Opcje tematu
#280346 - 14/01/2005 12:35 Marże bukmacherów
Bocian20002 Offline
member

Meldunek: 12/06/2004
Witam

Czytając wątek "Kursy a prawdopodobieństwo" zacząłem zastanawiać się, czy jest gdzieś na necie baza danych dotycząca średnich marż różnych bukmacherów na poszczególne sporty/zdarzenia.

Jeżeli nie, może warto byłoby stworzyć coś takiego? Robota żmudna, wydaje się, że aby wyniki badań były w miarę reprezentatywne, trzeba przebadać przynajmniej po 5 zdarzeń z danego rodzaju (np. Premiership 1x2 etc.) i uśrednić wyniki.

Myślę, że takie informacje byłyby bardzo przydatne - ludzie specjalizujący się np. w tenisie mieliby łatwiejszy wybór i mogli grać np. w Pinnacle zamiast u Will Hilla, bo tam marża byłaby najkorzystniejsza (najniższa). Przykład poglądowy, choć pewnie dość trafny

Zapraszam do burzliwej dyskusji

pzdr

bocq

Do góry
Bonus: Unibet
#280347 - 14/01/2005 12:51 Re: Marże bukmacherów
tapirN Offline
member

Meldunek: 28/10/2004
Bocianie chyba czas wyruszyc wreszcie do cieplych krajow, bo przeciez nie jest istotne czy sprzedajac Ci chipsy TESCO zarabia wiecej niz Biedronka, wazne gdzie Tobie sie bardziej oplaca, dobrze mowie..?

Do góry
#280348 - 14/01/2005 13:09 Re: Marże bukmacherów
Bocian20002 Offline
member

Tapirze, wolisz mieć większą czy mniejszą szansę na zwycięstwo w długim okresie? Im większa marża bukmachera, tym mniej twoich pieniędzy jest "inwestowanych" i ma szansę przynieść profit. Przemyśl to.

Sprawdziłem sobie kursy Pinnacle i Will Hilla na przykładowy mecz drugiej ligi Francuskiej Angers - Dijon

Pinnacle 2,28 - 3,32 - 2,78
WillHill 2,30 - 2,62 - 3,20

Marża Pinnacle: 9,9%
Marża WillHill: 12,9%

Odpowiednie wyliczenia przewijają się w co drugim wątku w tej części forum

Oczywiście można zwracać uwagę, że marża to nie wszystko, że ważne przewartościowane kursy (w powyższym przykładzie albo na remis, albo na away win - kto ma rację? ) , valuebety, surebety, blabla... Jednak myślę, że takie informacje byłbyby przydatne dla społeczności grających. Ja np. chcąc grać tylko drugą ligę Francuską nie wybrałbym WillHilla (jeśli powyższy przykład kursów jest reprezentatywny dla całego zbioru kursów) bo marża za duża, a przynajmniej większa niż w Pinnacle...

pzdr

bocq

Do góry
#280349 - 14/01/2005 13:16 Re: Marże bukmacherów
nowy WK Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/11/2004
Zobacz jaka bedzie marza w Pinnacle na handicapy w tym meczu.
Wg mnie nia ma co robic takiego zestawienia. Mniej wiecej jest to zrobione na SBR (tzn. jest napisane kto ma niskie marze kto wysokie itp.) Jest duzo innych szczegolow ktorymi roznia sie bucki i to w SBR jest mniej wiecej zebrane wszystko razem.

Marza w roznych meczach u tego samego bucka bedzie inna a u wielu buckow zmienia sie w zaleznosci od tego ile kto stawia na dana opcje - w zwiekszaniu marzy chyba najlepsze jest GB - automat potrafi zwiekszyc marze nawet do 30% i potem dopiero zmieniaja oba kursy i zmniejszaja marze.

Wojtek

Do góry
#280350 - 14/01/2005 13:54 Re: Marże bukmacherów
lukboj Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/05/2002
A mnie to też bardzo interesuje, sam o tym kiedyś myslałem to bardzo dobry pomysł, nie musi być przeciez dokładnie wystarczy wskazać, że na przykład Pinnacle jeśli chodz o US Sports ma najmniejszą marże spośród wszystkich buków itd.

Do góry
#280351 - 14/01/2005 14:14 Re: Marże bukmacherów
tapirN Offline
member

Meldunek: 28/10/2004
Quote:

Tapirze, wolisz mieć większą czy mniejszą szansę na zwycięstwo w długim okresie? Im większa marża bukmachera, tym mniej twoich pieniędzy jest "inwestowanych" i ma szansę przynieść profit. Przemyśl to.

Jasne ze licze na dlugoterminowy zysk, natomiast na osiagniecie tegoz celu kompletnie zadnego wplywu nie ma mniejsza/wieksza marza, jaka dana firma naklada na wystawiane kursy. Wpadasz w swym rozumowaniu na pulapke logiczna, ale o tym niech opowie karl popper.
Jesli to o czym mowisz ma jakiekolwiek zastosowanie, to tylko do zmniejszania dlugoterminowych strat podczas gry "w ciemno". Fantasmagoria normalnie.

Dodatkowo, nie zapomnij ze marze mozna rowniez interpretowac jako wskaznik "jakosci" kursow. Przeciez latwiej wygrac z pazernym idiota niz z nibyhojnym spryciarzem, kak ty dumajesz?

Skoro juz sie tak wplatalem w te dyskusje to nie moge nie dodac: Przemysl to przyjacielu.

Do góry
#280352 - 14/01/2005 14:23 Re: Marże bukmacherów
Bocian20002 Offline
member

Tapirze, jaki/jakie grasz najczęściej sporty i u jakiego/jakich buków?

Do góry
#280353 - 03/03/2005 20:39 Re: Marże bukmacherów
wik_1 Offline
addict

Meldunek: 11/06/2003
Nie marże są najważniejsze, a kursy. Co z tego, że jakiś tam buk ma niskie marże, jeśli kursy ustala prawidłowo? Tylko przeszacowane kursy są warte zagrania, dlatego należy dążyć do tego, aby posiadać jak najwięcej kont u różnych bukmacherów. Gra u 1 buka praktycznie mija się z celem. Wybór najwyższych kursów na rynku na zdarzenia mocno niedoceniane przez buków jest jedną z nielicznych dróg do osiągnięcia zysków w bukmacherce.

Do góry
#280354 - 04/03/2005 00:13 Re: Marże bukmacherów
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
To znaczy marże czasami tracą znaczenie gdyż często się zdarza, że buk który ma tradycyjnie astronomiczne marże wystawia na jedną ze stron najlepszy kurs na rynku. Często tak robi np. Interwetten, gdzie mimo chodych marż często można natknąć się na okazyjny kurs.

Do góry