyżswzych kursach). Wiem że to była by bardzo długoterminowa inwestycja, ale stawiając tylko na najpewniejsze X-y zysk byłby większy niż w przypadku lig.
Co o tym myślicie?
Druga sprawa to cos w rodzaju bazy danych o meczach reprezentacji. Jak już pisałem, dość często kursy na reprezentacje są wzięte z nieba i maja się nijak do rzeczywistości. Buki przeważnie ustawiaja kursy pod znanych i nie doceniają średnich, ale walecznych drużyn. Dzieki temu przy każdej "kolejce" mozna spokojnie stawiać parę meczy, nie ponosząc zbytniego ryzyka. Ta druga częśc jest trochę nie na temat, ale i tak czekam na wasze opinie.

Do góry
#2303 - 11/06/2001 01:26 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

YOGI wszystko w porzadku tylko miedzyczasy pomiedzy kolejnymi meczami są zbyt długie. Ja nie miałbym tyle cierpliwosci

Do góry
#2304 - 15/06/2001 02:57 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

Zamieszczam plik excela na stronce:
www.solar.fn.pl/~and

atrakcje na stronie w dalekej przyszlosci

czekam na uwagi... te krytyczne rowniez

Do góry
#2305 - 15/06/2001 15:19 Re: SYSTEM X
alki Offline
addict

Meldunek: 12/06/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał masta killa:
NAJLEPSZY SYSTEM WG MNIE POLEGA NA TYM, ŻEBY Z KAŻDEGO TYGODNIA WYBIERAĆ MAKSYMALNIE PIĘĆ PEWNIAKÓW (O KURSACH 1,05-1,15) I TAK GRAĆ CO TYDZIEŃ ZA CAŁĄ WYGRANĄ KASĘ. POWOLI DOJDZIE SIĘ DO NIEZŁEJ SUMKI. CO WY NA TO?
NP. W TYM TYGODNIU MOŻNA BYŁO OBSTAWIĆ PSV-TWENTE 1X A KURS BYŁ 1,05. DO TEGO MOŻNA DORZUCIĆ REAL-ALAVES 1X, ITD.
[/QUOTE]

jest to najbardziej debilny system jaki tylko moze byc, zawsze trafi sie ze mecz ze stawka 1,05 nie wejdzie pelno jest niespodzianek. ile trzeba takich meczy wklepac zeby kurs byl w granicach 2 (duzo)!!!, mija sie to wogole z celem, a jesli juz taki mecz nie wejdzie to ile sie potem trzeba napracowac zeby ta kase odrobic. gralem kiedys podobnie jak piszesz na (tylko nie za cala wygrana kase ale za znaczna czesc) NBA, i powiem tyle ze wyszedlem z tego na 0 - zastanowcie sie zanim zaczniecie grac jednym z najbardziej debilnych systemow.

Do góry
#2306 - 15/06/2001 22:10 Re: SYSTEM X
YOGI Offline
enthusiast

Endriu, ściągnąłem sobie twój arkusz i widzę, że fajnie to zrobiłeś. Nawet bardzo, ale człowiek nie jest taki żeby nie mieć od razu paru uwag
Mi też od pewnego czasu chodziło cos takiego po głowie (nawet zrobiłem sobie arkusik, tylko mniej rozbudowany), ale nie wiedziałem za bardzo jak go zrobic user friendly - więc jest jaki jest. Teraz do rzeczy:
W zakładce zespół w komórkach d3-aj24 sa wyniki meczów. Poniżej komórki d26 - aj28 to wyliczenie sredniej na kazda kolejke dla X,Z,P. I tu wg. mnie jest cos nie tak. Niebieska tabela z wynikami jest podzielona na kolejki. Tak na prawde nie są to kolejki, tylko wyniki kolejnych spotkan danej druzyny. W taki sposób w danej kolumnie symbolizującej kolejkę mogą sie zdażyć mecze do niej nie należące (w praktyce po jednym przełozonym meczu wszystko sie miesza), więc wyliczanie średniej na kolejke steci chyba sens. Dochodzi do paradoksu, kiedy jeden mecz jest podzielony na dwie kolejki (np. VPS10-Atlantis9). Jak w takim wypadku wierzyć statystykom podającym ilośc zxp na kolejkę. Czy nie lepiej jest rozpisac mecze wg. prawdziwych kolejek. Chyba że sa to statystyki n-tych meczów danych drużyn, wtedy wszystko sie zgadza.
Teraz przejde do zakładki 2001_OK. W jaki sposób zrobiłeś listę meczy do rozegrania (lub skąd ją pobrałeś)? W komórce B122 brakuje chyba VPS, bo w ostatniej kolejce wychodzi że rozgrywaja oni o jeden mecz mnmiej od reszty. Po poprawce wszystko sie zgadza.
Pisałeś też, Caly czas pracuje nad jednym ogromnym arkuszem ktory pozbiera info z wszystkich lat i wszystkich lig ... ale to najwczesniej dopiero w przyszlym tygodniu. To będzie bolało. Jeżeli rok Finlandii zajmuje 350kB i przyjmując 4 lata na każda ligę, to pełen arkusz powinien zajmować ok. 30MB. Z własnego doświadczenia wiem że praca z takimi kolosami do przyjemnych nie należy (chyba, że się zrobi jakis system odwołań i spis treści). Czy nie lepiej jest zrobić arkusze z pojedyńczymi ligami? W zakładce zespół były by wtedy statystyki i tebele ze wszystkich lat, a zakładki rok_OK magazynowły by wszystkie dane za jeden sezon z danej ligi.
Jeżeli masz do tego gotowca, to mogę wklepać jakąś ligę.
I jeszcze jedno. Do czego jest kolumna Dane pomocnicze?

Do góry
#2307 - 16/06/2001 17:45 Re: SYSTEM X
Endriu Offline
enthusiast

dzieki YOGI za wnikliwa analize a teraz do rzeczy:

wlasciwei dla systemu to nie ma znaczenia ile jest w kolejce remisow, liczy sie oglna srednia dla wszystkich kolejek. Wydaje mi sie ze nie ma takiego znaczenia czy mecz jest przelozony. dlaczego ??? Bo zalozenie jest takie ze dana druzyna ma zremisowac w ciagu ilus tam kolejnych spotkan a nie kolejek ! A srednia na kolejke jest liczona dla oreintacnji a nie podejmowania decyzji.
Jesli mecz 2 druzyn jest przelozony to i tak w koncu musza rozegrac spotkanie a jesli zremisuja to podniesie to statystyke w innej kolejce ale srednia bedzie ta sama!

Generalnie nie nalezy sie przejmowac statystyka kolejki.

Mecze pobralem z http://sunsite.tut.fi/rec/riku/soccer.html
robilem to automatem wiec mogly byc bledy.
faktycznie w komorce b122 powinno byc VPS.. jak sie okazalo to ja przez przypadek skasowalem zawartosc.

a jesli chodzi o jeden duzy plik..

Chodzi o to by pobieral dane z juz istniejacych plikow. Nie bedzie zajmowal wiecej niz 10MB (apropo a jaki masz sprzet ??? praca z calym arkuszem faktycznie moze bolec ;(
ja mam PIII 1,2 i 512RAMu wiec nie narzekam )

dorzucam dzis na serwer dane ze wszystkich lat dla finlandi i rosji

Do góry
Strona 6 z 7 < 1 2 3 4 5 6 7 >