Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Opcje tematu
#3356544 - 24/08/2009 07:13 Budujemy nowy dom
slav007o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/12/2001
Nadchodzi taki czas, kiedy każdy mężczyzna zaczyna myśleć o wybudowaniu własnego domu (nie koniecznie własnoręcznie).

Chciałbym zaciągnąć w tym miejscu języka od osób które już mają ten krok za sobą, lub też są już w zaawansowanych stadiach projektowych.

Czy ktoś mógłby polecić jaki system budowania domów jednorodzinnych jest najlepszy, biorąc pod uwagę zarówno koszta jak i energooszczędność, a także czas jaki zajuję cały proceder.

Czy ktoś słyszał może o domach szkieletowych, które to budowane są z gotowych elementów keramzytowych?

Będę bardzo wdzięczny za spostrzeżenia i wskazówki od każdego który może na ten temat coś wartościowego mi przekazać.

Pozdrawiam,

SLAV

Do góry
Bonus: Unibet
#3356560 - 24/08/2009 07:48 Re: Budujemy nowy dom [Re: slav007o]
cykada Offline
newbie

Meldunek: 23/08/2009
otóz najbardziej polecam oczywiscie sciany z porothermy, najlepiej ten najgrubszy to wtedy zaoszczedzisz na ociepleniu, zadne itongi ani pustaki, bo to sie kruszy sypie i jest do niczego. polecam takze zrobic jak najgrubsz efundamenty, budynek jest wtedy stabilny a wiadomo - dom sie zburzy a fundamenty takie zawsze zostana. nie warto twez oszczedziac na wiezbie dachowej, warto aby krokwie były dosc solidne wtedy masz pewnosc ze dach bedzie dobry.

mam nadzieje ze pomoglem, jesli jednak cos umsknelo mojej uwadze to wal smialo postaram sie pomoc, w koncu nie jeden dom stawialem. w razie czego moge dac namiary na niezlych fachowców, malo nie biora, ale uwijaja sie dosc szybko, nie pija i sa kulturalni takze luz.

Do góry
#3356564 - 24/08/2009 07:58 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Polecam ocieplić budynek czymś dobrym a nie czymś tanim (styropian).

Do góry
#3356572 - 24/08/2009 08:21 Re: Budujemy nowy dom [Re: Conrad]
cykada Offline
newbie

dlatego napisalem zeby kupil gruby porotherm nie wiem 60 czy 80 nie pamietam juz w kazdym razie najwiekszy. wtedy juz sie nie daje styropianu a od razu tynku i farba takze przedmówca niejako potwierdził moje słowa.

Do góry
#3356589 - 24/08/2009 14:59 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
antybuker Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2007
Originally Posted By: cykada
dlatego napisalem zeby kupil gruby porotherm nie wiem 60 czy 80 nie pamietam juz w kazdym razie najwiekszy. wtedy juz sie nie daje styropianu a od razu tynku i farba takze przedmówca niejako potwierdził moje słowa.

Kolego przecież Porotherm grubości 80 cm nie jest produkowany obecnie smile Dla ścian jednowarstwowych współczynnik przewodzenia ciepła U (bo to on decyduje o grubości poszczególnych warstw w ścianie) nie może być większy niż 0.5 W/m²K - także porotherm grubości 44cm spełnia te wymogi

Do góry
#3356673 - 24/08/2009 18:47 Re: Budujemy nowy dom [Re: antybuker]
cykada Offline
newbie

dlatego napisalem kolego ze nie jestem pewien czytaj uwaznie, postawilem w swoim zyciu kilkaset domów i nie bedzie mnie pouczał jakis dzieciak...

Do góry
#3356685 - 24/08/2009 19:07 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
HAGIi Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/06/2003
spokojnie, grzeczniej - nikt nie ma na celu kogos obrazac!

Do góry
#3356687 - 24/08/2009 19:08 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
fala Offline
?

Meldunek: 23/09/2006
postawilem w swoim zyciu kilkaset domów i nie bedzie mnie pouczał jakis dzieciak...

to ile Ty masz lat laugh
mój dziadek jest murarzem i robiąc czasem od początku kwietnia do końca września max. przez sezon stawiał 6 domów ...
robił od 16 do 65 roku życia, tak więc pi razy drzwi postawił 290 chałup od wykopania fundamentów po wyciąganie komina ( dachów nie krył)

Do góry
#3356704 - 24/08/2009 19:25 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Kupa śmiechu chłopaki, a Ty cykada jako, że najwidoczniej pracowałeś na budowie wylewając jak najgrubsze fundamenty, stawiając ściany z porothermu (oczywiście jak najgrubszego) oszczędzając na ociepleniu i zbijałeś solidne krokwie to nie znaczy, że pozjadałeś wszystkie rozumy. Domu na oko się nie buduje, a idąc Twoim tokiem myślenia slav prędzej zbuduje sobie bunkier niż dom.

Budując dom najpierw zastanów się jakiego domu dokładnie potrzebujesz, a następnie podejmij decyzję: dom z katalogu czy wizyta u architekta. Jako przyszły architekt oczywiście polecam skorzystanie z usług architekta, co prawda zapłacisz drożej niż wybierając sobie dom z katalogu ale, na pewno nikt nie będzie miał takiego samego domu. Wspominałeś o budowaniu domu energooszczędnego, a w architekturze katalogowej ciężko znaleźć coś odpowiedniego, możliwe że mało oglądam tych katalogów, ale najbardziej ekologiczne domy jakie widziałem w katalogach to były takie, które wykorzystywały deszczówkę w kiblach...wow ! smile

Odnośnie samej technologii budowania, tym się nie przejmuj, jak dostajesz projekt to tam masz już wyszczególnione jakie warunki wytrzymałości muszą spełniać poszczególne materiały aby dom stabilnie stał. Takimi rzeczami martwią się ludzie po budownictwie smile

Korzystając z okazji pozwolę się zareklamować. Otóż jeżeli jeszcze nie masz projektu to zapraszam do mnie. Co prawda jestem dopiero na 3cim roku studiów, ale współpracuję ze znajomym, który jest już po budownictwie i ma własne biuro projektowe. Wygląda to tak, że ja projektuję cały dom, On oblicza konstrukcję, a potem idzie do zaprzyjaźnionego architekta po podpis. Postawiliśmy w ten sposób już 3 domy, z czego jeden ciągle jest jeszcze budowany, a nad kolejnym właśnie pracuję. Z pewnością zapłacisz taniej niż u architekta smile

Aaaa... i jeszcze odnośnie wyższości porothermu nad ytongiem... zbuduj dwa domy z tych materiałów i zostaw je np. na 1-2 lata bez położenia elewacji... zobaczysz co pierwsze zacznie się kruszyć smile

Do góry
#3356727 - 24/08/2009 19:57 Re: Budujemy nowy dom [Re: fala]
majner Offline
2fast 2furious

Meldunek: 06/11/2001
Jeśli chodzi o szybkość budowania, to chyba nie ma szybszego sposobu jak wybudowanie domu szkieletowego techniką kanadyjską. Realnie mówiąc taki dom staje w przeciągu 3 miesięcy. Najdłużej trwa tutaj zrobienie standardowych fundamentów, potem stawianie samego szkieletu i więźby, obicie płytami OSB, ocieplenie, instalacje itd, to już jest "moment". Takie domy są bardzo oszczędne jeśli chodzi o utrzymanie ciepła. Nie ma co słuchać ludzi, którzy mówią, że taki dom się zawali, wyjdzie grzyb czy zdmuchnie go wiatr, bo to totalne bzdury. Na zachodzie takie budowanie jest coraz modniejsze, bo jest zdecydowanie tańsze i szybsze. Nie wiem jakie np. w Niemczech są ceny, ale w Polsce jeśli dom murowany kosztuje 200 tyś PLN (stan surowy zamknięty), to szkieletowy wychodzi około 160 tyś. PLN. U nas jeszcze ten system budowania raczkuje, bo ludzie są nie ufni. Jeden "fachowiec" czy drugi powie Ci, że mur to jest mur, jak stanie to już się nie przewróci a drewno się złamie, spróchnieje itd laugh Uwierz mi, że są takie pajace zwani fachowcami budowlanymi grin A im starszy, tym bardziej ociemniały. Poza tym w Polacy mają mentalność hien i na każdym kroku patrzą, gdzie by tu drugiego człowieka wypierniczyć, dlatego przy budowaniu takiego domu dobrze zatrudnić eksperta, który będzie kontrolował czy tartak Ci nie chce wcisnąć tańszego drewna, czy płyty OSB są takie jak powinny, czy elektryk lub hydraulik użył odpowiednich materiałów przy robieniu instalacji (bo jak wiadomo np. na drewnie inaczej prowadzi się instalację elektryczną niż na murze) itp. itd.
Jedyny minus takiego budowania to konieczność zastosowania w domu wymuszonego obiegu powietrza, bo w przeciwnym wypadku, szczególnie poddasza mogą zacząć gnić po latach.

Jeśli chodzi o dom murowany, to podpowiada się, żeby przy ocieplaniu czy izolacji nie stosować minimalnych wymagań, tylko robić wszystko minimum o klasę wyżej. Grubszy styropian w fundamencie, grubsza folia izolacyjna, grubsza wełna mineralna itp. Przy budowie większe koszty, ale potem wszystko się zwraca po latach.

Poza tym stosowanie takich wynalazków techniki jak solary, biologiczne oczyszczalnie, mechaniczne wymienniki ciepła itp. jest coraz modniejsze. Trzeba co prawda wydać więcej kasy przy budowie, ale po pierwsze potem będą dużo mniejsze rachunki, a po drugie warto przejść się do urzędu miasta/gminy, gdzie będzie budowany domek, bo coraz więcej gmin dofinansowuje budowanie solarów czy biologicznych oczyszczalni. Kwoty takich dofinansowań sięgają nawet 40 % wartości instalacji.

Do góry
#3356734 - 24/08/2009 20:06 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
antybuker Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2007
dlatego napisalem kolego ze nie jestem pewien czytaj uwaznie, postawilem w swoim zyciu kilkaset domów i nie bedzie mnie pouczał jakis dzieciak...

Jeżeli słowo dzieciak było do mnie to troszkę na wyrost użyte smile Nikt nie miał zamiaru Cię pouczać, ale jak stawiałeś ściany grubości 60 czy 80 cm w domkach to wybacz, ale śmiech sam się ciśnie na usta.

Do góry
#3356746 - 24/08/2009 20:21 Re: Budujemy nowy dom [Re: majner]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Originally Posted By: majner
Jeśli chodzi o szybkość budowania, to chyba nie ma szybszego sposobu jak wybudowanie domu szkieletowego techniką kanadyjską.

Muszę się zgodzić, bo też sobie wymarzyłem dom kanadyjski. http://www.danmardomy.pl/oferta.php na zdjęciach nie wyglądają jakoś super, ale można modyfikować projekty wg własnego uznania. Do tego przyjeżdża ekipa, która to składa.
Proste i tanie.

Inna sprawa, że nie można gazu pociągnąć, ale butla się dobrze sprawdza.

slav007o odwiedź sobie najbliższe targi budowlane. Dowiesz się mnóstwa rzeczy.

Do góry
#3356752 - 24/08/2009 20:30 Re: Budujemy nowy dom [Re: gnacik]
czubek Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 23/08/2005
to troche rad odemnie bo wydaje mi sie ze nie za bardzo wszyscy wiedzo o czym pisza.
ogolnie mozna podzielic budowanie chaty na dwa etapy: projektowa i wykonawcza.
projektowa - to zbieranie wszystkich papierkow, wybranie projktu domu i zlozenie calej dokumentacji do starostwa na pozwolenie na budowe.
jesli dostaniesz pozwolenie to wtedy bierzesz sie za wykonanie domu. to tak w skrocie. naprawde w wielkim skrocie.
odniose sie w tym tylko do tego co pisze @gnacik.
co do samego projektu budynku - czy z katalogu czy u architekta to sprawa zalezy od twojej kieszeni. ceny w katalogu to 2.000 (+-500). dostajesz za to 4 ksiazki (projekty) ktore biuro projektowe musi adaptowac. projekt indywidualny (u architekta) kosztuje przynajmniej 3x tyle. wszystko zalezy kto ci to robi, jaki chcesz ten projekt jakim klientem jestes. uwierz mi jest baaaardzo duzo biur projektowych i napewno jestes w stanie znalezc cos dla siebie. kazda osoba ktora ma uprawnienia i akaptuje ci projekt z katalogu jest w stanie naniesc ci pare kosmetycznych zmian by ci sie ten projekt podobal.
energooszczednosc w projekcie z katalogu...hmm... to ze jakis projektant dal tam taka i taka sciane z takich a takich materialow to nie znaczy ze ty musiasz tak zbudowac!!! opis techniczny ktory zawiera taki projekt ma wyszczeglnione materialy i co wtedy jesli projektant dal jakis pustaki z fabryki ktora ma swoje miejsce w szczecinie a ty budujesz sie w sanoku. nie bedziesz przeciez tirami sprowadzal tego znad morza. duzo tu zalezy od tego kto jest kierownikiem budowy, kto ci to wykonuje i oczywiscie od ciebie.

a co do twoich pytan. z tego co wiem, z tego co slyszalem od ludzi co robia, projektują to mur tzw warstwowy jest najlepszy (nie jakis bunkier ze sciana 60-80cm). warstwowy (sciana zewnetrzna) czyli: masz warstwe nosna (z pustaka ceramicznego np MAX gr np 19cm + styropian gr 10-12cm + warstwa zewnetrzna z celgy modularnej gr 9cm.
na warstwie nosnej opierasz stropy. styropian ci ociepla chate. niektorzy buduja tak ze daja tylko warstwe nosna np MAX 29 + styropian na ktory klada jakis tynk mineralny lub akrylowy, ale taka elewacja jest narazona na jakies uszkodzenia....

jesli sie nie znasz i nie masz bladego pojecia to podejdz do jakiegos biura i popytaj co masz zebrac by moc zaczac budowac dom. napewno doradza i to nic nie kosztuje. co do budowania - to trzeba popytac znajomych co juz maja to za soba, samemu cos sie zainteresowac, poszukac jakis fachowcow.

Do góry
#3356755 - 24/08/2009 20:33 Re: Budujemy nowy dom [Re: micha$]
majner Offline
2fast 2furious

Meldunek: 06/11/2001
Dodam jeszcze, że jeśli ktoś zdecyduje się na budowę domu techniką kanadyjską (wiadomo, że szkielet musi postawić firma) lub jeśli jedna firma będzie stawiała komuś dom murowany, to za nim podpiszemy umowę z daną firmę, polecam wziąć tą umowę, wydać trochę grosza (już nie pamiętam ile, ale to jest coś około 400 zł) na notariusza, aby sprawdził czy nie ma żadnych niebezpiecznych zapisów w umowie, bo potem może już być za późno.

Dla przykładu podam, że pewna firma budowlana ma w umowie zapisane (oczywiście jest to tak zagmatwane, że normalny człowiek - nie prawnik, nie jest w stanie tego zauważyć), że za ubezpieczenie pracowników na budowie odpowiada... INWESTOR ! Czyli jeśli coś się komuś stanie na budowie, to Ty będziesz miał problemy, bo nie wykupiłeś pracownikowi ubezpieczenia !

Standardem są ukryte informacje o terminie wykonania budowy, a najczęściej w ogóle nie wpisuje się terminu zakończenia budowy i potem można czekać miesiącami/latami, aż firma łaskawie skończy budowę i nic jej nie możemy zrobić.

Do góry
#3356760 - 24/08/2009 20:42 Re: Budujemy nowy dom [Re: majner]
Linc Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/04/2006
do ekspertow tym temacie
ile procentowo (kwotowo) moge zaoszczedzic budujac wiekszosci sam (z rodzina) chate, lub zlecajac ekipie od kupna "gotowca" - domek parterowka okolo 100m z garazem, bez zadnych ekstrawagancji wink

Do góry
#3356778 - 24/08/2009 21:05 Re: Budujemy nowy dom [Re: Linc]
fala Offline
?

Meldunek: 23/09/2006
Originally Posted By: Linc
do ekspertow tym temacie
ile procentowo (kwotowo) moge zaoszczedzic budujac wiekszosci sam (z rodzina) chate, lub zlecajac ekipie od kupna "gotowca" - domek parterowka okolo 100m z garazem, bez zadnych ekstrawagancji wink

Może to nie będzie odpowiedź na Twoje pytanie, ale coś na pewno nakreśli. 4 lata temu jak budowałem z dziadkiem dom sąsiadowi ( parterówka z garażem, łącznie 150m ) dziadek za postawienie wziął 6k, ja miałem 80pln za dniówkę. Jedynie w czasie kopania i zalewania fundamentów i wylewania stropu, pomocników było ze mną pięciu. Dom budowaliśmy od 1 lipca do 17 września.

Do góry
#3356781 - 24/08/2009 21:11 Re: Budujemy nowy dom [Re: Linc]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
@czubek - nie ma czegoś takiego, że musisz użyc konkretnie tych materiałów, grunt to aby spełniały normy wytrzymałości oraz kubaturę, chociaż tam czasami można pozwolić sobie na pewne ustepstwa, ale to wszystko zależy od tego co budujemy, owszem może się zdarzyć sytuacja, że materiał którego potrzebujemy do budowy naprawdę jest produkowany tylko w jednym miejscu na świecie, ale to już sa skrajne przypadki i zapewne tylko dlatego, że ktoś ma nierówno pod sufitem i koniecznie chce mieć elewacje z piaskowca wyprodukowanego w Afryce smile

Do góry
#3356783 - 24/08/2009 21:12 Re: Budujemy nowy dom [Re: fala]
czubek Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 23/08/2005
jestes murarzem smile napewno troche mozna zaoszczedzic. jesli znasz ze 2 fachowcow ktorzy sa dobrzy w te "klocki" to sa ci w stanie w 1.5 miesiaca postawic dom. to nie sa te czasy gdy ludzie przychodza na budowe i robia 1 warstwe dziennie. kazdemu sie spieszy. konczy stawiac mury leja strop i zanim wyschnie wszystko oni muruja na innej budowie. nie znam sie na pensjach ale taki koles naprawde niezle zarabia. sa to ceny rzedu pewnie 300plnow/dziennie, 5.000/miesiac. ktos mi kiedys powiedzial ze do przekrycia postawil chate za 16.000 (pewnie murarze i pomocnicy). co do liczb moge sie mylic, ale firma wiecej od ciebie wezmie. trzeba liczyc pewnie tak o 1/3 wiecej.

Do góry
#3356895 - 24/08/2009 23:21 Re: Budujemy nowy dom [Re: czubek]
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/12/2008
szwagier teraz postawił gołe mury prawie 200 m2 to robota plus materiały ok 120 tyś. dużo też jeśli chodzi i sprzęt i robotę zależy od lokalizacji. U nas spokojna okolica więc w miarę tanio wyszło.

Do góry
#3356941 - 24/08/2009 23:43 Re: Budujemy nowy dom [Re: czubek]
Nethoryn Offline
member

Meldunek: 19/04/2003
Jeśli zdecydujesz sie budować na własną ręke a bedzie ci sie spieszyło to musisz konkretnych robotników umawiać sporo wcześniej bo bedziesz miał przestoje jak trzeba bedzie czekac 2 miesiać na faceta od dachu kolejne 2 miesiac na płytkarza, hydraulika itd. Mimo że podobno jest kryzys, dobry fachman ma sporo roboty.

Druga sprawa to jak dopytaj sie zawsze o pieniadze bo co z tego ze hydraulik ci powie 70 zł od punkta jak dla niego punkt to przewiercenie dziury w stropie - bo z takim przypadkiem tez sie spotkałem. Dowiedz sie tez o materiały budowlane bo są firmy które biorą material przez siebie i doliczaja sobie spore marże.

Do góry
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >

Moderator:  Biszop, rafal08