Z powodu zatrucia pokarmowego kilku zawodników Stali trafiło do szpitala i nie będą gotowi do gry w środowym meczu przeciwko Polpakowi Świecie. Obie drużyny doszły do porozumienia i przełożyły mecz na nieokreślony jeszcze termin. - Chłopcy wracając w sobotę ze Starogardu musieli się czymś zatruć i zaraz po tym trafili do szpitala, dlatego zostaliśmy zmuszeni przełożyć mecz - tłumaczy prezes Karwacki. [e-basket.pl]
Dzisiaj o godzinie 17 prezes Zbigniew Kamiński spotkał się ze sztabem szkoleniowym oraz zawodnikami Turowa Zgorzelec, aby odbyć męską rozmowę po przegranym meczu z AZS-em Gaz Ziemny Koszalin. Zapadły już pierwsze decyzje. Jeśli w środowym meczu z Polonią Spec Warszawa Turów znów przegra, z zespołem jako pierwszy pożegna się Mariusz Karol. [e-basket.pl]
A teraz co do kolejki
Śląsk - ProkomZa niski kurs dla mnie. Prokom jest faworytem, ma dużą przewagę pod koszem i powinien to wygrać, ale pamiętajmy że jest to wyjazd, w dodatku dość daleki, mobilizacja w PLK jest rzeczą bardzo istotną, dlatego powiem tak - Prokom wygra, ale niekoniecznie łatwo. Jakoś w nich na razie nie wierzę (choć z prasy wieje takim hurraoptymizmem, że zastanawiam się, czy przypadkiem śledzie nie wygrają Euroligi w tym roku

)
Stal - Polpak, mecz przelozony
Kotwica - AstoriaAstoria za dobra w tym sezonie nie będzie

W pierwszej kolejce lekka wtopa u siebie z Polonią, coś czuję że sąsiadów

czeka ciężki bój o utrzymanie.
W Kołobrzegu o sile zespołu decyduje duet Johnson - Hamilton, sądzę że podołają presji

i gospodarze zwyciężą. W Grudziądzu zagrali przyzwoicie, czemu u siebie ma być gorzej?
Noteć - PolpharmaNoteć jest niczym Mechelen w lidze belgijskiej w swoim czasie - dopóki się nie ogarną, nie wierzę, że są w stanie wygrać jakiś mecz. Mają tylko NIGUTA na centrze, bliżej nieznanego mi zawodnika, chyba kolejny nołnejmowiec z USA... Ale mogę się mylić
Ich jedyny tak naprawdę wartościowy gracz, Randy Holbrook, jest kontuzjowany.
W meczu z Czarnymi, Alex Dunn robił z nimi co chciał - mysle ze teraz Kinloch (center Polpharmy), ktory rowniez swietnie zagral w 1. kolejce, równiez zrobi przewagę pod koszem.
Dodam tylko, że od kilku lat z połową Noteci spotkałem się na juniorskim parkiecie (jeszcze w kwietniu

) i jakoś sobie radziłem, więc niech to będzie wyznacznik tego, że w Inowrocławiu jest naprawdę bardzo kiepsko.
Dla mnie typ kolejki - Polpharma, która zagrała dobre zawody u siebie ze Stalą Ostrów, staje przed doskonałą okazją, by wystartować w lidze z bilansem 2-0 (pozniej Noteć pewnie się ogarnie, ściągnie paru murzynow, ktorym naobiecuje duze pieniadze, a jak im sie znudzi gra za darmo, to ich znowu wymienią... i tak w kółko)
Anwil - CzarniAnwil nie ma centra, trzeba sobie to jasno powiedzieć. Alex Dunn, center Słupska, zagral bdb w pierwszej kolejce (no ale z kimmmm

), wiec moze to byc w miare wyrownany pojedynek. Na pewno za 1.2 nie warto ruszac Anwilu, ale powinni wygrac.
Co ciekawe, trenerem zespolu gosci jest Igor Griszczuk - a kim jest Griszczuk dla Włocławka, wie chyba kazdy
AZS Koszalin - Unia TarnówAZS zaskoczył w pierwszej kolejce, Unia położyła się na wrocławskim parkiecie... 2-0 na starcie? Pewnie tak, kto zatrzyma Graya...
pozdrawiam