#2353415 - 20/05/2008 03:06
Ulubione potrawy :)
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 12/12/2006
|
Nie wiem czy byl taki temat, chcialbym aby ktos w miare swoich mozliwosci podal przepis na jakas ciekawa i dobra potrawe, tylko nie jakas tam jajecznice  zaczne ja , w prawdzie krotko ale zawsze BurritoNalesnik - z maki przennej robiony na duzej patelni podobnie jak zwykly nalesnik, odstawiony na 2 godziny aby ochlonal. farsz: mieso z kurczaka-podsmazone na patelni, pomidor, ogorek, cebula, papryka, przyprawy do smaku sol i pieprz oraz OBOWIAZKOWO COS OSTREGO!!! calosc ulozyc na nalenisku i zawinac i wlozyc na chwilke do piekarnika. Po wyjeciu polac najlepiej sosem czosnkowym swiezo przygotowanym ze smietanki oraz startego czosnku  smacznego  
|
Do góry
|
|
|
|
#2353539 - 20/05/2008 03:36
Re: Ulubione potrawy :)
[Re: Linc]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
Chciałem napisać jajecznica, dobrze że przeczytałem temat  Kartacze są przepyszne  Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro. Składniki: 1,2 kg mączystych ziemniaków 40 dag mielonej wieprzowiny 30 dag mielonej wołowiny 2 cebule łyżeczka oleju po 5 dag słoniny i boczku sól, pieprz Sposób przyrządzenia:Połowę ziemniaków obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Sok zachować, odstawić w misce na ok. 30 minut. Resztę ziemniaków wyszorować, ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać, jedną podsmażyć na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej, zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno kawałki grubości około 2 cm, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski wielkości małego jabłka. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 50 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, wytopić, dodać resztę cebuli, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą. Aż mi się jeść zachciało 
|
Do góry
|
|
|
|
#2353582 - 20/05/2008 03:51
[Re: Rusty]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
Thrall zmiażdżył  Jest to przepis uniwersalny. Można też smalec zastąpić innymi składnikami: masłem pasztetem paprykarzem turystyczną Jak widać, jest to potrawa, z którą można eksperymentować na różne sposoby 
|
Do góry
|
|
|
|
#2353597 - 20/05/2008 03:54
[Re: bazyl]
|
aka Schranzer
Meldunek: 16/01/2005
|
No to jedziemy dalej. 2 dania za 2 złote. Kupujemy zupkę chińską i keczup. Oddzielamy makaron i przyprawy od zupki. Do gotującej wody wrzucamy przyprawy. Mamy zupę  Na drugie danie gotujemy makaron, polewamy keczupem i mamy spaghetti po studencku. 
|
Do góry
|
|
|
|
#2353609 - 20/05/2008 03:58
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/09/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2353612 - 20/05/2008 03:59
[Re: Kylo]
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2353621 - 20/05/2008 04:02
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/04/2006
|
No to jedziemy dalej. 2 dania za 2 złote. Kupujemy zupkę chińską i keczup. Oddzielamy makaron i przyprawy od zupki. Do gotującej wody wrzucamy przyprawy. Mamy zupę  Na drugie danie gotujemy makaron, polewamy keczupem i mamy spaghetti po studencku. leze 
|
Do góry
|
|
|
|
#2353627 - 20/05/2008 04:05
[Re: Bzyku]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
O to, to, to ! Szaszłyki są boskie  Oczywiście umiejętnie zrobione.
|
Do góry
|
|
|
|
#2353652 - 20/05/2008 04:11
[Re: Szewa]
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
O to, to, to ! Szaszłyki są boskie  Oczywiście umiejętnie zrobione. Polędwica, słonina, cebula, przyprawy - robione obowiązkowo na ognisku i polane piwem. Miodzio A oto najnowszy krzyk mody - kanapka ZUS-owska: 
|
Do góry
|
|
|
|
#2353722 - 20/05/2008 04:36
[Re: $port]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/09/2004
|
Burrito
Nalesnik - z maki przennej robiony na duzej patelni podobnie jak zwykly nalesnik, odstawiony na 2 godziny aby ochlonal. farsz: mieso z kurczaka-podsmazone na patelni, pomidor, ogorek, cebula, papryka, przyprawy do smaku sol i pieprz oraz OBOWIAZKOWO COS OSTREGO!!!
To czym różni się burrito od tortili ? 
|
Do góry
|
|
|
|
#2353820 - 20/05/2008 05:25
[Re: kfjatek]
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
Burrito
Nalesnik - z maki przennej robiony na duzej patelni podobnie jak zwykly nalesnik, odstawiony na 2 godziny aby ochlonal. farsz: mieso z kurczaka-podsmazone na patelni, pomidor, ogorek, cebula, papryka, przyprawy do smaku sol i pieprz oraz OBOWIAZKOWO COS OSTREGO!!!
To czym różni się burrito od tortili ?  Bardzo sie rozni. To co zwykles jadac w pies-budach na miescie nie przypomina ani jednego ani drugiego. Czerwone Sombrero, mozesz sprobowac, mimo ze i tak mizernie podaja to przynajmniej roznozniaja jedno od drugiego
|
Do góry
|
|
|
|
#2365335 - 24/05/2008 23:39
[Re: Kameleon]
|
?
Meldunek: 23/09/2006
|
Chciałem napisać jajecznica, dobrze że przeczytałem temat  Kartacze są przepyszne  Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro. Składniki: 1,2 kg mączystych ziemniaków 40 dag mielonej wieprzowiny 30 dag mielonej wołowiny 2 cebule łyżeczka oleju po 5 dag słoniny i boczku sól, pieprz Sposób przyrządzenia:Połowę ziemniaków obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Sok zachować, odstawić w misce na ok. 30 minut. Resztę ziemniaków wyszorować, ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać, jedną podsmażyć na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej, zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno kawałki grubości około 2 cm, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski wielkości małego jabłka. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 50 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, wytopić, dodać resztę cebuli, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą. Aż mi się jeść zachciało w przepis wkradł się chochlik  czas gotowania to ok.5 a nie 50 minut. Nie było mnie w kuchni z 10 i jak zajrzałem do garnka, na powierzchni pływało samo mięso a z ciasta zrobiła się "lapatocha". Takim oto sposobem, na obiad będą pulpety z sosem pieczeniowym 
|
Do góry
|
|
|
|
#2498497 - 23/07/2008 06:36
[Re: Maldini$$]
|
rzut rozny
Meldunek: 10/05/2005
|
Schabowy z frytkami Placek po węgiersku, albo zbójnicku albo jeszcze jakoś... Ogólnie chodzi o placka ziemniaczanego z gulaszem złożonego na raz a na wierzchu pomidor i żółty ser który się rozpuści... ....i Kolega wie co dobre <mniam> :)))))
|
Do góry
|
|
|
|
#2498590 - 23/07/2008 07:04
[Re: fala]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/08/2006
|
ja ostatnio chili szamię, dobre na trawienie. z grilla bardzo dobra jest karkowka w miodzie i w soku pomaranczowym. lubie poeksperymentowac ale też zdrowo. sos taco mi ostatnio wyszedł całkiem fajny, teraz sadze sie na gaspacho i suszi. jestem fanem ostrej i orientalnej kuchni, tylko ciezko bedzie u mnie w miescie dostac wasabi  mysle ze tego wodorosta juz predzej ale to niekoniecznie... k***wa 400k ludzi i nikt nie pomyslal zeby wasabi sprzedawac, nawet papryki chili nie moge dostac tylko z proszku musze walic  w koncu ursus upadł i od tylu lat nie umiemy sie po tym podniesc...
|
Do góry
|
|
|
|
#2502255 - 25/07/2008 00:42
[Re: anfa_]
|
member
Meldunek: 14/08/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2503858 - 25/07/2008 16:53
[Re: Fro_Lech]
|
member
Meldunek: 06/10/2003
|
chleb + ser żółty + cebula + przecier pomidorowy - klasyk PETARDA!!  Jednak zamiast przecieru polecak ketchup z Włocławka!!!
|
Do góry
|
|
|
|
#2503910 - 25/07/2008 18:12
[Re: loopo2005]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/01/2004
|
Potrawa al'a DS 10 PG by krolik : ryz z cebula i ketchupem. Przygotowanie: gotujemy woreczek ryzu, cebule kroimy i podsmazamy. calosc przyprawiamy ketchupem. Gnacik moze skorzystasz fakt faktem ze to "danie" kiedys krolowalo na Wyspianskiego a nie "do studzienki" 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|