#3732756 - 03/03/2010 18:30
Re: Pogorszenie wzroku
[Re: kadus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/04/2006
|
 slav jedyne znane mi sposoby to stare metody sprzedawane w wojsku  . To jest co 15-20 minut zrobić trening dla oczu czyli popatrz na punkty oddalone w przestrzeni i na te bliższe. Przystaw sobie palec do nosa, a następnie oddalaj i przybliżaj cały czas patrząc na niego. Jeśli masz problem z suchym okiem to staram się wytrzymać jak najdłużej nie mrugając i patrząc w dal... doprowadzi to do tego, że polecą Ci łzy i poczujesz ulgę dla oczu  . Siedząc przy komputerze nasze oczy są w jednakowej odległości do ekranu monitora przez kilka godzin. Stąd potem problemy w widzeniu bo oko przyzwyczaja się do tej odległości i potem mamy efekt, że chcąc spojrzeć dalej mamy zamazany obraz  . Dobrze też jest popatrzeć na zielony kolor. Zielony wpływa kojąco dla oczu. Ale mówię najważniejsze jest co 15-20 minut rozejrzeć się dobrze po pomieszczeniu i skupić swój wzrok na konkretnych punktach tj. np 4rka z zegarka, sutek jakiejś laski z kalendarza po drugiej stronie pomieszczenia itd itd itd  .
|
Do góry
|
|
|
|
#3732803 - 03/03/2010 19:45
[Re: GaloGalo]
|
veteran
Meldunek: 10/08/2005
|
To przykre, ale ratunku już raczej nie ma. Chyba, że operacja kiedyś. Ja osobiście załatwiłem sobie oczy w dzieciństwie (6,7 klasa podstawówki) monitorem marki Deawoo. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo miałem kolegę, który przy swoim Hyundai'u siedział zdecydowanie więcej od mnie i nic, oczy jak u niemowlęcia  Przez kolejne lata (huh, to już chyba jakieś 8-10) wada z okolic - 1 pogłębiła się do obecnie około - 3, -4 (różnie dla oczu). Przez ten czas nosiłem ciągle szkła kontaktowe. Ratunku upatruję w ciągłym postępie w medycynie i odpowiedniej operacji. Póki co szkła to moje drugie oczy i jestem z nich zadowolony. Chociaż, chociaż... Przypomina się, że w rodzinie wujek woził swoja córkę na kroplówki jakieś czy cuś i ponoć pomogło, chociaż cały czas w okularach chodzi
|
Do góry
|
|
|
|
#3732811 - 03/03/2010 19:50
[Re: -Adrian-]
|
veteran
|
Dodam jeszcze tylko, że od 2 lat pracuję przy lapku (matowa matryca), po 8 godzin dziennie, do tego w domu również dochodzi trochę czasu (również lapek) i w sumie przez ten okres wzrok pogorszył mi się nieznacznie. Może temu że z kineskopowca przesiadłem się lapka ?? Ponoć lepsze są dla oczu, tak kiedyś gdzieś obiło się o uszy.
|
Do góry
|
|
|
|
#3732836 - 03/03/2010 20:15
[Re: xqwzts]
|
veteran
|
od marki monitora to raczej nie zalezy  od 97 chyba do 05 siedzialem przy daewoo po kilka godzin dziennie, w tej chwili w pracy jakies 3h jeszcze przy kineskopowym  , + w domu ok 6 przy lapku, niedawno robilem badania i nie mam zadnej wady Zatem nic jeno genetyka  Tylko pozazdrościć oczu  Na tym moim deawoo to nawet filtr wisiał, kieprawy że kieprawy, ale zawsze coś. I tak !@#$a pomogło, hyhy 
|
Do góry
|
|
|
|
#3732851 - 03/03/2010 20:24
[Re: siwy212]
|
Tenis Trader
Meldunek: 09/02/2003
|
Cyknąłem sobie korekcje laserem Jak taki zabieg wyglądał ?
|
Do góry
|
|
|
|
#3734971 - 04/03/2010 19:27
[Re: Baqu]
|
veteran
|
Z tego co interesowałem się tym tematem to pacjent po takim zabiegu przez jakiś czas chodzi z opatrunkiem na oczach (raczej leży :)). Później oczy przystosowują się. O komputerze, tv można raczej na jakiś czas zapomnieć. No i ogólnie niestety trzeba ograniczyć. Moja okulistka coś tam marudziła, że taka operacja odbija się na starość (kurza ślepota czy astygmatyzm, nie pomnę). Na razie spokojnie czekam 
|
Do góry
|
|
|
|
#3735002 - 04/03/2010 20:20
[Re: -Adrian-]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/10/2003
|
moj starszy zanojomy nosil okulary z bardzo duzymi minusami (over -10), czesto grywalismy w pingla (tenis stolowy), po laserowej korekcji wzroku pykal bez okularow...
|
Do góry
|
|
|
|
|
|