[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad:
[qb]Wuzz, nie zupełnie rozumiem Twoją interpretację tego co się wydarzyło. [/qb][/QUOTE]Czasem sam miewam z tym problem
Spróbuję w miarę krótko podsumować.
[qb]Po pierwsze, i ja i Wąski obstawiliśmy to wydarzenie wiedząc, że Expekt robi zwroty. Tak jak napisałem wcześniej, w piątek dostałem od predstawiciela Expektu wykładnię o ich regulaminie. Nie ma drugiego skoku - zakłady są nieważne. [/qb]
OK, wytłumaczone zasady były jasne, potwierdzone przez buka i powinny być dotrzymane, przynajmniej do momentu wprowadzenia (wcześniej zapowiedzianych) zmian w regulaminie. Rozumiem, że ta wykładnia dotyczyła zarówno przeszłości (Kobelev) jak i przyszłości (Jaafs).
Jeżeli jednak expekt zamierzał wprowadzić nowe zasady ("pierwsza seria też się liczy, jeżeli obaj nie przejdą do drugiej") to powinien Ciebie i nas o tym uprzedzić przed rozpoczęciem przyjmowania nowych zakładów (Jaafs), a tego nie zrobił!

uke: expekt.
Wcześniej była wielka awantura na tym forum prawdopodobnie dlatego, że wielu graczy postawiło na Kobeleva i dostali tylko zwrot. Padały różne epitety i niestety expekt uległ, zaczął wycofywać się ze zwrotów, potem znowu robić zwroty itd. (

uke: expekt), a następnie widocznie zmienił regulamin "zgodnie z życzeniem" graczy nie informując o tym nikogo!
To jest niedopuszczalne!

uke: expekt
Protestowałem przeciwko nazywaniu expekta złodziejem :stop: przez graczy którzy czuli się poszkodowani, bo "wygrali" według własnej interpretacji regulaminu a dostali "tylko" zwrot stawek. Ci co "przegrali" dostali "aż" zwrot stawek i siedzieli cicho :rolleyes: .
Robiąc zwroty wszystkim graczom expekt niczego nie zatrzymał dla siebie - gdzie tu kradzież? Jeżeli expekt wcześniej zawsze robił zwroty w takiej sytuacji, to jest moim zdaniem całkowicie rozgrzeszony za te zwroty.
Expekt powinien:
1. Nie wycofywać się ze zwrotów za Kobeleva(zgodnych z regulaminem i praktyką)!!!
2. wyjaśnić, że taka jest interpretacja regulaminu od "zawsze", ewentualnie wytłumaczyć dlaczego tak to rozumie.
3. powołać się na precedensy, kiedy wypłacił, być może tym samym graczom, zwroty za podobne zakłady "przegrane".
4. zapowiedzieć i wprowadzić zmianę regulaminu / nowy regulamin zgodnie z życzeniem graczy i obowiązującą od konkretnej daty w przyszłości.
[qb]Tego samego dnia postawiłem na konkurs w Libercu i następnego dnia po zakończeniu zawodów okazuje się, że postanowili inaczej wszystko rozliczać. :rolleyes: I ty takiej firmie chcesz ufać, wuzz?[/qb]
Zgadzam się z Tobą całkowicie, to był kolejny błąd expekta. W tym przypadku dla mnie też

uke: expekt.
Od początku piszę, że postępowanie expekta w tym przypadku bardzo mi się nie podoba. Niejasny regulamin i brak konsekwencji jest żenujący. Inny sposób rozliczania zakładów przyjęty "bez ostrzeżenia" jest grubym błędem, tak samo jak wycofywanie się ze zwrotów za Kobeleva.
Moim zdaniem, jeżeli expekt zawsze robił zwroty za dwóch zawodników na miejscach 31-50 to nie było podstaw do zdjęcia go z listy na podstawie tego jednego zakładu na Kobeleva. Expekt powinien Ci udowodnić/potwierdzić, że tak zawsze rozliczał tego typu zakłady i było to akceptowane przez graczy, także tych którzy teraz protestują.
Jeżeli już trzeba było zdejmować expekta, to właśnie za brak konsekwencji, ciągłe zmiany decyzji, zamieszanie, wprowadzanie zmian w zasadach bez uprzedzenia, ale nie za samego "Kobeleva" !
Złodziejem można by nazwać expekta wtedy, gdyby np. zrobił zwrot stawek tylko na zakłady "wygrane" a "przegrane" zatrzymał dla siebie. To byłoby złodziejstwo!
Zwrot stawek zgodnie z regulaminem zecydowanie nie jest złodziejstwem.
[qb]Sam się nie zgadzałem z regulaminem Expektu i zdjąłem ich z listy za poprzednie rozliczenie Jaffs - Kobelev z Innsbrucku. Tu Twoja "teoria krzyczenia" pada, bo ja krzyczałem choć tego nawet nie obstawiłem.[/qb]
Bardzo głośno na tym forum krzyczeli o złodziejstwie expekta gracze, którzy dostali zwroty za zakłady według nich "wygrane", a zgodnie z regulaminem expekta - "zwracane". Interpretacja regulaminu pzez graczy bardzo mocno zależała od wyniku zakładu!!!
Gdyby Kobelev przegrał, to nie byłoby sprawy, bo ci sami gracze siedzieliby cicho i przyjęli zwroty bez obrzydzenia a expekt byłby dalej na liście polecanych.Do czasu...
Expekt nie jest aż taki beee jak go niektórzy malują, ale na solidną krytykę sam sobie zasłużył.
pozdrowienia
wuzz