#453534 - 11/12/2005 12:29
Re: SZKOŁA GRY
|
addict
Meldunek: 06/02/2005
|
Handicapy azjatyckie Jedną z najciekawszych form zakładów piłkarskich są handicapy azjatyckie (asian handicaps). Wśród polskich bukmacherów lokalnych temat ten dopiero raczkuje, natomiast bukmacherzy internetowi prześcigają się w tego typu ofertach. Handicapy azjatyckie są alternatywą dla tradycyjnego obstawiania 1X2. Jak sama nazwa wskazuje ich początki wywodzą się z Dalekiego Wschodu (Hongkong, Malezja, Singapur) i powolutku, ale sukcesywnie zaczynają zalewąc rynki europejskie. Powodem takie obrotu sprawy jest fakt, że handicapy posiadają wiele zalet, dzięki którym zwiększamy swoje szanse. Inwestując pieniądze w handicapy azjatyckie należy przede wszystkim zwrócić uwagę, na możliwośc wyboru tylko jednej z dwóch opcji. Możemy zatem obstawić albo wygraną gospodarzy albo zwycięstwo gości, wykluczając remis, tak nielubiany przez wielu graczy. Ważną rzeczą są też kursy, których wysokość waha się w przedziale 1.7 - 2.3. Należy również wziąść pod uwagę dużo niższą marżę narzucaną przez bukmacherów na handicapy w porównaniu z tradycyjnym sposobem 1x2. Wyżej wymienione zalety handicapów azjatyckich sprawiają, że długoterminowa gra przynosi znacznie korzystniejsze rezultaty. Jak to wygląda w praktyce? Przed meczem słabszemu zespołowi przyznawany jest handicap. Weźmy dla przykładu spotkanie Chelsea - Newcastle. Faworytem meczu jest Chelsea, więc bukmacherzy dla wyrównania szans przyznają zespołowi Newcastle, handicap 0,5 bramki . Na stronie internetowej bukmachera najczęściej jest to przedstawiane jako: Chelsea - Newcastle (+0,5) 1.95 - 1.95 Powiedzmy, że mecz kończy się wynikiem 1:1. Po zakończeniu meczu należy dodać do wyniku słabszej drużyny handicap przyznany na początku spotkania. Więc wynik meczu Chelsea - Newcastle wygląda 1 :1,5. Osoby, które zainwestowały swoje pieniądze w Newcastle wygrywają, natomiast stawiające na Chelsea przegrywają. Handicapy przyznawane słabszym drużynom mogą być następujące: 0, 0.5, 1 , 1.5 , 2, 2.5. W niektórych przypadkach może okazać się, że po dodaniu handicapu do wyniku meczu mamy remis. Gdyby Newcastle miał handicap +1, a mecz zakończyłby się wynikiem 2:1 dla Chelsea, wówczas po dodaniu Newcastle jednej bramki handicapu otrzymujemy wynik 2:2. W takim wypadku stawki postawione na takie zakłady zostają zwrócone graczom. Bukmacherzy wprowadzili również do swoich ofert nieco bardziej skomplikowane handicapy, przedstawione poniżej: 0,25 ( 0 ; 0,5) 0,75 ( 0,5 ; 1) 1,25 ( 1 ; 1,5) 1,75 ( 1,5 ; 2) Jeśli mamy do czynienia z tego rodzaju handicapami zasada działania jest bardzo podobna. Załóżmy, że w spotkaniu Arsenal - Chelsea, handicapy wystawione przez bukmacherów są następujące: Arsenal - Chelsea (+0,25) 1.95 - 1.95 Obstwiając Chelsea za 10 jednostek otrzymujemy dwa oddzielne zakłady po 5 jednostek: Arsenal - Chelsea (+0) 1.95 Arsenal - Chelsea (+0,5) 1.95 Przyjmijmy, że mecz kończy się remisem 1:1. W tym przypadku stawki z pierwszego zakładu są zwracane, natomiast drugi zakład jest wygrany. Po dodaniu handicapu 0,5 otrzymujemy wynik Arsenal - Chelsea 1:1,5. Pod poniższym adresm http://www.imeqbets.com/index.php?page=article przygotowaliśmy tabelę, która powinna jeszcze bardziej przybliżyc znajomość handicapów azjatyckich. Imeqbets Team
|
Do góry
|
|
|
|
#453536 - 11/12/2005 23:07
|
enthusiast
Meldunek: 26/06/2003
|
Quote:
Ocenianie prawdopodobienstwa jest bardzo trudne. Nie jest trudne ocenienie prawdopodobienstwa w pilce noznej +- 4 procent, stosujac matematyczne sposoby ciagow jestem w stanie cos takiego obliczyc. Jednak dzieki tej metodzie wiecej niz kilka zdarzen w tygodniu nie jestem w stanie zagrac bo tylko w tylu mam przewage prawdopodobienstwa nad kursem u buka.
A co to jest: "matematyczne sposoby ciagow"? Pytam, jako ze sam do predykcji uzywam wylacznie metod matematycznych, ale z tym pojeciem sie jeszcze nie zetknalem.
Pozdrawiam, ziz99
|
Do góry
|
|
|
|
#453537 - 12/12/2005 17:27
|
newbie
Meldunek: 12/09/2005
|
Interesuja mnie ciagi matematyczne.
|
Do góry
|
|
|
|
#453542 - 18/12/2005 08:34
|
addict
|
Quote:
Witam! Mam pytanie do Imeq. Chce zaczac powaznie grac na zakladach sportowych od nowego roku. Z tym ze postanowilem grac za 3% budzetu uwazam ze tu tez ryzyko jest naprawde minimalne korzystajac z typow proponowanych przez Ciebie. Czy przy 3% jest taka sama zasada obnizania i podwyzszania budzetu jak przy 2%?
Zwiększenie stawki o 1% spowoduje oczywiście zwiększenie ryzyka utraty całego kapitału, które tak naprawdę przy 2%stawce na dany zakład jest bardzo niskie. Wydaje się, że gra 3% budżetu jest w miarę bezpieczna, ale tak jak mówię, ja wolę dmuchąc na zimne i grać płasko za 2% budżetu, zwiększajac stawkę po przyroście budżetu o 50% i ewentulanym spadku o 20%. Ten system zarządzania budżetem stosuje z powodzeniem przez wiele lat i na efekty narzekać nie mogę.
ImeqBets Team
|
Do góry
|
|
|
|
#453543 - 18/12/2005 12:23
|
journeyman
Meldunek: 15/12/2005
|
Quote:
szast-prast widze ze Ty zarejestrowales sie az 2 dni przede mna wiec nie jestes tutaj o wiele dluzej niz ja. Od dosyc dlugiego czasu czytam posty dotyczacego tego typu tematow wiec skad mozesz wiedziec jaka jest moja wiedza na ten temat. To ze piszesz ze typy pochodza od jednego buka to bzdura i ze po 200 typach moge wyjsc na minus to o wiele mniej prawdopodobne niz ze wyjde na plus.Jest wiele przeroznych serwisow ktore podaja typy free i mozna na nich zarobic wystarczy tylko dobrze poszukac. Moja odpowiedz jest taka ze mozna spokojnie na tym zarobic inaczej nie marnowalbym czasu.
Odpowiedz mi na pytanie: zysk od obrotu maja w granicach 6%. Kursy wala - 90% z Pointbetu - zaden buk praktycznie w sieci nie ma takiej oferty jak oni (pinnalce moze ale czesto kursy maja inne).
Jak ty chcesz zarobic skoro kurs spada bardzo?
Oni sa za ciency zeby grac ich typy bo maja za niski yield.
Jakby mieli okolo 10% to wtedy moglbys wkalkulowac spadki kursow o te 5-6% czasami - bo czesc typow bys zagral po normalnym kursie - to wtedy OK - by sie oplacalo - przy zalozeniu ze nie zmniejszy im sie zysk od obrotu.
A przeciez nie wybierzesz typow ktore sa trafne i ktore nie sa - bo tak sie nie da.
Pomysl - nikt za free takiego serwisu nie robi - tylko kwestia czasu kiedy napisza cos takiego:
... przez ponad rok czasu nasz serwis przyniosl X zysku. Ble ble ble. Uwazamy ze nasza praca - na wzor innych serwisow - powinna byc doceniona, ble ble ble, oplata wynosi X EURO.
A potem do takiego platnego serwisu przysiada sie pijawki co obracaja szmalem 100.000 - 200.000 pln - zaufaj - sa tacy - co na typa daja po kilka tysiecy zlotych. I jeszcze sie zwala goscie z zagranicy co maja na kontach po 50000$ - a im w to graj bo jak np. beda miec abonament za 20 EUR - to im wiecej wiary sie rzuci - 100 osob- to maja 2000 EUR zysku miesiacznie.
I to samo bedzie w serwisie platnym - statystyka bedzie ladnie wygladac tylko na papierze. Po 2 minutach od ukazania sie typu kursy zaczna radyklanie spadac a pointbet bedzie dodatkowo jeszcze linie zmieniac (na Premiership itp. to nie bedzie miec miejsca - ale na II austriacka?! Zapomnij !!!
Traderzy sa bardzo dobrze przygotowani przed konsolami komputerowymi zeby reagowac na sytuacje, gdy nie wiadomo ile kasy splywa na dana strone.
Ale wedlug mojej skromnej oceny imeq sa za ciency zeby ich grac - sami to tak - zarobia - ale ty - to juz watpliwe.
Zeby mieli zysk 10% - to jeszcze ujdzie - udokumentowany przez 2 lub 3 lata. Wtedy warto korzystac nawet za odplatnoscia.
Ale oni za biedne kursy daja - graja prawie 100% handi - nie potrafia przystawkwoac i zagrac na typ gdzie kurs jest 3.00 3.70 lub wiecej i typ taki czesto siada. U nich kursy 1.80 czasem 2.10.
I chcesz grac od nowego roku? Od stycznia? Zimy?
No to powodzenia zycze. Tylko nie pisz im potem wy ***** tacy owacy jak wpieprza 10 typow pod rzad. To moze wtedy przez 2 lata na zero sie wygrzebiesz.
PS. Poza tym co to za imeq??? 
Z duzym prawdopodobienstwem jest to jeden gosciu co pisze w liczbie mnogiej zeby powazniej to wygladalo. No - moze 2 gosci - jak przychodzi do podzialu kasy za abonament to wiesz - gdzie kucharek szesc tam nie ma co jesc 
Poza tym specjalnie na forum zalozyl temat i dubluje typy podawane w serwisie - bo to jest dokumentacja publiczna ze ich archiwum to nie jest sciema i na roznych forach beda mogli sie rozreklamowac potem z wiarygodnym archiwum
|
Do góry
|
|
|
|
#453544 - 18/12/2005 13:02
|
addict
|
Dzięki, za konstruktywną krytykę. Pozowoliłem odnieśc się do kilku zarzutów dotyczących naszego serwisu i mojej osoby, choć to nie temat i miejsce na tego typu rozważania. Quote:
Odpowiedz mi na pytanie: zysk od obrotu maja w granicach 6%. Kursy wala - 90% z Pointbetu - zaden buk praktycznie w sieci nie ma takiej oferty jak oni (pinnalce moze ale czesto kursy maja inne).
W bukmacherstwie liczy się przede wszystkim czas i wykorzystywanie jak najwyzszych kursów. Większość kursów dlatego pochodzi z Pointbetu, że oferują oni najbardziej opłacalne kursy na rynku. Moim zdaniem znacznie lepiej miec konto u jednego bukmachera czy nawet trzech i inwestować u nich pieniądze niż miec 10-12 kont w róznych firmach bukmacherskich.
Quote:
Jak ty chcesz zarobic skoro kurs spada bardzo?
Z tym stwierdzeniem niestety zgodzić się nie mogę. Wahania kursów proponowanych przez nas zdarzeń są różne. Czasem kursy spadaja, czasem idą w górę, nie ma żadnej reguły. Dzisiejszy przykład. Typy opublikowalismy o godzinie 10:00, teraz przedstawiają się następująco:
Palermo - Livorno Livorno (+0.5) 1.90 10 Pinnacle (obecnie 1.94) Cagliari - Ascoli Acoli(+0.5) 2.12 10 Pinnacle (obecnie 2.17) Milan AC - Messina Messina(+1.5) 2.32 10 Pinnacle (obecnie zmiana lini na +1.75) Siena - Parma Parma (+0.5) 1.86 10 Pinnacle (obecnie 1.86) Jak widać kursy wcale nie spadły, ale wręcz odwrotnie poszły w górę. Podobnie sytuacja wygląda w innych ligach, kursy spadają innym razem idą w górę.
Quote:
Oni sa za ciency zeby grac ich typy bo maja za niski yield.
Przy takiej ilości typów, którą podajemy trudno spodziewać się yieldu w granicach 10-15%.
Quote:
Ale oni za biedne kursy daja - graja prawie 100% handi - nie potrafia przystawkwoac i zagrac na typ gdzie kurs jest 3.00 3.70 lub wiecej i typ taki czesto siada. U nich kursy 1.80 czasem 2.10.
Skupilismy się na handicapach azjatyckich, gdyż naszym zdaniem jest to jeden z najbardziej optymalnych sposobów gry. Podobnie rzecz ma się ze stawkowaniem, na każdy zakład przeznaczamy 2% budzetu i jesteśmy z iego zadowoleni, nie ma więc potrzeby zmiany stawki na kazdy zakład.
Quote:
No to powodzenia zycze. Tylko nie pisz im potem wy ***** tacy owacy jak wpieprza 10 typow pod rzad. To moze wtedy przez 2 lata na zero sie wygrzebiesz.
Własnie dlatego proponujemy 2% budżetu na kazdy zakład, by zminimlaizować ryzyko utraty kapitału. W bukmacherce zdarzają się nawet dluzsze serie przegranych zakładów, ale przy naszym systemie stawkowania to tak naprawde nie ma znaczenia.
Quote:
Z duzym prawdopodobienstwem jest to jeden gosciu co pisze w liczbie mnogiej zeby powazniej to wygladalo. No - moze 2 gosci - jak przychodzi do podzialu kasy za abonament to wiesz - gdzie kucharek szesc tam nie ma co jesc 
Czy jedna osoba jest sobe w stanie poradzić z analizą tylu lig? Chyba nie. A co do płatnego serwisu, to w najbliższej przyszlości nie planujemy wprowadzenia jakichkolwiek opłat czy abonamentów za nasze typy, bo nie to jest ideą naszego serwisu.Chcielismy po prostu udowanić niedowiarkom, że da się zarabiać na handicapach azjatyckich i pomoć nowym uzytkownikom w trudnych początkach bukmacherskiej zabawy. Tym celom jest również poświęcony ten temat, dlatego wszelkiego rodzaju uwagi proszę kierowac na priva. Jescze raz dzięki za konstruktywną krytykę naszych poczynań, jednak może czasem warto zastanowić się nad przysłowiem: "Nie szukaj w źdźbła w oku nieprzyjaciela, ale raczej znajdź belkę we własnym oku".
ImeqBets Team
|
Do góry
|
|
|
|
#453547 - 18/12/2005 19:43
|
old hand
Meldunek: 24/04/2003
|
Ja nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego ludzie dziela sie swoim doswiadczeniem zwiazanym z gra na zakladach publicznie ? Kazdemu rozsademu graczowi zalezy na tym abys to ty trwonil pieniadze i tak tez ma byc ... ktos musi stracic zebym ja mogl zarobic. Dlaczego mam ci pokazac wlasciwa droge ? jaki mam w tym interes ? Ogolnie przyjmuje sie że 5 % graczy jest w stanie utrzymac sie na plusie w dluzszym okresie czasu co by bylo gdyby ilosc graczy bedacych na plus sie gwaltownie zwiekszyla ? do 30 % ? Firmy nie lubia takich klientow i utrudniaja i zycie jak tylko moga no oczywiscie sa wyjatki np platformy betting exchange w ktorych widze wielka przyszlosc Betfair jest dla mnie traktowny jak bank w ktorym pieniadze pracuja o wiele szybciej niz na lokacie w PKO BP Z calym szacunkiem do ImeqBets Team (chyle czola za prace / ale jestescie malo profesjonalni bo na tym polu popelniacie blad kopiac tylko pod soba dolek ... Bukmacherka to praca ale w zaciszu swojej pracowni lub w waskim gronie zaufanuch graczy ... byc moze wasz cel wiaze sie ze sprzedwaniem typow tak jak sugeruje to szast-prast i tu jak najbardziej popieram idee ... tak wiec "Szkola Gry" tak, ale nie za free ... Druga sprawa to idea forum ? nie widze sensu wyjatkiem jest dzial "swiat Bukmacherstwa" ktory jest skarbnica wiedzy od spraw technicznych co mlodym graczom ulatwia wejscie do swiata gry ... z czego kazdy sie cieszy firmy i ... my lub wy ? 
|
Do góry
|
|
|
|
#453550 - 19/12/2005 08:59
|
old hand
Meldunek: 14/02/2005
|
Quote:
1. imeq ma ~1.065 % zysku od obrotu. 2. za duzo ludzi ich gra typy - typy pochodza TYLKO I WYLACZNIE OD JEDNEGO BUKA (pointbet) - kurs spada czesto o okolo 10%.
Wystarczy grać tylko te które nie spadają [jeszcze lepiej jak wzrastają]. Czyli grając w pewnym sensie typy losowo [bo wszystkich z pewnością sie nie da] można wyjść na swoje.
G.Comotto 5-10% ?! Czyżby na mecz.pl na 10.000 zarejestrowanych było 500-1000 osób rok w rok zamykających budżet na plus ?! [lol była by to kopalnia pieniędzy, ale moje obserwacje i liczenie bilansów innym których szukałem do współpracy to 3-4 osoby dla 3 lat obserwacji].. nie sądzę. Dodatkowo z napływającą falą nowych graczy procent ludzi generujących stałe dochody jeszcze się zmniejszy. Są miejsca gdzie można powiedzieć, że te dane kształtuja się na poziomie 70-80% jak na moim forum które prowadzę 2 lata. Są też inne miejsca. Na mecz.pl i innych podobnych otwartych miejscach ciężko dać szanse dla 2% a najprawdopodobniej jest to 0 z hakiem. Dodatkowo wizje Conrada chyba nie wiążą sie z jakością forum, więc tak to zostanie.
Zgadzam się z opinią Elninho jeśli mysleć indywidualnie. Zgadzam się z opinią szast-prast jeśli myśleć globalnie.
Pozdrawiam, Ares96
|
Do góry
|
|
|
|
#453551 - 19/12/2005 09:50
|
old hand
|
W bukmacherstwie liczy się przede wszystkim czas i wykorzystywanie jak najwyzszych kursów. Większość kursów dlatego pochodzi z Pointbetu, że oferują oni najbardziej opłacalne kursy na rynku. Moim zdaniem znacznie lepiej miec konto u jednego bukmachera czy nawet trzech i inwestować u nich pieniądze niż miec 10-12 kont w róznych firmach bukmacherskich. Wykorzystywanie najwyższych kursów [co jest rzecz jasna zasadne] i fakt że lepiej mieć 1 konto niz 12, przy założeniu wykorzystywania najwyższych kursów. Trochę to się kłóci z całą filozofią gry w ten sposób. Co wtedy kiedy na karnten masz w pb -0.5 a za miedzą w 10bet -0.25, co jeśli na Groclin masz -1.5 w pb a -1.0 w 5D, to są spore straty na yieldzie nawet do 10%. Podkreślasz też, że liczy się czas. Czas na "przeanalizowanie" meczy czy "czas/szybkość" zagrania ?. Czas poświęcony na wyczekanie "świeżej oferty" ? W tym przypadku, przy filozofi Twojej gry, czyli najpierw analiza, później częstowanie się kursem, wtedy "świeża/nietknięta oferta" jest priorytetem. Zgadzam się ze wszystkim o czym tu piszesz, bo to w zasadzie nie jest nic nowego, a było wałkowane wiele razy, jednak trudno się zgodzić, że przy tym sposobie gry optymalnym jest 1 konto.  Nie bierz tylko tego do siebie, doceniam Twoje wyniki czemu dałem już wyraz czy na PM czy on-line, tylko zastanawia mnie ta wypowiedź ktorą zacytowałem, a szczególnie dlaczego tak uważasz. Pozdrawiam, Ares96
|
Do góry
|
|
|
|
#453552 - 19/12/2005 09:51
|
old hand
|
Quote:
W bukmacherstwie liczy się przede wszystkim czas i wykorzystywanie jak najwyzszych kursów. Większość kursów dlatego pochodzi z Pointbetu, że oferują oni najbardziej opłacalne kursy na rynku. Moim zdaniem znacznie lepiej miec konto u jednego bukmachera czy nawet trzech i inwestować u nich pieniądze niż miec 10-12 kont w róznych firmach bukmacherskich.
Wykorzystywanie najwyższych kursów [co jest rzecz jasna zasadne] i fakt że lepiej mieć 1 konto niz 12, przy założeniu wykorzystywania najwyższych kursów. Trochę to się kłóci z całą filozofią gry w ten sposób. Co wtedy kiedy na karnten masz w pb -0.5 a za miedzą w 10bet -0.25, co jeśli na Groclin masz -1.5 w pb a -1.0 w 5D, to są spore straty na yieldzie nawet do 10%. Podkreślasz też, że liczy się czas. Czas na "przeanalizowanie" meczy czy "czas/szybkość" zagrania ?. Czas poświęcony na wyczekanie "świeżej oferty" ? W tym przypadku, przy filozofi Twojej gry, czyli najpierw analiza, później częstowanie się kursem, wtedy "świeża/nietknięta oferta" jest priorytetem. Zgadzam się ze wszystkim o czym tu piszesz, bo to w zasadzie nie jest nic nowego, a było wałkowane wiele razy, jednak trudno się zgodzić, że przy tym sposobie gry optymalnym jest 1 konto. Nie bierz tylko tego do siebie, doceniam Twoje wyniki czemu dałem już wyraz czy na PM czy on-line, tylko zastanawia mnie ta wypowiedź ktorą zacytowałem, a szczególnie dlaczego tak uważasz.
Pozdrawiam, Ares96
|
Do góry
|
|
|
|
|
|