Strona 8 z 17 < 1 2 ... 6 7 8 9 10 ... 16 17 >
Opcje tematu
#2759137 - 03/12/2008 06:10 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: Conrad]
odgdog Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/08/2004
Fragment uzasadnienia projektu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Quote:
Komisja Europejska zarzuciła Rzeczypospolitej Polskiej niezgodność z TWE i PEOG polskich przepisów podatkowych dokonujących rozróżnienia między opodatkowaniem wygranych w loteriach, grach i zakładach wzajemnych
w zależności od tego, czy dochody te zostały uzyskane na terytorium Rze-czypospolitej Polskiej, czy poza jej terytorium.
Obecnie zwolnione z opodatkowania są wygrane w kasynach gry, wideolote-riach, grach na automatach, grach na automatach o niskich wygranych oraz grach bingo pieniężne i fantowe w całości oraz wygrane w grach liczbowych, loteriach pieniężnych, grze telebingo, zakładach wzajemnych, loteriach promocyjnych, loteriach audioteksowych i loteriach fantowych, jeżeli jednorazowa wartość tych wygranych nie przekracza 2 280 zł, pod warunkiem że te gry i zakłady są urządzane i prowadzone przez uprawnione podmioty na podstawie polskich przepisów o grach i zakładach wzajemnych (a więc na tery¬torium Rzeczypospolitej Polskiej). W przypadku gdy wygrane te przekraczają kwotę 2 280 zł, podlegają opodatkowaniu 10 % zryczałtowanym podatkiem dochodowym od całości wygranej.
Natomiast wygrane w analogicznych grach i zakładach urządzanych i prowadzonych na podstawie przepisów obowiązujących w innych pań-stwach UE lub EOG nie korzystają z powyższych zwolnień podatkowych i podlegają opodatkowaniu według skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1 ustawy.
W odpowiedzi na zarzuty Komisji Europejskiej, Rząd Rzeczypospolitej Polskiej zobowiązał się do zmiany przepisów różnicujących opodatkowanie dochodów uzyskanych z loterii, gier i zakładów wzajemnych, w zależności od tego, czy zostały uzyskane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, czy też w innych państwach członkowskich UE.
Zaproponowana zmiana zapewnia równe traktowanie podatkowe wygranych w wyżej wymienionych grach i zakładach wzajemnych, bez względu na to, czy zostały one uzyskane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, czy też w innych państwach członkowskich UE.(...)

Ustawa przeszła i już jest podpisana przez Leszka. Wchodzi w życie 1.01.09.

Także jeżeli chodzi o buków z UE, to przy jednorazowych wygranych do 2280 zł jest spokój. Nie może to też być nielegalne, bo jak mamy płacić podatek od przestępstw ;\)

Powyżej powinno się płacić podatek 10%. Nie chce mi się obecnie myśleć dokładnie co i jak. Ale po szybkiej analizie ustawy widzę że nie ma napisane kiedy należy ten podatek wpłacić.
Coś się ruszyło.

Do góry
Bonus: Unibet
#2759179 - 03/12/2008 06:30 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: odgdog]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/09/2003
Odgdog,

jaka ustawa? masz gdzieś tekst?

Jaki podatek? I na jakiej podstawie? Wydruku z konta u buka? Do wglądu u źródła na żądanie US?

Nie przekonuje mnie to.

Do góry
#2759201 - 03/12/2008 06:37 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: z o ® r o]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

A jeśli wypłacę sobie 10 000zł na konto to może oznaczać, że należny podatek to 0 zł (jeśli wszystkie wygrane były poniżej 2280) a równie dobrze może to być 100 000 zł (wszystkie stawki większe od 2280 a yield 10%).

Kolejny martwy, bzdurny przepis? Ale może będzie to przyczynkiem do jakichś precedensów. Na przykład 1 osoba na 200 zdecyduje się jednak podatek zapłacić - ciekawe co wtedy.

Do góry
#2759233 - 03/12/2008 06:54 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: z o ® r o]
AGASSI Offline
Knockin' On Heaven's Door

Meldunek: 21/03/2007
Originally Posted By: z o R r o
Odgdog,

jaka ustawa? masz gdzieś tekst?

Jaki podatek? I na jakiej podstawie? Wydruku z konta u buka? Do wglądu u źródła na żądanie US?

Nie przekonuje mnie to.
jeśli JA znalazłem to Ty tym bardziej powinieneś \:p BTW zamiast znowu narzekać podziękuj oddogowi,że chciało Mu się tyle stron wertować

Do góry
#2759237 - 03/12/2008 06:57 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: AGASSI]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Agassi, ja nawet nie próbowałem szukać. Poszukam jeśli COKOLWIEK będzie tu się trzymało kupy ;\) Bo wątpię żebym znalazł tam coś ciekawego. Na razie jest to dla mnie kolejny martwy przepis, który - o ile w ogóle ma zastosowanie do zakładów on-line - praktycznie niczego nie zmienia.

Do góry
#2759292 - 03/12/2008 07:43 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: z o ® r o]
odgdog Offline
Carpal Tunnel

http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/1075.htm
to powyżej, to fragment z uzasadnienia do projektu 1075.

@zorro: mnie też to się kupy nie trzyma, jest niespójne itp. zobaczymy jak to później będzie chodziło. Na razie o tym nie myślę. mam ważniejsze rzeczy na głowie

@agassi: ustawę czytałem, powiedzmy w celach zawodowych, \:\)

Do góry
#2759297 - 03/12/2008 07:49 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: odgdog]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Do weekendu jestem zajęty wyjazdami tak więc nie mam siły czytać, ale jeśli nie ma tam wzmianki o nasyłaniu służb antyterrorystycznych na zwykłych graczy i cenzury/blokady adresów internetowych jak to ma miejsce w krajach 3-go świata to zapewne jest to krok w dobrym kierunku.

Do góry
#2759302 - 03/12/2008 07:56 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: Conrad]
odgdog Offline
Carpal Tunnel

nie pasuje mi to jak cholera. nic się nie trzyma kupy :|
Pojawiają mi się nowe wątpliwości.

Zobaczymy co fachowcy z portali "hazardowych" napiszą.

Do góry
#2759308 - 03/12/2008 08:02 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: odgdog]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

No nijak to się kupy nie trzyma (z tego co tu piszecie, bo w tekst nie zaglądałem). To może oznaczać, że omawiane zmiany w przepisach nie dotyczą zakładów zawieranych przez Internet - to najlogiczniejsze moim zdaniem wytłumaczenie.

Do góry
#2759312 - 03/12/2008 08:13 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: z o ® r o]
odgdog Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: z o R r o
No nijak to się kupy nie trzyma (z tego co tu piszecie, bo w tekst nie zaglądałem). To może oznaczać, że omawiane zmiany w przepisach nie dotyczą zakładów zawieranych przez Internet - to najlogiczniejsze moim zdaniem wytłumaczenie.

Wchodzimy w wykładnię przepisów prawa ;\)
Przepis mówi jasno, że zwalnia się od podatku "wygrane w grach liczbowych, loteriach pieniężnych, grze telebingo, zakładach wzajemnych, loteriach promocyjnych, loteriach audioteksowych i loteriach fantowych, jeżeli jednorazowa wartość tych wygranych nie przekracza 2 280 zł, [b]urządzanych i prowadzonych przez uprawniony podmiot na podstawie przepisów o grach i zakładach wzajemnych obowiązujących w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego[b]”. A powyżej tej kwoty - 10%.
Zatem nie ma mowy o tym gdzie, w jakim czasie, i w jaki sposób zawierany był zakład. i tej wersji będę się trzymał do końca. \:p W razie problemów ze skarbówką w tym zakresie podam na priv namiary \:D może jakąś zniżkę da się załatwić ;\)
(żart) ;\)

Do góry
#2759322 - 03/12/2008 08:30 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: odgdog]
Conrad Offline

OK, czyli postanowili wypełnić literę prawa europejskiego i na takich samych zasadach traktować zagraniczne podmioty (z UE lub kilku państw w "EOG") i podatek już tylko obowiązuje jeśli wygrana będzie przekraczała te same limity co są ustawione dla polskich buków (nie mogliby dla zagranicznych zdjąć a dla polskich już nie). Jeśli dobrze to rozumiem to jest to wielki krok do przodu pod względem tego co było, bo wreszcie jest jasno napisane że można grać w europejskich bukach.

Do góry
#2759329 - 03/12/2008 08:36 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: Conrad]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Rozumiem, że jak ktoś kosi kupony powyżej 2280zł to robi skan i wysyła pieniądze do US?

A co z "podmiotami" spoza EOG?

Do góry
#2759334 - 03/12/2008 08:39 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: micha$]
Conrad Offline

Jak powyżej to trzeba by było przeczytać ustawę, ja akurat czytam tylko te najważniejsze fragmenty przedstawione przez Odgdog'a.

Jeśli firma jest spoza UE i EOG to też jest ok jeśli ma licencję w UE. Centrebet taką posiada w Wielkiej Brytanii, trzeba by było sprawdzić co z Pinnacle, być może też tam ma. Gorzej z jakimś Olympic...

Do góry
#2759340 - 03/12/2008 08:43 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: Conrad]
odgdog Offline
Carpal Tunnel

Proponuję zrobić na początku stycznia i zadzwonić do US, powiedzieć, że się wygrało 3000 przez neta i zapytać się co z tym fantem zrobić ;\) Oczywiście bez danych osobowych ;\)

@Conrad: pozostaje jeszcze kks. O tym nie ma słowa. Dlatego coś mi tu śmierdzi

Do góry
#2759341 - 03/12/2008 08:46 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: odgdog]
Conrad Offline

Kks?

A co się dzieje z reklamą, czy będzie zabroniona (czyli de facto zlimitowana do reklam online) czy nie wprowadzono zakazu "fizycznych" reklam w Polsce?

Do góry
#2759343 - 03/12/2008 08:50 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: Conrad]
odgdog Offline
Carpal Tunnel

kodeks karny skarbowy, które karze gry, reklamy itp.

To pozostaje bez zmian, co powoduje we mnie zmieszanie.

Do góry
#2759348 - 03/12/2008 08:55 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: Conrad]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Conrad
OK, czyli postanowili wypełnić literę prawa europejskiego i na takich samych zasadach traktować zagraniczne podmioty (z UE lub kilku państw w "EOG") i podatek już tylko obowiązuje jeśli wygrana będzie przekraczała te same limity co są ustawione dla polskich buków (nie mogliby dla zagranicznych zdjąć a dla polskich już nie). Jeśli dobrze to rozumiem to jest to wielki krok do przodu pod względem tego co było, bo wreszcie jest jasno napisane że można grać w europejskich bukach.
O, są już pierwsze "luźne" interpretacje ;\)

Do góry
#2759350 - 03/12/2008 08:57 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: odgdog]
Conrad Offline

No właśnie, przydałoby się zrobić "update" KKS. Tam jest mowa o zagranicznych podmiotach i może wobec tego przyjmuje się, że "uprawniony podmiot na podstawie przepisów o grach i zakładach wzajemnych obowiązujących w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego" nie jest traktowany jako podmiot zagraniczny?

Trzeba poczekać aż prawnicy to ocenią.

Do góry
#2759687 - 03/12/2008 19:48 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: Conrad]
Loony25 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/01/2005
a w zasadzie to jak oni będą to wszystko sprawdzać? wejdą na konta netellera moneybookers? :D:D

Do góry
#2759705 - 03/12/2008 20:30 Re: NOWELIZACJA USTAWY O GRACH I ZAKŁADACH WZAJEMNYCH [3] [Re: Loony25]
Master.com back Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/08/2004
Korzystając z chwili przerwy w pracy napiszę na prędce kilka słów.
Otóż wspomniany już wyżej Kodeks karny skarbowy w art. 107 owszem panalizuje urządzanie lub prowadzenie gier i zakładów wzajemnych. Przeto jest wskzane literalnie co ów przepis penalizuje.

Dopiero zatem gdy sprawca (Pan X) naruszy porządek prawny w zakresie urządzania i prowadzenia gier i zakładów wzajemnych, będzie (nasz Pan X) godzic w interes finansów publicznych oraz monopol Państwa w tej sferze, bo Państwo taki monopol oczywiście ma. Przypomina, wskazuje to art. artykuł 3 Ustawy o grach i zkaładach wzajemnych, który wyraźnie stanowi, że urządzanie i prowadzenie działalności w zakresie gier losowych, zakładów wzajemnych, gier na automatach i gier na atuomatach o niskish wygranych jest dozwolone wyłącznie na zasadach określonych w tej ustawie. Prowadzenie zaś działalności w zakresie gier liczbowych, loterii pieniężnych, wideoloterii i gry telebingo stanowi monopol Państwa.

Należy pamiętać, że, pojęcia określające przedmioty czynności wykonawczych, tj.: gra losowa, gra na automacie, gra na automacie o niskich wygranych, wreszcie - zakład wzajemny wywodzą się z ustawy o grach i zakładach wzajemnych, a wg. art. 2 ust. 1 tejże ustawy, grami losowymi są gry o wygrane pieniężne lub rzeczowe, których wynik w szczególności zależy od przypadku, a warunki gry określa regulamin.

Na koniec słowa jedno z dr prawa podatkowego, możliwe, że nie przytoczę dosłownie: "W boga wszyscy nie wierzemy, w istnienie fiskusa owszem."

Loony25 - Nie "wejdą".

Pozdrawiam.
Słonecznego dnia i przed wszystkim spokoju.

Do góry
Strona 8 z 17 < 1 2 ... 6 7 8 9 10 ... 16 17 >