#3357977 - 25/08/2009 18:58
Re: Budujemy nowy dom
[Re: cykada]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2001
|
panowie ale bez kłótni, bo nie temu ma służyć ten temat, myślę że wszystkich laików interesują najbardziej cieny: -ile kosztowała całość -ile każdy etap -ile projekt i robocizna -ilu fachowców najlepiej zatrudnić -ile za dane powierzchnie, jakość -ile w jakim regionie -ile za daną jakość i szybkość powstawania Myślę, że wielu ma znajomych i może podać choćby cenę w jednej z kategorii Co do mnie, myślę o domu z poddaszem do około 200m, podpiwniczony z garażem na dwa auta, dwie łazienki coś w tym stylu
|
Do góry
|
|
|
|
#3358103 - 25/08/2009 20:50
|
enthusiast
Meldunek: 09/01/2009
|
kolego jesli tgaki spec jestes bo w google wpisałes i sie wymadrzasz to daruj sobie... ponadto dałems ciała jak mało kto bo nie napisałes nawet słowa o szalunku , a jak mozna lać strop i stosować stemple bez szalunku  po prostu leże... wez lepiej pojedz kiedy na budowe i popytaj majstra to ci powie, a nie bedziesz ze mnie robił idiote i przy okazji z innych Nie ma jak wymądrzający się pomocnik murarza. Dobrze że to forum bukmacherskie a nie budowlane - bo na tym drugim już dawno byś wyleciał... A co na budowie - sam mam siebie pytać ? Skończ chłopie swoje głupoty pisać, bo próbowałeś się prymitywnie rozreklamować, a zrobiłeś z siebie pośmiewisko. Buduj kilkaset domów nawet i rocznie - choć mam poważne podejrzenia że są one tylko z klocków 
|
Do góry
|
|
|
|
#3358126 - 25/08/2009 21:05
[Re: jerome]
|
enthusiast
|
-ilu fachowców najlepiej zatrudnić
Odpowiem Ci jerome na razie na jedno pytanie. Ekipa , ekipą - nawet najlepsi w fachu popełniają błędy (choć wiadomo rzadziej). Na co najlepiej zwracać uwagę przy zatrudnianiu ekipy budowlanej ? Na sporządzeniu umowy o roboty budowlane. I to nie taka, którą proponuje nam wykonawca (czasami co niektórzy mogą kombinować z tzw. "niedozwolonymi klauzulami") ale mieć własną - można znaleźć w internecie, lub dobrą umowę podsunie zatrudniony (koniecznie!) własny inspektor nadzoru. Konkrety - co ma być zrobione, za ile i w jakim terminie. I co w przypadku błędów, niedociągnięć, opóźnień. Wiele ludzi zaniedbuje te papierki, ustalając wszystko na "gębę" i niestety - bywa że dzieją się później cuda Jestem wykonawcą i wiem - i jeżeli inwestor przychodzi z umową, do tego bierze własnego fachowca do kontroli budowy, angażuje się - to każda ekipa stara się robić wtedy znacznie lepiej, niż u klienta któremu wszystko jedno i wszystko ustalone jest na "słowo".
|
Do góry
|
|
|
|
#3359389 - 26/08/2009 05:53
|
Pooh-Bah
Meldunek: 27/12/2002
|
dodaj skłądnik ktory sprawia ze mozna lac beton przy -30 celcjusza, i wtedy wiaze na drugi dzien "twardy" nie oznacza "dojzaly", a przy okazji szybko nie znaczy dobrze, i nie pisze tutaj osobowo do Ciebie ale ogolnie o wszystkich "dzisiejszych" budowlancach
|
Do góry
|
|
|
|
#3359395 - 26/08/2009 05:56
[Re: SOUDAL]
|
newbie
Meldunek: 23/08/2009
|
ale wolno nie znaczy lepiej niż szybko. wiec tez nie wprowadzaj w bład. antyhazardzista- jesli jest jakas osoba ktora prowokuje, to jestes nia tylko ty.. ja sie nie rzucałem tylko chcielm kolesiowi pomoc a ty wyskoczyles i zaczałes mnie obrazac. nienawidze takich ludzi co sie czepaia, kazdy buduje wg swoich umiejetnosci, ja sstawiam duzo domów i klienci nie narzekaja, zachwalaja i moje umiejetnosci nikt nie podwazał. wiec daruj sobie te kretynskie wygłupy ktore tylko maja na celu zaistnienie twojej osoby w temacie,
|
Do góry
|
|
|
|
#3359401 - 26/08/2009 05:58
[Re: john]
|
Pooh-Bah
|
daje sie odpowiednie mieszanki zeby szybciej wiązało, szalunek elegancki i wiąze w pare godzin. raz z ekipa lalismy wieczorem rano przyc hodzimy a strop elegancki i 100 % wytrzymałosci.
100% wytrzymałości na drugi dzien ? dosyc ciekawa teza, a przy okazji ile "dojrzewa" beton ? pytanie konkursowe 28dni odpowiedz na konkurs czekam na nagrody pytanie konkursowe bylo wiadomo do kogo  , pozatym twoja odpowiedz jest "ksiazkowa" i raczej uproszczona nieco, ale worek cementu wygrales, wysylka na koszt wygrywajacego, gdzie slac 
|
Do góry
|
|
|
|
#3359414 - 26/08/2009 06:05
|
Pooh-Bah
|
ale wolno nie znaczy lepiej niż szybko. wiec tez nie wprowadzaj w bład. antyhazardzista- jesli jest jakas osoba ktora prowokuje, to jestes nia tylko ty.. ja sie nie rzucałem tylko chcielm kolesiowi pomoc a ty wyskoczyles i zaczałes mnie obrazac. nienawidze takich ludzi co sie czepaia, kazdy buduje wg swoich umiejetnosci, ja sstawiam duzo domów i klienci nie narzekaja, zachwalaja i moje umiejetnosci nikt nie podwazał. wiec daruj sobie te kretynskie wygłupy ktore tylko maja na celu zaistnienie twojej osoby w temacie, moze inaczej to ujme, "za szybko" oznacza zle i to jest pewne, na razie jestesmy przy betonie wiec krotko: nie ma opcji ze po jednym dniu od wylania betonu "idziesz" dalej, jesli tak jest to jest to "za szybko" ...
|
Do góry
|
|
|
|
#3359420 - 26/08/2009 06:10
|
newbie
|
to przyjedz na moja budowe, w lutym robilem budynek przy minus 10 gdzie przez noc zwiazało , po prostu wiecej zbrojenia dalismy i poszlismy nastepnego dnia juz z cegłami na kolejna kondygancje. nie było peknienc ani nic. uwierz mi ze za szybko nie bylo, rozumiem ze leje , i od razu wchodze i muruje, to by było za szybko, ale nastepnego dnia jesli dasz naprawde dobra mieszanke, to zwiaze ci na tyle ze mozecie isc w góre.
|
Do góry
|
|
|
|
#3359438 - 26/08/2009 06:27
[Re: jerome]
|
Pooh-Bah
|
wedlug mnie nie do oszacowania, jesli juz cos komus wyjdzie to sa to bardzo przyblizone wartosci, mozna to np uproscic i wedlug schematu: jest gotowy projekt jest do niego przewaznie wstepna kalkulacja materialow do ktorej dodajesz 20 do 30 % wiecej i otrzymujemy wynik ktorego mozemy sie spodziewac w duzym zaokragleniu tu juz latwiej, masz projekt mozna zaczac wyceniac poszczegolne etapy, przynajmniej juz mniej wiecej wiemy ile materialu bedziemy potrzebowac do poszczegolnych etapow, dochodzi sprawa rodzaju uzytych materialow (jakos=rozna cena, miejsce zakup=rozna cena , wykonawca, rozny rejon polski=rozna cena) projekt : gotowce od 1200 do 350o, indywidulany od 4-5 tys do ..ile masz wyobrazni i kasy , mozna wydac naprawde mase kasy juz na tym etapie robocizna: rozny wykonawca , rozny rejon Polski=rozna cena, trudne do okreslenia -ilu fachowców najlepiej zatrudnić
dobre pytanie, najlepiej "jednego" ;), ale dobrego, niestety tak sie nie da, najtaniej powinno byc jak wezmiesz jedna firme i zrobia wszystko, od fundamentu az po dach, niestety praktyka pokazuje ze wcale tak tanie sie potem nie konczy, osobiscie uwazam, ze na rozne etapy budowy brac roznych wykonawcow (specjalizacja, najczesciej gwarantuje fachowa robote), ten sposob niestety jest drozyszy i budowa na pewno bedzie dluzej trwala -ile za dane powierzchnie, jakość
-ile w jakim regionie
-ile za daną jakość i szybkość powstawania
w jakim rejonie , to jest podstawowe pytanie od ktorego trzeba zaczac, roznice sa naprawde zdecydowane w zaleznosci od miejsca w Polsce moze troche chaotycznie ale pisanie z "quote'mi" jest masakryczne na tym forum , i pora juz pozna a spac sie chce,mam nadzieje ze choc troszke jest juz jasniej w temacie
|
Do góry
|
|
|
|
#3359448 - 26/08/2009 06:35
|
Pooh-Bah
|
to przyjedz na moja budowe, w lutym robilem budynek przy minus 10 gdzie przez noc zwiazało , po prostu wiecej zbrojenia dalismy i poszlismy nastepnego dnia juz z cegłami na kolejna kondygancje. nie było peknienc ani nic. uwierz mi ze za szybko nie bylo, rozumiem ze leje , i od razu wchodze i muruje, to by było za szybko, ale nastepnego dnia jesli dasz naprawde dobra mieszanke, to zwiaze ci na tyle ze mozecie isc w góre. pozornie mozna "isc" w gore zawsze, nie jestem zwolennikiem tego typu rozwiazan, mieszanki "do minusow" jak sama nazwa wskazuje wymyslono w nieco innym celu, dodaje sie je po tak jest prosciej po prostu, a tak wogole to zapewne masz na mysli "przyspieszacz" ktory ne zawsze jest rownoczenie domieszka do temperator ujemnych, tego typu "przyspieszacze" pomagaja ale ale nie zastapia "procesu" jaki musi zajsc podczas wiazania betonu , przewaznie jest tak ze taka domieszka powoduje ze beton na drugi dzien osiaga wytrzymalosc porownywalnado wytrzymalosci betonu 7 dniowego bez uzycia domieszki, nie ma opcji ze beton jest "gotow" do prac na drugi dzien
|
Do góry
|
|
|
|
#3359510 - 26/08/2009 09:58
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/11/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#3359556 - 26/08/2009 15:28
[Re: antyhazardzista]
|
enthusiast
|
Niestety nowi nie mogą wysyłać PW na forum więc piszę ... : "polecam oczywiscie sciany z porothermy" "polecam takze zrobic jak najgrubsz efundamenty, budynek jest wtedy stabilny a wiadomo - dom sie zburzy a fundamenty takie zawsze zostana" - to ja się zapytam po jaką cholerę burzyć ? Czy ktoś budując zakłada że dom zostanie zburzony ? Mówimy oczywiście o domach jedno- ew. wielorodzinnych. "nie warto twez oszczedziac na wiezbie dachowej, warto aby krokwie były dosc solidne wtedy masz pewnosc ze dach bedzie dobry." - warto robić wszystko zgodnie z projektem to po pierwsze, a jakieś dodatkowe materiały to zwykłe naciągactwo klienta. "w razie czego moge dac namiary na niezlych fachowców, malo nie biora, ale uwijaja sie dosc szybko, nie pija i sa kulturalni takze luz" - a może podałbyś od razu namiary na siebie ? Sorry za zaczepkę ale jak ktoś już tak pisze na jakimkolwiek forum.. tak OT. "gruby porotherm nie wiem 60 czy 80 nie pamietam juz w kazdym razie najwiekszy" - właśnie ... co to jest ten porotherm 60 czy 80? "juz bedziesz mial owe ławy fundamentowe, to pamietaj ze nie wystarczy tak jak mowia ,,fachowcy'' zasypac piaskiem i ubić wibratorem, i zalac zwykłym betonem, powininen to byc beton zbrojony, czyli włozyc pare kratownic wielkosci powierzchni piasku." - ale zasypać piaskiem co ? Ławy fundamentowe ? Domyślam się o co chodzi - ale jak będziesz tak tłumaczył komuś innemu ? Zrobisz ten beton zbrojony i co dalej ? Jakie funkcje ma pełnić ten beton zbrojony w budownictwie mieszkaniowym ? W mieszkaniu będą czołgi jeździły ? "ponadto moge ci polecic deske barlinecka, najlepiej 3 lamelową bo 4 lamoelowe rzadko sa spotykane i ciezko je dostac, polecam ci wersje rustic, wtedy co prawda zdarzaja sie słoje ale tak ci fachowcy poukładaja zeby były one pod mebali,dywanem itp. nie opłąca sie kupowac kolekcji life czy select." - tak wyjechałeś z tą deską ... nie w 5 ni w 9. Tylko w życiu te deski kładziesz na ten "beton zbrojony" ? "co wiecej potrafie tez zalac strop bez stępli co umie niewielu ,,fachowcówz koziej pały'' w polsce." - jaki konkretnie strop robisz bez tych "stępli"  ? "dodaj skłądnik ktory sprawia ze mozna lac beton przy -30 celcjusza, i wtedy wiaze na drugi dzien ... oczywiscie jesli temperatura powietrza jest około 15-25" - to można lać jak temperatura powietrza spada poniżej 0 czy nie ? Dzięki za odpowiedzi, nie pytam złośliwie ale chętnie chcę skorzystać z Twojej wiedzy 
|
Do góry
|
|
|
|
#3361140 - 27/08/2009 07:34
[Re: antyhazardzista]
|
newbie
|
anty hazardzista, jestes jedyna osoba która prowokuje w tym temacie, i chce zrobic tu butdel. dobrze wiedziales ze mam PW zablokowane bo chyba nie jestes slepy ze moja data urodzenia na forum jest dosc młoda. wiec szukajac alibi dla swoich prowokacji napisales ze jestes zmuszony napisac tutaj. co do tresci merytorycznej, to nie bede z tobą dyskutował jersli ty nie wiesz co sie wlewa do betonu zeby wiazał przy -30, jesli nie znasz nawet tej mieszanki to po co sie odzywasz w temacie. ja owszem robie duzo domów rocznie z ekipa, ale nie przekłada sie to na obnizenie jakosci. robimy solidne domy, dajemy 5 letnia gwarancje na wykonastwo a co najwazniejsze jeszcze nie było głosu krytyki, wiadomo budynek jak nowy to pracuje, sciany pracuja, wiec pękaja na poczatku ale to nie wina tego ze dosc szybko uwijamy sie z robotą. ostatnio w jedynm domu gdzie robilismy wszedł stolarz i mowil kolesiowi przy mnie ze szafki w kuchni nie mogą dotykc sciany bo ściana oddycha i musi miec miejsce..wiekszych bajek nie słyszałem ludzie kantuja klientów i biora taka kase ze głowa mała... ja do taKICH NIE naleze. u mnie gorzały na budowie nie znajdziesz, ani butelki. jestem smiem twierdzic fachurą i prosze nie obrazac mnie i ciągnac dalszych prowokacji.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|