#28904 - 22/12/2004 18:46
Re: Kursy a prawdopodobieństwo
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/11/2004
|
Quote:
móglbyś podać konkretny przyklad?? bo z tego co widze Pinnacle nie ma Europejskich handicapów tylko Azjatyckie.
Chodzilo mi ogolnie o handicapy. Na przyklad +- 1/2 - tez odpowiada x2 i 1.
Ale przu trojdrogowych 0:1 tez czesto jest roznica (nie w GB ale w innych buckach ktore to oferuja). Tak jakby ustalali to rozni ludzie albo autmat niezaleznie zmienial kursy? Zastanawiam sie od dluzszego czasu dlaczego tak jest i nie widze sensownego wyjasnienia.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#28908 - 23/12/2004 06:26
|
Pooh-Bah
|
Quote:
ok, nieważne. znalazlem sobie, ale w Betandwin.
[...]
w sumie to błacha sprawa, ale mysle ze to nienajlepiej świadczy o buku...
Tu chyba najlepiej to widac ale np. Sportingbet tez nie ma rownych kursow na handicap i x2 (tylko oni maja zwykle albo zawsze asiany). Zle o bucku to wg mnie nie swiadczy. Zaklady 1 x 2 sa bardziej popularne i przy handicapach lepsze bucki zmniejszaja marze, zeby przyciagnac graczy doi stawiania na to. W BW akurat jest podobnie jak w GB - wyzsza marza na handicap i to moze byc dziwne ale zwykle szczegolnie przy asianach marza jest mniejsza.
Pozdrowienia
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#28910 - 07/01/2005 13:59
|
Pooh-Bah
|
Witam,
Moim zdaniem to nie jest wprost powiazane o ile w ogle jest. Tzn. z pewna dokladnoscia da sie to na pewno usrednic ale jest wiele meczow gdzie wystarcza wygrana 1 bramka i po zdobyciu prowadzenia druzyna broni sie zamiast dalej naciskac (co sie roznie konczy oczywiscie) w meczach typu "u siebie + rewanz" jest innaczej bo w pierwszym meczu faworyt gra tak, zeby sie w drugim nie stresowac. W fazie grupowaj wazny moze byc stosunek bramek a w lidze nie az tak bardzo. I tak dalej.
Mysle, ze jakby zrobic wykres prawdopodobienstwo wygranej / prawdopodobienstwo fa+2 w zaleznosci od prawdopodobienstwa wygranej to da to jakies pojecie jak sie zaleznosc ksztaltuje ale nie odpowiedz na pytanie.
Moze zaczac od jednej ligi - wtedy powinno wyjsc podobnie a potem zrobic np. dla p. uefa. Liczac dla klilu buckow moze cos z tego wyniknie.
Jakbys sie decydowal liczyc w ten sposob to chetnie pomoge.
Pozdrowienia
Wojtek
Edited by nowy WK (07/01/2005 14:01)
|
Do góry
|
|
|
|
#28912 - 07/01/2005 23:24
|
member
Meldunek: 28/10/2004
|
Quote:
Zapytam prościej. Jak prawdopodobieństwo, że drużyna wygra rozbić na prawdopodobieństwo, że wygra jedną bramką i prawdopodobnieństwo, że wygra co najmniej dwoma bramkami?
Szkoda na to czasu. Praktycznie w zadnej firmie nie znajdziesz juz powazniejszych, systematecznie powtarzajacych sie bledow wynikajacych z blednych zalozen co do oceny szans w tym zakresie. Zycie byloby zbyt piekne, gdyby nawet na tym dalo sie zarobic. 
Ewentualnie poczytaj o zastosowaniu rozkladu Poissona w modelowaniu statystycznym p.noznej, pelno tego w sieci, ale z gory zareczam ze niejeden idealista stracil wzrok poszukujac zlotego runa, a przeciez tak na dluzsza mete to bez oczu ani rusz. 
Zamiast tego lepiej chyba skupic sie na szlifowaniu umiejetnosci odpowiedniej interpretacji przeroznych przeslanek sportowych pomocnych w ocenie szans.
|
Do góry
|
|
|
|
#28913 - 08/01/2005 08:55
|
Pooh-Bah
|
Quote:
ja myśle że to nie zależy od kursu na wygraną, tylko od danego zespolu. co nie zmienia faktu, ze niektóre buki mają powiązane kursy na wygraną jednym golem z kursem na wygraną w ogole (GB - innych nie sprawdzalem).
Witam,
Wg mnie musi zalezec od kursu na wygrana / prawdopodobienstwa wygranej. To znaczy prawdopodobienstwo wygranej = 60% prawdopodobienstwo fa+2 40% 40/60 = 0,66 ale prawd. wygranej = 15% to pr. fa+2 bedzie na przyklad 5% i wtedy 5/15 = 0,33
wartosci wymyslilem ale chodzi mi o zasade zaleznosci.
Pozdrowienia
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#28914 - 08/01/2005 09:15
|
Pooh-Bah
Meldunek: 06/08/2002
|
Quote:
Praktycznie w zadnej firmie nie znajdziesz juz powazniejszych, systematecznie powtarzajacych sie bledow wynikajacych z blednych zalozen co do oceny szans w tym zakresie.
Really??? 
na przyklad w GB
jeśli jest mecz A - B 2,50 3,20 2,60 to kurs na to że A wygra 1 golem jest 3,70-3,80 a kurs na to że B wygra 1 golem jest 4,75
wg mnie, jeśli mecz jest tak wyrównany, to i kursy na wygraną jedną bramką powinny być podobne, a to jest chyba zbyt dużą różnicą.
dla porównania w Bluesq kursy na to że A wygra 1 bramką są od 3,75 nawet aż do 4,33. rzadko mają na B jedną bramką
|
Do góry
|
|
|
|
#28915 - 08/01/2005 10:44
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. tapirN: Poruszona kwestia interesuje mnie między innymi dlatego, że znam firmę, która robi trochę błędów w asianach (a to z tej racji, że dają bardzo często nietypowe asiany, czyli inne niż w pointbecie, Pinnacle i większości firm). Jednak zaobserwowałem, że takie błędy pojawiają się tylko w początkowej fazie, do 2-3 dni przed meczem a potem są korygowane. Dzięki za rozkład Poissona, to może być to. maycj: ja myślę, że jednak jest taka zależność (procentowego rozkładu wygranej A jedną bramką i wygranej A przynajmniej dwiema bramkami przy założeniu wygranej A od prawdopodobienstwa wygarnej A), przynajmniej w teorii czyli w kursach buków. Pomijając nietypowe sytuacje, jak np. remisy w Serie B w końcówce sezonu po 1.80, czy sytuacje, gdy drużyna musi wygrać jedną bramka, to jeżeli na dwa mecze kursy u danego buka są 1.30 5 12 to wszystkie handicapy będą również identyczne niezależnie od tego jakie drużyny i z jakich lig grają.
|
Do góry
|
|
|
|
#28916 - 10/02/2006 20:36
|
addict
Meldunek: 04/12/2003
|
Quote:
(...) Pozwala to sądzić o fakcie, iż im większą marżę nalicza sobie bukmacher, tym większa jest różnica prawdopodobieństw między trafieniem singla, a trafieniem 3, 5 czy 9 zdarzeń.
Być może to co napisałem nieco zmieni waszą taktykę gry, a niektórzy nie będą pakowali po 10 zdarzeń na kupon o kursie 1,12 żeby mieć AKO 3,11, tylko zagra singla lub dubla.
Wszelkie uwagi, pytania i komentarze odnośnie tego co napisałem są mile widziane.
Wiem ze juz spoooro czasu minelo. Po przeczytaniutego posta uderzylo mnie ze koles ma racje. A jednak... Prosze autora albo kogos inne o wyjasnienie, jaka jest roznica miedzy zagraniem AKO z trzech kursow np 2.00 1.3 i 2.7 a zagraniem 3 singli w ten sposob ze gramy najpierw po kursie 2.00, nstepnie za calosc po kursie 1.3 a na koncu po 2,7. Z tego co mnie uczyli to mnozenie jest przemienne. Oswieccie mnie, prosze 
|
Do góry
|
|
|
|
#28917 - 12/02/2006 21:22
|
Pooh-Bah
Meldunek: 17/12/2003
|
Quote:
Quote:
(...) Pozwala to sądzić o fakcie, iż im większą marżę nalicza sobie bukmacher, tym większa jest różnica prawdopodobieństw między trafieniem singla, a trafieniem 3, 5 czy 9 zdarzeń.
Być może to co napisałem nieco zmieni waszą taktykę gry, a niektórzy nie będą pakowali po 10 zdarzeń na kupon o kursie 1,12 żeby mieć AKO 3,11, tylko zagra singla lub dubla.
Wszelkie uwagi, pytania i komentarze odnośnie tego co napisałem są mile widziane.
Wiem ze juz spoooro czasu minelo. Po przeczytaniutego posta uderzylo mnie ze koles ma racje. A jednak... Prosze autora albo kogos inne o wyjasnienie, jaka jest roznica miedzy zagraniem AKO z trzech kursow np 2.00 1.3 i 2.7 a zagraniem 3 singli w ten sposob ze gramy najpierw po kursie 2.00, nstepnie za calosc po kursie 1.3 a na koncu po 2,7. Z tego co mnie uczyli to mnozenie jest przemienne. Oswieccie mnie, prosze
Witam, dobrze Cię uczyli że mnożenie jest przemienne i różnicy pomiędzy wysłaniem trzech zdarzeń na jednym kuponie a wysłaniem trzech zdarzeń po sobie za wygraną pulę jest tożsame z matematycznego punktu widzenia. Jedynym sposobem który przychodzi mi na mysl jak można ominąć to, żeby zmniejszyć marżę jest granie płaską stawką singli albo granie tak jak napisałeś granie zdarzeń za całą wygraną ostatnio pulę grać kolejne zakłądy ale u różnych bukmacheró szukając najdogodniejszych kursów. Nie wiem dokładnie czy o to Ci chodziło. Jeśli masz jakieś inne wątpliwości czy spostrzeżenia napisz.
Pozdrawiam:) Nobody1111
|
Do góry
|
|
|
|
#28918 - 24/11/2006 22:12
|
journeyman
Meldunek: 18/10/2005
|
Czy ktoś mogłby mi łopatologicznie pokazać jak policzyc prawdopodobnieństwo trafienia kuponu z np. 5 meczami piłki nożnej po kursie 1.60 każdy? Pisze bo nie wiem jak to ugryźć, a bardzo jestem ciekaw :]
|
Do góry
|
|
|
|
#28919 - 24/11/2006 22:35
|
newbie
Meldunek: 13/02/2006
|
Quote:
Czy ktoś mogłby mi łopatologicznie pokazać jak policzyc prawdopodobnieństwo trafienia kuponu z np. 5 meczami piłki nożnej po kursie 1.60 każdy? Pisze bo nie wiem jak to ugryźć, a bardzo jestem ciekaw :]
Nie biorąc pod uwagi marży:
1 / 1,6^5 czyli: 1/ 10,48576 = 9,54%
|
Do góry
|
|
|
|
#28920 - 25/11/2006 20:18
|
old hand
Meldunek: 02/11/2004
|
Quote:
Quote:
Nie biorąc pod uwagi marży:
1 / 1,6^5 czyli: 1/ 10,48576 = 9,54%
wydaje mi sie, ze troche za duzy wynik wyszedl koledze 
Moim skromnym zdaniem bedzie tak:
(1/1,6)^5

|
Do góry
|
|
|
|
#1461781 - 05/08/2007 02:51