#4704851 - 01/06/2011 23:03
Re: Hazard w internecie [5]
[Re: Pizza-man]
|
journeyman
Meldunek: 14/03/2006
|
Zaskakująca decyzja zakopiańskiego sądu ws. złamania ustawy hazardowej Dzisiaj, 1 czerwca (14:00)
Proces ws. nielegalnej reklamy hazardu w Zakopanem nie rozpoczął się. Sędzia zawiesił postępowanie sądowe do czasu ustalenia, czy ustawa hazardowa jest zgodna z unijnymi przepisami. Oskarżeni są organizatorzy ubiegłorocznego Pucharu Świata w skokach narciarskich.
Jeden z obrońców zauważył, że Polska nie notyfikowała ustawy w Trybunale Sprawiedliwości Komisji Europejskiej. W konsekwencji ustawa może zostać unieważniona. Wobec tak poważnej wątpliwości, sędzia postanowił wystąpić do ministerstwa finansów o wyjaśnienie tej kwestii.
Zawodnicy podczas Pucharu Świata 2010 na Wielkiej Krokwi skakali z nazwą firmy bukmacherskiej na piersi. Logo tej samej firmy wyświetlane było także na bandach podczas zawodów. Widziało to nie tylko kilkadziesiąt tysięcy kibiców zgromadzonych na stadionie, ale także kilka milionów przed telewizorami. Nowotarski urząd celny wszczął więc dochodzenie, które trwało prawie rok. Jego efekty poznamy na sali rozpraw zakopiańskiego sądu. http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-zaskakujaca-decyzja-zakopianskiego-sadu-ws-zlamania-ustawy,nId,343223
|
Do góry
|
|
|
|
#4704854 - 01/06/2011 23:04
[Re: Pizza-man]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/03/2001
|
Nie chodzi o ty czy ktoś sieje panikę czy nie. Chodzi o to, że nie każdy gracz online będzie chciał (albo po prostu nie będzie doinformowany) wykupywać VPN czy inne "obejścia" o jakich tu dyskutujecie. Niektórzy w tym temacie jednak nadal uważają, że nic się nie stanie, nie ma co panikować itd. Pożyjemy zobaczymy. Mam nadzieję, że to ja się mylę i polskie służby nie będą korzystać z nowych uprawnień i nikt nie będzie tego prawa egzekwować. dj PS: Dobra, teraz to już naprawdę opuszczam ten temat. Zrobił się drugi temat "Polityka". Poziom merytorycznej dyskusji i kulruta wypowiedzi jeszcze gorsze niż tam. Cześć 
|
Do góry
|
|
|
|
#4704892 - 01/06/2011 23:32
[Re: connor]
|
Knockin' On Heaven's Door
Meldunek: 21/03/2007
|
AGASSI Ty chcesz sie zabezpieczac? przeciez mowiles ze ustawa lajtowa i nic nie zmieni może jednak bedzie lajtowo "Jeden z obrońców zauważył, że Polska nie notyfikowała ustawy w Trybunale Sprawiedliwości Komisji Europejskiej. W konsekwencji ustawa może zostać unieważniona. Wobec tak poważnej wątpliwości, sędzia postanowił wystąpić do ministerstwa finansów o wyjaśnienie tej kwestii." znowu się powtórze,że najlepiej byłoby ujebać ustawe matke 
|
Do góry
|
|
|
|
#4704986 - 02/06/2011 00:57
[Re: AGASSI]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 20/07/2007
|
AGASSI Ty chcesz sie zabezpieczac? przeciez mowiles ze ustawa lajtowa i nic nie zmieni może jednak bedzie lajtowo "Jeden z obrońców zauważył, że Polska nie notyfikowała ustawy w Trybunale Sprawiedliwości Komisji Europejskiej. W konsekwencji ustawa może zostać unieważniona. Wobec tak poważnej wątpliwości, sędzia postanowił wystąpić do ministerstwa finansów o wyjaśnienie tej kwestii." znowu się powtórze,że najlepiej byłoby ujebać ustawe matke To i tak wszystko jest śmieszne. Dlaczego nie umorzył sprawy tylko zawiesił ? Przecież to Polska nie dopełniła wymogu notyfikacji. Ja wiem że postąpił zgodnie z prawem, ale patrząc chłopskim okiem to mamy sytuację gdzie nie dopełniono wszystkich procedur przy wprowadzaniu ustawy, a teraz jest wątpliwość czy ustawa obowiązuje czy nie. Życie się toczy, a ludzie nie mają pojęcia jaki jest stan prawny. Obojętnie co zrobi Trybunał, to albo dla wielu ten czas był czasem straconym ( bo nie działali), albo czasem popełniania przestępstwa ( w sytuacji niejednoznaczności prawnej) Tak czy owak to kpina z prawa, a nie prawo.
|
Do góry
|
|
|
|
#4705100 - 02/06/2011 02:23
[Re: Piostar]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/09/2006
|
Jak się boisz, to możesz mi przelać  Podać mejla?
|
Do góry
|
|
|
|
#4705125 - 02/06/2011 02:40
[Re: 1raul1]
|
veteran
Meldunek: 18/11/2007
|
ale skad to pytanie przeciez jeszcze ta ustawa nie weszla w zycie.. Zapewne stąd, że znając realia naszego "państwa prawa", ludziska mają wątpliwości, czy w tym przypadku na pewno lex retro non agit...
|
Do góry
|
|
|
|
#4705238 - 02/06/2011 04:13
[Re: DJ SOSNA]
|
Knockin' On Heaven's Door
Meldunek: 21/03/2007
|
Nie chodzi o ty czy ktoś sieje panikę czy nie. Chodzi o to, że nie każdy gracz online będzie chciał (albo po prostu nie będzie doinformowany) wykupywać VPN czy inne "obejścia" o jakich tu dyskutujecie. Niektórzy w tym temacie jednak nadal uważają, że nic się nie stanie, nie ma co panikować itd. Pożyjemy zobaczymy. Mam nadzieję, że to ja się mylę i polskie służby nie będą korzystać z nowych uprawnień i nikt nie będzie tego prawa egzekwować. dj PS: Dobra, teraz to już naprawdę opuszczam ten temat. Zrobił się drugi temat "Polityka". Poziom merytorycznej dyskusji i kulruta wypowiedzi jeszcze gorsze niż tam. Cześć " Nowa ustawa hazardowa unieważniona!? " tam u Ciebie dają się nabrać na takie tępe nagłówki rodem z Onet ? 
|
Do góry
|
|
|
|
#4705252 - 02/06/2011 04:38
[Re: Maku_1]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/12/2003
|
panowie krótko, jesli teraz wyplace wieksza kwote na mb, to cos mi grozi? yyyyy czy ja czegoś nie kumam?! ziomki kapicy teoretycznie mogą sprawdzić kto wchodził na strony buka, mogą sprawdzić przelewy do polskich banków, ale MB?!  z jakiej paki mieliby mieć dostęp do tych danych? dla mnie sprawa jest prosta gram u buka, mam kartę MB . Gdyby komuś strzeliło do łba wezwać mnie na rozmowę i spytać czemu w ogóle wchodzę na strony buka (co jest abstrakcyjne nie mając udokumentowanych moich zysków) to mówię np. że porównuję kursy żeby jak Bóg (aktualny czyli Donald Tusk) przykazał później zagrać u ziemniaka,,, z tego co się orientuję podstawą ścigania są wypłaty a nie same wejścia na strony wiec czemu nie założycie konta w MB? (pytanie do poważnych graczy 2-złotówkowcom ta ustawa wyjdzie na zdrowie)
|
Do góry
|
|
|
|
#4705348 - 02/06/2011 14:28
[Re: Piostar]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/03/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#4705350 - 02/06/2011 14:33
[Re: agr1]
|
enthusiast
Meldunek: 28/09/2004
|
Powinno się znaleźć w dziale "śmieszne": "Ograniczenia w organizacji i dostępie do gier hazardowych zostały wprowadzone ze względu na uwarunkowanie społeczne, a nie budżetowe."
|
Do góry
|
|
|
|
#4705355 - 02/06/2011 14:51
[Re: GołyRubyChop]
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Na pewno szara strefa się nie zwiększy, tylko teraz ci co w niej uczestniczą muszą mieć świadomość, że łamią prawo, a służby kontrolne mają narzędzia, aby wszcząć przeciwko nim postępowanie karne.
Spodziewam się, że w większości zagraniczne serwisy oferujące gry w języku polskim dostosują się do naszego prawa, bo w przeciwnym razie w Polsce zostanie wszczęte wobec nich postępowanie w sprawie o przestępstwo karne skarbowe. Taki efekt osiągnęliśmy w przypadku wprowadzenia jednoznacznego zakazu reklamy i sankcji karnych za jego naruszenie. Raczej wyglada na nawiedzonego goscia, wiec nalezy watpic w to ze bedzie to martwa ustawa jak dotychczasowa.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|