Strona 6 z 23 < 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 22 23 >
Opcje tematu
#4611276 - 19/04/2011 00:07 Re: Hazard w internecie [4] [Re: AGASSI]
Art300 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/07/2007
Originally Posted By: AGASSI
Originally Posted By: Art300
@ Experto

Skąd dane, że ludzie zamykają konta ? Konkretnie, źródło, liczby ?

@ Agassi

No mnie wciąż interesuje różnica między Polską a Francją w tekście ustaw. Ale też tylko konkrety i fachowa interpretacja.
Ale nie na tyle, żeby za to płacić czy tracić specjalnie czas na dowiedzenie się. Po prostu poczekam i zobaczę.

a Mnie interesuje roznica miedzy Polska a np. Dania,Grecja,Belgia,Szwecja czy Holandia gdzie sa ustawowe zakazy a nie sa banowani.

No to też. Jasne. Po prostu odpowiedź na proste pytanie, co przesądza/przesądzałoby o banie.

Do góry
Bonus: Unibet
#4611299 - 19/04/2011 00:18 Re: Hazard w internecie [4] [Re: Art300]
AGASSI Offline
Knockin' On Heaven's Door

Meldunek: 21/03/2007
Art....IMO zbyt duza ilosc francuskich urzedasow grzebie przy tym stad byc moze Ich moc sprawcza.

Do góry
#4611320 - 19/04/2011 00:25 Re: Hazard w internecie [4] [Re: AGASSI]
Art300 Offline
Pooh-Bah

Art....IMO zbyt duza ilosc francuskich urzedasow grzebie przy tym stad byc moze Ich moc sprawcza.

Może, zobaczymy.

BTW, hamerykańska akcja z poker roomami spowodowała spadek ruchu o ok 20%. No, ale katastrofy nie ma.
http://www.pokerscout.com/SiteDetail.aspx?site=PokerStars&ab=60487687#PeakHistory

Do góry
#4611539 - 19/04/2011 01:54 Re: Hazard w internecie [4] [Re: Conrad]
who let the dogs out?? Offline
a.k.a. "sebolo no name"

Meldunek: 07/06/2005
Kiedy ustawa ma wejść w życie?

Do góry
#4611553 - 19/04/2011 01:58 Re: Hazard w internecie [4] [Re: Conrad]
El_Darro Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/06/2003
Nie ważne kiedy ma wejść, ważne że w Polsce tylko jak ktoś tego zapragnie, to ustawa może działać wstecz, a więc może już działa smile

Do góry
#4611635 - 19/04/2011 02:31 Re: Hazard w internecie [4] [Re: AGASSI]
DJ SOSNA Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/03/2001

Wiec pytam dalej : co moze Kapica ? bo IMO poza wprowadzeniem w życie martwych przepisów NIC.

Miałem już z Tobą tu nie dyskutować, ale nie wytrzymałem. Ty naprawdę @AGASSI dalej wierzysz, że nic się nie zmieni? Naprawdę przestań dalej tutaj ludziom kit wciskać, bo potem wstyd Ci będzie się w ogóle zalogować na mecz.pl zle

---
Piątek to rzeczywiście był "czarny dzień" dla pokerzystów online. Wydarzenia z USA dały Kapicy niepodwarzalny argument, że poker internetowy to złooooo i pralnia brudnych pieniędzy. Szkoda.

Jest tutaj może ktoś z Zakopanego? Może mógłby taki ktoś pofatygować się na rozprawę przeciwko Bet-at-home i zdać nam krótki raport?

Do góry
#4611646 - 19/04/2011 02:36 Re: Hazard w internecie [4] [Re: DJ SOSNA]
AGASSI Offline

Spadaj do Siebie Sosna bo ostatni update to tam widze z 8 marca njusy grin papa

ps. Ja nie żeruje na Innych wiec nie mam sie czego wstydzić cool

Do góry
#4611699 - 19/04/2011 02:54 Re: Hazard w internecie [4] [Re: Conrad]
Leyton Offline
old hand

Meldunek: 30/01/2009
to ustawa to tylko pokery i inne ruletki czy też mam może powoli zwijać interes typerski? :/

Do góry
#4611822 - 19/04/2011 04:18 Re: Hazard w internecie [4] [Re: Łobuziak]
Łobuziak Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 04/01/2005
Originally Posted By: Łobuziak
Jak uważacie, czy jest możliwość, grajek przestrzegający zdrowo rozsądkowych zasad z przepływami finansowymi i Internetem poszedł za to do paki, jak ten bubel prawny wejdzie w życie?

Ps. Dno

Pozdro

Do góry
#4611861 - 19/04/2011 04:59 Re: Hazard w internecie [4] [Re: AGASSI]
Farciarz Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 05/05/2004
@ Experto

@ Agassi

No mnie wciąż interesuje różnica między Polską a Francją w tekście ustaw. Ale też tylko konkrety i fachowa interpretacja.
Ale nie na tyle, żeby za to płacić czy tracić specjalnie czas na dowiedzenie się. Po prostu poczekam i zobaczę.

a Mnie interesuje roznica miedzy Polska a np. Dania,Grecja,Belgia,Szwecja czy Holandia gdzie sa ustawowe zakazy a nie sa banowani.

Zaraz, zaraz zapominamy, że u nas też jest ustawowy zakaz, obowiązujący od dawna i lekko zapomniany - Kodeks Karny Skarbowy, art. 107:
"§ 1. Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom koncesji lub zezwolenia urządza lub prowadzi grę losową, grę na automacie lub zakład wzajemny, podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 3, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym."
Zauważmy, że przy kilku pokazowych postępowaniach, które pewnie zaistnieją, prawo nie będzie działało wstecz, gdyż przepis ten obowiązuje od dawna.
Nie wiem czy bylo ale tu jest ciekawy artykuł na ten temat:
ZAKAZ HAZARDU W POLSCE
I nie wiem jak Wy, ale ja się zaczynam tego wszystkiego obawiać i podjąłem już prewencyjne działania obronno-osłaniające smile. Chociaż jeśli zostaniemy zbanowani to to i tak o kant ... Zobaczymy.

Do góry
#4611913 - 19/04/2011 05:52 Re: Hazard w internecie [4] [Re: Conrad]
Art300 Offline
Pooh-Bah

@ Farciarz

" podjąłem już prewencyjne działania obronno-osłaniające"

Słusznie, grunt to antykoncepcja ( od conceptus, nie conceptio)

Co do Twojego postu, to wałkowaliśmy to dziesiątki razy.
W tę i z powrotem.

Teraz tylko sobie wróżymy, czy buki zbanują nas czy nie.
Zdania dzielą się, jak na kraj podobno kapitalistyczny przystało, nierówno.

Do góry
#4611991 - 19/04/2011 12:24 Re: Hazard w internecie [4] [Re: Art300]
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
Z innego forum, jak buki odpowiadaja o ustawie, kilka odpowiedzi ktore mi sie spodobaly:

Witam jak sie Tobet ustosunkuje sie do ustawy hazardowej w Polsce? Czy jesli przejdzie ona przez senat i przez Prezydenta i wejdzie w zycie to czy Tobet zablokuje konta wszystkim Polakom i to koniec Tobet na polskim rynku?

Dawid: Uprzejmie informuje, że nie mamy zamiaru wycofywać się z rynku, nadal będzie oferować nasze usługi. Działamy w oparciu o legalną licencję otrzymaną w kraju należacym do UE. Środki graczy na naszych kontach są całkowicie bezpieczne i nie mamy żadnego obowiązku współpracy z polskimi organami skarbowymi. Możemy jedynie zasugeorwać korzystanie z portfeli elektronicznych takich jak Moneybookers czy Webmoney.

Dawid: Tak oczywiście, Polska to nasz główny rynek docelowy, a serwis Tobet.com został stworzony specjalnie dla naszych graczy

Czyli mysli pan ze portefele elektroniczne nie beda mogly byc pod zadnym nadzorem kontrolowane?

Dawid: Oczywiście, ze nie. Moneybookers czy WebMoney to nie sa firmy bukmacherskie, dlatego tez wpłaty/wypłaty z tych portfeli nie moge byc sprawdzane

Dawid: Na chwile obecna nie wiemy jakie beda konkretne dzialania władz, dlatego też ciezko jest okreslic, czy wypłaty oraz wpłaty z konta bankowego beda niebezpieczne. Jezeli chodzi o portfele elektroniczne są i będą one jak najbardziej bezpieczne

Dawid: Jak już wspomniałem nasza działalność regulowana jest przez legalną licencje w wydana na Malcie. Nie widzimy wiec powodow, dla ktorych mielibysmy zawiesic nasza dzialalność.

Do góry
#4611999 - 19/04/2011 13:09 Re: Hazard w internecie [4] [Re: Conrad]
Art300 Offline
Pooh-Bah

"Dawid: Jak już wspomniałem nasza działalność regulowana jest przez legalną licencje w wydana na Malcie. Nie widzimy wiec powodow, dla ktorych mielibysmy zawiesic nasza dzialalność."

Ciekawe co francuski kolega Davida mówił Francuzom.

Jedyny fragment zdania z tych pogaduszek, który na sto procent mówi prawdę brzmi:

"Niestety nie jestem prawnikiem..."

Do góry
#4612009 - 19/04/2011 13:38 Re: Hazard w internecie [4] [Re: Art300]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000

Może, zobaczymy.

BTW, hamerykańska akcja z poker roomami spowodowała spadek ruchu o ok 20%. No, ale katastrofy nie ma.
http://www.pokerscout.com/SiteDetail.aspx?site=PokerStars&ab=60487687#PeakHistory

No ale mimo wszystko wchodzisz na stronę PokerStars a tu szok. Takiej akcji chyba nikt się nie spodziewał...

Do góry
#4612014 - 19/04/2011 13:57 Re: Hazard w internecie [4] [Re: Farciarz]
Masters Offline
member

Meldunek: 12/03/2007
Originally Posted By: Farciarz
@ Experto

@ Agassi

Zaraz, zaraz zapominamy, że u nas też jest ustawowy zakaz, obowiązujący od dawna i lekko zapomniany - Kodeks Karny Skarbowy, art. 107:
"§ 1. Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom koncesji lub zezwolenia urządza lub prowadzi grę losową, grę na automacie lub zakład wzajemny, podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 3, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym."
Zauważmy, że przy kilku pokazowych postępowaniach, które pewnie zaistnieją, prawo nie będzie działało wstecz, gdyż przepis ten obowiązuje od dawna.
Nie wiem czy bylo ale tu jest ciekawy artykuł na ten temat:
ZAKAZ HAZARDU W POLSCE
I nie wiem jak Wy, ale ja się zaczynam tego wszystkiego obawiać i podjąłem już prewencyjne działania obronno-osłaniające smile. Chociaż jeśli zostaniemy zbanowani to to i tak o kant ... Zobaczymy.

Nie mam teraz za bardzo czasu, dlatego zacytuję Pana Jacka Błachuta z Czasopisma Prawa Karnego i Nauk Penalnych:

"Modelowy obywatel, zachęcany na każdym kroku w sposób jawny i publiczny do uczestnictwa w internetowym hazardzie, nakłaniany do tego przez osoby publiczne (sportowych reprezentantów Polski), nie ma świadomości tego, iż za uczestnictwo w tych reklamowanych i nagłaśnianych "grach" może zostać pociągnięty do odpowiedzialności karnej, że czyny takie są karalne. Nawet przy poczynieniu daleko idących, a wskazanych wyżej założeń, nie sposób jest przyjąć, iż uczestnicy internetowych zakładów wzajemnych organizowanych przez zagraniczne podmioty, mogą ponosić odpowiedzialność karnoskarbową z art. 107 § 2 k.k.s. i art. 109 k.k.s."

Teza z 2007 r., teraz jakby jeszcze bardziej aktualna.

Dodatkowo o istocie zakł. wzaj. mówi w gruncie rzeczy art. 53 par. 35 kks Użyte w rozdziale 9 kodeksu określenia, a w szczególności: "gra bingo fantowe" "gra losowa", "gra na automacie", "loteria audioteksowa", "loteria fantowa", "loteria promocyjna", "zakłady wzajemne", "koncesja", "zezwolenie", mają znaczenie nadane im w ustawie z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (Dz. U. Nr 201, poz. 1540)."

I kolejne odesłanie do art. 2 ust. 2 pkt. 1 ustawy o grach hazardowych (tej z 2009 r) "Zakładami wzajemnymi są zakłady o wygrane pieniężne lub rzeczowe, polegające na odgadywaniu: wyników sportowego współzawodnictwa ludzi lub zwierząt, w których uczestnicy wpłacają stawki, a wysokość wygranej zależy od łącznej kwoty wpłaconych stawek - totalizatory", zatem trzeba uzyska na prowadzenie zezwolenie - art. 6 ust. 3.

Podobnie jak poprzednia regulacja, obecna ustawa hazardowa dopuszcza dokonywanie zakładów wzajemnych wyłącznie w punktach przyjmowania zakładów. Identycznie było na gruncie ustawy z `92 r. (o grach i zakładach wzajemnych), ale jak wskazał Kozieł glosują wyrok TS z 2009 r. "Nie jest jednak jasne, czy za zgodne z art. 49 można uznać zakazanie przez sąd polski na podstawie ustawy o grach hazardowych podmiotowi mającemu siedzibę w innym państwie członkowskim oferowania zakładów losowych polskim obywatelom. Twierdząca odpowiedź na to pytanie oznaczałaby podział rynku wewnętrznego w sektorze gier losowych również w cyberprzestrzeni."

Ale z drugiej strony mamy: "Prowadzenie zakładów bukmacherskich z wykorzystaniem Internetu będzie albo niezgodne z ustawą z dnia 29 lipca 1992 r. i wydanym zezwoleniem, albo będzie wykonywane bez wymaganego prawem zezwolenia na wykonywanie działalności regulowanej. Każde z tych zachowań jest penalizowane." - K. Łatki, wiem, że napisał książkę o zakł bukm. ale nie mogę jej nigdzie znaleźć. (Internetowe zakłady ... - jakoś tak).

Jedynie dla przekory: Art. 1. § 1. kks - Odpowiedzialności karnej za przestępstwo skarbowe lub odpowiedzialności za wykroczenie skarbowe podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy, zabroniony pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia, w zw. z par. 2,3 - § 2. Nie jest przestępstwem skarbowym lub wykroczeniem skarbowym czyn zabroniony, którego społeczna szkodliwość jest znikoma.
§ 3. Nie popełnia przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego sprawca czynu zabronionego, jeżeli nie można mu przypisać winy w czasie czynu.

Art. 53 par. 7 kks " Przy ocenie stopnia społecznej szkodliwości czynu zabronionego bierze się pod uwagę rodzaj i charakter zagrożonego lub naruszonego dobra, wagę naruszonego przez sprawcę obowiązku finansowego, wysokość uszczuplonej lub narażonej na uszczuplenie należności publicznoprawnej, sposób i okoliczności popełnienia czynu zabronionego, jak również postać zamiaru, motywację sprawcy, rodzaj naruszonej reguły ostrożności i stopień jej naruszenia." Nikt nie określi uszczuplenia, tym bardziej nie można określić narażenia.

Kks zawsze uzględnia warunek formalny i materialny przestępstwa (oblig). Wyroku SN z dnia 25 stycznia 2000 r., WKN 45/99.

W art. 1 § 2 kks tradycyjnie niejako zastrzeżono, iż w razie znikomej szkodliwości społecznej czyn zabroniony jako skarbowe przestępstwo lub wykroczenie nie jest przestępstwem skarbowym bądź wykroczeniem skarbowym.

Powyższe potwierdzone przez art. 42 ust. 1 Konstytucji.

W orzeczeniu z dnia 26 kwietnia 1995 r., K 11/94 ""Ustawowe sformułowanie przepisów karnych (represyjnych) musi w sposób zupełny odpowiadać zasadzie określoności. Oznacza to, że sama ustawa musi w sposób kompletny, precyzyjny i jednoznaczny definiować wszystkie znamiona czynów zagrożonych karą. Obejmuje to oczywiście i element podmiotowy, to znaczy określenie zakresu osób, które są adresatami przepisu karnego. Ustawa musi więc w sposób kompletny wyznaczyć kategorie osób, które mogą ponosić odpowiedzialność za dany czyn. Nie może tego natomiast dokonywać akt wykonawczy, bo w prawie karnym wyłączność ustawy ma charakter bezwzględny".

"Na gruncie k.k.s., którego normy statuujące przestępstwa i wykroczenia skarbowe są ściśle powiązane z przepisami ustaw administracyjnych w zakresie porządku finansowego państwa i budują często znamiona czynów zabronionych w powiązaniu lub z odesłaniem do tych przepisów, należy - mając na uwadze art. 1 § 1 k.k.s. - baczyć, czy naruszenie spenalizowane w kodeksie, w zakresie ujętych tu znamion odsyłających do obowiązków (nakazów lub zakazów) określonych poza kodeksem, spełnia wymóg określoności ustawowej także w odniesieniu do tego nakazu bądź zakazu, którego naruszenie penalizuje, a więc czy obowiązek ten wynika z przepisu rangi ustawowej, a także czy krąg podmiotów objętych nakazem lub zakazem jest ustawowo określony w prawie finansowym." - na potwierdzenie - Grzegorczyk.

Winę na zasadzie kks, zgodnie z art. 1 par. 3 w zw. z art. 10 par. 3, 4 wyłącza działanie w usprawiedliwionej nieświadomości karalności czynu lub usprawiedliwionym błędzie co do bezprawności zachowania (czyli grając zakładasz, że oferujący posiada zezwolenie, kupując cukierek w sklepie zakładasz, że sprzedający posiada wpis EWG, KRS, jadąc autobusem, itd.)

Treść art. 1 § 3 k.k.s. podkreśla, że zawsze sam fakt naruszenia przez sprawcę nakazu lub zakazu wynikającego z prawa finansowego i spenalizowanego w kodeksie nie wystarcza jeszcze do przypisania mu odpowiedzialności za przestępstwo lub wykroczenie skarbowe; trzeba bowiem wykazać winę po jego stronie. W uzasadnieniu projektu k.k.s. podniesiono, iż rozwiązanie to ma zwrócić baczniejszą uwagę na ten problem - także organom finansowym jako organom postępowania przygotowawczego i oskarżycielom - niż było to dotychczas. (Z uzasadnienia).

Pozdrawiam.

Do góry
#4612144 - 19/04/2011 16:16 Re: Hazard w internecie [4] [Re: Masters]
AGASSI Offline

http://www.interplay.pl/index.php?main/aktualnosci//news4880

Stowarzyszenie Złodziejskich Ziemniaków przygotowuje nowatorski produkt literacki pt. "Czarna Księga" opisująca lamanie przez zagarniczne serwery bukmacherskie przepisów ustawy o grach hazardowych laugh laugh laugh

Ludzie jak możecie wydawać pieniądze na takich skurwysynów ? confused
Zbojkotujcie to gówno niech upadnie jak najszybciej stop

Do góry
#4612148 - 19/04/2011 16:18 Re: Hazard w internecie [4] [Re: Conrad]
oli Offline
sottocapo

Meldunek: 02/11/2001
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-nie-udalo-sie-rozpoczac-procesu-ws-nielegalnej-reklamy,nId,335711

Do góry
#4612166 - 19/04/2011 16:27 Re: Hazard w internecie [4] [Re: Conrad]
AGASSI Offline

Originally Posted By: Conrad

Może, zobaczymy.

No ale mimo wszystko wchodzisz na stronę PokerStars a tu szok. Takiej akcji chyba nikt się nie spodziewał...

ciekawe czy oskarżą UFC skoro brali kase od "kryminalistów" czyli Full Tilt Poker za sponsoring MMA grin
BTW UFC wyraziło zadowolenie z działań USA crazy
czyżby juz wyrażali skruche laugh

Do góry
#4612244 - 19/04/2011 17:08 Re: Hazard w internecie [4] [Re: oli]
dondo Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 08/02/2007
Originally Posted By: oli
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-nie-udalo-sie-rozpoczac-procesu-ws-nielegalnej-reklamy,nId,335711

w uzupełnieniu >>> link i tam ciekawa relacja audio

Do góry
#4612265 - 19/04/2011 17:18 Re: Hazard w internecie [4] [Re: dondo]
Rysio Ochudzki Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/12/2004

Do góry
Strona 6 z 23 < 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 22 23 >

Moderator:  rafal08