Młodzieżówki,to takie jakby działy partii politycznych,gdzie grupuja się młodzi ludzie,zainteresowani polityką,a raczej jej peryferiami.Z reguły każda większa partia posiada zaplecze młodzieżowe,które w zależności od partii,posiada większą lub mniejszą autonomię.Mamy ZSMP,Młodych Demokratów,Młodzież Wszechpolską itd.
Głownie to ma na celu przyciągnięcie młodych ludzi,którzy mają służyć parti do różnych celów,głównie do wprowadzanie kolegów i zachęcania do głosowania,wykonywania różnych rzeczy dla polityków,oraz uczestniczenia w kampaniach wyborczych(plakatowanie,ulotki,pomoc w organizacji wieców).
ponadto jest to szykowanie nowych kadri często najbardziej wybitni z młodych,obejmują niższe funkcje w parti,zostaja kandydatami,lub zostają przybocznymi znanych polityków(sztab wyborczy,biuro poselskie,zespół prasowy).Ogólnie ciekawe zajęcie,jeśli się jest zainteresowanym polityką i kreatywnym,aktywność popłaca.Sam kiedys byłem w młodzieżówce,nawet byłem asystentem w biurze jednego z pomorskich polityków,ale kariery nie zrobiłem,mnie daleko od polityki,ale ciekawa przygoda na studenckie lata, no i pewne znajomości pozostają,także polecam.