#4818905 - 30/07/2011 00:16

Re: Samochody używane [8]
[Re: wwwujek]
 | 

Carpal Tunnel

Meldunek:  02/10/2007

| 
Panowie, jaka jest różnica, przy zakupie samochodu sprowadzonego, kiedy na umowie widnieje ktoś np. z Niemiec i ja, a nie ta osoba, która samochód mi sprowadziła..?
  Dalej, płace podatek? 
  Jak to wygląda wszystko prawnie?  W razie problemów ścigasz "Niemca" (który może nie istnieć) - gość co sprowadził mówi "Wypchaj się, Pan - ja Pana pierwszy raz na oczy widzę"  

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#4819347 - 30/07/2011 03:20

[Re: mav2007]
 | 

Carpal Tunnel

Meldunek:  03/10/2001

| 
Panowie, jaka jest różnica, przy zakupie samochodu sprowadzonego, kiedy na umowie widnieje ktoś np. z Niemiec i ja, a nie ta osoba, która samochód mi sprowadziła..?
  Dalej, płace podatek? 
  Jak to wygląda wszystko prawnie?  W razie problemów ścigasz "Niemca" (który może nie istnieć) - gość co sprowadził mówi "Wypchaj się, Pan - ja Pana pierwszy raz na oczy widzę"  Zgoda, rozumiem to, ma to sens. A gdy mam umowę z tym co sprowadził i coś się dzieje, to gościu tez pewnie mi mówi "Wypchaj się, to samochód używany, sprawdzałeś go, oglądałeś.. podaj mnie do Sądu jak chcesz". Tak się to kończy czy jakoś z automatu się obawiają, jeśli faktycznie wina leży po stronie handlarza..?  Kiedys czytałem, że handlarz ma obowiązek sprawdzić auto, ale jak to jest naprawdę?  

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#4819885 - 30/07/2011 16:41

[Re: LEWY]
 | 

Carpal Tunnel

Meldunek:  28/09/2004

| 
Jesli potwierdzisz, ze jezdziles autem rok czasu w NIemczech, masz potwierdzenie adresu itp. to nie bedziesz placil akcyzy. Tkz. mienie przesedlencze, ale wg mnie nie warto sobie zawracac tym glowy.  Pzdr  to samo jest z UK ?  

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#4820042 - 30/07/2011 18:19

[Re: LEWY]
 | 

Carpal Tunnel

| 
 |  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#4820529 - 30/07/2011 20:57

[Re: wwwujek]
 | 

Carpal Tunnel

Meldunek:  02/10/2007

| 
  Dalej, płace podatek? 
  Jak to wygląda wszystko prawnie?  W razie problemów ścigasz "Niemca" (który może nie istnieć) - gość co sprowadził mówi "Wypchaj się, Pan - ja Pana pierwszy raz na oczy widzę"  Zgoda, rozumiem to, ma to sens. A gdy mam umowę z tym co sprowadził i coś się dzieje, to gościu tez pewnie mi mówi "Wypchaj się, to samochód używany, sprawdzałeś go, oglądałeś.. podaj mnie do Sądu jak chcesz". Tak się to kończy czy jakoś z automatu się obawiają, jeśli faktycznie wina leży po stronie handlarza..?  Kiedys czytałem, że handlarz ma obowiązek sprawdzić auto, ale jak to jest naprawdę?  Ja bym podzielił przyszłe problemy z autem na dwie kategorie: problemy natury prawnej oraz wady auta. W kwestiach prawnych może wyjść jakiś zastaw, kradzież, zgłoszenie fałszywej kradzieży itp - okazuje się wtedy że poświadczyłeś nieprawdę w dokumentach (to jest przestępstwo, a nie wykroczenie), dodatkowo nie masz szansy nic odzyskać. W przypadku umowy z handlarzem - on odpowiada za wady prawne i od niego możesz dochodzić całej kasy jaką zapłaciłeś za auto. Przy wadach auta (co się zdarza) - wiele zależy od konstrukcji umowy - ale i tak za wszystkie ukryte wady odpowiada sprzedający, o ile mógł się o nich łatwo dowiedzieć (a jako profesjonalista stoi na gorszej pozycji w tej kwestii) - więc jest duża szansa na odzyskanie przynajmniej części kasy w przypadku wtopy (np. współfinansowanie naprawy). W przypadku "Niemca" - to samo co wcześniej - może nawet nie istnieć... Oczywiście zostaje kwestia szansy na odzyskanie kasy od handlarza - ale przynajmniej masz taką szansę. Przy Niemcu - jest ona zerowa. No i oczywiście najlepiej auto sprawdzić przed kupnem, a nie po ... (ale w kwestii wad prawnych nie da się tego często zrobić).  

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#4837000 - 08/08/2011 20:20

[Re: Baqu]
 | 

Carpal Tunnel

Meldunek:  18/11/2004

| 
Panowie jakieś opinie o Oplu Corsie 1.2 TWINPORT ?
  ewentualnie sugestie o samochodach podobnej klasy.  Miałem 2 Corsy w rodzinie i nie polecam. Aktualnie szukam małego autka dla dziewczyny i na 90% będzie to 2-3 letni Yaris  

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#4839870 - 10/08/2011 03:04

[Re: lelu]
 | 

Carpal Tunnel

Meldunek:  23/10/2003

| 
Panowie takie pytanko. Ostatnio w samochodzie u koleszki urwalismy dwie wajchy do skladania foteli zeby ktos mogl wyjsc z tylniej kanapy;]. Citreon Xsara 3 drzwiowy, kojarzycie o co chodzi ?;)
  Mozna dokupic i wymienic jakos tylko same wajchy ? No bo glupio kupic cale fotele :/
   klamka/dzwignia skladania fotela    

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#4839898 - 10/08/2011 03:08

[Re: kacperek76]
 | 

Carpal Tunnel

Meldunek:  23/10/2003

| 
Panowie takie pytanko. Ostatnio w samochodzie u koleszki urwalismy dwie wajchy do skladania foteli zeby ktos mogl wyjsc z tylniej kanapy;]. Citreon Xsara 3 drzwiowy, kojarzycie o co chodzi ?;)
  Mozna dokupic i wymienic jakos tylko same wajchy ? No bo glupio kupic cale fotele :/
   klamka/dzwignia skladania fotela     uchwyt tez moze byc...  oczywiscie, ze mozna wymienic, szukac na allegro, ewentualnie gielda/ szroty specjalizacja francuzy    

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#4841155 - 10/08/2011 21:33

[Re: lupus]
 | 

Carpal Tunnel

Meldunek:  24/01/2006

| 
też myślałem o Yarisie, ale jednak to za małe gabarytowo auto.  Cuda sie nie zdarzaja, nie urośniesz      Yaris? przeciez to auto dla emerytow..  

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#4841330 - 10/08/2011 22:41

[Re: ice18]
 | 

Carpal Tunnel

| 
 Yaris? przeciez to auto dla emerytow.. 
 potrzebuje małe auto do miasta, mysle o corsie, Yaris jak juz pisalem za mały jakie masz propozycje ?  

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#4841360 - 10/08/2011 22:49

[Re: Baqu]
 | 

addict

Meldunek:  23/03/2007

| 
 Yaris? przeciez to auto dla emerytow.. 
 potrzebuje małe auto do miasta, mysle o corsie, Yaris jak juz pisalem za mały jakie masz propozycje ?  może seat ibiza?  

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#4841377 - 10/08/2011 22:52

[Re: cantona7]
 | 

Na pełnejjj kurrr...

Meldunek:  02/04/2004

| 
ja mam Clio III 1,5dci... na chwile obecna jest spoko, jak na małe, raczej miejskie autko 

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

|  

|