#3792218 - 08/04/2010 02:13
Re: Kibice [2]
[Re: Fro_Lech]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/02/2007
|
Czy flaga górny śląsk jest w barwach narodowych Polski ? Jeżeli nie jest, nie rozumiem porównania. Flaga jak każda inna. Chodziło mi raczej o to, że ta flaga mogła wisieć na każdym śląskim stadionie, a że właścicielem tej flagi jest kibic Ruchu i członek RASiu to wywieszał ją sobie na meczach w Chorzowie. I tu pojawia się pytanie, dlaczego kibice Ruchu wcześniej pozwalali wywieszać tą fanę na stadionie, skoro to fana Górnego Śląska, nie mająca żadnego symbolu chorzowskiego klubu?
|
Do góry
|
|
|
|
#3792534 - 08/04/2010 03:57
[Re: mat2000]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/08/2001
|
zapowiada się model angielski tak przez niektórych uwielbiany m.in tu na forum , szczerze współczuję
|
Do góry
|
|
|
|
#3792649 - 08/04/2010 04:47
|
old hand
Meldunek: 05/02/2009
|
Zeby miec czegos kompleks to druga strona musi 'zakompleksionych' w czyms przewyzszac  - taka uwaga z boku. Na tej fladze nie bylo zadnych elementow narodowych, nie rozumiem skad nawiazanie do reprezentacji Polski. Juz bardziej niemiec naprawdę uważasz, że - jeśli nie Ślązacy- to przynajmniej Niemcy nie przewyższają w niczym Polaków ?;-)
|
Do góry
|
|
|
|
#3792921 - 08/04/2010 06:59
[Re: sh11]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/07/2007
|
Zeby miec czegos kompleks to druga strona musi 'zakompleksionych' w czyms przewyzszac  - taka uwaga z boku. Na tej fladze nie bylo zadnych elementow narodowych, nie rozumiem skad nawiazanie do reprezentacji Polski. Juz bardziej niemiec naprawdę uważasz, że - jeśli nie Ślązacy- to przynajmniej Niemcy nie przewyższają w niczym Polaków ?;-) No napewno przewyższają, ba biją na głowę: w ilości wymordowanych ludzi w ostatnich 100latach w Europie ;p Zreszta, wiadomo jak sie robi porzadki z tymi ktorzy szyja flagi na wlasna reke. Tutaj wlasciciela (ktory wydal oswiadczenie ze od ruchu kibicowskiego zdecydowanie sie odcina  ) co najmniej tolerowano. Ale nie takie porządki jak w tej piosence " Dziś prawdziwych metalowców już nie ma zostały tylko wspomnienia, dawne życie poszło w dal dziś na zimę został szal tylko flagi tylko flagi tylko flagi żal". Jaworzno 0 Polska 4.
|
Do góry
|
|
|
|
#3792985 - 08/04/2010 08:05
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2001
|
Ruch robi błąd, były dwie flagi na stadionie. Zanotowali wtopę i tyle, barw się pilnuje. Dla mnie takie tłumaczenia są śmieszne.
|
Do góry
|
|
|
|
#3793036 - 08/04/2010 15:57
[Re: ultra1978]
|
old hand
|
Zeby miec czegos kompleks to druga strona musi 'zakompleksionych' w czyms przewyzszac  - taka uwaga z boku. Na tej fladze nie bylo zadnych elementow narodowych, nie rozumiem skad nawiazanie do reprezentacji Polski. Juz bardziej niemiec naprawdę uważasz, że - jeśli nie Ślązacy- to przynajmniej Niemcy nie przewyższają w niczym Polaków ?;-) No napewno przewyższają, ba biją na głowę: w ilości wymordowanych ludzi w ostatnich 100latach w Europie ;p Zapomniałeś chyba o naszych "przyjaciołach" ze Wschodu ;-). Ale licytowanie się na tego typu liczby jest chyba niesmaczne, więc koniec z mojej strony. Conrad- naiwne byłoby gdybym dał sobie wmówić, że ty - jako taki światowiec- naprawdę wierzysz w to co napisałeś. Przyjmę to więc, chyba słusznie, jako próbę prowokacji  . Niemcy nie mają żadnego związku z Ruchem Autonomii Śląska. Są też chyba na tyle zdroworozsądkowi, że nie liczą na pokojową zmianę granic na przestrzeni najbliższych xx lat  Inna sprawa, że zdaję sobie sprawę, że część z Was po prostu nie wie o czym pisze. I nie jest to bynajmniej tylko wasza wina, ale tego, że losu Ślązaków praktycznie w ogóle nie omawia się na lekcjach historii- chociażby w konktekście II wojny światowej. Jeśli ktoś natrafi to polecam na kanale Discovery History dokument "Dzieci Wehrmachtu", albo pogooglowanie na temat "tragedii górnośląskiej" [mówi się o niej m/w tyle ile o Katyniu 30 lat temu] pozdrawiam i życzę mniej emocji, a więcej merytorycznej dyskusji 
|
Do góry
|
|
|
|
#3793095 - 08/04/2010 17:03
[Re: Conrad]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2001
|
naprawdę uważasz, że - jeśli nie Ślązacy- to przynajmniej Niemcy nie przewyższają w niczym Polaków ?;-) Ci pierwsi przewyższają innych pod względem naiwności, skoro dają sobie wmówić przed tych drugich że nie do końca należą do tych trzecich. bo Ślązacy nie do końca należą do Polaków, musiałbyś tu mieszkać by to zrozumieć. Ja akurat mam przodków pochodzących z Polski, ale nie odmówiłbym Ślązakom ich odrębności, bo ona istnieje i nie jest wyssana z palca. Poza tym pamiętajcie, że Śląsk, a przynajmniej moje miasto Bytom było wielkie przed wojną, wielkie, piękne i kwitnące życiem piękną architekturą, przyszła komuna z rządem polskim i zaczęli uprawiać rabunkową gospodarkę wydobywczą (miasto zaczęło się zapadać) a o miasto przestano dbać. I tak jest do dziś. Sorry za OT.
|
Do góry
|
|
|
|
#3793217 - 08/04/2010 19:21
[Re: jerome]
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
bo Ślązacy nie do końca należą do Polaków No właśnie o tego typu rzeczy mi chodzi, takie szukanie dziury w całym jak to my jesteśmy inni, tamci jeszcze inni, itd. w kółko... Zaraz Pomorzanie powiedzą, że też są inni i chcą mieć swoje państwo, jeszcze brakuje aby Palestyńczycy się podzielili i powiedzieli że chcą dwa osobne państwa bo ci z Gazy są inni od tych z Zachodniego Brzegu.  Do tego Anglicy powinni się podzielić skoro ci z Manchesteru, Birminghamu czy Liverpoolu to zupełnie inni ludzie mówiący (prawie) zupełnie innym językiem. Proponuję aby w Anglii i u nas po prostu podzielić wszystkie hrabstwa/województwa i dać każdemu autonomię.  Niemcy manipulują Ślązakami jak chcą a ci teraz uważają, że nie do końca są Polakami? Normalnie śmiech na sali...
|
Do góry
|
|
|
|
#3793247 - 08/04/2010 19:36
|
old hand
|
bo Ślązacy nie do końca należą do Polaków Niemcy manipulują Ślązakami jak chcą a ci teraz uważają, że nie do końca są Polakami? Normalnie śmiech na sali... ty na prawdę prymitywnie myślisz i nie masz pojęcia o czym piszesz. Abstrahując od autonomii, bo to zupełnie inna bajka i mieszanie pojęć. Ja nie uważam się do końca za Polaka, jeśli Cię to śmieszy, to gratuluję poczucia humoru ;-). Jestem za to lojalny do państwa w którym żyję - nie robię wałków podatkowych, nie oszukuję urzędników, spełniam wyborczy obowiązek ;-). Nie można tego powiedzieć chociażby o dużej ilości Polaków mieszkających w Niemczech a silących się na wielkich anty-niemców i patriotów. I nasza odrębność- przynajmniej w mojej opinii- odnosi się nie do jeżyka/gwary, żuru i krupnioków- ale np. do tego, że nasze rodziny mają taką a nie inną historię. O której na szczęście już możemy mówić. I mając taką historię, korzenie, silenie się teraz na wielkich Polaków i patriotów dopiero powinno Cię śmieszyć.
|
Do góry
|
|
|
|
#3793351 - 08/04/2010 20:19
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
Ja się nawet nie urodziłem w Polsce, większość życia spędziłem poza krajem, a mimo wszystko uważam się w pełni za Polaka. Tak więc naprawdę mało mnie interesuje czy Ty czy jakiś gostek z Pomorza lub Suwalszczyzny uważacie się za Polaka czy też nie (albo trochę tak ale jednocześnie trochę nie). Każdego indywidualna sprawa. Prymitywne jest te wyodrębnianie siebie, jak to Ty jesteś jakoś tu wyjątkowy bo i jesteś Polakiem i nim nie jesteś. Też bym mógł tak ględzić ale jednak tego nie robię. P.S. Twoje podejście jest identyczne do Żydów. Oni też są częścią danego państwa... ale także nie są. 
|
Do góry
|
|
|
|
#3796614 - 10/04/2010 06:33
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/07/2007
|
bo Ślązacy nie do końca należą do Polaków Niemcy manipulują Ślązakami jak chcą a ci teraz uważają, że nie do końca są Polakami? Normalnie śmiech na sali... ty na prawdę prymitywnie myślisz i nie masz pojęcia o czym piszesz. Abstrahując od autonomii, bo to zupełnie inna bajka i mieszanie pojęć. Ja nie uważam się do końca za Polaka, jeśli Cię to śmieszy, to gratuluję poczucia humoru ;-). Jestem za to lojalny do państwa w którym żyję - nie robię wałków podatkowych, nie oszukuję urzędników, spełniam wyborczy obowiązek ;-). Nie można tego powiedzieć chociażby o dużej ilości Polaków mieszkających w Niemczech a silących się na wielkich anty-niemców i patriotów. I nasza odrębność- przynajmniej w mojej opinii- odnosi się nie do jeżyka/gwary, żuru i krupnioków- ale np. do tego, że nasze rodziny mają taką a nie inną historię. O której na szczęście już możemy mówić. I mając taką historię, korzenie, silenie się teraz na wielkich Polaków i patriotów dopiero powinno Cię śmieszyć. No niestety niektórym z RAŚ się marzyły mandaty w Sejmie ale chyba się przeliczyli nawet do sejmiku się nie dostali bo okazało się że 5% ich popiera na G.Śląsku. Lepiej napisz odkąd się moda na ten G.Śląsk zrobiła bo jeszcze z tego co pamiętam to na meczach reprezentacji była zawsze śląska siła a nagle się zaczęło wymyślanie jak to źle wam w Polsce jest, na hymnie będę buczał i inne cuda niewidy. Niedługo może moda nastanie i usłyszymy o autonomii dla Podhala albo Lubelszczyzny. Sam kiedyś pamiętam jak uległem propagandzie i krzyczałem "Polska dla Polaków" teraz to niezły brecht z tego mamy jak się spotkamy w dawnym gronie bo kraj dawno cały wysprzedany mało kto pracuje dla polskich firm a taniej siły roboczej z Azji i Afryki jakoś nie widać, może dlatego że nie daliby rady utrzymać się przy życiu za polskie zarobki po 1,5tys by dostali mieszkanie wynajęli i zęby w ściane bo na jedzenie już by nie starczyło ;p Widząc jakie jest dziadostwo przestałem się bać że kolorowi nas zaleją jak UK.
|
Do góry
|
|
|
|
#3796670 - 10/04/2010 09:34
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
Ja się nawet nie urodziłem w Polsce, większość życia spędziłem poza krajem, a mimo wszystko uważam się w pełni za Polaka. Tak więc naprawdę mało mnie interesuje czy Ty czy jakiś gostek z Pomorza lub Suwalszczyzny uważacie się za Polaka czy też nie (albo trochę tak ale jednocześnie trochę nie). Każdego indywidualna sprawa. Prymitywne jest te wyodrębnianie siebie, jak to Ty jesteś jakoś tu wyjątkowy bo i jesteś Polakiem i nim nie jesteś. Też bym mógł tak ględzić ale jednak tego nie robię. P.S. Twoje podejście jest identyczne do Żydów. Oni też są częścią danego państwa... ale także nie są. To wy nie Polak ? Nie. To moze Niemiec ? Nie. No to moze Francuz ? Nie Francuz. To kto ? Ja tutejszy, z bagna. A bagno gdzie, nie w Polsce ? Bagno tutejsze i my tutejsze, a wy lepiej gadajcie urzedniki jaki macie w tym interes, ze wy tu przyjechali. "Konopielka"  Gute Nacht 
|
Do góry
|
|
|
|
#3841762 - 03/05/2010 15:37
[Re: Amkwish]
|
Meldunek: 14/05/2001
|