Opcje tematu
#308564 - 08/03/2005 16:25 Mlodzieżówka UPR
Maurinho Offline
newbie

Meldunek: 10/06/2004
Mam pytanie na czym wogóle polega działalność młodzieżowek? I jeśli ktoś działa lub działał w młodzieżówce to prosiłbym o napisanie mi mniej więcej jak to wygląda.

Do góry
Bonus: Unibet
#308565 - 08/03/2005 17:38 Re: Mlodzieżówka UPR
eroll Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Quote:

Mam pytanie na czym wogóle polega działalność młodzieżowek? I jeśli ktoś działa lub działał w młodzieżówce to prosiłbym o napisanie mi mniej więcej jak to wygląda.

Mój brat jest w młodzieżówce samoobrony.Hmm na czym polega no jeździ sie tam gdzie rada starszych (posłowie) każą.Np.Do programów takich jak "młodzi kontra" , "Biały pies czy czarny kot" itp.Oprócz tego uczestniczysz w różnych akcjach tak jak dzisiaj w rozdawaniu kwiatów kobietom w imieniu parti.Jaśniej to ja ci nie powiem no ale wiesz być w młodzieżówce to troche tak jak być w fuclubie jakiegoś zespołu możesze sie udzielać ale nie musisz...

Do góry
#308566 - 08/03/2005 19:52 Re: Mlodzieżówka UPR
boca juniors Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/05/2003
Młodzieżówki,to takie jakby działy partii politycznych,gdzie grupuja się młodzi ludzie,zainteresowani polityką,a raczej jej peryferiami.Z reguły każda większa partia posiada zaplecze młodzieżowe,które w zależności od partii,posiada większą lub mniejszą autonomię.Mamy ZSMP,Młodych Demokratów,Młodzież Wszechpolską itd.
Głownie to ma na celu przyciągnięcie młodych ludzi,którzy mają służyć parti do różnych celów,głównie do wprowadzanie kolegów i zachęcania do głosowania,wykonywania różnych rzeczy dla polityków,oraz uczestniczenia w kampaniach wyborczych(plakatowanie,ulotki,pomoc w organizacji wieców).
ponadto jest to szykowanie nowych kadri często najbardziej wybitni z młodych,obejmują niższe funkcje w parti,zostaja kandydatami,lub zostają przybocznymi znanych polityków(sztab wyborczy,biuro poselskie,zespół prasowy).Ogólnie ciekawe zajęcie,jeśli się jest zainteresowanym polityką i kreatywnym,aktywność popłaca.Sam kiedys byłem w młodzieżówce,nawet byłem asystentem w biurze jednego z pomorskich polityków,ale kariery nie zrobiłem,mnie daleko od polityki,ale ciekawa przygoda na studenckie lata, no i pewne znajomości pozostają,także polecam.

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08