W sumie do 10k to mozna pomysleć na Astrą I. W tej cenie jest bardzo duży wybór i mozna spotkać naprawdę mało używane. Silnik 1.6 75KM jest bardzo oszczedny a ew. gaz LPG chodzi bardzo dobrze.
Minusy to takie, że sylwetka już dość stara a w wersji 3 drzwiowej jest już mniejszy wybór. Przy 5 drzwiowej jest dużo łatwiej wybierać. Jest opinia, że blachy są gorsze ale takie problemy sa raczej przy autach naprawianych. Dobrze utrzymane auto nie powinno miec problemów z korozja.
Mozna trafić niezły samochód. Tutaj tak 1. z brzegu oferta:
http://www.allegro.pl/item376591984_opel_astra_1_6_8v.htmlCos tego typu warto rozpatrzeć w tym przedziale cenowym.
To jest jedynie taka moja propozycja. Tutaj oferta wzieta przypadkowo i nie jest to zadne auto znajomego czy rodziny

Z innych aut to:
Civic - ale tutaj trzeba dobrze poszukać bo również w Europie 3 drzwiowe są popularne wsród młodych ludzi i nie jest trudno o auto po młodym amatorze wyścigów samochodowych

Do tego w Polsce dość drogie rocznikowo ale raczej niezawodne.
Punto - może być ale to zawsze segment niższy, jednak ciasne nie jest.
Golf III - może nie ma dobre opinii ale w benzynie jest dużo ciekawych aut. Można z konca produkcji, 1.8 dobrze chodzi ale oszczedny zbytnio nie jest.
Bravo/Brava - jakoś wykonczenie na niskim poziomie, w sumie ujdzie ale trzeba dobre auto znalezc. No i warto posledzić opinie na temat silników. Są duże roznice wiec lepiej się nie pakować w jakąs awaryjną jednostke.
VW Polo - rocznikowo to drogie, nieraz trzeba dać wiecej niz za Golfa. a wiadomo, że jest mniejszy. Nie lubie małych aut więc nie polecam

Ale podobno ludzie nie narzekaja ...
Mazda 323F - tak zarzuciłem propozycję bo ostatnio coś kuzyn zachorował na to auto. Mozna wziąć pod uwagę. Mazdy są dość bezawaryjne. jednak w przypadku montowania gazu bez sekwencji nie da rady.
Hmm, już nie mam ciekawych pomysłów.
Radziłbym kupować jakichś bardziej znany model. Można w sumie kupić jakiegoś francuza itp ale przy ew. odsprzedazy w niedlugim czasie moze byc problem. Niby nieraz auto jest dobre ale potem przy takim zastoju na rynku ciezko znalezc nabywce. Chyba, że będzie to naprawde duża okazja. Jednak o takie naprawde trudno a dla mało obytego w temacie łatwo o błąd.