#28884 - 15/01/2004 13:40
Re: Kursy a prawdopodobieństwo
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał SLAW: [qb]wynik=średni_kurs+P1*(średni_kurs-kurs_buk_A)+P2*(średni_kurs-kurs_buk_A)+...+PN*(średni_kurs-kurs_buk_N) tak ten model wg ciebie minimalizuje straty??? ciekawe jak??? ten model wyznacza optymalną średnia buka uwzględniając nawet tych egzotycznych oczywiście tylko wtedy gdy ich zachowanie jest niezmienne w czasie a o ile do tematu zaglądałem to szukaliście sposobu na wyznaczenie value beta tym sposobem wyznaczasz P bardziej zblizone do rzeczywistego niż średnia jak się mylę to mnie popraw będę wdzieczny [/qb][/QUOTE]Zacznijmy od tego, że nie podałeś do swojego modelu jakichkolwiek objaśnień. Można tylko snuć domysły o co Ci chodzi. Zanim zaczniesz się dzielić swoją niewątpliwie wielką wiedzą statystyczną i ekonometryczną poćwicz przejrzystość wypowiedzi. Może byłbyś łaskaw wyjaśnić co się kryje pod tajemniczymi nazwami kurs_buk_A czy kurs_buk_N?
|
Do góry
|
|
|
|
#28885 - 15/01/2004 16:13
|
old hand
Meldunek: 08/10/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Krzywka: [qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał SLAW: [qb]wynik=średni_kurs+P1*(średni_kurs-kurs_buk_A)+P2*(średni_kurs-kurs_buk_A)+...+PN*(średni_kurs-kurs_buk_N) tak ten model wg ciebie minimalizuje straty??? ciekawe jak??? ten model wyznacza optymalną średnia buka uwzględniając nawet tych egzotycznych oczywiście tylko wtedy gdy ich zachowanie jest niezmienne w czasie a o ile do tematu zaglądałem to szukaliście sposobu na wyznaczenie value beta tym sposobem wyznaczasz P bardziej zblizone do rzeczywistego niż średnia jak się mylę to mnie popraw będę wdzieczny [/qb][/QUOTE]Zacznijmy od tego, że nie podałeś do swojego modelu jakichkolwiek objaśnień. Można tylko snuć domysły o co Ci chodzi. Zanim zaczniesz się dzielić swoją niewątpliwie wielką wiedzą statystyczną i ekonometryczną poćwicz przejrzystość wypowiedzi. Może byłbyś łaskaw wyjaśnić co się kryje pod tajemniczymi nazwami kurs_buk_A czy kurs_buk_N?[/qb][/QUOTE]no dobra wynik- najlepiej rzeczywista różnica bramek w maczu (lub można np przyjąć 1- zwycięstwo Home 0,5 remis 0 zwycięstwo away) p1...pn parametry do oszacowaia kurs_buk_1...kurs_buk_N -kursy bukmacherów np kurs_buk_1-GB kurs_buk_2-WH SLAW ps: otarzymasz prawdopodobieństwo wygrania gospodarza (lub oczekiwaną różnicę bramek w meczu).jak wierzysz że jeden bukmacher może lepiej szacować lub mieć lepsza wiedzę o meczu to lepiej zastosować modele przełacznikowe gdzie 0 gdy moduł.liczby(średni_kurs-kurs_buk_1) nie przekracza jakiejś dobranej przez ciebie wartości i 1 gdy jest >
|
Do góry
|
|
|
|
#28887 - 15/01/2004 18:40
|
old hand
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Krzywka: [qb]No teraz już lepiej. Tylko wydaje mi się, że te odchylenia powinny być podniesione do kwadratu, albo z modułem, nie sądzisz?
p.s. Kto tak "poszerzył" temat?[/qb][/QUOTE]raczej nie odchyłka buka moze być zarówno w stronę home jak i away i jak to wtedy rozwiążesz??? bo wg takigo podejści jak twoje to bez znaków w estymacji modelu będą błędy ale oczywiści mogę sie mylić nie sprawdzałem :eek: w najlepszym razie dla twojego podejścia wyniki wyjdą bardzo zbiezne SLAW
ps: U mnie wyświetla się ładnie bez przewijania
|
Do góry
|
|
|
|
#28889 - 15/01/2004 23:10
|
old hand
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Krzywka: [qb]Masz rację rzeczywiście w takiej postaci modelu kwadraty, ani moduły nie mają sensu. W takim razie parametry będą podobne dla buka, który ma kursy prawie że rynkowe jak i dla tego, który ma odchyły w obie strony. A większość będzie miała odchyły w obie strony (bo jeżeli na jedną stronę mają wyższy kurs to na drugą będą mieli niższy). Czyli w przypadku gdyby kursy były jakoś unormowane (gdybyśmy na przykład brali prawdopodobieństwa teoretyczne zamiast kursów) to wszystkie p1,...,pn miałyby podobne wartości. Tak jednak nie jest i dlatego parametry będą się różnić. Trzeba by się jednak tym modelem zająć od strony praktycznej tzn. przetestować go, bo to co wygląda ładnie na papierze może w praktyce nie wypalić. [/qb][/QUOTE]dokładnie i co więcej właśnie sobie uświadomiłem jak budować modele gdy zmienne objaśniające są skorelowane  ale jeszcze muszę to sprawdzić wow ale zdolny jestem [QUOTE] p.s. masz monitor 21 calowy? [/QUOTE]17' ale to nie w tym problem może w rozdzielczości lub ??? nie niewiem ale nawet na 15' nie wychodzi poza ekran jedyna możliwość że temat się rozjedzie to jak się wstawi długie code bez entera
|
Do góry
|
|
|
|
#28891 - 16/01/2004 05:41
|
old hand
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał barister: [qb]Witam Według mnie tracicie tylko czas - czemu nikt z was nie użyje wzorów na ODCHYLENIE STANDARDOWE? (chyba że są, tylko ja nie doczytałem[/qb][/QUOTE]co od czego i po co ??? SLAW
|
Do góry
|
|
|
|
#28894 - 20/01/2004 02:59
|
enthusiast
Meldunek: 26/06/2003
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Krzywka: [qb]Slaw, myślę, że można zastoswać twój model, ale szacując osobne wektory parametrów dla kilku przedziałów kursowych, np.: 1.01-1.19 1.20-1.59 1.60-2.49 2.50-4.00 4.00-8.00 >8.00 W ten sposób jeżeli dany buk systematycznie zaniża kursy na faworytów i w związku z tym ma wyższe na niespodzianki to parametry nie będą "głupiały". barister, nie o to nam chodzi[/qb][/QUOTE]Juz od dłuższego czasu walczę w excelu, celem znalezienia jakiegos dobrego modelu mat. korzystając z korelacji. Szukam max wspólczynnika wykorzystując solver. Efekty nienajgorsze, ale mnie mało zadowalające. Może Wam się uda Pozdr, ziz99
|
Do góry
|
|
|
|
#28896 - 27/04/2004 22:53
|
old hand
Meldunek: 29/03/2004
|
Postanowilem odswiezyc co nieco ten temat, bo jest to bardzo ciekawe...A jak sie ma prawdopodobienstwo z soccerstats. com do p szacowanych przez bukmacherow?? Na soccerstats zawsze jest mniejsze - ktoremu bardziej mozna ufac - ma ktos jakis pomysl?? Oczywiscie mowie tu a graniu na faworytow przy kursach 1,4-1,6
|
Do góry
|
|
|
|
#28898 - 22/12/2004 14:23
|
Pooh-Bah
Meldunek: 06/08/2002
|
ja bym powiedzial ze kursy na 1x2 wplywaja na kursy z handicapem, a nie odwrotnie...
ale mimo wszystko uważam że to jest b dobry sposób grania, gdyz, z tego co zauważylem, kursy są chyba raczej ustalane tylko na podstawie kursu na 1x2, a nie np na podst faktu że jedna druzyna może lubieć bardziej wygrywać tylko jedną bramką (np. Chelsea, Porto w lidze)
pozdr
ps. jesli chodzi o kursy z takim handicapem to wg mnie rządzi bluesq 
Edited by maycj (22/12/2004 14:24)
|
Do góry
|
|
|
|
#28899 - 22/12/2004 15:43
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/11/2004
|
Mnie zadziwia to, ze GB ma sporo wyzsza marze na kursy z handicapem niz na "zwykle" 1 x 2. Wiekszosc buckow ma odwrotnie. Mniejsza marza na handicap.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#28902 - 22/12/2004 18:10
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/11/2004
|
Quote:
w twoim przykladzie akurat latwo to obliczyć, bo 2 z handicapem (+1) to jest to samo co X2 bez handicapa, wiec i kursy muszą sie zgadzać  [...]
Nie musza ;-) W GB sie zwykle zgadzaja, (chyba nawet zawsze sie zgadzaja) ale w innych buckach niekoniecznie. Chocby w Pinnacle - prawie zawsze kurs na handicap jest korzystniejszy.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#28903 - 22/12/2004 18:39
|
Pooh-Bah
Meldunek: 06/08/2002
|
móglbyś podać konkretny przyklad?? bo z tego co widze Pinnacle nie ma Europejskich handicapów tylko Azjatyckie.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|