#4828 - 09/07/2001 13:09
REGULAMIN TT (beta)
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/06/2001
|
PROSZĘ O NIEZABIERANIE GŁOSU FORUMOWICZÓW KTÓRZY NIE DEKLARUJĄ UDZIAŁU W TABELII TYPERÓW
Niniejszym post ma na celu dopieszczenie regulaminu.
TT ponownie stanie na nogi - lecz teraz Wy Drodzy forumowicze musicie się zmobilizować i przedstawić swoje uwagi na temat regulamin.
R-E-G-U-L-A-M-I-N
1 Uczestnikiem Tabeli Typerów może stać się każdy z uczestników forum mecz.pl
1a TT jest podzielona na edycje. - Jako cykle 3 miesieczne. I-sier-wrzes-paz II-listop-gru,stycz III luty,marz,kwie IV - maj,czer,lip (w nestepnych edycjacj pojawi się lipiec- w bieżacej edycji pominiemy go - ze wzgledu na omowienie reg.)
2 Każdy z uczestników TT po przystąpieniu do gry dysponuje startowym saldem w wysokości 5000 zł.
2a Saldo 5000zł obowiązuje przez czas trwania całej edycji TT. 2b Uczestnik TT, którego saldo wskazuje Ozł lub jest na "-" kończy grę w obecnej edycji i ma prawo do przystąpienia do kolejnej edycji z saldem startowym 5000 zł.
2c W przypadku wygranej np.150 zł dodaje się do salda startowego, w przypadku przegranej odejmuje się od niego.
3 Uczestnik TT wysyła swoje typy w odpowiednio stworzonym dla niego temacie.
3a Uczestnik ma obowiązek zamiescic wyniki swoich obstawine w odpowiednio stworzonym dla tego temacie.
4 Do dyspozycji graczy są trzy stawki TT50, TT100, TT200.
5 Kuopny mogą być "puszczane" jako single lub Ako.
6 Uzywamy tylko kursów z dwóch polskich bukamcherów, ze względu na stabilne kursy : Profesjonał oraz STS.
7 Każdy typ musi zawierać nastepujące dane :
I. data spotkania II. bukmacher (STS/Prof) III. numer pozycji u bukmachera IV. uczestnicy meczu/spotkania (drużyny/zawodnicy) V. nasz typ VI. kurs
7a W przypadku kuponu Ako gdy spotkania rozgrywane są nie w ciągu jednego dnia, podajemy datę rozpoczęcia się pierwszego meczu na kuponie.
8 NIE EDYTUJEMY POSTÓW
8a W przypadku edytowania postu na uczestnika TT nakladana jest kara 1000zł.
8b Przy pomyłce - wysyłamy nowy post do tematu TT-POMYŁKI, zaznaczając gdzie popełnilismy błąd. (przepisujemy jescze raz caly kupon). Podajemy date i czas wyslania postu (błędnego)
9 Ograniczenie do 5 kuponów na tydzień.
9a Niewykorzystne kupony w tyg. nie przechodzą na kolejny tydzień gry
10 Od uczestnika TT wymaga się aktywności.
10a Każdy z uczestników TT musi wyslac conajmniej jeden Typ do TT raz na 14 dni.
10b Nie podporządkowanie się do 10a powoduje skreślenie z TT.
10c Podczas zakładanej dłuższej absencji na forum - uczestnik TT informuje o tym w TT.
-D-Y-Ż-U-R-Y-
1 Każdy z uczestników TT MUSI pełnić dyżur na TT.
2 Dyżur polega na :
- Stworzenie Tematu WYNIKI TT
- Zaktualizowanie sald uczestników TT
3 Kolejnośc dyzurów zostanie uzgodniona z uczestnikami TT.
U--W--A--G--A Ninieszym proszę o wszelki uwagi dotyczące regulaminu TT.
TT rozpoczynie się po określeniu stanu końcowego regulaminu.
Zmobilizujmy się i pokażmy że potrafimy "coś" zrobic by TT znów stanęła na nogi.Czego sobie i Wam forumowicze życze.
I jescze jedna uwaga na koniec:
Rozmawiałem z CONRADEM nt. lokalizacji TT - Conrad opowiedział się abym założył ją tak jak to miało miejsce wcześniej w dziale SPORTS INSIDER. Ja byłem ze utworzeniem kategorii TT w Świecie Bukmacherstwa. Jednak jego zdanie musimy uznać za osateczne.
Pozdrowienia Szakal
|
Do góry
|
|
|
|
#4829 - 09/07/2001 15:05
Re: REGULAMIN TT (beta)
|
veteran
Meldunek: 07/02/2001
|
czesc. czemu tylko 3 stawki?zdecydowanie brakuje za 500.ja bym wprowadzil takze stawke 1000.wieksza moze byc niebezpieczna,bo TT za szybko by sie skurczyla  . tak samo z kuponami.brak limitu tez moglby sie przyczynic do krotkiej kariery TT.ale 5 to zdecydowanie za malo.
|
Do góry
|
|
|
|
#4836 - 10/07/2001 02:16
|
old hand
Meldunek: 21/02/2001
|
Szakal PKT.4 ograniczenie stawek jest niedobre bo ktoś kto dysponuje budżetem 2000 zagra za 10% budżetu czyli za 200.A ktoś bardzo dobry w obstawianiu dysponuje budżetem 9000 i nie ma prawa zagrać za 10% budżetu. Na tym właśnie polega zarządzanie kapitałem by świadomie dobierać ile % budżetu daję na mecz. Jwżeli już wprowadzamy ograniczenie to wprowadzmy ograniczenie procentowe do np.30% aktualnego budżetu a nie sztywne stawki.
PKT.6 TOTOMIX to najlepszy buk na swiecie[dla graczy oczywiście]czemu z niego rezygnować puszczajmy w tt to co w realu to nie będzie problemów z kosmicznymi kursami mixa zresztą coraz rzadziej mają kosmiczne kursy.
PKT.9 Czemu ograniczenie kuponów do 5 czy 7 niech kazdy wysyła ile chce [najlepiej to co w realu]ale każdy musi sobie swoje kupony podliczyć i podać ile mu doliczamy lub ujmujemy od salda.Wtedy nie ma znaczenia czy puszczasz 5 czy 15 i tak to sam liczysz! Dla niektórych ważne jest by puszczać wiecej niż 5 taką mają metodę.
A reszta chyba ok.
|
Do góry
|
|
|
|
#4838 - 10/07/2001 04:05
|
addict
Meldunek: 17/04/2001
|
Popieram to co napisał jahu. Limit kuponów to jeszcze można zaakceptować, ale po co wprowadzać odgórne ograniczenie stawki? Mamy na forum tylu zwolenników progresji, dajmy im mozliwoć zaprezentować ten sposób gry.
|
Do góry
|
|
|
|
#4839 - 10/07/2001 04:42
|
member
Meldunek: 11/02/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Szakal: [QB]
WAŻNE! Chciałbym aby TT skupiała się głownie na piłce nożnej, a pozostali forumowicze podwali typy w osobnych Tt - przyklad Tenis TT?
Co wy na taki rodzaj TT? QB][/QUOTE]
Rownie dorze moze byc TT Pilka Nozna!!! W TT powinno sie obstawiac wszystko (czyt. rozne dyscypliny!!!). Ale mozna zrobic tez rozne mniejsze ligi TT np. TT-Tenis lub TT-MLB co by sie liczylo osobno! hmmm no nie wiem? w sumie bylo by duzo wiecej balaganu ale sprobowac mozna!
|
Do góry
|
|
|
|
#4841 - 11/07/2001 17:44
|
old hand
Meldunek: 21/03/2001
|
skoro już się zapisałem, to zabiorę głęboki głosik: 1. jestem przeciwko ograniczaniu kuponów - 48 to ja puszczam codziennie w MLB - gdyby dopuszczalne były jedynie single, to rozumiem (trochę), ale gdy są dopuszczalne także komba, które implikują przecież granie różnościami typu XzX - 10 jest za mało, to jest jedna kombinacja 2z5 (lub 3z5) przecież! czy będzie rzeźnia? nie wiem, może będzie - ale przy 50 typujących i podliczających może można się będzie poświęcić... ten jeden tydzień... 2. kwestia podliczania - proponuję ostatnich po każdej kolejce, z tych co to nie podliczali wcześniej - tym sposobem najlepsi zostawili by sobie podliczanie na sam koniec, kiedy wszystko już byłoby prawie jasne, a i liczba uczestników-szaleńców stopniałaby bardzo tylko ciekawe kto miałby podliczać pierwszą kolejkę? proponuję reanimatora TT 3. odnośnie punktu 2b - jak saldo może wskazywać na minus? czyżby można było grać za więcej niż się ma? (chyba że chodzi tu o karę -1000) tu dotykamy też kwestii - jakie jest nasze saldo w ciągu tygodnia? czy to jest saldo z początku tygodnia + ewentualne wygrane w tygodniu czy po prostu saldo z początku tygodnia tylko? obstawałbym przy drugim wariancie - umożliwiłoby to uniknięcie paru nieporozumień jak sądzę tyle na razie
|
Do góry
|
|
|
|
#4842 - 11/07/2001 23:31
|
Carpal Tunnel
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał hi_res evil: [qb]skoro już się zapisałem, to zabiorę głęboki głosik: 1. jestem przeciwko ograniczaniu kuponów - ! 2. kwestia podliczania - proponuję ostatnich po każdej kolejce(...)tylko ciekawe kto miałby podliczać pierwszą kolejkę? proponuję reanimatora TT 3. (...)tu dotykamy też kwestii - jakie jest nasze saldo w ciągu tygodnia? tyle na razie[/qb][/QUOTE] Ad.1 OGRANICZENIE MUSI BYĆ 10 max - i nie ma dyskusji (wiem ze troszke to srogo zabrzmialo ale musimy sie zmobilizowac) Ad2. Ostatnich po każdej kolejce??? Nie nie przejdzie powiedzmy ze jakis Jacuś (nie urazając jacków) będzie cały czas na ostatnim i co wtedy ?? szybko się zniechęci i wślad za nim pójdą Ci co zajmą jego miejsce!!! Ad3. Nie ma salda tygodniowego bedzie saldo 5000 zł przez cały czas trwania edycji ! Czyje sado stopnieje do 0 ten jest outowany!
|
Do góry
|
|
|
|
#4843 - 12/07/2001 04:32
|
journeyman
Meldunek: 09/02/2001
|
Mam pytanie odnośnie p.2c. Jeżeli ktoś przegra wszystko to w nastę pnej edycji dostaje 5000. Ile na strcie dostanie ten który przegra 1000. Jeśli dobrze rozumiem jego "konto" początkowe wynosiło będzio 9000 ?
|
Do góry
|
|
|
|
#4844 - 12/07/2001 12:38
|
old hand
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Szakal: Ad2. Ostatnich po każdej kolejce??? Nie nie przejdzie powiedzmy ze jakis Jacuś (nie urazając jacków) będzie cały czas na ostatnim i co wtedy ?? szybko się zniechęci i wślad za nim pójdą Ci co zajmą jego miejsce!!![/QUOTE] napisałem: ostatnich po każdej kolejce z tych co nie podliczali - to znaczy (jeżeli ostatni odpada) podlicza przedostatni - niech też ma jakąś karę, a co! a jeżeli będzie przedostatni również w następnej kolejce, niech podlicza ten przed nim (przed Jackiem znaczy się  ) [QUOTE] Nie ma salda tygodniowego bedzie saldo 5000 zł przez cały czas trwania edycji ! Czyje sado stopnieje do 0 ten jest outowany![/QUOTE] no to tego to ja nie rozumiem - czyli jeżeli (przypuśćmy) wygram w ciągu powiedzmy 2 miesięcy 25000 ponad moje początkowe 5000 to będę mógł na maksa postawić 1/6 tego co mam (czyli moje saldo)? - to nie jest zarządzanie budżetem... ograniczenie - jeżeli do takiego wniosku dojdziemy wszyscy (pewnie i tak jestem jednym z niewielu zwolenników puszczania mega ilości kuponów) - to przeżyję, ale znów - to nie będzie zarządzanie budżetem, to będzie mniej więcej takie samo liczenie na szczęście, jak w play-offach (które są mimo to świetną zabawą, ale TT miała być chyba poważniejsza  ) tyle
|
Do góry
|
|
|
|
#4845 - 12/07/2001 12:43
|
old hand
Meldunek: 21/02/2001
|
Szakal 2 sprawy:
1 Ograniczenie kuponow do 10.
Niektórzy grają taką metodą że puszczają te kupony ktore spełniają pewne kryteria % prawdopodobieństwa trafienia , często takich kuponów jest 12 , 13 w tygodniu czemu mamy ich ograniczać , podliczenie i tak sami na koniec tygodnia muszą zrobić. Przecież ci ktorzy będą puszczać dużą ilość molochow długo nie pociągną w TT...wiec częściowo sami się wyeliminują. Proponuję więc kompromis: Wszystkich uczestników tt obowiązuje limit max.10 kuponow tygodniowo , a najlepsi np. pirwsza dziesiątka w klasyfikacji jest zwolniona z tego limitu.
2 Wysokość stawek co 50.
To bardzo utrudni grę zwolennikom progresji. Chcemy przecież by wszyscy mogli zaprentować w pelni swoje metody zarządzania gotowką , proponuję więc by stawki leciały jako wielokrotność 20.
|
Do góry
|
|
|
|
#4848 - 12/07/2001 16:37
|
Pooh-Bah
Meldunek: 19/02/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Szakal: [qb]
Max. stawka to 10% budżetu (jescze dzisiaj spróbuje wprowadzić zmainy do regulaminu i przedstawic go forumowiczom)[/qb][/QUOTE]
Chcę mieć możliwość grania za wszystko. Oczywiście w następnej edycji uwzgledniamy ogolny bilans .
|
Do góry
|
|
|
|
#4850 - 12/07/2001 17:02
|
old hand
Meldunek: 30/04/2001
|
Dobra ja wyjezdzam na okolo 6 dni dlatego chce poinformowac ze jak by byly juz "oficjalne" zapisy do TT to bierzcie pod uwage za ja na 100% biore udzial
|
Do góry
|
|
|
|
#4851 - 12/07/2001 17:48
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Szakal: [qb] Ufospokojnie - ograniczenie musi być -co ty taki porywczy jestes. A co bilansu czy uwzglednimy go w nastepnej edycji??? - Hmmm to jest bardzo ciezka sprawa - bo powidzmy jakiś "Jacuś" konczy obecna edycje z saldem koncowym 3400. A nowej edycji powiedzmy wchodzi do gry nowy Typer i ma saldo poczatkowe 5000! - tzn. jest juz w lepszej pozycji od "Jacusia"[/qb][/QUOTE] Jak znajdę np. pewniaka typu Tawria to czemu mam nie zagrać za wszystko ?! To drugie to chyba logiczne, jak przegrasz 1600 zl w 3 miesiące to co, Mama (albo buk) oddaje Ci je z powrotem ?  . Przecież równie dobrze możesz być 1600 zł do przodu. Co wtedy chcecie odebrać zarobione pieniądze ?! IMHO nielogiczne...
|
Do góry
|
|
|
|
#4852 - 12/07/2001 18:12
|
Pooh-Bah
|
Aha, a tak w ogóle to zmieniłbym zasady na typowanie tylko singli. Dlaczego ?
1. Eliminacja przypadkowych wysokich wygranych. 2. Dużo bardziej przejrzysta tabela. 3. Najważniejsze, brak stawek. Tutaj liczenie sprowadzone by było do obliczenia kursów * % trafień (zdarzenia). Tak jak liczy to Hi_Res w el_sistemo. Szczerze polecam. Widać by było jak na dłoni kto najlepiej typuje.
PS. Wiem, że to całkowita rewolucja i nie można by było cały czas grać na "czerwone" (progresja), ale IMHO wtedy każdy by podawał naprawdę dobre typy, a kombinował je w realu.
|
Do góry
|
|
|
|
#4855 - 12/07/2001 23:24
|
Anonymous
Unregistered
|
Moim skromnym zdaniem powinny byc tylko single.
|
Do góry
|
|
|
|
#4856 - 12/07/2001 23:30
|
Carpal Tunnel
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Jabol: [qb]Moim skromnym zdaniem powinny byc tylko single.[/qb][/QUOTE] To znacznie ułatwia prace - i tu mozna przy takim obstawianiu dowieśc się że jest się prawdziwym fachowcem - bo niektórzy grają tylko u virtualnych i puszczają tylko single - i spędzają na analizie jednego meczu duzo czasu - przynajmniej ja tak roię. Ale co z ludźmi którzy grają Ako - ich też musimy wziąć pod uwagę. Z koleii Single to jest powtórka Play Off`ów. Ale zaproponuje Conradowi (jak wróci z wakacji) że jak wejdzie TT to "znikna" play off`y i będą tylko dwie czy trzy a może cztery edycje LATO JESIEN ZIMA WAKACJE  . I będzie tak jak przy pierwszej edycji TT - graczez czolowki będa rozstawieni.
|
Do góry
|
|
|
|
#4858 - 13/07/2001 00:58
|
addict
Meldunek: 17/04/2001
|
Moim skromnytm zdaniem ograniczeń co do tytpowania powinno być jak najmniej.
Jeżeli zostanš same single to: - typy będš się powtarzać, będš zarzuty o kopiowanie (już w playoff takowe były),
- zniknš nam mecze o kursach za 1,3 i niższe, bo praktycznie nie będš przydatne, a przeciez takie pewniaki też sš nam potrzebne zwłaszcza że wiekszoć interesujšcych lig trzeba puszczać w 3 kombinachjach, - no i przecież sš różne style gry (np. to co parę razy zrobił koku w końcowej fazie TT, przy singlach nie miałby tej możliwoci),
Reasumujšc jeżeli wprowadzimy dyzury do podliczania i nadzorowania TT to nie widzę problemu dlaczego jš ograniczać.
Najważniejsze jest aby powstawały takie temtaty: "typy na ...." , gdzie każdy pokaże co typuje i dlaczego włanie tak, a póniej efekt tego . Mi osobiscie brakuje bardzo tego.
|
Do góry
|
|
|
|
#4860 - 13/07/2001 05:22
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Piotrek: [qb]Moim skromnym zdaniem:
1. Single czy AKO to bez znaczenia, jak ktoś dobrze wychodzi na AKO to czemu mu tego zabraniać. Poza tym małe AKO jest to jakaś furtka dla grających dużo singli aby nie przekroczyć 10 kuponów.
2. Szakal, pozostańmy już przy tym budżecie.
3. Liczba kuponów - ograniczenia ale dla tych którzy by byli do tyłu, tych najlepszych nie ograniczajmy.
Zacznijmy już a szczegóły dopasujemy w trakcie.[/qb][/QUOTE]
Ad1. Możemy to odwrócić, dla tych co grają AKO, każdy typ będzie trafiony jeśli będzie grany jako singiel. Chyba Arko napisał, że nie będzie się opłacać grać singli za 1.30. Otóż będzie się tak samo opłacać granie zarówno 1.3 ze średnim procentem trafień równym 80 %, jak i granie typu po kursie 2.00 przy 52 % trafialności.
Ad2. Budżet trzeba koniecznie dopracować.
Ad3. Według mnie takie podziały są bezpodstawne. Wszystko zależy od sposobu gry. Ktoś przegra wszystko kończy zabawę. Jasne reguły od początku do końca.
|
Do góry
|
|
|
|
#4861 - 13/07/2001 20:22
|
old hand
|
dobra, to teraz ja: czy tylko single?imho nie - niektórzy lubią kombinować - koku np. i nieźle im to wychodzi - jeżeli komuś nie będzie wychodzić to sie szybko pożegna z TT i o to chodzi... brak stawkinie nie nie - p*k rzeczywiście jasno mówi, kto lepiej typuje, ale to można jeszcze podciągnąć do góry różnicowaniem stawki - i przecież o to naprawdę chodzi - wygrać jak najwięcej kasy, a nie prawdopodobieństwa zarządzanienie czuję się mocny w regulaminach, ale myślę że jest to banalnie proste: typujący w danym tygodniu nie może puścić kuponów za więcej kasy niż miał na początku tygodnia na końcu tygodnia koryguje się saldo o wygraną/przegraną kasę i to wszystko - brak ograniczeń - jeżeli ktoś będzie na koniec tygodnia miał mniej niż minimalna stawka, odpada z gry dlaczego tak bardzo chcesz Szakal dbać o budżet graczy - przecież mamy swój rozum - wystarczającym hamulcem jest chyba budżet + ostatnie miejsce... tyle ----------------------- w trakcie wysyłania tego postu wczoraj nagle spostrzegłem że nie mam sieci - k$^%#%$ gorzej niż w tpsa (a może tak samo) - tylko taniej i szybciej... ale jak takie coś się zdarza to mam ochotę nakopać komuś do d&*^^&
|
Do góry
|
|
|
|
|
|