#323954 - 17/04/2005 22:04
Re: megaprogresja na "x" - symulacja
|
member
Meldunek: 02/04/2003
|
"Co do namierzania przez polski bank to jest tak, że oczywiście oni mają wgląd do banku zagr., bo przecież muszą sprawdzić czy masz na koncie kasę i ją pobrać "
bzdura, żaden bank nie wie ile ktoś ma gdzies indziej. Bank polski przyjmuje kasę, ktora weszla do banku - nie sprawdza czy jest i ile na koncie zagranica, bo takiej informacji nie dostanie.
Pozdrawiam
ps. pracuje w banku, wiec jezeli sa pytania walcie postaram sie odpowiedziec
|
Do góry
|
|
|
|
#323956 - 18/04/2005 07:26
|
member
|
w Polsce nie wyplacisz z zagranicznego konta. Banki nie maja wspolnego, ani dostepu do wlasnych systemow bankowych !!!
Prosze sprobuj isc do Pekao sie dowiedziec ile masz na koncie w mBanku lub wyplacic kase z konta WBKowskiego.
Jak dziaja przelewy? Bank zagraniczny wysyla kase, a bank polski ksieguje dopiero po jej otrzymaniu. A nie jest tak jak myslicie (tak mi sie wydaje), ze bank polski daje wam kase a pozniej sobie bierze z zagranicznego.
Pzdr
|
Do góry
|
|
|
|
#323957 - 18/04/2005 07:37
|
Pooh-Bah
Meldunek: 11/02/2005
|
"w Polsce nie wyplacisz z zagranicznego konta" jak nie wyplace ? Czyli jak mam konto za granica to nie wyplace karta kasy w bankomacie w polsce ? Przeciez jak wyjezdzam do niemiec czasem to zawsze wyplacam karta i wszedzie tez place karta.
co do tego ze pracujesz w banku to mozesz znasz jakis szwajcarski bank (typu mbank) gdzie mozna by bylo zalozyc konto numeryczne z polski ?
|
Do góry
|
|
|
|
#323959 - 18/04/2005 09:44
|
member
|
pewnie, ze macie racje ! jesli chodzi o karty platnicze to jasne ze mozna.
zle to ujelem, chodzi mi o to ze jak idziecie do polskiego banku i w kasie mowicie, ze chcecie zrobic wyplate czy przelew z konta w zagranicznym banku lub sprawdzic srodki ile tam mamy
Eska niestety nie znam takiego banku
|
Do góry
|
|
|
|
#323961 - 18/04/2005 10:44
|
addict
Meldunek: 04/05/2003
|
Quote:
"Co do namierzania przez polski bank to jest tak, że oczywiście oni mają wgląd do banku zagr., bo przecież muszą sprawdzić czy masz na koncie kasę i ją pobrać "
bzdura, żaden bank nie wie ile ktoś ma gdzies indziej. Bank polski przyjmuje kasę, ktora weszla do banku - nie sprawdza czy jest i ile na koncie zagranica, bo takiej informacji nie dostanie.
Pozdrawiam
ps. pracuje w banku, wiec jezeli sa pytania walcie postaram sie odpowiedziec
Sorki, żle tu się wyraziłem. Chodziło mi o to że musi być potwierdzenie odpowiednich środków na rachunku, bo przecież bank polski musi to wiedzieć w momencie wydawania własnych środków. Generalnie z tego co wiem to wygląda to tak : przychodzisz do bankomatu np. PKO, wrzucasz kartę VISA, sprawdzana jest kwota na twoim koncie zagr.(nawet możesz podejrzeć ile masz kasy na koncie zagr.), następnie możesz pobrać kasę, a banki rozliczają się między sobą (zresztą tak samo jest z bankami krajowymi). Zaznaczam że nie pracuję nigdzie w banku, ale mam pewne praktyczne doświadczenie z płatnościami zagranicznymi (z zagranicy do Polski). Co do tego, że bank polski nie dostanie info na temat ogólnego stanu konta to się zgadzam, ale w każdej tranzakcji kartą płatniczą (a takie właśnie miałem wcześniej na myśli) sprawdzane jest czy są wystarczające środki na koncie wypłacającego. Sorry jeśli kogoś wprowadziłem wcześniej w błąd.
Pozdro 4 All 
|
Do góry
|
|
|
|
#323962 - 18/04/2005 10:55
|
addict
Meldunek: 04/05/2003
|
Quote:
ok, ale nie mówimy o tym czy możemy sobie w jednym banku sprawdzić ile mamy kasy w innym banku,
...tylko o tym czy możemy wyplacić z bankomatu w polsce kase z banku z innego kraju i czy polski bank rejestruje takie transakcje i czy US może sie do tej kasy przyczepić.
Wypłacić na 100% możesz bo widziałem to na własne oczy. Czy rejestruje? Tego nie wiem. Lepiej żeby dead_eye się wypowiedział, ale wydajemi się że tak. Czy US może się dochrzanić? Jeśli masz konto numeryczne to na 100% nie, bo niby do kogo? Jeśli masz konto zwykłe, też wydaje mi się że nie. No bo kto Ci zabroni mieć konto zagranicą i mieć na nim środki??? A US nie wie ile masz tam kasy i wiedzieć nie będzie bo nie sądze żeby którykolwiek z banków zagranicznych (a już napewno nie w Szwajcarii) udostępnił mu takie info; a poza tym przecież oni nie przeglądają każdej operacji zagr., nie dajmy się zwariować (z tego co wiem to jest zapis, że bank musi rejestrować i udostępnić do wglądu na żądanie US transakcje o kwocie bodajże powyżej 15000 Euro, ale niech kolega dead_eye to jeszcze potwierdzi.
|
Do góry
|
|
|
|
#323963 - 18/04/2005 12:17
|
member
|
Panowie przykro mi ale z bankomatami i zasadami to nie pomoge, bo nie wiem.
Kolega pracuje w US (gra u buka, wiec sie dowiadywal) i ich interesuje tylko strona wydatkowa. Na koncie mozesz miec 1 mio EUR na polskim koncie w polskim banku i sie nie doczepia. Byles tylko nie kupowal chaty i fury za 1 mio majac dochody 1000 netto.
Co do przelewów powyzej 15 000 euro, nowe info od kolezanki z obslugi. Informacja nie idzie do US tylko do GIIF (glowny inspektorat informacji finansowej. Co do np. 10 razy 1,5 tys. euro to nie ma obowiazku, chyba, ze ktos to przyuwazy i uzna to za transakcje podejrzana i wtedy sie zglasza (selektwynosc wg pracownika banku). Wszystko to bierze centrala i kazdy bank codziennie zglasza raporty do GIIF.
|
Do góry
|
|
|
|
#323965 - 18/04/2005 13:40
|
Pooh-Bah
|
dead_eye i co ten kolega z US sadzi o bukmacherce w necie jest legalna czy nie ?
|
Do góry
|
|
|
|
#323966 - 19/04/2005 08:25
|
member
|
nie ma wykladni, kazdy US moze inaczej to ocenic i inne podatki zastosowac (na zasadach ogolnych, placone zagranica itp. itd.) a na pismie nikt nie da odpowiedzi zeby miec podkladke w razie czego. Przynajmniej tak bylo polroku temu, zagadam go czy moze cos sie zmienilo
|
Do góry
|
|
|
|
#323968 - 19/04/2005 15:54
|
Pooh-Bah
|