Opcje tematu
#3479738 - 27/10/2009 15:32 Ośrodki narciarskie - Czechy / Słowacja
kfjatek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/09/2004
Jak w temacie. Szukam fajnego ośrodka narciarskiego (wyciągi krzesełkowe!). Z racji swojego miejsca zamieszkania raczej na terenie Czech, chociaż niekoniecznie.

Jako, że dość dawno nie byłem w obu tych krajach czekam na Wasze opinie i propozycję (także dot. zakwaterowania jak macie coś sprawdzonego). Jak wszystko kształtuje się obecnie cenowo w porównaniu z Polską?

PS. Fajnie, jakby w pobliżu były jakieś basenty termalne czy inne atrakcje smile

Do góry
Bonus: Unibet
#3479936 - 27/10/2009 18:52 Re: Ośrodki narciarskie - Czechy / Słowacja [Re: kfjatek]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Jeśli chodzi o Słowację to oczywiście Liptowski Mikułasz (Liptovský Mikuláš). W pobliżu Chopok, Tatralandia i bardzo dobra restauracja w centrum miasta.
Jeśli chodzi o ceny to jak ja byłem (jeszcze przed wprowadzeniem euro) to było tanio. Nawet mandat za złe parkowanie był do przełknięcie na wyjeździe. Teraz - nie wiem...
Osobiście - polecam!

Do góry
#3480437 - 27/10/2009 23:33 Re: Ośrodki narciarskie - Czechy / Słowacja [Re: micha$]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2006
Bylem w slowacji na tydzien przed wprowadzeniem euro.. a ceny byly juz europejskie... osobiscie w sumie spoko, ale cenowo to juz chyba nie to co kiedys. Chopok kazdy sobie chwali w tym ja rowniez... a ceny ? na pewno wygoglujesz jesli bedziesz tam sie wybieral

Do góry
#3480479 - 27/10/2009 23:54 Re: Ośrodki narciarskie - Czechy / Słowacja [Re: lelu]
Lord_Viader Offline
veteran

Meldunek: 09/07/2003
Ja bylem w slowackich Tatrach w tym roku i z tymi cenami wcale nie bylo tak najgorzej. Wiekszosc cen to stare ceny przeliczone na Euro po kursie (bodajrze 30.12 korony to 1 Euro), zatem jesli przykaldowo pizza kosztowala 149 koron, to teraz kosztuje 4.95 Euro, a nie 5. Tak jest w wiekszosci przypadkow, chociaz w schroniskach oczywiscie zaokraglili sobie ceny nieco w gore. Jedyny problem to taki, ze 1 stycznia, gdy Slowacy wprowadzali Euro, u nas Euro kosztowalo cos kolo 3.8-3.9 zl, a kiedy bylem na Slowacji w lipcu, bylo po ok. 4.40, zatem wszystko bylo te 15% drozsze. W sklepie czuc roznice, dlatego Slowacy czesto przyjezdzaja do nas na zakupy, ale w knajpach i tak jest taniej niz u nas. Teraz Euro jest u nas nieco tansze, wiec roznica bedzie mniej odczuwalna.
Nie wiem jak Wysokie Tatry wygladaja pod wzgledem narciarskim, ale w lecie bylo super. Tam nie bylo lipy jak w innych rejonach Slowacji (np jeziora Sirava i Damasa). Pensjonaty, domy wczasowe oferuja dosyc dobre warunki i niezly standard. Ja z kumplami mielismy wynajety domek o naprawde wysokim standardzie za 70 Euro/dzien. Bylo nas szescioro, ale weszloby tam jak mawial gospodarz i 12 osob. Miejscowosc: Stara Lesna. Dojazd wszedzie bezproblemowy z uwagi na Elekticzke. W Popradzie jest Aquacity, olbrzymi kompleks basenow i innych wodnych atrakcji. Jakies tam trasy narciarskie i wyciagi bylo widac, ale szczegoly musialbys poszukac w internecie. Zreszta skoro masz blizej do Czech... Niedawno czytalem w internecie, ze Slowacy bardzo licza na polskich turystow w zimie i robia specjalne tanie polaczenia lotnicze do Popradu. Ceny noclegow tez ponoc spadaja. Ja osobiscie kiedys wybiore sie tam w zimie...

Pozdro!

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08