Opcje tematu
#37950 - 14/08/2002 03:43 Wielka sonda bukmacherska!
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Zapraszam do wzięcia udziału w sondzie!

Do góry
Bonus: Unibet
#37951 - 14/08/2002 03:49 Re: Wielka sonda bukmacherska!
luc Offline
old hand

Meldunek: 31/03/2002
Pominales Gamebookers w sondzie chyba ze to celowa dyskryminacja

Do góry
#37952 - 14/08/2002 04:03 Re: Wielka sonda bukmacherska!
Conrad Offline

Gamebookers nie znajduje się na liście buków polecanych przez 'mecz.pl'. Może i buk jest solidny, ale nie należy pod tym względem do światowej elity. Pominięcie Gamebookers jest jak najbardziej celowe.

Do góry
#37953 - 14/08/2002 07:28 Re: Wielka sonda bukmacherska!
arth Offline
addict

Meldunek: 11/06/2001
hmmmmmmmm

a w czym jest gorszy Gamebookers od Unibet, Expekt, Betandwin oraz wielu wielu innych bukow, ktore sa na tej liscie a sa zupelnie nieznane ?

nie rozumiem powodow dla ktorych akurat ten bukmacher jest pominiety w sondzie???

Z tego powodu nie bede bral chyba udzialu w tej sondzie, bo zestawienie bukmacherow jest nieobiektywne

pozdrawiam
arth

Do góry
#37954 - 14/08/2002 07:32 Re: Wielka sonda bukmacherska!
Ufo Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 19/02/2001
Pyt. 8. Wiem o tym, ale nie mam tam konta. Brak tej odpowiedzi.

Pyt. 2. Jesli nie zamierzam, to powinna byc taka opcja - tak wybralem na sile jakiegos buka.

Do góry
#37955 - 14/08/2002 12:01 Re: Wielka sonda bukmacherska!
uQ$ Offline

Meldunek: 23/01/2001
Jeżeli podana jest "światowa elita" bukmacherów to co na niej robi np. SportingOdds - buk, który niedawno był praktycznie bankrutem, uratowało go jedynie przejęcie przez Sportingbet ???
Jest na świecie co najmniej kilku znanych bukmacherów (np. Paddy Power), które kwalifikowały się dużo bardziej na tę listę niż niektóre z podanych. Jeżeli (słusznie zresztą) nie ma na niej Gamebookers, to dlaczego są Pinnacle czy Olympic - też buki z "karaibską" licencją ?! Jeżeli są Unibet czy Expekt, to dlaczego nie ma np. Globeta czy BetInternet ?!

Ponadto w pytaniu 4 - brakuje mi odpowiedzi
"równie ważne", badź "równie nieważne".

Do góry
#37956 - 14/08/2002 15:03 Re: Wielka sonda bukmacherska!
Conrad Offline

Arth, dziwne że aż tak Ci przeszkadza pominięcie jednego bukmachera. Mogłem dodać Gamebookers (przecież to tylko sonda) ale zrobiłem po prostu 'cut&paste' ze strony głównej i nie zastanawiałem się nad innymi bukami.

Ufo, zgadza się. Niestety z tymi sondami jest tak, że nie można je edytować po wysłaniu.

uQ$, jeśli chodzi o SportingOdds to firma była pod skrzydłem SportingIndex czyli nie było szansy by ktoś nie otrzymał swoich pieniędzy w razie upadłości firmy. Tak samo jeśli SportingbetUSA padnie to Sportingbet sięgnie do kieszeni.

Paddy Power rzeczywiście powinien być na tej liście - dzięki za to. Nie wiem dlaczego do tej pory ich nie dodałem, ale zrobię to jeszcze dziś. Plusem tej firmy jest też obsługa kart VE.

Olympic jest dużą firmą karaibską a jej właściciel (Spiro) to porządny i znany człowiek w środowisku bukmacherskim. W ostatnim sondażu na Major Wager Olympic zdobył pierwsze miejsce w kategorii 'najlepszy bukmacher'. Firma jest w dobrej sytuacji finansowej. Gdy padł BetCamelot - Olympic przejął długi.

Pinnacle to też solidna firma, jedna z najbardziej popularnych na amerykańskim rynku. Do obstawiania piłki nożnej (handicapy/totals) są jednym z najlepszych buków na świecie.

Pytania "jeśli jest buk x to dlaczego nie buk y" zawsze będą istniały. Expekt i Unibet mają polskie wersje językowe. Grałem raz w BetInternet i wydają się być dobrą firmą. Będę musiał się im dokładnie przyjrzeć. Co sądzisz o Globet, czy grałeś już tam może?

Zgadza się, w pyt. 4 należało dać trzecią opcję.

Tak z ciekawości to Tatts został zdjęty z listy. Firma jest oczywiście solidna, ale ostatnio zwolniono znaczną część załogi i oferta niestety ucierpiała na tym. Nie wprowadzono też obiecanych opcji walutowych.

Do góry
#37957 - 14/08/2002 19:56 Re: Wielka sonda bukmacherska!
stiwi Offline
enthusiast

Meldunek: 12/12/2001
Coś się sypie... Nie odpowiedziałem na pytanie drugie, bo nie zamierzam nigdzie otwierać konta w najbliższej przyszłości i nie mogę zagłosować (chociaż podane jest "wybierz od 0 do 18").

Do góry
#37958 - 14/08/2002 20:46 Re: Wielka sonda bukmacherska!
Ufo Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 19/02/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad:
Co sądzisz o Globet, czy grałeś już tam może?
[/QUOTE]Pytanie do Dominika, ale jako ze i ja tam gram to sie przylacze do odpowiedzi. Plusy - bardzo szeroka oferta na pilke nozna ("egzotyczne" ligi) i ciekawe kursy. Ponadto bardzo dobry IMHO kontakt z klientem. Obsluga VE dodatkowym atutem.
Minus praktycznie jeden, ale dosc powazny. Minimum 3 kombinacje na wiekszosc mniej znanych lig i "niemieszalnosc" dyscyplin miedzy soba. Takze nie mozna dobrac np. "pewniakow" z tenisa do wybranego meczu lub zagrac NBA z czymkolwiek innym niz z amerykanskim koszem wlasnie.

Do góry
#37959 - 14/08/2002 22:35 Re: Wielka sonda bukmacherska!
PROFIT Offline
enthusiast

Meldunek: 13/05/2002
Sonda jest OK !

I zawsze tak jak napisał Conrad będą jakieś ale ...

ale (nie wiem czy to było celem ) mam takie uwagi:

- w kolejnej sondzie (bo chyba cel jest najważniejszy, a nie to czy sonda sie podoba czy nie) - warto umieszczać bukmacherów 2 czy nawet 3 kategorii - by się przekonać - "z czego gracze korzystają" - bo np. może sie okazać że są gracze korzystajacy np. ze słabego booka, o którym wiadomo, że ma kłopoty - także bedzie można ich przetrzec nawet - sonda ma nie rekomendować tylko dać pewne informacje,

- każda sonda ma te wadę, że tak samo waży głos gracza, który gra np. za 5 euro i za 500, więc informacja np. o polskiej wersji jezykowej z tego powodu jest mylna, chyba że celem jest ilość,

- generalnie uważam, że wystarczy zebrać jawne info od 10 stałych i znanych graczy by stwierdzić - czego gracze potrzebują, nie uważam by aż tak bardzo różniły się ich podstawowe kryteria,
np. każdy kto zna język angielski woli lepsze kursy i szeroka oferte niż polską wersję językową,

- lepsze kursy zawsze są lepsze pod warunkiem, że są "nasze sporty", inaczej nawet jak sa całkiem dobre kursy nie gramy, a czy warto grać różne zdarzenia, gdy kursy sa słabe,

- ciekawie byłoby gdyby dla kazdego buka byłaby jakby osobne pytania: czy gramy, czy planujemy, czy znamy ofertę, mogą być podane sporty -w ten sposób można przetestowaać znajomość oferty, można wprowadzić ocene wiarygodności buka i porównać do tej rzeczywistej - bo gracze mogą różnie oceniać,

- ciężko napisać czy gdzieś chcę zacząć grę jak nie znam oferty buka, np. mógłbym napisać że chcę grać wszędzie, ale pod pewnymi warunkami - no i te warunki jakie kazdy stawia są ciekawe,

-uwag mogłoby być jeszcze więcej

PS. zaletą sondy stworzonej przez Conrada -jest szeroki odzew, a potem ożywiona dyskusja nad tematem,

Dlatego czekam na kolejne, nawet nieobiektywne

Do góry
#37960 - 19/08/2002 13:20 Re: Wielka sonda bukmacherska!
uQ$ Offline

Nie było mnie przez parę dni, przepraszam za zwłokę w odpowiedzi.

Co do SportingOdds, to wydaje mi się że ich kłopoty były spowodowane właśnie przez SportingIndex, więc o tym bezpieczeństwie nie do końca jestem przekonany.

Nie mam wątpliwości co do solidności Olympic czy Pinnacle, chodziło mi jednak o to, że pod tym względem dużo bliżej im do takich buków jak np. Gamebookers czy Nordicbet, niż do Ladbrokes czy Centrebet. Wszelkie sondaże "na najlepszego buka" amerykańskich serwisów nie są niestety zbyt wiarygodne. Na ogół czołowe miejsca zajmują w nich reklamodawcy. Jeszcze rok temu w sondażach "najlepszy bukmacher" zwyciężał Aces Gold ...

Natomiast Globet to dla mnie rewelacja. Mają dość wysoką marżę, ale najszerszy spośród wszystkich bukmacherów wybór lig piłkarskich. Co więcej o sporej części z nich nie mają większego pojęcia . Błędy jakie robią są porównywalne chyba tylko z tymi jakie zdarzały się STS-owi w "latach świetności", nawet Gamebookers przy nich się chowa Jedyna wada, to tak jak wspominał Ufo, konieczność klejenia (pozwalając grać single długo by nie pożyli). Jeżeli jednak jest się w stanie opanować pokusę doklejania "tanich" pewniaków, to i ta "wada" na dłuższą metę może wyjść na korzyść. Dodatkowy plus, o którym przekonałem się w ubiegłym tygodniu to zwrot na kartę sumy przekraczającej początkowy depozyt, co jest dla mnie zdecydowanie najwygodniejszym sposobem wypłaty, który niestety potrafi przeprowadzić bardzo niewielu bukmacherów.

Do góry
#37961 - 19/08/2002 14:18 Re: Wielka sonda bukmacherska!
Szakal Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/06/2001
Co wiecej Globet ma najlepsza oferte dla nowych graczy. Grasz pierwszy zaklad za 30 euro i piszesz mejla z prosba o cashbecka i masz 30 euro wiecej w przypadku wygranej/przegranej pierwszego zakladu! Zatem tak jakby zaklad bez ryzyka.

Co w porownaniu do GB ktory oferowal kiedys 33% od pierwszego zakladu a teraz jescze mniej jest po prostu dla mnie najlepsza oferta na rynku dla nowych graczy!

Do góry
#37962 - 19/08/2002 15:26 Re: Wielka sonda bukmacherska!
Conrad Offline

Szczerze mówiąc nie słyszałem o kłopotach samego Sporting Index - wydawało mi się, że firma prosperuje. Ale jeśli mieli problemy to SportingOdds rzeczywiście mógł być zagrożony.

Zwrot na kartę sumy przekraczającej początkowy depozyt to wspaniała sprawa i z tego co wiem to jest to dostępne tylko w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Paddy Power jest chyba najlepszy bo przyjmuje nawet karty VE, tak więc dla posiadaczy innych kart (VE) niż Inteligo ten buk może okazać się dobrym wyborem. Na stronie www.mecz.org/index.php?dzial=zestaw jest dostępna lista buków pozwalających wypłacać na kartę więcej niż wynosił początkowy depozyt. Jeśli się nie mylę to jest ich tam prawie 10.

Do góry
#37963 - 19/08/2002 15:36 Re: Wielka sonda bukmacherska!
uQ$ Offline

[qb]Zwrot na kartę sumy przekraczającej początkowy depozyt to wspaniała sprawa i z tego co wiem to jest to dostępne tylko w Wielkiej Brytanii i Irlandii. [/qb][/QUOTE]To możliwe, Globet mimo włoskich "korzeni" zarówno siedzibę jak i licencję ma brytyjską.

Do góry
#37964 - 19/08/2002 17:16 Re: Wielka sonda bukmacherska!
tysio111 Offline
veteran

Meldunek: 14/11/2001
[qb]Gamebookers nie znajduje się na liście buków polecanych przez 'mecz.pl'. Może i buk jest solidny, ale nie należy pod tym względem do światowej elity. Pominięcie Gamebookers jest jak najbardziej celowe.[/qb][/QUOTE]nie należy??? hehe ilu ciekawych nowych rzeczy można dowiedzieć się z forum........ A co Conrad wg Ciebie kwalifikuje bukmachera do światowej elity i których z tych punktów nie spełnia wg Ciebie Gamebookers, jestem bardzo ciekawy....

Do góry
#37965 - 19/08/2002 18:49 Re: Wielka sonda bukmacherska!
Elgato Offline
old hand

Meldunek: 03/07/2001
Mam pytanie:
Chce zalozyc konto w Unibet.
Mam konto w WBK. Jak moge przelac pieniadze na ich konto. czy moge zrobic to wirtualnie bo przez rok bede siedzial w hiszpani.
2. w jaki sposob sie wyplaca pieniadze.
Czy trzeba im cos faksowac czy wystarczy zlecenie przez internet i mam juz pieniadze na koncie?

Jezeli nie to czy jest jakis buk ktory takie cos oferuje????

Serdecznie dziekuje za udzielone informacje.

Do góry
#37966 - 19/08/2002 20:21 Re: Wielka sonda bukmacherska!
Conrad Offline

Tysio, sam gram w Gamebookers ale nie zaliczam tej firmy do światowej elity i nie trzymam tam więcej pieniędzy niż muszę.

Wiem, że firma ukrywa kilka rzeczy choć nie wiem do końca dlaczego. Może wiesz o co chodzi bo chyba współpracujesz z nimi. Jeśli nie to nie znasz ich wystarczająco dobrze.

W każdym bądź razie wcale nie odradzam grania u nich, a nawet myślę, że mają ciekawą ofertę i czasem też okazyjne kursy.

Do góry
#37967 - 19/08/2002 20:27 Re: Wielka sonda bukmacherska!
Conrad Offline

Elgato, te pytanie lepiej zadać w następującym temacie: Banki internetowe.

Do góry
#37968 - 19/08/2002 20:59 Re: Wielka sonda bukmacherska!
tysio111 Offline
veteran

Meldunek: 14/11/2001
nie wiem skąd pogłoski że współpracuję z Gamebookers, kurcze wtykę ze mnie robią . Elgato jeśli można przez net wykonywać w WBK przelewy to przelejesz do Unibetu. Zawsze mogą zarządać jakiś scan......

Do góry

Moderator:  rafal08