#2442711 - 24/06/2008 19:49
Re: Paryż
[Re: globus]
|
member
Meldunek: 31/07/2007
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2443453 - 24/06/2008 22:19
[Re: lelu]
|
Porucznik
Meldunek: 15/04/2005
|
Zależy jaką  dysponujesz na prezenty  Perfumy przy słabym kursie Ojro opłaca się jak najbardziej kupić. Miejsca do odwiedzenia: jest tego multum: Luwr, wieża, Łuk, Bazylika Sacre Coeur ( swietne widoki wokół, polozona jest wysoko, dlatego widać baaardzo fajnie cały Paryż), muzemum Pompidou, dzielnia La Defense - nowoczesna, swietne budynki, rejs po Sekwanie też warto odbyć. Oczywiście odwiedzić stadiony  Mozna się wybrać do Disneylandu, ubaw na cały dzień. no i jak będziesz chciał ten cos tam to lasek Bulonski  Zabytkow i ciekawych jeszcze jest mnostwo tam mnostwo, te tak na szybko mi do głowy wpadły Jak coś sobie przypomne to napisze 
|
Do góry
|
|
|
|
#2444120 - 25/06/2008 00:16
[Re: podstawek]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/04/2006
|
jeszcze można dorzucić Wersal, plac Concorde, katedra Notre-Dame, Sorbona
generalnie nie lubię wycieczek, gdzie głównym zadaniem jest zwiedzanie, ale Paryż jest całkiem inny. Piękne miasto. Jeśli będziesz nie dłużej niż tydzień to i tak ledwo wyrobisz się zwiedzając te najbardziej znane zabytki no sorki ale wycieczka jakie ma inne zadanie niz zwiedzanie ?
|
Do góry
|
|
|
|
#2444924 - 25/06/2008 03:53
[Re: Linc]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/05/2003
|
nie spodziewalem sie tylu odpowiedzi, dzieki bardzo  wiem ze miejsc do zwiedzania jest masa, mam tylko 3 dni, slyszalem ze wynajecie roweru to dobra rzecz, jakas siec tam maja, ktos wie czy te roweromaty przyjmuja cos innego niz karta kredytowa ? i czy na jedna mozna kilka rowerow ? Z angielskim rzeczywiscie licho u nich ;/ stronki o tych rowerach nieprzetlumaczyli do konca nawet. Jakies inne porady poza miejscami do odwiedzenia ?
|
Do góry
|
|
|
|
#2445012 - 25/06/2008 04:25
|
veteran
Meldunek: 02/11/2002
|
Tu jest po angielsku o tych rowerach http://www.en.velib.paris.fr/abonnements_tarifs/les_tarifs/au_dela_des_30_premieres_minutesi oplata za to jest tylko karta bankowa.tak naprawde to konca nie orientuje sie jak to dziala,bo nie korzystalem z tego nigdy. Ale jesli jedziesz tylko na 3 dni to raczej radzilbym Ci metro,bez problemu wszedzie w miare szybko dojedziesz.I w kasie popros bilet jakis turystyczny(moze nawet jest opcja 3-dniowa)bo normalnie zwykly kosztuje 1.50 Euro.i za kazdym razem musialbys kopowac,wiec nie kalkuluje sie. Jak masz jeszcze jakis pytania to smialo.
|
Do góry
|
|
|
|
#2445024 - 25/06/2008 04:30
[Re: verseau]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/09/2006
|
Jedyne co warto odwiedzić w Paryżu i okolicach to Disneyland, reszta to zdecydowanie przereklamowane dziadostwo ;]
|
Do góry
|
|
|
|
#2445044 - 25/06/2008 04:36
[Re: zostać modem_MLS]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
Jedyne co warto odwiedzić w Paryżu i okolicach to Disneyland, reszta to zdecydowanie przereklamowane dziadostwo ;] Słyszałem, ze aby wyjść naprzeciw takim "gustom" w kazdym z zamków nad Loarą maja otworzyc McDonalda.
|
Do góry
|
|
|
|
#2445049 - 25/06/2008 04:39
[Re: Linc]
|
old hand
Meldunek: 02/01/2003
|
jeszcze można dorzucić Wersal, plac Concorde, katedra Notre-Dame, Sorbona
generalnie nie lubię wycieczek, gdzie głównym zadaniem jest zwiedzanie, ale Paryż jest całkiem inny. Piękne miasto. Jeśli będziesz nie dłużej niż tydzień to i tak ledwo wyrobisz się zwiedzając te najbardziej znane zabytki no sorki ale wycieczka jakie ma inne zadanie niz zwiedzanie ? pewnie chodzilo o zwiedzanie typu chodzenie po zabytkach, ja tez za bardzo tego nie lubie, wolalbym poszalec na jakichs dyskotekach ogolnie zabawic sie 
|
Do góry
|
|
|
|
#2445059 - 25/06/2008 04:46
[Re: Amkwish]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/02/2003
|
Jedyne co warto odwiedzić w Paryżu i okolicach to Disneyland, reszta to zdecydowanie przereklamowane dziadostwo ;] Słyszałem, ze aby wyjść naprzeciw takim "gustom" w kazdym z zamków nad Loarą maja otworzyc McDonalda. Koniecznie z McDrive, po co w ogóle wysiadać z samochodu  A tak serio, to jeśli chodzi o transport po Paryżu to też polecam metro, szybki i bezproblemowy dojazd wszędzie gdzie potrzeba.
|
Do góry
|
|
|
|
#2453121 - 28/06/2008 16:45
[Re: Ghost]
|
addict
Meldunek: 25/01/2008
|
Polecam szczególnie Paryż nocą..przepięknie oświetlony,tętniący życiem..(przy okazji nie rzuca się w oczy syf ,który jest w mięscie za dnia)...wąskie uliczki,kawiarenki,doskonałe wino w nich...najfajniejszę są knajpki ,które z zewnątrz wyglądają na niezbyt zachęcające ,jednak można tam smacznie i niedrogo zjeść co jest bardzo ważne jesli mamy ograniczony budzet;)warte obejrzenia ,a nie wspomniane wcześniej mosty nad sekwaną..polecam również śniadanie w parku przy wieży..bez problemu można rozłożyc kocyk i skonsumować co nieco popijając winem..i choć mnóstwo tam żandarmerii i wojska ,nikt się nie czepia ,że konsumuję się alko pod chmurką;) w trzy dni nie da się zobaczyć wszystkiego..na sam Luwr śmiało można by poświecić cały dzień..ale warto zobaczyć przy pierwszej wizycie najsłynniejsze i najbardziej znane miejsca ,które opisywane było przez poprzedników..z mojej strony ogromne wrażnenie wywarły na mnie kramiki tuż przy rzece,a w nich stare dziadki sprzedające książki,różnego rodzaju pamiątki i bibeloty...pokazy artystyczne,wszelkiego rodzaju malarskie popisy i akrobatyczne ewolucje..jest tego mnóstwo i życia człowiekami nie starczyłoby aby poznać maisto w pełni..jednakże można w nim się zakochać od pierwszego wejrzenia.. Paryż jest jak piękna kobieta-olśniewający i zniewalający...
powodzenia na drodze "odkrywania" Paris
|
Do góry
|
|
|
|
#2454659 - 29/06/2008 04:34
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/03/2003
|
nie spodziewalem sie tylu odpowiedzi, dzieki bardzo  wiem ze miejsc do zwiedzania jest masa, mam tylko 3 dni, Jakies inne porady poza miejscami do odwiedzenia ? Ma cos to miasto w sobie ,brudne zatłoczone ale chetnie sie tam wraca. Jednak 3 dni na pobyt w Paryzu to smiesznie mało.Od razu odpuśc sobie Wersal , dwie bite godziny w kolejce po bilety to minimum w sezonie. Podobny cyrk pod Luwrem a i w innych znanych obiektach odbebnisz swoje przy goracych dniach czlowiek ma dosc wszystkiego po odbebnieniu kolejki. Ale jesli juz koniecznie chcesz zaliczyc glówne zabytki wykup sobie koniecznie tzw "Paris Museum Pass " karta ta umozliwi Ci wstęp bez kolejek. Daj sobie spokój z rowerem , metro jest tak rozbudowane że praktycznie wszedzie nim dojedziesz.Tu tez warto kupic bilet np 10 cio przejazdowy czy kilkudniowy, 3 dni to za malo aby stac w kolejkach , trzeba czas wykorzystac na maxa no i przy okazji zaplacisz mnniej, zaoszczedzisz jakies 20 pare %. Rózowy wiatrak tez sobie odpusc , ludzi masa , kolejka przed wejsciem kilkaset osób , glównie skosnoocy i ruscy.Lepiej połazic po pobliskim Pigalaku i Montmartre.Fajna wieczorami panuje tu atmosfera ale ale uczule Cie tu na nagabywaczy przed knajpami czy teatrzykami z sexem na live, fakt ze wstep czesto jest za darmo ale za to drinki obowiazkowe , w cenach kilkukrotnie wyższych anizeli a normalnych knajpkach gdzie i tak nie jest tanio. Powodzonka i milych wrażen.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|