Moja antena satelitarna "wyskoczyła" z orbity. By ułatwić sobie ponowne jej ustawienie, szukałem informacji na temat miernika sygnału satelitarnego, czy też, ustawienia samej anteny.
Trafiłem na forum, gdzie był pytajacy jak i znawcy tematu.
Ja rozumię, nikt nie jest doskonały, ale...

Miłej lektury.
przez Sajmon » 28 kwi 2007, o 19:47
Witam. Chciałbym ustawić w miejscowości położonej w lesie antenę satelitarną nową, oryginalną Cyfry+ czyli średnica bodajże 60cm. Dziś próbowałem, za pomocą włączonego tv i dekodera gdzie włączyłem w ustawieniach Poziom sygnału i według tego ustawiałem, niestety nie udało mi się nic i pomyślałem, że konwerter uszkodzony. Przyjechałem do domu, konwerter podłączyłem pod antenę, która na stałe mam już 2 lata i okazało się, że konwerter jest ok. Ale przejdźmy do rzeczy. Chcę jak wiadomo ustawić tą antenę Cyfry+ w miejscowości położonej w lesie i ustawić na Hot Bird 13E ponieważ jak wiadomo tylko z tego satelity Cyfra nadaje a ja chcę tam odbierać właśnie Cyfrę+. Zamierzam więc kupić miernik sygnału, aby tą antenę ustawić na Hot Birda 13E bo bez miernika jak się dziś przekonałem, nie da się sygnału złapać. Zamierzam kupić ten miernik: Link do aukcji usunięty
Proszę, powiedźcie czy ten miernik będzie dobry, czy dobry aby ustawić antenę 60cm w lesie na Hot Birda 13E gdzie nadaje Cyfra? Co sądzicie? Proszę o odpowiedź i porady. Co o tym mierniku sądzicie? Czy da rade dzięki niemu ustawić bez problemów..??
przez pitter » 28 kwi 2007, o 19:52
W lesie powiadasz... a drzewa przypadkiem nie zasłaniają?
przez Sajmon » 28 kwi 2007, o 19:56
To znaczy jest koło mojego domu tego w lesie sporo drzew ale mam możliwość zainstalowania tej anteny w różnych miejscach, gdzie drzewa występują sporadycznie tzn. są czubki drzew. Z resztą tyle to sygnału powinno mi wskoczyć, aby móc oglądać, prawda?? Bo bez miernika nie dam rady ustawić a jak będę mieć miernik to jakoś ustawie, prawda? Przecież nie muszę mieć 100% sygnału ale coś powinno się przedostać tego sygnału jakbym ustawiał za pomocą miernika, prawda? A więc proszę o pomoc i odp. na poprzednie pytanie
Pozdrawiam
przez Mr. Orbita » 28 kwi 2007, o 19:56
Wskaźnik będzie OK, ale link poleciał - bez reklam proszę
Bez sat findera też można ustawić antenę, ale jeśli nie ma się dużego doświadczenia - trzeba nadrabiać cierpliwością A nawet z miernikiem zapewne trochę się nakręcisz.
Co do drzew - na trasie nie może być widocznej przeszkody, bo sygnał się nie przebije, czyli staraj się trafić tak, aby nic nie zasłaniało raczej...
przez Sajmon » 28 kwi 2007, o 20:01
A więc tak jak opisałem w poprzednich dwóch postach, ten wskaźnik będzie ok, to super ale czy antenę 60cm ustawię za pomocą wskaźnika dość ok? Tak aby chociaż była połowa np. 50% sygnału. Tak abym mógł oglądać Cyfrę normalnie. Przypominam, jest to miejscowość w lesie. Chyba za pomocą tego miernika na pewno ustawię antenę nawet 60cm ale w miarę będzie dobrze, z jakaś połowa? Z miernikiem dam sobie rade, żeby ustawić tak aby z 50% było, prawda? Złapie sygnał??
przez pitter » 28 kwi 2007, o 20:04
Za pomocą miernika ustawisz każdą antenę i nie ma znaczenia czy to w lesie, czy na pustyni
Nikt nie wie czy złapiesz sygnał, to już sam musisz sprawdzić.
przez Sajmon » 28 kwi 2007, o 20:09
Na mierniku sygnału jest pokrętło dB z cyframi (ze stopniami) od 1 do np. 6 itp. Czy ja będę musiał tym coś kręcić, ustawiać czy po prostu tak jak przy odbiorze zakupu tak jak wyjmę z paczki tak będę mógł od razu za pomocą tego miernika ustawiać antenę bez zwracania uwagi na pokrętło dB ?? Czy jakoś te decybele muszę przystosować do dB konwertera czy nie muszę nic kręcić. Na nic mi to nie wpłynie??
przez pitter » 28 kwi 2007, o 20:13
Pokrętłem regulujesz czułość, na początek nastawisz jak najwięcej, po złapaniu sygnału zmniejszasz (i dokładniej ustawiasz antenę). Zresztą z miernikiem jest instrukcja (znaczy powinna być)
przez Sajmon » 28 kwi 2007, o 20:15
Aha po złapaniu sygnału zmniejszam czułość ale do ilu? Do połowy np. ??? Czy zupełnie?
I przy cechach tego miernika pisze tak:
Zakres częstotliwości SAT [MHz] 950 ÷ 2500
Czyli mogę normalnie ustawić na Hot Birda 13E (skąd nadaje Cyfra) prawda?
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
przez pitter » 28 kwi 2007, o 20:25
Zmniejszasz do takiej wartości aby miernik pokazywał cokolwiek (czyli przykładowo połowę sygnału). Jak będziesz dokładniej ustawiał antenę to zauważysz w którą stronę poleci wskazówka (czy też diody), jeśli w dól - znaczy źle, jak w górę to będzie dobrze.
Zakres częstotliwości odpowiada zakresowi częstotliwości odbieranych przez głowicę tunera, czyli tak, będzie się nadawał.
przez Sajmon » 29 kwi 2007, o 19:24
Rozumiem, ale jeszcze jedno pytanie co do tego. ''Aby miernik pokazywał cokolwiek'' - to przykładowo @pitter podałeś, że połowę sygnału czyli na wyświetlaczu miernika np. 5 tak? A jeśli mówisz cokolwiek to jeśli bym zmniejszył tak czułość, że by wskazówka miernika by była na 1 to też bym mógł tak zostawić i zacząć ustawiać antenę?? Bo skoro mówisz cokolwiek to czy by 1 też by mogła wskazówka pokazać czy musi być coś koło połowy??
Może być 5, może być i 1 Chodzi o to, że jeśli wskazówka jest na 5, to po poruszeniu anteny w złą stronę spadnie ona poniżej pięciu, a po poruszeniu w dobrą - skoczy powyżej pięciu. Ustawiając na jeden masz mniejsze pole obserwacji w przypadku złego ustawienia, a większe w przypadku dobrego.
przez Sajmon » 29 kwi 2007, o 19:52
Czyli tak: Przy pokrętle ustawionym na maxa - czyli czułość na 6, po złapaniu pierwszego sygnału zmniejszam czułość pokrętłem - i przy zmniejszaniu czułości pokrętłem będę widzieć, jak wskazówka od razu spada tak? I w jakim momencie muszę przestać kręcić? Wiem już, że wskazówka musi pokazywać cokolwiek ale przy zmniejszaniu czułości jak to będzie? Kiedy muszę przestać kręcić?? Jak to całość ma wyglądać??? A przy pokrętle gdy będę szukać pierwszego sygnału pierwszy raz to jak będę mieć czułość na maxa czyli na 6 to wskazówka miernika będzie na 10 czy w ogóle nie będzie tylko da znać miernik, że tutaj trzeba ustawiać... ???
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
przez pitter » 29 kwi 2007, o 19:58
1. Ustawiasz na najwyższą wartość
2. Kręcisz anteną aż załapiesz sygnał (wskazówka pokaże maksimum sygnału)
3. Zmniejszasz czułość do połowy
4. Delikatnie kręcisz anteną aby znowu wskazówka skoczyła na maksimum
5. Znowu zmniejszasz do połowy i korygujesz ustawienie anteny. Czynności te powtarzasz, aż nie będziesz mógł osiągnąć lepszego rezultatu.
Już inaczej nie umiem wytłumaczyć, jak nadal nie będziesz wiedział jak to się robi, wezwij montera
przez Sajmon » 29 kwi 2007, o 20:03
Noo, teraz rozumiem!! Dzięki pitter Już teraz będę wiedział. Teraz poczytam pare razy to co teraz napisałeś i będę wykuty na bum cyk cyk
Bo w lesie przy ustawianiu anteny 60cm za pomocą miernika jakiś sygnał na pewno złapię, prawda? Bo w tej miejscowości w lesie gdzie ja będę ustawiać widziałem wiele anten Cyfry i CP. Coś na pewno uzyskam, żeby oglądać Cyfrę, prawda? Bo przecież nie oczekuję aż sygnału 100% prawda. Ileś sygnału na pewno mi się przedrze przez te drzewa?
P.S. A na mierniku nigdy nie używać czułości na 0 ??
Dzięki. Pozdrawiam
przez Mr. Orbita » 30 kwi 2007, o 00:12
Jeśli nic Ci nie zasłoni, to złapiesz. Pamiętaj, że antena Cyfry to offset - ona nie patrzy wprost, a "z góry". Narysowałbym Ci co mam na myśli, ale nie idzie mi to za dobrze Ogólnie jeśli drzewka nie są bardzo blisko to zasłonić antenę trudno Miernik w dłoń i do walki
przez Sajmon » 12 maja 2007, o 13:46
Witam. Dziś planuję jechać do drugiego domu, sprawdzić i się zorientować czy łapie mi sygnał. Mam już miernik sygnału, zabieram go oczywiście ze sobą. Proszę o pomoc, ponieważ dziś jadę ale nie będę jeszcze wiercić maszt do ściany na dworzu tylko chcę wyjść na balkon tam i trzymać antenę w ręce lub po prostu przykręcić ją do masztu i w ręce trzymać ją i szukać sygnału oczywiście z podłączonym pod konwerter miernikiem sygnału. Proszę odpowiedzieć mi, czy mogę sobie w ręce trzymać antenę i dzięki miernikowi ustawiać i szukać sygnału czy lepiej powinno być wszystko przywiercone i szukać??? Bez różnicy to jest??? Mogę stać z anteną w ręce i miernikiem do konwertera podłączonym czy musi to wszystko być przywiercone, przykręcone i dopiero szukać? Czy to bez różnicy jest?? Czy w ręce jak tą antenę z miernikiem będę trzymać i szukać sygnału to bez różnicy? W taki sposób też znajdę sygnał bez problemu? Czy po prostu przykręcić antenę do masztu, maszt przyłożyć do ściany nie przykręcając go tylko po prostu, przyłożyć do ściany, i wtedy anteną kręcić?? Proszę o porady i odpowiedź, czy tak jak będę trzymać również zyskam bez problemu sygnał??
2. Dzięki miernika chyba nie stracę tyle czasu, prawda??
przez Don_Mag » 12 maja 2007, o 15:52
Z "reki" oczywiście jest gorzej złapać sygnał ale to możliwe. Najlepiej przykręć do wysięgnika i przystaw do ściany (bez wiertnia) wtedy powinno być łatwiej.
Don_Mag
przez RafiX » 12 maja 2007, o 17:44
Nie wiem dlaczego akurat uparłeś się aby szukać sygnału trzymając w ręce talerz. Ale z drugiej strony to jest też dobry sposób, ponieważ możemy nie wiedzieć jakie musi być położenie anteny np. na HotBirdzie, tym bardziej jak nie można się wzorować na ustawieniu innych anten. Może to i dobrze, ponieważ wysięgnik musi być przymocowany do ściany, nie wiem jak to u Ciebie wygląda ale możliwe że będziesz mieć ograniczony zasięg przesuwania satelity (na wschód albo na zachód). Nie musi być tak jak mówię, ale to zależy jakie wymiary ma ten wysięgnik i w którym miejscu zostanie przywiercony. Przykro byłoby gdybyśmy wszystko ładnie zamontowali a potem się okazało iż aby odebrać sygnał np: z HotBirda to antena musi "wchodzić" na ścianę.
przez Coremeil » 13 maja 2007, o 02:12
Sajmon napisał(a):
Proszę o pomoc, ponieważ dziś jadę ale nie będę jeszcze wiercić maszt do ściany na dworzu tylko chcę wyjść na balkon tam i trzymać antenę w ręce lub po prostu przykręcić ją do masztu i w ręce trzymać ją i szukać sygnału oczywiście z podłączonym pod konwerter miernikiem sygnału.
To zdanie jest trochę dziwnie złożone.
A tak do tematu, jest możliwość złapania antene trzymając ją w ręce ale liczą się milimetry.
Ja to robiłem na tuneru cyfrowym, a jak wiadomow na cyfrowym jest trudno bo jest opoznienie.
Z mienikiem bedzie o wiele łatwiej, ja łapałem Hispasata ze 2 godziny bo niewiedziałem gdzie on jest. Potem już straciłem do tego cierpliwość i chciałem sobie odpocząć, oparłem antene o ściane, poszłem odpocząć.
Wracam a na pasku siły 10% sygnału
Niemogłem uwierzyć, ale tylko ustawiłem na lepszy sygnał i było ok.
Sorry za off-top
przez Sajmon » 13 maja 2007, o 14:03
A jeśli w ciemno zamontuje wysięgnik na ścianie i przykręcę do niego antenę i wtedy będę ustawiać to jest większa możliwość złapania sygnału oczywiście za pomocą miernika???? Lepiej będzie niż w ręce? Proszę o odpowiedź, ponieważ może zamontuje wysięgnik (maszt) na ścianie w ciemno, nie wiedząc czy złapię sygnał czy nie, później do niego przykręcę antenę i ewentualnie wtedy będę próbować, tylko muszę wiedzieć, czy będzie wtedy większa szansa na złapanie sygnału (przypominam to jest miejscowość w lesie położona i są drzewa z jakieś 15m od anteny, ale jak Mr. Orbita pisał, że antena łapie ''z góry'' to powinno i to pójść, prawda? Bo widziałem, tam w lesie jest wiele anten takiej samej średnicy co ja mam antenę z Cyfry, a na dodatek również niektórzy z przodu też mają założoną Cyfrę+)?? A więc jak?? Montować wysięgnik i wtedy próbować? Będzie lepiej i łatwiej złapać sygnał niż z ręki?? Prosze o porady i odpowiedź. Pozdrawiam i dzięki
przez Don_Mag » 13 maja 2007, o 16:48
Weź kompas i sprawdź która ściana jest najbardziej na południe i to będzie ta ściana.
Jeśli chodzi o drzewa to postarałem sie o rysunek
Czyli kątomierz do ręki i ten kąt A ma być 30 stopni więc sprawdź gdzie jest 30 stopni na kątomierzu i wyceluj przez to 30 stopni w niebo a zobaczysz ile na drzewami przeleci sygnał. I tam gdzie masz największy prześwit między drzewami tam będzie najlepszy sygnał. HB jest prawie idealnie na południe więc możesz to przy pomocy kompasu i kątomierza wyznaczyć i zawsze jest lepiej zamontować wyżej antenę niż niżej.
Don_Mag
przez Sajmon » 3 cze 2007, o 15:29
Nie dałem rady złapać sygnału (piszę co do sprawy, którą toczyłem w ostatnich postach w tym temacie).
Myślę, aby do tego domu letniskowego wynająć montera, który montował mi Cyfrę tutaj w domu, w którym mieszkam. Mam tego Pana nr telefonu na papierach, kiedy umowę podpisywałem z Cyfrą w dniu montażu.
Jak zadzwonię do niego (on pracuje w dystrybutorze Cyfry+) i powiem, czy mógłby przyjechać, zamontować mi Cyfrę w tym domu letniskowym, tylko zamontować talerz, ustawić go na HB 13E oczywiście za odpłatą, to zgodzi się przyjechać, prawda??
Mam po prostu takie pytanie, bo mam wątpliwość, ponieważ jest ten Pan z dystrybutora C+ i myślę, że jak nie chcę podpisywać umowy ani nic, tylko chcę założyć antenę i ustawić, to czy się zgodzi, by przyjechać od dystrybutora by zamontować ten zestaw i ustawić i koniec na tym?? Raczej tak, prawda!? Za odpłatą, to czemu niby miałby nie przyjechać, prawda?
Proszę o odpowiedź.
przez Esterling » 3 cze 2007, o 15:32
Powinien się zgodzić, gdyż wydaję mi się, że on zarabia dla siebie, a nie pracuje dla C+... C+ chyba go tylko poleca (być może mają jakiś (nie)formalny układ albo coś)...
w każdym bądź razie pan powinien się zjawić...
przez Don_Mag » 3 cze 2007, o 18:06
No jasne że się zgodzi skasuje ze 100-150zł ale jak najbardziej przyjedzie a jak nie przyjedzie to coś z jego firmą jest nie tak bo firma jest po to żeby osiągać dochód Ty chcesz mu dać dochód więc czemu by się miał nie zgodzić? Zresztą to że instaluję zestawy Cyfry+ to pewnie i tak 20% tego czym sie zajmuje.
Don_Mag
przez Sajmon » 3 cze 2007, o 20:18
Ileee? 100-150zł tylko za montaż anteny i jej ustawienie???
Przypominam, że posiadam kabel, wysięgnik itd. Tylko chcę, aby zamontował antenę i ustawił, i jeden otwór przewiercił przez ścianę, resztę sobie sam podłączę... No, chyba że monter skasuje sobie jeszcze drogo za dojazd??
Mam papiery, które posiadam odkąd montował mi tutaj w domu Cyfrę+ ten sam pan, przyjechał od dystrybutora C+ i mi montował. Na kartce wypisał po kolei ceny, ile co kosztowało, montaż, jego kabel ( bo własnego wtedy nie miałem oraz wysięgnik, bo też nie posiadałem wtedy) i wszystko wypisał, dojazd, cena montażu... Mogę się do tych cen stosować i według nich sobie obliczyć ile będzie wynosić koszt zamontowania i ustawienia anteny? Czy nie stosować się do tych cen co mam wypisane na papierach, ponieważ była jakaś zniżka za to, że przyjechał od dystrybutora i montował mi zestaw, bo podpisałem umowę i musiał zamontować, ponieważ został przysłany przez najbliższego dystrybutora itd.??
przez Esterling » 3 cze 2007, o 20:41
koło 150zł będzie...
mnie koleś za przestawienie anteny z Astry na HB oraz podłączenie i aktywowanie platformy N chciał skasować za 120zł...
wyśmiałem go i targowanie się skończyliśmy na 90... od tamtej pory przyrzekłem sobie, że więcej nie zadzwonie po tak zwanych 'fachowców' od SAT
edit: to było w zimie i jak powiedział:
za 'taką extremę*' to 120...
(*właził na dach, był puszysty i ledwo zmieścił się w oknie )
przez Don_Mag » 3 cze 2007, o 20:55
Ludzie no ale gadacie jak byście nie znali realiów. Po pierwsze z tych 100-150zł to mu zostanie połowa po opłaceniu podatków, składek i ZUS-ów. Do tego pomyślcie sobie ile takich montaży ma na dzień i dojdziecie do wniosku że to 100-150zł to wcale nie jest tak dużo zważywszy na to że jeszcze musi stracić czas na dojazd popracować z 30-60 minut i zamortyzować samochód czy chociażby wiertarkę......
Zresztą zadzwoń i się zapytaj bo słyszałem że niektórzy montują za 50zł ale to musiał byś dobrze poszukać.
Don_Mag
przez Sajmon » 10 cze 2007, o 13:33
Witam. Tak jak mówiłem, że wezwę montera, tak zrobiłem. Wezwałem go do miejscowości położonej w lesie, gdzie spędzam sezon letni z zadaniem, aby założyć mi Cyfrę+. Powiem tak. Było dużo problemów. Monter chodził, oglądał teren z kompasem i miernikiem, wchodził po rusztowaniu na dach, szukał jakiś luk między gałęziami drzew aby miał gdzie się przedrzeć sygnał z Hot Birda. Monter stracił już nadzieję, lecz okazało się, że z jednego drzewa na mojej działce złapało sygnał. Pan zamontował antenę na drzewie, i wszystko gra, wszystko w jak najlepszym porządku + profesjonalnie wykonane całe podłączenie Również Astrę łapało ale jednak Hot Bird z tego drzewa lepiej. Jakość sygnału to koło 90% oraz siła 70%. A więc jak na las to rewelacyjne wyniki.. Dziękuję wszystkim za pomoc, za rady. Pozdrawiam
przez Don_Mag » 10 cze 2007, o 13:36
Musze przyznać że kiedyś to była dla mnie abstrakcja ale kiedyś już widziałem w okolicach Nowego Sącza zainstalowaną antenę (nawet wiem kto ją tak zamontował). W każdym bądź razie dobrego montera znalazłeś.
Don_Mag
przez Mr. Orbita » 10 cze 2007, o 13:39
Trochę ryzykowne - drzewa rozrastają się i za kilka lat problem zapewne powróci, ale ważne, że działa
przez Sajmon » 10 cze 2007, o 13:48
Myślę, że to drzewo na której jest antena się nie rozrośnie, to jest drzewo iglaste, jakieś biedne, tylko na samym czubku ma gałęzie z igłami, reszta to same drzewo, a jeśli chodzi o drzewa po drodze, przez które przedziera się sygnał, to myślę, że mogę być spokojny, bo to są stare dęby, które zamiast się rozrastać, to już się robią biedne i zostają same gałęzie. Dobrze, że takie drzewa przytrafiły się na tej drodze, gdzie leci sygnał do mojej anteny bo obok, na innym drzewie na mojej działce bym nie miał szans, bo tam jest gęsto i by tam na pewno nie dało rady złapać sygnału. Wszystko gra, jestem zadowolony. Ładnie, profesjonalnie wykonane Pozdrawiam
przez Don_Mag » 10 cze 2007, o 14:14
To sie pochwal ile popłynąłeś na tym interesie?
Don_Mag
przez Sajmon » 10 cze 2007, o 14:16
Na pewno mam się chwalić??
No dobrze Miałeś rację, że dam tyle.
Dałem 150 zł Ale w sumie uważam, że to nie tak źle, i rozumiem pana, że tyle wziął. Po pierwsze był już po godzinach pracy i do późna, paliwo, montaż, pewne elementy dał swoje tak więc No nie będę tłumaczyć, na pewno wiecie co i jak Ale jestem zadowolony. Profesjonalnie wykonane. Pozdrawiam
przez Sajmon » 11 cze 2007, o 18:38
Przepraszam, że post pod postem ale mam pytanie..
Witam. A jeśli chciałbym zrobić zeza na Astrę i odbierać na tunerze jednocześnie kanały z HB i Astry i oglądać to co muszę zastosować, by jednym kablem wchodziło to do tunera? Bo wiadomo, jak chcę zrobić zeza na Astrę i będą dwa konwertery przy antenie to logiczne jest, że będą dwa kable wychodzić od tych dwóch konwerterów. I jak wychodzą te dwa kable to co trzeba zastosować, by weszły one do tunera jednym kablem i oglądać kanały sobie z HB i Astry?? Noi wiadomo, że na antenie 60cm nie zrobię zeza, prawda.??
P.S. A i co zrobić, by w tunerze np. Ferguson po zrobieniu zeza była lista kanałów dodatkowo z Astry, bo HB wiadomo, jest a z Astry by była lista również, to co się później robi? Co trzeba zrobić? Bo w nboxach jest podobno. Ale to nie ważne, chodzi co zrobić we Ferdku by to mieć?
przez Sajmon » 11 cze 2007, o 19:11
Czy taki do moich potrzeb byłby dobry??
http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=39&id=156 P.S. A jeśli chciałbym przełączać konwerter np. z HB na Astrę to gdzie się przełącza? W tunerze?? A gdzie np. w Fergusonie AF 6318CR ??
przez Mr. Orbita » 11 cze 2007, o 20:11
Jak się zawściekniejsz to i na 60cm zrobisz zeza, ale Astra może rwać podczas złej pogody. Już prędzej 80cm i wtedy wziąć konwerter monoblock (w jednym pudełku dwa konwertery i przełącznik - nie trzeba wszystkiego samemu łączyć i ustawiać), a obecny zestaw pchnąć na Allegro
Żebyś w tunerze miał listę z Astry, trzeba albo znaleźć dobrą gotową listę w sieci, albo wyszukać sobie kanały. Żeby wszystko przełączało się automatycznie tylko w konfiguracji anteny musisz odpalić DiSEqC (przyporządkować Hot Birda do LNB 1, a Astrę do LNB 2). Po tym tuner, dzięki obecności przełącznika sam będzie sobie przerzucać automatycznie satelitę, jak będziesz zmieniać kanał z pilota, więc już później nie trzeba będzie nic dłubać, aby pooglądać coś z Astry.
przez vitek » 12 cze 2007, o 22:04
Mam wrażenie że kol. Simon uparcie ściąga wszystkie wątki do poziomu przedszkola.
Celowe działanie czy naprawdę znajduje się na tym poziomie?
Przecież na temat diseqc napisano już wszystko. Czy naprawdę można jeszcze na poważnie zadawać pytania typu co zrobić żeby podłączyć 2 anteny jak w tunerze jest 1 gniazdko??? Litości!

po tym poście kolega Simon już się nie pojawił