Goget a jak jest z oplatami korzystania z www przez opere w Nokii N73, mam ten telefon ale korzystam jedynie z livescora w Fonbecie bo tanio
Generalnie to zależy od tego czy używasz Opery czy Opery Mini. Opera otwiera strony takie jakie są i taki onet może ci zająć nawet 1 MB. Zawsze możesz jednak wyłączyć pobieranie obrazków, javy itd. Opera Mini wszystkie strony najpierw przetwarza i zajmują one nie raz mniej niż przy korzystaniu ze standardowej przeglądarki w telefonie. Jak jeszcze wyłączysz obrazki to wychodzą grosze.
Poniżej kilka przykładowych stron :
Strona główna Forum mecz.pl z obrazkami : 20 kb
Strona główna Forum mecz.pl bez obrazków : 10 kb
Sport.onet.pl z obrazkami : 41 kb (4 kb na stronie lajt.onet.pl/sport)
Sport.onet.pl bez obrazków : 6 kb (2 kb na stronie lajt.onet.pl/sport)
Livescore.com z obrazkami : 6 kb
Livescore.com bez obrazków : 3 kb
Expekt.com z obrazkami : 47 kb
Expekt.com bez obrazków : 5 kb
Allegro.pl z obrazkami : 30 kb
Allegro.pl bez obrazków : 3 kb
Ja płacę 1 grosz za 10 kb. Miesięcznie mam w Orange pakiet 50 MB i naprawdę ciężko to wykorzystać. Jak ktoś ma stały dostęp do neta i z tego w komórce korzysta jedynie poza domem to tak z 10 MB miesięcznie powinno spokojnie wystarczyć. W przeliczeniu to jest prawie 3,5 tysiąca odświeżeń strony livescore czy pojedyńczych przeczytanych wiadomości na onecie.
Iphonem się nie bawiłem jeszcze, ale widziałem prezentacje. Polemizowałbym ze stwierdzeniem, że najnowsze modele Nokii mu ustępują.